13 °C Athens, GR
19/03/2024

Τελευταια Νέα
Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Η Κυριακή της Τυρινής και ο Α’ Κατανυκτικός Εσπερινός στο Φανάρι Τα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας σε διάφορες γωνιές της Ελλάδας Ο Εσπερινός της “Συγχωρήσεως” στην Μητρόπολη Κηφισίας Παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στις Εορταστικές Εκδηλώσεις στην Αρεόπολη Λακωνίας Προεδρικές Εκλογές – Ρωσία: Ο Βλαντίμιρ Πούτιν στο 87,97% σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα Σαν Φρανσίσκο Γεράσιμος: Ας εισακούσουμε το σαρακοστιανό κάλεσμα της Εκκλησίας μας να ζήσουμε μια ασκητική ζωή εγκράτειας Ο Εσπερινός της Συγχωρήσεως στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σύδνεϋ Ο Εσπερινός της Συγγνώμης στη Νέα Ιωνία Αρκαλοχωρίου Ανδρέας: «Δεν λογοκρίνουμε ως Εκκλησία την τέχνη και τη διανόηση» Αντιπροσωπεία του Συμβουλίου Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής επισκέφθηκε τον Πατριάρχη Αλεξαδρείας

Δύο χειροθεσίες από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου στον Εσπερινό του Τιμίου Σταυρού

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 14 / 9 / 2021 , 15:18 από news_room

Το ιερό Σύμβολο τής Ορθοδοξίας, που πριν είκοσι αιώνες θεωρούνταν όργανο ατιμωτικής τιμωρίας και φρικτού θανάτου και με το οποίο οι Ρωμαίοι καταδίκαζαν στην ποινή της σταυρώσεως τούς πιο μεγάλους εγκληματίες, εορτάζει πανηγυρικά και τιμά απόψε και αύριο η Εκκλησία μας. Με κατανυκτικούς ύμνους δοξολογίας προς τον Τίμιο Σταυρό τού Κυρίου μας, ψάληκε ο εσπερινός  στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού Στροβόλου, χοροστατούντος τού Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, στην παρουσία εκπροσώπων τής Πολιτείας και του Δημάρχου Στροβόλου κ. Ανδρέα Παπαχαραλάμπους. Κατά τη διάρκεια του εσπερινού έγινε περιφορά (λιτανεία) του χαριτόβρυτου Τιμίου Σταυρού, αναπέμφθηκε δέηση και τελέστηκε αρτοκλασία.

Στο κήρυγμά του, ο Μακαριώτατος τόνισε στους εκκλησιαζόμενους πιστούς τής πρωτεύουσας ότι «μόνο διά του Σταυρού θα έλθει στην ζωή μας η πραγματική και αδιάλειπτη  χαρά».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα γεγονότα που οδήγησαν στην καθιέρωση τής εορτής αυτής από την Εκκλησία μας, με αναφορά τόσο στην Αγία Ελένη όσο και στον Ηράκλειο και προσέθεσε ότι «μέσα μας, όλοι οι πιστοί, πρέπει να αισθανόμαστε το άγιο αυτό σύμβολο ως το κέντρο τής ζωής μας, διότι αυτό συνετέλεσε στη σωτηρία μας. Προσπαθούσε ο διάβολος να ατιμώσει τον Κύριό μας με τον σταυρικό θάνατο. Και καθώς σταυρωνόταν ο ίδιος ο Υιός τού Θεού ἐν σαρκί, ο διάβολος νόμιζε ότι νικούσε κι ότι θα οδηγούσε αιώνια τον Χριστό στον Άδη. Αγνοούσε ότι εκεί θα ήταν ο δικός του θάνατος, ο δικός του τάφος.

Αγαπητοί μου, το πάθος που συντελέσθηκε επάνω στον Σταυρό και η επακολουθήσασα Ανάσταση χάρισε σε όλους μας τη σωτηρία. Ο Σταυρός υπήρξε το μέσο της σωτηρίας μας. Αυτή είναι η δόξα του Κυρίου, η δόξα της Εκκλησίας. Πρέπει πάντοτε να τον έχουμε υψωμένο μέσα στις καρδιές μας.  Δεν μπορεί διαφορετικά να γίνει το Πάθος και έπειτα η Ανάσταση παρά μόνο διά του Σταυρού. Οι χριστιανοί πρέπει επί καθημερινής βάσεως να θωρακιζόμαστε διά του δεσποτικού σημείου, που δεν είναι άλλο από τον Σταυρό. Γι’ αυτό όλα μας τα έργα, ας τα επιτελούμε και τελειώνουμε με το σημείο του Τιμίου Σταυρού. Διότι υψώνοντας και προσκυνώντας αυτόν, μεγαλύνουμε και δοξάζουμε τον Χριστό, ο οποίος σταυρώθηκε πάνω σ’ αυτόν.

Ιδιαίτερα τις περιόδους που διανύουμε, όπου στις καρδιές των ανθρώπων επικρατεί πολλές φορές ο φόβος, σάς παροτρύνω να μη φοβάστε! Τόσοι κατακτητές πέρασαν από το νησί μας, κι όλους τους εξεδίωξε η Χάρις του Σταυρού. Έτσι και τώρα, θα τους απομακρύνει κι αυτούς ο Σταυρός τού Χριστού…».

Λίγο πριν την απόλυση, ο Μακαριώτατος προέβη στην τέλεση δύο χειροθεσιών· εἰς πνευματικόν τού εφημερίου τού ναού Αρχιμ. Κωνσταντίνου Σολέα και εἰς οἰκονόμον τού συνεφημερίου του π. Αγαπίου.

Σχετικά Άρθρα

Ιαπωνία: Προς παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για την πανδημία

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 17 / 8 / 2021 , 23:32 από news_room Η ιαπωνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να παρατείνει και να επεκτείνει σε περισσότερες περιοχές της χώρας την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει κηρύξει από τον Ιούλιο σε τομείς του αρχιπελάγους εξαιτίας της αναζωπύρωσης της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Τα κρούσματα του SARS-CoV-2 «εξαπλώνονται απ’ άκρου σ’ […]

Ο Σολίστ Γιώργος Μπάνος και η Λητώ Θώμου στο Μέγαρο Μουσικής

Ο Σολίστ Γιώργος Μπάνος και η Λητώ Θώμου στο Μέγαρο Μουσικής

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 19 / 9 / 2023 , 19:11 από news_room Συνεχίζεται για τέταρτη σεζόν ο κύκλος Έλληνες σολίστ στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, μια ιδιαίτερα επιτυχημένη σειρά εκδηλώσεων του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών που αναδεικνύει ταλαντούχους μουσικούς της νέας γενιάς και παρουσιάζει καταξιωμένους ερμηνευτές σε συναυλίες μουσικής δωματίου. Οι φετινές εκδηλώσεις αρχίζουν τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου […]