23 °C Athens, GR
28/05/2023

Τελευταια Νέα
Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Συνεχίζεται η Υγειονομική Εξέταση και Χορήγηση Υλικών στους Στρατευσίμους της 2023 ΕΣΣΟ Σε εξέλιξη η καταμέτρηση των ψήφων του δεύτερου γύρου των εκλογών στην Τουρκία – Προβάδισμα Ερντογάν Την ΕΡΤ επισκέφθηκε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς Aντιπροσωπεία μοναχών της Ι.Μ. Παναγίας Παντανάσσης Mangrove στο Φανάρι Λήξη κατηχητικού έτους της τοπικής Εκκλησίας των Σερρών και Νιγρίτης Μνημόσυνο Μητροπολιτών Γέροντος Νικομηδείας Ιωακείμ και Σασίμων Γενναδίου στο Φανάρι Νικαίας Αλέξιος: «Πολλοί χριστιανοί δυστυχώς έχουν απομακρυνθεί από την εκκλησία. Μόνο μέσα στην εκκλησία σωζόμεθα» Υποδοχή της Τιμίας Δεξιάς του Αγίου Σπυρίδωνος από την Κέρκυρα στη Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας για την Εθνική Εβδομάδα Συμφιλίωσης ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Επίτιμος Καθηγητής του ΕΚΠΑ αναγορεύθηκε ο πρώην Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος

Η Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου στα Αγρίδια της Ίμβρου

Η Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου στα Αγρίδια της Ίμβρου

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 16 / 4 / 2023 , 5:58 από news_room

Με ιδιαίτερη κατάνυξη τελέστηκε το βράδυ της Μ. Παρασκευής, στον Ι. Ναό της Ευαγγελιστρίας Αγριδίων Ίμβρου, η Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου, χοροστατούντος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Ίμβρου και Τενέδου κ. Κυρίλλου, Μοσχονησίων κ. Κύριλλου και Μύρων κ. Χρυσοστόμου.

Η περιφορά του Επιταφίου πραγματοποιήθηκε στους δρόμους του ορεινού χωριού ενώ διήλθε και από το Κοιμητήριό του.

Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο Εξοχ. Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος κ. Νικόλαος Δένδιας, με οικείους του και στελέχη του Υπουργείου, η Ευγεν. Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη κ. Γεωργία Σουλτανοπούλου, με τον σύζυγό της Εξοχ. Πρέσβη κ. Ιωάννη Ραπτάκη, Άρχοντες Οφφικιάλιοι, Κοινοτικοί παράγοντες, Ίμβριοι και φίλοι της Ίμβρου από το εξωτερικό.

Στην ομιλία του ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε στην κορύφωση του θείου δράματος, και στην προσδοκία της Αναστάσεως, αλλά και στην παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος.

“Το γεγονός της ταφής του Κυρίου τονίζεται με έμφαση τόσο από τους Ευαγγελιστές όσο και από τους υμνογράφους. Οι Ευαγγελιστές περιγράφουν με ρεαλισμό τον σταυρικό θάνατο, την αποκαθήλωση και την ταφή Του, ενώ οι υμνογράφοι ψάλλουν και δοξολογούν τα γεγονότα με τόνους δραματικούς αλλά και εξόχως λυρικούς. Όμως, το πλέον χαρακτηριστικό σημείο που πρέπει να προσέξωμε είναι ότι ο Χριστός “ετάφη”. Φαίνεται ότι αυτό το ρήμα είναι σημαντικό για την πίστη μας, σημαντικό για την όλη χριστολογία της Εκκλησίας μας. Ο Χριστός πεθαίνει και θάπτεται ως άνθρωπος, γιατί, σύμφωνα με τη δογματική διδασκαλία της Εκκλησίας μας, ο Χριστός ήταν τέλειος Θεός αλλά και τέλειος άνθρωπος και ως άνθρωπος υπέκειτο στους νόμους της φθοράς”, είπε, μεταξύ άλλων, ο Παναγιώτατος και σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε: “Ο θάνατος και η ταφή του Χριστού αποτελούν την υπόσχεση ότι ο θάνατος και η φθορά δεν είναι φυσικός και απαράβατος νόμος. Αν η ανθρώπινη φύση πλάστηκε από τον Θεό, όπως και όλη η Δημιουργία, «καλή λίαν», τότε ο θάνατος είναι μια αρρώστια, η οποία μόνο με τη μετοχή στον θάνατο και την ταφή του Χριστού θεραπεύεται. Διότι, όποιος μετέχει στον θάνατο του Χριστού, μετέχει και στην Ανάστασή Του και γίνεται κοινωνός θείας ζωής. Συμμετέχομε δε στον θάνατο και την ταφή του Χριστού, όταν γίνωμε μέλη του Σώματος Του, της Εκκλησίας Του, που είναι Σώμα Χριστού. Ο άνθρωπος που έχει ενωθή με τον Χριστό: πεθαίνει, κατεβαίνει στον τάφο, όπως το σιτάρι που σπείρεται στο χώμα, όμως δεν χάνεται, δεν εξαφανίζεται, αλλά βλαστάνει ως καινούργιος άνθρωπος, γιατί είναι μέλος του αφθαρτοποιημένου Σώματος του Κυρίου.”

