29 °C Athens, GR
13/07/2026

Τελευταια Νέα
6 Χρόνια ADOLOGALA.GR Δημογραφικό: Μείωση του πληθυσμού κατά σχεδόν 500 χιλ. άτομα – Κατάρρευση των γεννήσεων Τι προβλέπει ο νέος κώδικας οδικής κυκλοφορίας ο οποίος δίνει έμφαση στην αντιμετώπιση και αποτροπή παραβάσεων – Αναλυτικά Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Χριστοδουλίδης: Στο επίκεντρο η αναβάθμιση της Δημόσιας Υγείας στην Κύπρο Στ. Καλαφάτης: Η γνώση, η τεχνολογία και η καινοτομία οδηγούν την ανάπτυξη της χώρας Σκληρό μήνυμα Μητσοτάκη για τρομοκρατία και Τουρκία – «Ο διάλογος δεν γίνεται υπό απειλές» Συναγερμός στη Μέση Ανατολή μετά τις νέες επιθέσεις ΗΠΑ και Ιράν – Κλείνουν τα Στενά του Ορμούζ Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος προσκύνησε τον τάφο του Αγίου Παϊσίου Φανάρι: Χειροτονήθηκε ο Επίσκοπος Ανδίδων Ισίδωρος – Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία για την Αγία Ευφημία Μαρί: Η Κυπριακή Δημοκρατία τίμησε τους 13 ήρωες της 11ης Ιουλίου AI Act: Νέοι κανόνες για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ελλάδα Η Ι. Μονή Κουδουμά απέκτησε νέο περικαλλή Ι.Ν. προς τιμήν των Οσίων Ευμενίου και Παρθενίου Ανησυχία για τον Αμαζόνιο μετά την πολιτική αλλαγή στην Κολομβία

Επαναπατρισμός κυπριακής αρχαιότητας με τη συμμετοχή Interpol και γαλλικών αρχών

Σπάνιο κυπριακό τέθριππο της Κυπρο-Αρχαϊκής περιόδου επαναπατρίστηκε από τη Γαλλία στην Κύπρο μετά από διεθνή επιχείρηση με τη συμμετοχή Interpol και γαλλικών αρχών.

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 22 / 6 / 2026 , 14:32 από news_room

Κύπρος: Επαναπατρίστηκε σπάνιο αρχαίο τέχνεργο από τη Γαλλία μετά από διεθνή επιχείρηση με Interpol

Ένα ιδιαίτερα σημαντικό κυπριακό αρχαιολογικό εύρημα επέστρεψε στην Κύπρο από τη Γαλλία, έπειτα από μια μακρά και πολυεπίπεδη διεθνή επιχείρηση που διήρκεσε περίπου έναν χρόνο και είχε στόχο την ανάκτηση πολιτιστικών αγαθών που είχαν διοχετευθεί παράνομα σε ξένες αγορές και διαδικτυακές δημοπρασίες.



Η επιστροφή του αντικειμένου αποτελεί ακόμη μία επιτυχία στον συνεχή αγώνα κατά της παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων και της προστασίας της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, με τη συνεργασία πολλών κρατικών και διεθνών φορέων.

Εντοπισμός σε διαδικτυακή δημοπρασία και έναρξη της υπόθεσης

Η υπόθεση ξεκίνησε στις 14 Μαΐου 2025, όταν το κυπριακό αρχαίο τέχνεργο εντοπίστηκε να διατίθεται προς πώληση σε διαδικτυακή δημοπρασία στη Γαλλία. Η ανίχνευση πραγματοποιήθηκε από εξειδικευμένους λειτουργούς του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου, οι οποίοι παρακολουθούν συστηματικά την παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αντικειμένων στο διαδίκτυο.

Μετά τον εντοπισμό, ενεργοποιήθηκε άμεσα ένας μηχανισμός διεθνούς συνεργασίας που περιλάμβανε την Αστυνομία Κύπρου, την Interpol και τις γαλλικές αρχές πολιτισμού, με στόχο την ταυτοποίηση του αντικειμένου και τη διακοπή της διαδικασίας πώλησής του.

Μακρά διεθνής επιχείρηση ενός έτους

Η επιχείρηση διήρκεσε περίπου δώδεκα μήνες και χαρακτηρίστηκε από στενό συντονισμό μεταξύ υπηρεσιών σε δύο χώρες. Σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε το Γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού, καθώς και η Αρχαιολογική Υπηρεσία της Περιφέρειας Οξιτανίας, οι οποίες συνέβαλαν καθοριστικά στη διαδικασία ιχνηλάτησης και τεκμηρίωσης του ευρήματος.

