27 °C Athens, GR
03/07/2026

Τελευταια Νέα
6 Χρόνια ADOLOGALA.GR Δημογραφικό: Μείωση του πληθυσμού κατά σχεδόν 500 χιλ. άτομα – Κατάρρευση των γεννήσεων Τι προβλέπει ο νέος κώδικας οδικής κυκλοφορίας ο οποίος δίνει έμφαση στην αντιμετώπιση και αποτροπή παραβάσεων – Αναλυτικά Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Αρχιεπισκοπική Θεία Λειτουργία στο Κλίβελαντ για το 48ο Κληρικολαϊκό Συνέδριο Αλλαγές στο ιδιοκτησιακό των πολυκατοικιών: Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο – Τι αλλάζει σε κοινόχρηστα, διαμερίσματα και κανονισμούς Αθήνα: Συλλήψεις από την ΔΑΟΕ φιλάθλων για οπαδική βία, ναρκωτικά, εκβιάσεις και εμπρησμούς Συνάντηση Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου με τον Πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ Ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας στη γιορτή των Αγίων Αναργύρων Ενορίας Μύρτου Ιεράπετρας Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος ευλόγησε το ανθρωπιστικό έργο του Ιδρύματος Four Homes of Mercy – Siksek στη Βηθανία Δημογραφικές εξελίξεις στην Ελλάδα στο επίκεντρο εκδήλωσης στο Καλαμάκι Πηλίου Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 27ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Κύπρου Βενεζουέλα: Οι γιατροί προειδοποιούν για νέα ανθρωπιστική και υγειονομική κρίση μετά τους φονικούς σεισμούς Γουατεμάλα: Νέες έρευνες για υποθέσεις διαφθοράς προαναγγέλλει ο γενικός εισαγγελέας

Νιγηρία: Ισλαμιστές μαχητές σκότωσαν τουλάχιστον 162 ανθρώπους σε επιθέσεις σε 2 χωριά (Προσοχή: Σκληρές Εικόνες – Μόνο για ενήλικους)

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 5 / 2 / 2026 , 4:00 από news_room

Νιγηρία: Ισλαμιστές μαχητές σκότωσαν τουλάχιστον 162 ανθρώπους σε επιθέσεις σε 2 χωριά (Προσοχή: Σκληρές Εικόνες – Μόνο για ενήλικους – Απαγόρευση θέασης από ανήλικους)

Νιγηρία — Ένοπλοι εξτρεμιστές σκότωσαν τουλάχιστον 162 ανθρώπους κατά τη διάρκεια επιθέσεων σε δύο χωριά στη δυτική Νιγηρία , δήλωσε νομοθέτης την Τετάρτη, σε μια από τις πιο αιματηρές επιθέσεις των τελευταίων μηνών. Μια ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτίμησε ότι ο αριθμός των νεκρών θα μπορούσε να είναι υψηλότερος.

Οι επιθέσεις στόχευσαν τα χωριά Γουόρο και Νούκου, στην πολιτεία Κουάρα, το βράδυ της Τρίτης, δήλωσε στο Associated Press ο Μοχάμεντ Ομάρ Μπίο, μέλος του κοινοβουλίου που εκπροσωπεί την περιοχή.

Είπε ότι οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν από την Lakurawa, μια ένοπλη ομάδα που συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος. Κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις.

Ο Αγιοντέτζι Εμανουέλ Μπαμπαόμο, γραμματέας του Ερυθρού Σταυρού στην πολιτεία Κουάρα, δήλωσε ότι ο οργανισμός δεν μπόρεσε να φτάσει στις κοινότητες όπου «σκοτώθηκαν δεκάδες άνθρωποι» επειδή βρίσκονται σε απομακρυσμένη περιοχή — περίπου οκτώ ώρες από την πρωτεύουσα της πολιτείας και κοντά στα σύνορα της Νιγηρίας με το Μπενίν.

Πλάνα από το σημείο που προβλήθηκαν στην τοπική τηλεόραση δείχνουν πτώματα να κείτονται αιμόφυρτα στο έδαφος, μερικά με δεμένα τα χέρια, καθώς και φλεγόμενα σπίτια.

Η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι ένοπλοι σκότωσαν πάνω από 170 ανθρώπους, κατέστρεψαν σπίτια και λεηλάτησαν καταστήματα.

«Τα κενά ασφαλείας που επέτρεψαν αυτές τις επιθέσεις είναι απαράδεκτα», δήλωσε η ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προσθέτοντας ότι οι ένοπλοι έστελναν «προειδοποιητικές» επιστολές στους κατοίκους του χωριού για περισσότερο από πέντε μήνες.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας Αμπντουλάχ Ραχμάν Αμπντουλάχ Ραζάκ χαρακτήρισε την επίθεση ως «δειλή έκφραση απογοήτευσης από τρομοκρατικές ομάδες» σε απάντηση στις συνεχιζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον ένοπλων εξτρεμιστών στην πολιτεία.

