18 °C Athens, GR
28/03/2024

Τελευταια Νέα
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε επίσκοπο Συνάδων τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Αβραμόπουλο Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε επίσκοπο Διοκλείας τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Α. Αμερικής, Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο Νέα Μητρόπολη Ιρλανδίας ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Μεγάλη Πέμπτη σήμερα για τους Ρωμαιοκαθολικούς Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας και ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδος στον Άγιο Σπυρίδωνα Σύδνεϋ Εκπαιδευτική Εκδήλωση κινητοποίησης κατά της βίας στην Ι.Μ. Θεσσαλονίκης Εσπερινός για την κοίμηση της Οσίας Γαβριηλίας της Κωνσταντινουπολίτιδος στη Λέρο Κουρά Μεγαλοσχήμου Μοναχής στην Ιερά Μονή Παναγίας Ξενιάς Συνάντηση με τα μέλη της Παιδικής – Νεανικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Ι.Α.Α. είχε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: «Δεν μπορεί να γίνεται εμπορία είτε ιερών λειψάνων, είτε θαυμάτων» Η Κωτσόβολος στηρίζει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» προσφέροντας 267 οικιακές συσκευές πρώτης ανάγκης ΗΠΑ: Ο Τραμπ προκαλεί περισσότερο θυμό και φόβο στους Δημοκρατικούς από ότι ο Μπάιντεν από τους Ρεπουμπλικάνους Περί της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας

Η Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου στα Αγρίδια της Ίμβρου

Η Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου στα Αγρίδια της Ίμβρου

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 16 / 4 / 2023 , 5:58 από news_room

Με ιδιαίτερη κατάνυξη τελέστηκε το βράδυ της Μ. Παρασκευής, στον Ι. Ναό της Ευαγγελιστρίας Αγριδίων Ίμβρου, η Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου, χοροστατούντος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Ίμβρου και Τενέδου κ. Κυρίλλου, Μοσχονησίων κ. Κύριλλου και Μύρων κ. Χρυσοστόμου.

Η περιφορά του Επιταφίου πραγματοποιήθηκε στους δρόμους του ορεινού χωριού ενώ διήλθε και από το Κοιμητήριό του.

Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο Εξοχ. Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος κ. Νικόλαος Δένδιας, με οικείους του και στελέχη του Υπουργείου, η Ευγεν. Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη κ. Γεωργία Σουλτανοπούλου, με τον σύζυγό της Εξοχ. Πρέσβη κ. Ιωάννη Ραπτάκη, Άρχοντες Οφφικιάλιοι, Κοινοτικοί παράγοντες, Ίμβριοι και φίλοι της Ίμβρου από το εξωτερικό.

Στην ομιλία του ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε στην κορύφωση του θείου δράματος, και στην προσδοκία της Αναστάσεως, αλλά και στην παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος.

“Το γεγονός της ταφής του Κυρίου τονίζεται με έμφαση τόσο από τους Ευαγγελιστές όσο και από τους υμνογράφους. Οι Ευαγγελιστές περιγράφουν με ρεαλισμό τον σταυρικό θάνατο, την αποκαθήλωση και την ταφή Του, ενώ οι υμνογράφοι ψάλλουν και δοξολογούν τα γεγονότα με τόνους δραματικούς αλλά και εξόχως λυρικούς. Όμως, το πλέον χαρακτηριστικό σημείο που πρέπει να προσέξωμε είναι ότι ο Χριστός “ετάφη”. Φαίνεται ότι αυτό το ρήμα είναι σημαντικό για την πίστη μας, σημαντικό για την όλη χριστολογία της Εκκλησίας μας. Ο Χριστός πεθαίνει και θάπτεται ως άνθρωπος, γιατί, σύμφωνα με τη δογματική διδασκαλία της Εκκλησίας μας, ο Χριστός ήταν τέλειος Θεός αλλά και τέλειος άνθρωπος και ως άνθρωπος υπέκειτο στους νόμους της φθοράς”, είπε, μεταξύ άλλων, ο Παναγιώτατος και σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε: “Ο θάνατος και η ταφή του Χριστού αποτελούν την υπόσχεση ότι ο θάνατος και η φθορά δεν είναι φυσικός και απαράβατος νόμος. Αν η ανθρώπινη φύση πλάστηκε από τον Θεό, όπως και όλη η Δημιουργία, «καλή λίαν», τότε ο θάνατος είναι μια αρρώστια, η οποία μόνο με τη μετοχή στον θάνατο και την ταφή του Χριστού θεραπεύεται. Διότι, όποιος μετέχει στον θάνατο του Χριστού, μετέχει και στην Ανάστασή Του και γίνεται κοινωνός θείας ζωής. Συμμετέχομε δε στον θάνατο και την ταφή του Χριστού, όταν γίνωμε μέλη του Σώματος Του, της Εκκλησίας Του, που είναι Σώμα Χριστού. Ο άνθρωπος που έχει ενωθή με τον Χριστό: πεθαίνει, κατεβαίνει στον τάφο, όπως το σιτάρι που σπείρεται στο χώμα, όμως δεν χάνεται, δεν εξαφανίζεται, αλλά βλαστάνει ως καινούργιος άνθρωπος, γιατί είναι μέλος του αφθαρτοποιημένου Σώματος του Κυρίου.”

