Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 14 / 7 / 2026 , 16:12 από news_room
Νίκη: «Η Ελλάδα χρειάζεται εθνική στρατηγική και όχι εξωτερική πολιτική δημοσίων σχέσεων»
Κριτική της Νίκης στη στήριξη προς την Ουκρανία – Ζητά νέα εθνική στρατηγική
Η πολιτική κίνηση Νίκη εξέφρασε την έντονη διαφωνία της με τη στάση της κυβέρνησης στις σχέσεις της Ελλάδας με την Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι η χώρα δεν πρέπει να εμπλέκεται βαθύτερα σε διεθνείς πρωτοβουλίες χωρίς σαφή οφέλη για τα εθνικά της συμφέροντα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, η παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλευρό των ηγετών της λεγόμενης «Συμμαχίας των Προθύμων» μπορεί να ενισχύει την κυβερνητική εικόνα στο εξωτερικό, όμως, όπως υποστηρίζει η Νίκη, δεν απαντά στο βασικό ερώτημα για το τι αποκομίζει η Ελλάδα από τη συνεχιζόμενη εμπλοκή της στον πόλεμο της Ουκρανίας.
Η Νίκη κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έχει επιλέξει μια πολιτική πλήρους στήριξης προς το Κίεβο, μέσω παροχής στρατιωτικού υλικού, διπλωματικής υποστήριξης και διεθνών δεσμεύσεων, εκτιμώντας ότι αυτή η επιλογή ενδέχεται να δημιουργεί κινδύνους για τη χώρα χωρίς να ενισχύει την αμυντική της θέση.
Παράλληλα, στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά στις σχέσεις Ουκρανίας και Τουρκίας, με τη Νίκη να υποστηρίζει ότι η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών δημιουργεί προβληματισμό για τα ελληνικά συμφέροντα στην περιοχή, ιδιαίτερα σε ζητήματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο.
Η Νίκη υποστηρίζει ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν πρέπει να βασίζεται σε κινήσεις διεθνούς προβολής, αλλά σε μια σταθερή εθνική στρατηγική που θα εξασφαλίζει συγκεκριμένα ανταλλάγματα και θα προστατεύει τη χώρα από πιθανές γεωπολιτικές επιβαρύνσεις.
Καταλήγοντας, η ανακοίνωση τονίζει ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια πολιτική που θα επικεντρώνεται αποκλειστικά στην υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων και θα αποφεύγει επιλογές που, σύμφωνα με τη Νίκη, μπορεί να οδηγήσουν σε απρόβλεπτες εξελίξεις.
