26 °C Athens, GR
23/07/2026

Τελευταια Νέα
6 Χρόνια ADOLOGALA.GR Δημογραφικό: Μείωση του πληθυσμού κατά σχεδόν 500 χιλ. άτομα – Κατάρρευση των γεννήσεων Τι προβλέπει ο νέος κώδικας οδικής κυκλοφορίας ο οποίος δίνει έμφαση στην αντιμετώπιση και αποτροπή παραβάσεων – Αναλυτικά Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός για τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Ιλίου Αθηναγόρα Ονομαστήρια Μητροπολίτη Ιλίου κ. Αθηναγόρα – Πρόγραμμα 2026 Παρουσία του Μητροπολίτη Καλλινίκου η πανήγυρη της Αγίας Μαρίνας στη Κόρωνο Νάξου Η Ελλάδα γιορτάζει την Πανσέληνο με μουσική, θέατρο και ανοιχτά μνημεία Κύπρος: Η TechIsland Wildfire Initiative φέρνει νέα εργαλεία κατά των πυρκαγιών Μεταξύ πολέμου και επιβίωσης: Οι Υεμενίτες φοβούνται νέα ανθρωπιστική καταστροφή Ποδόσφαιρο Γυναικών: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το WAFCON 2026 Έφυγε η θρυλική Μαίρη Λίντα – Η πορεία μιας σπουδαίας καλλιτέχνιδας Προαγωγές επ’ ανδραγαθία στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις Το επίσημο ανακοινωθέν της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τον Καναδά

Νιγηρία: Οι Χριστιανοί που απήχθησαν τον περασμένο μήνα είναι πλέον όλοι ελεύθεροι – Η Νιγηρία ξεκινά νέα στρατιωτική επιχείρηση

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 5 / 2 / 2026 , 23:34 από news_room

Νιγηρία — Η νιγηριανή κυβέρνηση ανακοίνωσε στρατιωτική επιχείρηση για την αντιμετώπιση των ισλαμιστών μαχητών μετά τη δολοφονία δεκάδων ανθρώπων, πιθανώς όλων μουσουλμάνων. Εν τω μεταξύ, περίπου 180 Χριστιανοί που είχαν απαχθεί αλλού τον περασμένο μήνα αφέθηκαν ελεύθεροι.

Τοπικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι 162 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επίθεσης την Τρίτη στα χωριά Γουόρο και Νούκου, όπου κατοικούν κυρίως μουσουλμάνοι, στην πολιτεία Κουάρα, πολλοί από τους οποίους φέρεται να αντιστάθηκαν στην εξτρεμιστική ιδεολογία. Πρόκειται για μια από τις πιο θανατηφόρες επιθέσεις στη χώρα εκτός των γνωστών εστιών συγκρούσεων.

Οι ένοπλοι ισοπέδωσαν σπίτια και λεηλάτησαν καταστήματα σε αυτό που το γραφείο της Διεθνούς Αμνηστίας στη Νιγηρία χαρακτήρισε «μια εκπληκτική αποτυχία ασφαλείας». Καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει ακόμη την ευθύνη για την επίθεση, αλλά ντόπιοι και αξιωματούχοι έχουν υποδείξει διάφορες ισλαμικές ένοπλες ομάδες.

Σε ανακοίνωση της νιγηριανής προεδρίας αναφέρεται ότι οι δράστες σκότωσαν τους χωρικούς επειδή απέρριψαν «την ενοχλητική τους προσπάθεια κατήχησης, επιλέγοντας αντ’ αυτού να ασκούν το Ισλάμ που δεν είναι ούτε ακραίο ούτε βίαιο».

Οι ειδικοί λένε ότι η Κουάρα, η οποία έχει δει πρόσφατα μια αύξηση στις θανατηφόρες επιθέσεις και απαγωγές , μετατρέπεται γρήγορα σε νέο σύνορο για ένοπλες ομάδες που επιδιώκουν να επεκταθούν στην πιο πυκνοκατοικημένη χώρα της Αφρικής, όπου πολυάριθμες βίαιες ομάδες ανταγωνίζονται για χώρο και εξουσία.

Ο Τζέιμς Μπαρνέτ, ερευνητής στο Ινστιτούτο Χάντσον με έδρα την Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι οι ένοπλες ομάδες έχουν προχωρήσει περισσότερο επειδή βρίσκουν μεγάλο ανταγωνισμό από αντίπαλες ομάδες στις περιοχές όπου παραδοσιακά δρούσαν.

Οι Χριστιανοί που απήχθησαν τον περασμένο μήνα είναι πλέον όλοι ελεύθεροι
Ξεχωριστά, την Πέμπτη, ο κυβερνήτης της πολιτείας Καντούνα ανακοίνωσε ότι και οι 183 Χριστιανοί που είχαν απαχθεί σε τρεις ταυτόχρονες απαγωγές από εκκλησίες τον περασμένο μήνα έχουν αφεθεί ελεύθεροι. Από τους απαχθέντες, 89 διασώθηκαν την Τετάρτη, σύμφωνα με τον κυβερνήτη. Δεν έδωσε λεπτομέρειες, αν και οι αναλυτές λένε ότι μερικές φορές η κυβέρνηση πληρώνει λύτρα.

Ο αναφερόμενος αριθμός κατά τη στιγμή των απαγωγών από τους κατοίκους της περιοχής και τις ομάδες υπεράσπισης ήταν 168 άτομα.

«Μετά από αυτό το περιστατικό, απευθύνθηκα στον πρόεδρο και τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας σχετικά με την ανάγκη δημιουργίας στρατιωτικής βάσης… ιδιαίτερα γύρω από την περιοχή Regina, η οποία έχει χαρακτηριστεί εδώ και καιρό ως σημείο ανάφλεξης», δήλωσε σε ομιλία του ο κυβερνήτης Uba Sani.