Απευθυνόμενος προς τον Εξοχ. Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε:

“Εξοχώτατε κ. Υπουργέ,

Καλώς μας ήλθετε και καλή Ανάστασι!

Η ερατεινή Ίμβρος, ντυμένη στα καλά της – και όχι μόνο της ανοιξιάτικης φύσης –, σας υποδέχεται με αγάπη και τιμή ως διακεκριμένο μέλος της Ελληνικής Κυβερνήσεως, αλλά και ως ευσεβή Ορθόδοξο Χριστιανό. Σας υποδεχόμεθα εγκαρδίως οι Ίμβριοι αυτή την ημέρα του Πάθους και του Σταυρού του Κυρίου μας.

Σας υποδεχόμεθα ακόμη ως άγγελον ειρήνης, ειρήνης, καταλλαγής και δημιουργικής συνεργασίας μεταξύ των γειτόνων και συμμάχων χωρών της Τουρκίας και της Ελλάδος. Ακούσαμε και προχθές στη συνέντευξί σας στην ελληνική τηλεόραση, με ικανοποίησι, ότι είσθε υπέρμαχος και θιασώτης της ελληνοτουρκικής φιλίας και σας ευχαριστούμε γι᾽ αυτό.

Εμείς οι Ίμβριοι και οι Τενέδιοι πληρώσαμε ακριβό τίμημα των διενέξεων και των αντιπαλοτήτων των δύο χωρών χωρίς ίχνος υπαιτιότητός μας. Υπέστημεν μεγάλες αδικίες. Και τώρα που έρχονται τα καλύτερα, ευχόμεθα και λέμε με τον Ψαλμωδό: «Ευφρανθείημεν ανθ᾽ ων ημερών εταπείνωσας ημάς, ετών ων είδομεν κακά».

Εξοχώτατε,

Σας ευχαριστούμε εγκαρδίως για την τιμητική αλλά και ιστορική επίσκεψί σας στο ακριτικό νησί μας και στα σχολεία μας. Και απόψε στην Εκκλησία των Αγριδίων, του χωριού όπου κάθε Αύγουστο γίνεται το μεγαλύτερο Ιμβριώτικο πανηγύρι στη γιορτή της Μεγαλόχαρης.

Θεωρούμε την εδώ παρουσία σας ως έκφρασι του ενδιαφέροντος της Ελληνικής Πολιτείας για την εδώ ολιγάριθμη Ρωμαίηκη Κοινότητα. Μας ενισχύετε και μας ενθαρρύνετε.

Προσδοκούμε και ευχόμεθα, μετά τις επικείμενες εκλογές στις δύο γειτονικές χώρες, η κατάστασις της εν τη Πόλει και εδώ μειονότητός μας να βελτιωθή έτι περισσότερο και να είμεθα πολίται αντιμετωπιζόμενοι με ισότητα και δικαιοσύνη, ως νομοταγείς που είμεθα εν πάσι.

Φίλτατε κ. Υπουργέ, ευχόμεθα να έχετε, σείς και οι προσφιλείς οικείοι σας, όλες τις ευλογίες του Αναστάντος Κυρίου. Χρόνια σας πολλά και ευλογημένα! Και ο πολύτιμος, συνετός και οικοδομητικός λόγος σας να είναι για πολλά ακόμη χρόνια συμβολή στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδος και της ευρύτερης περιοχής. Καλό Πάσχα!”

Aμέσως μετά την Απόλυση, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος τέλεσε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Μητροπολίτου Γέροντος Νικομηδείας κυρού Ιωακείμ.

 

Σχετικά Άρθρα

Επίσκεψη της Υπουργού Παιδείας στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου

Επίσκεψη της Υπουργού Παιδείας στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 26 / 9 / 2023 , 6:26 από news_room Η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Αθηνά Μιχαηλίδου επισκέφθηκε το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ). Στο πλαίσιο της επίσκεψής της, η κ. Μιχαηλίδου είχε συνάντηση με τον Γενικό Εκτελεστικό και Ιατρικό Διευθυντή του ΙΝΓΚ, Καθ. Λεωνίδα Φυλακτού, όπως και με άλλα μέλη […]

Απαγορεύεται η εξαγωγή προϊόντων υλοτομίας εκτός επικράτειας έως τον Μάρτιο

Απαγορεύεται η εξαγωγή προϊόντων υλοτομίας εκτός επικράτειας έως τον Μάρτιο

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 16 / 11 / 2022 , 7:57 από news_room Απαγορεύεται η αποστολή και εξαγωγή προϊόντων υλοτομίας εκτός επικράτειας μέχρι την 1 Μαρτίου 2023. Αυτό προβλέπεται σε τροπολογία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/882 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Απριλίου 2019 σχετικά με […]