
Έθιμα για την εορτή της Αγίας Βαρβάρας
Η παρασκευή Βαρβάρας στη Θράκη Η Αγία Βαρβάρα θεωρείται από τους κατοίκους της Θράκης προστάτιδα των παιδιών από τις κακές ασθένειες και ιδιαίτερα της ευλογιάς, που προκαλούσε πάντα πολλούς θανάτους στον παιδικό πληθυσμό. Γι’ αυτό καθιέρωσαν στην γιορτή της, για να την γλυκάνουν, να μοιράζουν εορταστικό κολυβόζουμο ή σπερνά, που αλλιώς λέγονται και Βαρβάρα. Προσφέρονται […]

26 Οκτωβρίου – Τα δημητροκούλουρα που σερβίρονται του Αγίου Δημητρίου
Τα δημητροκούλουρα είναι μια παραδοσιακή συνταγή από τον Πλατανιά Χανίων, που παλιότερα έφτιαχναν συστηματικά την παραμονή του Αγίου Δημητρίου, του Πολιούχου Αγίου της συγκεκριμένης περιοχής, ώστε να τα μοιράσουν ανήμερα της γιορτής μετά την πρωινή Λειτουργεία στην εκκλησία. Εμείς μιλήσαμε με τον κύριο Δημήτριο Χαρισάκη, τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Αναπτυξιακού Συλλόγου του Πλατανιά και μίλησε […]

Τα «Κουκάνια» στην Αστυπάλαια προς τιμήν της Παναγίας (Εικόνες)
Τα «Κουκάνια» στην Αστυπάλαια προς τιμήν της Παναγίας (Εικόνες) NewsRoom| Ο Γιαλός κοντά στο λιμάνι κατακλύζεται από επισκέπτες και ντόπιους για να παρακολουθήσουν και να συμμετέχουν στην λαϊκή αυτή γιορτή που περιλαμβάνει πολύ παιχνίδι και που συμμετέχει η νεολαία του Νησιού. Γιαουρτοτάϊσμα, τράβηγμα του σχοινιού, αυγομαχίες, “πετεινό” κ.α. Αυτά είναι λίγα από τα παιχνίδια που […]

Τα Πασχαλιάτικα έθιμα στα χωριά της Λίμνης Πλαστήρα
Ζωντανά παραμένουν τα πασχαλιάτικα έθιμα στα χωριά της Λίμνης Πλαστήρα, δίνοντας χρώμα στις μέρες αυτές. Στα περισσότερα χωριά αναβιώνει το έθιμο του αφανού, τον οποίο δημιουργούν οι νέοι των χωριών με τους πολιτιστικούς συλλόγους και είναι μια μεγάλη θημωνιά από κέδρα ή κλωνάρια έλατου, στα οποία βάζουν φωτιά την ώρα που ο παπάς δίνει το […]

Ηράκλειο: Το έθιμο του καψίματος του Ιούδα στη λίμνη του Αγίου Νικολάου
Το κάψιμο του Ιούδα στη μέση της λίμνης του Αγίου Νικολάου, το βράδυ της Ανάστασης, αποτελεί ένα έθιμο το οποίο είναι ταυτισμένο με την περιοχή και που κάθε χρόνο συγκεντρώνει όχι μόνο τους ντόπιους αλλά και τους επισκέπτες της περιοχής, γύρω από την ειδυλλιακή λίμνη. «Απ’ όσο θυμάμαι και γνωρίζω από τις περιγραφές μεγαλύτερων σε […]

Πασχαλινά έθιμα σε Μαγνησία και Σποράδες
Τα έθιμα της Λαμπρής ποικίλλουν στη Μαγνησία, κυρίως τις ημέρες που προηγούνται του Αγίου Πάσχα και μερικά από αυτά έχουν ρίζες βαθειά στο παρελθόν, όπως στη Σκιάθο, την πατρίδα του κοσμοκαλόγερου της λογοτεχνίας μας Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, αλλά και στον Βόλο που προσαρμόσθηκαν στις σύγχρονες απαιτήσεις της αστικής ζωής της πρωτεύουσας της Μαγνησίας. Στην ευρύτερη περιοχή […]

«Τα Κλήματα» : Το ιδιαίτερο έθιμο του Πάσχα στη Λέρο
Ένα από τα ιδιαίτερα έθιμα που πραγματοποιούνται την περίοδο του Πάσχα στο νησί της Λέρου είναι «τα κλήματα», ένα παμπάλαιο έθιμο που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Σύμφωνα με αυτό του Μεγάλου κανόνος, αφού χτυπήσει η καμπάνα της εκκλησίας, μαζεύονται τα παιδιά των κατηχητικών, νέοι και νέες, αλλά και ενορίτες κάθε ηλικίας, παίρνουν τις ελληνικές και […]

Το έθιμο της κατανάλωσης Μπακαλιάρου ή ψαριού την 25η Μαρτίου
Την 25η Μαρτίου, παραμένει η νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, με μία εξαίρεση: Η Εκκλησία επιτρέπει την ψαροφαγία («κατάλυσις ιχθύος», σύμφωνα με την εκκλησιαστική ορολογία), όπως και την Κυριακή των Βαΐων, λόγω της σπουδαιότητας της γιορτής. «Αν δεν έχεις να φας ψάρι, να γλείψεις ψαροκόκκαλο», λένε σε πολλά μέρη της Ελλάδας, ενώ σχετικό είναι και το […]

Σέρρες: Αναβιώνει το έθιμο του «Μπαμπόγερου» στο Φλάμπουρο
Φοράνε μαύρα ή καφέ δέρματα από αρνιά και κατσίκια που έχουν οι ίδιοι επεξεργαστεί. Ζώνουν στη μέση τους διαφορετικού μεγέθους κουδούνια, άλλα μικρά και άλλα μεγάλα και τοποθετούν με ευλάβεια στο κεφάλι, το πανύψηλο, δίμετρο, μαύρο μυτερό καπέλο, τη λεγόμενη «μπαμπουσάρκα», που είναι στολισμένη με δεκάδες πολύχρωμες κορδέλες, χάντρες και μαντίλες. Φαίνονται μόνο τα μάτια […]

Τα έθιμα της Κυριακής της Αποκριάς
Η Κυριακή αυτή ονομάστηκε «των Απόκρεω», επειδή είναι η τελευταία ημέρα κρεοφαγίας για τους Χριστιανούς. Η τρίτη εβδομάδα του Τριωδίου (3-9 Μαρτίου 2019) ονομάζεται και εβδομάδα της Τυροφάγου ή Τυρινής, επειδή όλες τις ημέρες γίνεται κατάλυση σε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, του αυγού, των ψαριών και του ελαιολάδου, απαγορεύεται όμως η κρεοφαγία, εκτός από την […]