Απευθυνόμενος προς τον Εξοχ. Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε:

“Εξοχώτατε κ. Υπουργέ,

Καλώς μας ήλθετε και καλή Ανάστασι!

Η ερατεινή Ίμβρος, ντυμένη στα καλά της – και όχι μόνο της ανοιξιάτικης φύσης –, σας υποδέχεται με αγάπη και τιμή ως διακεκριμένο μέλος της Ελληνικής Κυβερνήσεως, αλλά και ως ευσεβή Ορθόδοξο Χριστιανό. Σας υποδεχόμεθα εγκαρδίως οι Ίμβριοι αυτή την ημέρα του Πάθους και του Σταυρού του Κυρίου μας.

Σας υποδεχόμεθα ακόμη ως άγγελον ειρήνης, ειρήνης, καταλλαγής και δημιουργικής συνεργασίας μεταξύ των γειτόνων και συμμάχων χωρών της Τουρκίας και της Ελλάδος. Ακούσαμε και προχθές στη συνέντευξί σας στην ελληνική τηλεόραση, με ικανοποίησι, ότι είσθε υπέρμαχος και θιασώτης της ελληνοτουρκικής φιλίας και σας ευχαριστούμε γι᾽ αυτό.

Εμείς οι Ίμβριοι και οι Τενέδιοι πληρώσαμε ακριβό τίμημα των διενέξεων και των αντιπαλοτήτων των δύο χωρών χωρίς ίχνος υπαιτιότητός μας. Υπέστημεν μεγάλες αδικίες. Και τώρα που έρχονται τα καλύτερα, ευχόμεθα και λέμε με τον Ψαλμωδό: «Ευφρανθείημεν ανθ᾽ ων ημερών εταπείνωσας ημάς, ετών ων είδομεν κακά».

Εξοχώτατε,

Σας ευχαριστούμε εγκαρδίως για την τιμητική αλλά και ιστορική επίσκεψί σας στο ακριτικό νησί μας και στα σχολεία μας. Και απόψε στην Εκκλησία των Αγριδίων, του χωριού όπου κάθε Αύγουστο γίνεται το μεγαλύτερο Ιμβριώτικο πανηγύρι στη γιορτή της Μεγαλόχαρης.

Θεωρούμε την εδώ παρουσία σας ως έκφρασι του ενδιαφέροντος της Ελληνικής Πολιτείας για την εδώ ολιγάριθμη Ρωμαίηκη Κοινότητα. Μας ενισχύετε και μας ενθαρρύνετε.

Προσδοκούμε και ευχόμεθα, μετά τις επικείμενες εκλογές στις δύο γειτονικές χώρες, η κατάστασις της εν τη Πόλει και εδώ μειονότητός μας να βελτιωθή έτι περισσότερο και να είμεθα πολίται αντιμετωπιζόμενοι με ισότητα και δικαιοσύνη, ως νομοταγείς που είμεθα εν πάσι.

Φίλτατε κ. Υπουργέ, ευχόμεθα να έχετε, σείς και οι προσφιλείς οικείοι σας, όλες τις ευλογίες του Αναστάντος Κυρίου. Χρόνια σας πολλά και ευλογημένα! Και ο πολύτιμος, συνετός και οικοδομητικός λόγος σας να είναι για πολλά ακόμη χρόνια συμβολή στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδος και της ευρύτερης περιοχής. Καλό Πάσχα!”

Aμέσως μετά την Απόλυση, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος τέλεσε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Μητροπολίτου Γέροντος Νικομηδείας κυρού Ιωακείμ.

 

Σχετικά Άρθρα

Νότια και Βόρεια Κορέα αντάλλαξαν προειδοποιητικά πυρά

Νότια και Βόρεια Κορέα αντάλλαξαν προειδοποιητικά πυρά

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 24 / 10 / 2022 , 7:41 από news_room Οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας άνοιξαν πυρ προειδοποιητικά για να τραβήξουν την προσοχή του πληρώματος βορειοκορεατικού εμπορικού πλοίου το πρωί της Δευτέρας, διότι έκριναν ότι παραβίασε τα θαλάσσια de facto σύνορα των δυο κρατών στην Κίτρινη Θάλασσα, σε […]

Αύξηση προϋπολογισμού για τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ΑμεΑ της Ρόδου

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 25 / 8 / 2021 , 23:19 από news_room Με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Με απόφαση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου,  αυξάνεται ο αρχικός προϋπολογισμός της Πράξης  “Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) Ατόμων με Αναπηρία στη Ρόδο”,  προκειμένου να καταστεί δυνατή η εύρυθμη λειτουργία των […]

Pin It on Pinterest