Η Νιγηρία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια περίπλοκη κρίση ασφαλείας, με μια εξέγερση ισλαμιστών μαχητών στα βορειοανατολικά, παράλληλα με μια αύξηση στις απαγωγές για λύτρα από ένοπλους στις βορειοδυτικές και βορειοκεντρικές περιοχές τους τελευταίους μήνες.

Σε ξεχωριστή περίπτωση την Τρίτη, άγνωστοι ένοπλοι σκότωσαν τουλάχιστον 13 άτομα στο χωριό Ντόμα, στη βορειοδυτική πολιτεία Κατσίνα, δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Αμπουμπακάρ Σαντίκ Αλίγιου. Κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.

Οι εξτρεμιστές της Μπόκο Χαράμ στη βορειοανατολική Νιγηρία σκότωσαν τουλάχιστον 36 ανθρώπους την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια ξεχωριστών επιθέσεων σε εργοτάξιο και σε στρατιωτική βάση.

Οι ένοπλες ομάδες στη Νιγηρία περιλαμβάνουν τουλάχιστον δύο συνδεδεμένες με το ISIS, ένα παρακλάδι της εξτρεμιστικής ομάδας Μπόκο Χαράμ, γνωστό ως Ισλαμικό Κράτος Δυτικής Αφρικής στα βορειοανατολικά, και το λιγότερο γνωστό Ισλαμικό Κράτος Σαχέλ (ISSP), γνωστό τοπικά ως Lakurawa, και εξέχον στα βορειοδυτικά.

Ο νιγηριανός στρατός έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι οι Λακουράουα έχουν ρίζες στον γειτονικό Νίγηρα και ότι έγιναν πιο δραστήριοι στις παραμεθόριες κοινότητες της Νιγηρίας μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2023 .

Ο Τζέιμς Μπαρνέτ, ερευνητής στο Ινστιτούτο Χάντσον με έδρα την Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι η επίθεση στην πολιτεία Κουάρα πιθανότατα διαπράχθηκε από την Jama’atu Ahlis Sunna Lidda’awati wal-Jihad , ή JAS, μια φατρία της Μπόκο Χαράμ που ευθύνεται για άλλες πρόσφατες σφαγές στην περιοχή.

Την Τρίτη, ο επικεφαλής της Διοίκησης Αφρικής των ΗΠΑ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν μια μικρή ομάδα στρατιωτικών αξιωματικών στη Νιγηρία, το τελευταίο βήμα στην αντίδρασή τους στην κρίση ασφαλείας. Τον Δεκέμβριο, οι αμερικανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές εναντίον μαχητών που συνδέονται με το ΙΚ στη Νιγηρία.

Η πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής βρίσκεται στο διπλωματικό στόχαστρο των ΗΠΑ μετά τις απειλές του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να επιτεθεί στη χώρα, ισχυριζόμενος ότι δεν κάνει αρκετά για να προστατεύσει τους χριστιανούς πολίτες της.

Σχετικά Άρθρα

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Ειρήνης στο Γαλάτσι (Εικόνες)

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Ειρήνης στο Γαλάτσι (Εικόνες)

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 4 / 5 / 2026 , 21:26 από news_room ΕΛΛΑΔΑ – ΓΑΛΑΤΣΙ, ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ, 4 ΜΑΪΟΥ 2026, ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΡΠΑΘΑΚΗΣ | Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και τη συμμετοχή πλήθους πιστών τελέστηκε σήμερα απόγευμα – βράδυ, ο πανηγυρικός εσπερινός προς τιμήν της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Ειρήνης στον ομώνυμο Ιερό Ναό της Αγίας Ειρήνης στο Γαλάτσι, […]

Γιατί ορισμένες αφρικανικές χώρες είναι επιρρεπείς σε στρατιωτικές καταλήψεις

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 13 / 12 / 2025 , 1:13 από news_room ΝΤΑΚΑΡ, Σενεγάλη  — Είχε γίνει μια γνώριμη σκηνή στη Δυτική Αφρική. Μια ομάδα στρατιωτών εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση στο Μπενίν την Κυριακή για να ισχυριστεί ότι είχε καταλάβει την εξουσία. Λίγες ώρες αργότερα, ο πρόεδρος ανακοίνωσε ότι το πραξικόπημα είχε αποτραπεί. Μόλις δύο εβδομάδες […]