21 °C Athens, GR
28/03/2024

Τελευταια Νέα
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε επίσκοπο Συνάδων τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Αβραμόπουλο Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε επίσκοπο Διοκλείας τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Α. Αμερικής, Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο Νέα Μητρόπολη Ιρλανδίας ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Εσπερινός για την κοίμηση της Οσίας Γαβριηλίας της Κωνσταντινουπολίτιδος στη Λέρο Κουρά Μεγαλοσχήμου Μοναχής στην Ιερά Μονή Παναγίας Ξενιάς Συνάντηση με τα μέλη της Παιδικής – Νεανικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Ι.Α.Α. είχε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: «Δεν μπορεί να γίνεται εμπορία είτε ιερών λειψάνων, είτε θαυμάτων» Η Κωτσόβολος στηρίζει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» προσφέροντας 267 οικιακές συσκευές πρώτης ανάγκης ΗΠΑ: Ο Τραμπ προκαλεί περισσότερο θυμό και φόβο στους Δημοκρατικούς από ότι ο Μπάιντεν από τους Ρεπουμπλικάνους Περί της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας Ο Ιερώνυμος και το δίλημμα των 50άρηδων της Ιεραρχίας Πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ με συμμετοχή βουλευτών και άλλων κομμάτων 650 άνθρωποι παρακολουθούνται από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία στο Βέλγιο

Ομιλία Υπουργού Υγείας Β.Κικίλια στη Βουλή για την τροπολογία του Υπουργείου Υγείας

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 7 / 11 / 2020 , 13:35 από

ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΒΑΣΙΛΗ ΚΙΚΙΛΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

 

Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η χώρα μας ζει πρωτόγνωρες στιγμές σε συνθήκες μιας πανδημίας την οποία αντιμετωπίζει η Ευρώπη και όλος ο κόσμος. Την τελευταία φορά που είχαμε πανδημία ήταν πριν από 100 χρόνια. Σήμερα είχαμε ρεκόρ κρουσμάτων στη χώρα και επίκειται το lockdown σε μία προσπάθεια να ανασχεθούν οι αριθμοί.

Η ελληνική Κυβέρνηση έχει κάνει μία συγκλονιστική προσπάθεια όλους αυτούς τους μήνες, προκειμένου να ενισχύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας εν κινήσει. Μία προσπάθεια η οποία έχει φέρει μετρήσιμα αποτελέσματα: διπλασιασμό των κλινών ΜΕΘ, 7.000 υγειονομικούς στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, πάνω από 30.000 τεστ την ημέρα, PCR και rapid, και προφανώς οι ανάγκες μόνιμα αυξάνονται.

Αυτή τη στιγμή νοσηλεύουμε τριπλάσιο αριθμό συμπολιτών μας σε απλές κλίνες COVID. Αυξάνονται οι διασωληνωμένοι και γίνεται μία τεράστια μάχη από γιατρούς, νοσηλευτές, λοιπό προσωπικό και επιστήμονες, για να στηριχθεί και να μείνει όρθια και η χώρα και το Εθνικό Σύστημα Υγείας και να μην μείνει κανένας συμπολίτης μας απροστάτευτος.

Με βάση αυτά, κύριε Πρόεδρε, καταθέτω τροπολογία η οποία περιέχει:

Την άμεση πρόσληψη 300 μόνιμων ιατρών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Οι 200 είναι αυτοί των οποίων οι διαδικασίες ούτως ή άλλως τρέχουν και ολοκληρώνονται αυτές τις μέρες και οι υπόλοιποι είναι επιλαχόντες. Όλοι θα περάσουν με άμεσες διαδικασίες, δηλαδή τη Δευτέρα, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Εκτός από αυτούς, επεκτείνεται και ενισχύεται η δυναμικότητα του ΕΣΥ ως εξής:

Όσοι ειδικευόμενοι θέλουν, μπορούν να υπηρετήσουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, για τις ανάγκες αντιμετώπισης της COVID-19. Προσμετράται ο χρόνος στην ειδικότητα αυτών οι οποίοι υπηρετούν στο Ε.Σ.Υ.

Οι ιατροί αυτοί οι οποίοι είναι κοντά στο όριο της συνταξιοδότησης και συνταξιοδοτούνται στις 31/12, δύναται, αν το επιθυμούν οι ίδιοι, να επεκταθεί η σχέση εργασίας με το Εθνικό Σύστημα Υγείας για άλλους έξι μήνες μέχρι τις 31/6/2021.

Δίνεται η δυνατότητα στους ιδιώτες ιατρούς – και αναλαμβάνω πρωτοβουλία με τον Πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας και όλων των Ιατρικών Συλλόγων – να μπορέσουν να υπηρετήσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας με ειδική σχέση εργασίας και αποζημίωση.

Παράλληλα με αυτά, που νομίζω ότι είναι μια επίσπευση και μια ταχεία περαιτέρω ενδυνάμωση του δυναμικού του Εθνικού Συστήματος Υγείας, δηλώνω ότι επεκτείνεται η δυνατότητα αναγκαστικής διάθεσης – και όπου δεν υπάρχει νομοθετείται – ιδιωτικών κλινικών, θεραπευτηρίων, σχέσεων εργασίας. Δηλαδή κατά κλινική, κατά θεραπευτήριο ή στο σύνολό τους.

Η δικαιοδοσία τους περνά, αν και εφόσον χρειαστεί, στον Διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας με ταυτόχρονη αξιοποίηση του προσωπικού των ιδιωτικών αυτών κλινικών και φυσικά, όπως γνωρίζουν όλοι εκτός από κάποιους συναδέλφους, αυτή η σχέση μπορεί να υφίσταται στην ελληνική Πολιτεία και νομοθεσία με την ανάλογη αποζημίωση.

Θα ήθελα, τέλος, να καταλήξω λέγοντας ότι η προσπάθεια αυτή την οποία κάνουμε είναι μια προσπάθεια η οποία αφορά και εμπεριέχει όλους τους πολίτες, όλα τα κόμματα, όλους τους βουλευτές, όλους τους επιστήμονες, όλους τους γιατρούς, όλο το δυναμικό της χώρας.

Επαναλαμβάνω, ζούμε πρωτόγνωρες στιγμές. Είμαι πεπεισμένος ότι παλεύοντας, προσπαθώντας και αγωνιζόμενοι όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε. Και σας παρακαλώ να αποδεχθείτε και να υπερψηφίσετε την εν λόγω τροπολογία.

Ευχαριστώ πολύ.

Σχετικά Άρθρα

Συνέντευξη Προέδρου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» στο ρ/φ σταθμό ΣΚΑΪ

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 28 / 1 / 2021 , 23:36 από news_room Συνέντευξη Προέδρου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» στο ρ/φ σταθμό ΣΚΑΪ Το στίγμα των δράσεων και των εκδηλώσεων για την επέτειο των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση έδωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ρ/φ σταθμό ΣΚΑΪ και […]

Κρήτη – Ηράκλειο : Ένας νεκρός, εννέα τραυματίες και μεγάλες ζημιές από τα 5,8 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 27 / 9 / 2021 , 12:24 από news_room Ένας νεκρός και εννέα τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός του ισχυρού σεισμού των 5,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε στος 9:17 στην Κρήτη. Νεκρός ανασύρθηκε από τα σωστικά συνεργεία της ΕΜΑΚ ο εργάτης που είχε καταπλακωθεί από τη στέγη που κατέρρευσε από τον σεισμό […]