Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 12 / 7 / 2026 , 16:45 από news_room
Μητσοτάκης: «Κοινό μέτωπο κατά της τρομοκρατίας – Καμία ανοχή σε απειλές και casus belli»
Η εβδομαδιαία ανασκόπηση του πρωθυπουργού με έμφαση στην ασφάλεια, την οικονομία και τις μεταρρυθμίσεις
Η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ και το μήνυμα για το casus belli
Στις τελευταίες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω της εβδομαδιαίας ανασκόπησής του, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, στην εθνική ασφάλεια, στις διεθνείς εξελίξεις και στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την καθημερινότητα των πολιτών.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε σημαντική εξέλιξη τις συλλήψεις προσώπων που φέρονται να συνδέονται με σοβαρές υποθέσεις τρομοκρατίας, μεταξύ αυτών τη δολοφονία της Βάγιας Νέστορα και την υπόθεση της Marfin. Όπως ανέφερε, η Δημοκρατία απαντά στη βία μέσω των θεσμών, της νομιμότητας και της λειτουργίας της Δικαιοσύνης.
Τόνισε παράλληλα ότι απέναντι στην τρομοκρατία δεν μπορεί να υπάρχουν πολιτικές εξαιρέσεις ή συμψηφισμοί, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ενιαία στάση της Πολιτείας.
Μήνυμα για την εθνική ασφάλεια και το ΝΑΤΟ
Αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα παραμένει αξιόπιστος σύμμαχος, χωρίς να απομακρύνεται από τις πάγιες εθνικές της θέσεις.
Έκανε ειδική αναφορά στις αμυντικές δαπάνες και στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ τόνισε ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας δεν μπορούν να συνυπάρχουν με απειλές πολέμου, αναφερόμενος στο τουρκικό casus belli.
Παράλληλα, σημείωσε ότι η Ελλάδα επιδιώκει τον διάλογο, αλλά όχι με όρους που αμφισβητούν τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Παρεμβάσεις για καύσιμα και οικονομία
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε νέα μέτρα για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στα καύσιμα, αναφέροντας ότι σε συνεργασία με τα ελληνικά διυλιστήρια προωθείται μείωση στην τιμή της βενζίνης και του ντίζελ.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στη βελτίωση δημοσιονομικών δεικτών, στις ξένες επενδύσεις και στην πορεία του Ταμείου Ανάκαμψης, υποστηρίζοντας ότι η ελληνική οικονομία παρουσιάζει σημαντική πρόοδο.
Νέες επενδύσεις σε άμυνα, τεχνολογία και υποδομές
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε στη συμμετοχή της Ελλάδας σε διεθνείς πρωτοβουλίες χρηματοδότησης για την άμυνα και την ασφάλεια, επισημαίνοντας τις ευκαιρίες για την ελληνική αμυντική βιομηχανία.
Αναφέρθηκε επίσης στην εκτόξευση ελληνικού μικροδορυφόρου, χαρακτηρίζοντάς την ένδειξη της δυνατότητας της χώρας να επενδύει στην τεχνολογία και την καινοτομία.
Στον τομέα των μεταφορών, έκανε λόγο για την ανανέωση του σιδηροδρομικού στόλου με νέα υβριδικά τρένα, ενώ σημείωσε ότι συνεχίζονται οι παρεμβάσεις για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας.
Δικαιοσύνη, υποδομές και περιφερειακή ανάπτυξη
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις αλλαγές στον χώρο της Δικαιοσύνης, υποστηρίζοντας ότι ο χρόνος απονομής αποφάσεων μειώνεται, ενώ παρουσίασε νέες χρηματοδοτήσεις για έργα ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης σε δήμους της χώρας.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη Δυτική Μακεδονία και στις δράσεις στήριξης των περιοχών Δίκαιης Μετάβασης, καθώς και σε έργα πολιτισμού και υποδομών στα ακριτικά νησιά.
Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, η ενίσχυση της οικονομίας και η δημιουργία συνθηκών μεγαλύτερης ασφάλειας και ανάπτυξης για τους πολίτες.
FAQ
Ερώτηση 1: Τι ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την τρομοκρατία;
Απάντηση:
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας απαιτεί κοινό μέτωπο, χωρίς πολιτικούς συμψηφισμούς, με βασικούς πυλώνες τη νομιμότητα, τους θεσμούς και τη λειτουργία της Δικαιοσύνης.
Ερώτηση 2: Τι δήλωσε ο Μητσοτάκης για το casus belli της Τουρκίας;
Απάντηση:
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας δεν μπορούν να συνυπάρχουν με απειλές πολέμου, χαρακτηρίζοντας το τουρκικό casus belli ως αντίθετο με τις αρχές της ειρηνικής συνεργασίας.
Ερώτηση 3: Ποια μέτρα ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τα καύσιμα;
Απάντηση:
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε παρέμβαση για τη μείωση των επιπτώσεων από τις αυξήσεις στα καύσιμα, με στόχο τη μείωση της τιμής της βενζίνης και του ντίζελ μέσω συνεργασίας με τα ελληνικά διυλιστήρια.
Ερώτηση 4: Τι είπε ο πρωθυπουργός για την ελληνική οικονομία;
Απάντηση:
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η ελληνική οικονομία παρουσιάζει θετικές επιδόσεις, με αύξηση επενδύσεων, πρόοδο στο Ταμείο Ανάκαμψης και βελτίωση δημοσιονομικών δεδομένων.
Ερώτηση 5: Ποια ήταν η αναφορά του Μητσοτάκη στην άμυνα;
Απάντηση:
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, στις αμυντικές δαπάνες και στον εκσυγχρονισμό της ελληνικής αμυντικής ικανότητας στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της χώρας στο ΝΑΤΟ.
Ερώτηση 6: Τι ανακοίνωσε για τις υποδομές και την τεχνολογία;
Απάντηση:
Έκανε αναφορά σε νέα έργα υποδομών, στον εκσυγχρονισμό των μεταφορών, στην ανάπτυξη της τεχνολογίας και στην εκτόξευση ελληνικού μικροδορυφόρου ως παράδειγμα επένδυσης στην καινοτομία.