Στις 18 Ιουνίου 2026, το αντικείμενο παραδόθηκε επίσημα στην Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Παρίσι, ολοκληρώνοντας ένα ιδιαίτερα σύνθετο διπλωματικό και πολιτιστικό εγχείρημα.

Το αρχαίο τέθριππο της Κυπρο-Αρχαϊκής περιόδου

Το επαναπατρισθέν αντικείμενο είναι ένα σπάνιο τέθριππο, το οποίο χρονολογείται στην Κυπρο-Αρχαϊκή περίοδο, περίπου στο 600 π.Χ. Πρόκειται για άμαξα που σύρεται από τέσσερα άλογα, ενώ το κιβώτιο του άρματος φέρει δύο ανθρώπινες μορφές.

Η παράσταση περιλαμβάνει έναν πολεμιστή που κρατά ασπίδα και έναν ηνίοχο, και οι δύο με κωνικού τύπου περικεφαλαίες, χαρακτηριστικό της πολεμικής εικονογραφίας της εποχής.

Σύμφωνα με αρχαιολόγους, τα τέθριππα αυτού του τύπου δεν ήταν απλά διακοσμητικά αντικείμενα, αλλά συνήθως είχαν αναθηματικό χαρακτήρα και τοποθετούνταν σε ιερά ή ταφικά σύνολα, γεγονός που τους προσδίδει ιδιαίτερη ιστορική και θρησκευτική σημασία.

Διεθνής συνεργασία κατά της αρχαιοκαπηλίας

Η επιτυχής επιστροφή του ευρήματος αποτελεί αποτέλεσμα συντονισμένης δράσης μεταξύ πολλών φορέων. Η Interpol, οι κυπριακές αρχές, οι γαλλικές υπηρεσίες πολιτισμού και οι τοπικές αρχαιολογικές υπηρεσίες συνεργάστηκαν στενά για τον εντοπισμό, την τεκμηρίωση και την τελική επιστροφή του αντικειμένου.



Η υπόθεση εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο διεθνών προσπαθειών για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων μέσω διαδικτυακών πλατφορμών και δημοπρασιών, που τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά.

Ευχαριστίες και σημασία του επαναπατρισμού

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, καθώς και προς την Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Παρίσι για τον κρίσιμο ρόλο της στον συντονισμό της διαδικασίας επιστροφής.

Η συγκεκριμένη υπόθεση θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς ενισχύει τις διεθνείς προσπάθειες για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και στέλνει σαφές μήνυμα κατά της παράνομης εμπορίας αρχαιοτήτων.

Σχετικά Άρθρα

Συνάντηση του Υφυπουργού Μακεδονίας και Θράκης με τον Μητροπολίτη Μπουένος Άιρες και Νοτίου Αμερικής Ιωσήφ

Συνάντηση του Υφυπουργού Μακεδονίας και Θράκης με τον Μητροπολίτη Μπουένος Άιρες και Νοτίου Αμερικής Ιωσήφ

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 31 / 1 / 2024 , 16:51 από news_room Για τον ελληνισμό στη Λατινική Αμερική συζήτησαν ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Στάθης Κωνσταντινίδης, με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μπουένος Άιρες και Νοτίου Αμερικής κ. Ιωσήφ, που διακονεί τις χώρες Αργεντινή, Βραζιλία, Ουρουγουάη, Χιλή, Παραγουάη, Περού, Βολιβία, Ισημερινό, Σουρινάμ, Γουϊάνα και […]

i_enosi_elinon_efopliston_enisxyei_to_pyrosvestiko_soma_dorise_sto_ps_pente_eidika_oximata

Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών ενισχύει το Πυροσβεστικό Σώμα – Δώρισε στο ΠΣ πέντε ειδικά οχήματα

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 14 / 3 / 2024 , 19:09 από news_room Πρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Μελίνα Τραυλού: «Η Ναυτιλία των Ελλήνων ήταν, είναι και θα είναι αρωγός στο τιτάνιο έργο του Πυροσβεστικού Σώματος, που αγγίζει κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα, σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας» ΜΑΡΟΥΣΙ – ΑΘΗΝΑ | Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), […]