Δράσεις για την προστασία των «ανυπεράσπιστων» κοινοτήτων
Ο κυβερνήτης της πολιτείας Κουάρα, Αμπντουλραχμάν Αμπντουλ Ραζάκ, δήλωσε ότι η επίθεση της Τρίτης πιθανότατα πραγματοποιήθηκε σε απάντηση σε πρόσφατες αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στην περιοχή. Ορισμένες παρόμοιες επιχειρήσεις κατέστησαν δυνατές χάρη σε πληροφορίες που παρείχαν οι τοπικές κοινότητες.

Οι δολοφονίες θα μπορούσαν επίσης να χρησιμεύσουν για να εκφοβίσουν άλλες κοινότητες και να τις κάνουν πιο πιθανό να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις των μαχητών.

Το γραφείο του προέδρου Μπόλα Τινούμπου ανέφερε σε ανακοίνωσή του αργά την Τετάρτη ότι ένα τάγμα του νιγηριανού στρατού θα αναπτυχθεί στην περιοχή Καϊάμα της Κουάρα, όπου σημειώθηκε η επίθεση. Η Καϊάμα είχε περιορισμένη παρουσία ασφαλείας μέχρι στιγμής.

Ο Τινούμπου δήλωσε ότι η νέα στρατιωτική διοίκηση θα ηγηθεί της επιχείρησης «Ασπίδα Σαβάνας» για την «προστασία των ανυπεράσπιστων κοινοτήτων», αναφέρει η δήλωση.

Τον Νοέμβριο του περασμένου έτους , η Τινούμπου κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την ασφάλεια και σχεδίαζε να στρατολογήσει αστυνομικούς σε απάντηση στις μαζικές απαγωγές σε όλη τη χώρα. Το σχέδιο περιελάμβανε επίσης την ανάπτυξη δασοφυλάκων.

Κοινότητες και ορισμένες κυβερνήσεις πολιτειών σε όλη τη βόρεια Νιγηρία έχουν συνάψει σύμφωνα ασφαλείας με ένοπλες ομάδες για να αποτρέψουν δολοφονίες, καθώς οι στρατιωτικές προσπάθειες δεν έχουν καταφέρει να περιορίσουν την εξάπλωση των επιθέσεων, αλλά αυτές δεν ήταν πάντα επιτυχείς.

Οι αναλυτές λένε ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάνει αρκετά για να αντιμετωπίσει την ανασφάλεια, καθώς ο στρατός είναι επιβαρυμένος πολεμώντας ένοπλες ομάδες σε κάθε περιοχή της χώρας, με ελάχιστα να έχουν γίνει όσον αφορά την απόκτηση σύγχρονων όπλων και τη συλλογή πληροφοριών.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ισχυρίστηκε χωρίς αποδεικτικά στοιχεία ότι οι Χριστιανοί είναι οι κύριοι στόχοι στη Νιγηρία . Ενώ οι Χριστιανοί είναι μεταξύ αυτών που έχουν γίνει στόχος, οι αναλυτές λένε ότι η πλειονότητα των θυμάτων ένοπλων ομάδων είναι μουσουλμάνοι στο βόρειο τμήμα της Νιγηρίας, όπου σημειώνονται οι περισσότερες επιθέσεις.

Παρά τις αρχικές διαφωνίες τους, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει έκτοτε πραγματοποιήσει αεροπορικές επιδρομές με στόχο ισλαμιστές μαχητές σε περιοχές της χώρας, στο πλαίσιο ευρύτερων προσπαθειών ασφαλείας σε συνεργασία με τον νιγηριανό στρατό. Μια μικρή ομάδα Αμερικανών αξιωματικών βρίσκεται επίσης επί τόπου στη Νιγηρία.

Σε σχόλιά του την Πέμπτη στην Ουάσινγκτον, ο Τραμπ επανέλαβε τον ισχυρισμό του ότι οι ένοπλες ομάδες σκότωναν κυρίως Χριστιανούς.

«Τους εξοντώσαμε άδοξα τις προάλλες στη Νιγηρία επειδή σκότωναν Χριστιανούς», είπε ο Τραμπ.

Σχετικά Άρθρα

Τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνατίου - Ανακοίνωση

Τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνατίου – Πρόγραμμα

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 26 / 1 / 2022 , 21:21 από news_room Η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος ανακοινώνει ότι, λόγω της σοβούσης πανδημίας, ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος δεν θα εορτάσει, με τον καθιερωμένο τρόπο, τα ονομαστήριά του, με την ευκαιρία της εορτής της Ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου, το Σάββατο 29/1. […]

Στις κάλπες των 63 δικηγορικών συλλόγων της χώρας θα προσέλθουν την Κυριακή και τη Δευτέρα οι δικηγόροι

Στις κάλπες των 63 δικηγορικών συλλόγων της χώρας θα προσέλθουν Κυριακή και τη Δευτέρα οι δικηγόροι

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 28 / 11 / 2021 , 3:16 από news_room Σήμερα Κυριακή 28 Νοεμβρίου και αύριο Δευτέρα 29 Νοεμβρίου στους 63 δικηγορικούς συλλόγους της χώρας θα διεξαχθούν εκλογές για την ανάδειξη νέων προέδρων και νέων μελών των Διοικητικών Συμβουλίων τους, ενώ οι επαναληπτικές εκλογές (δεύτερος γύρος) θα διεξαχθούν στις 5 και 6 Δεκεμβρίου 2021. […]