31 °C Athens, GR
23/07/2026

Τελευταια Νέα
6 Χρόνια ADOLOGALA.GR Δημογραφικό: Μείωση του πληθυσμού κατά σχεδόν 500 χιλ. άτομα – Κατάρρευση των γεννήσεων Τι προβλέπει ο νέος κώδικας οδικής κυκλοφορίας ο οποίος δίνει έμφαση στην αντιμετώπιση και αποτροπή παραβάσεων – Αναλυτικά Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Παρουσία του Μητροπολίτη Καλλινίκου η πανήγυρη της Αγίας Μαρίνας στη Κόρωνο Νάξου Η Ελλάδα γιορτάζει την Πανσέληνο με μουσική, θέατρο και ανοιχτά μνημεία Κύπρος: Η TechIsland Wildfire Initiative φέρνει νέα εργαλεία κατά των πυρκαγιών Μεταξύ πολέμου και επιβίωσης: Οι Υεμενίτες φοβούνται νέα ανθρωπιστική καταστροφή Ποδόσφαιρο Γυναικών: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το WAFCON 2026 Έφυγε η θρυλική Μαίρη Λίντα – Η πορεία μιας σπουδαίας καλλιτέχνιδας Προαγωγές επ’ ανδραγαθία στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις Το επίσημο ανακοινωθέν της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τον Καναδά Κοινό μέτωπο Ελλάδας και Πορτογαλίας – Μητσοτάκης: Ελλάδα και Πορτογαλία ενισχύουν τη συνεργασία σε Άμυνα και Οικονομία Έκτακτη κινητοποίηση για τον καιρό – Ποιες περιοχές είναι σε RED CODE

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες διαλόγου Ορθοδόξων – Ληθουρανών στο Κάϊρο της Αιγύπτου

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες διαλόγου Ορθοδόξων - Ληθουρανών στο Καΐρο της Αιγύπτου

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 30 / 5 / 2024 , 19:28 από news_room

Το απόγευμα της 30ης Μαΐου 2024 ολοκληρώθηκαν με επιτυχία στην πολυαιώνιο Ιερά Πατριαρχική Μονή Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου οι εργασίες της Γ’ Συναντήσεως της ΙΗ΄ Ολομελείας της Διεθνούς Μικτής Επιτροπής του Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ της Ορθοδόξου Εκκλησίας και της Παγκοσμίου Λουθηρανικής Ομοσπονδίας.

Κατά την λήξη των εργασιών ανεγνώσθησαν από τους Σεβασμιωτάτους Συμπροέδρους της προαναφερεθείσης Επιτροπής, Μητροπολίτη Κρήνης κ.Κύριλλο, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Λουθηρανό Επίσκοπο κ.Johnn Schneider, τα μηνύματα της ΑΘΠ του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ.Βαρθολομαίου και της Δρ. Anne Burghardt, Γενικής Γραμματέως της Παγκοσμίου Λουθηρανικής Ομοσπονδίας προς τους Ορθοδόξους και Λουθηρανούς μετεχόντες, Αρχιερείς, Πρεσβυτέρους και λαϊκούς θεολόγους. Επίσης, εξεφράσθησαν ευγνώμονες ευχαριστίες προς την ΑΘΜ τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρο Β’ για την άριστη προετοιμασία και διεξαγωγή των εργασιών της Γ’ Συναντήσεως της ΙΗ’ Ολομελείας της Επιτροπής στο Κάϊρο, ως και την για αβραμιαία φιλοξενία των μελών της.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πτολεμαϊδος κ.Παντελεήμων, Αρχιγραμματεύς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, μετέφερε ως εκ προσώπου του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας εγκάρδιες Αναστάσιμες ευχές, την ικανοποίηση και τα χαροποιά αισθήματα του σεπτού Προκαθημένου της Δευτεροθρόνου Εκκλησίας, η οποία εμερίμνησε για την σημαντική αυτή διαχριστιανική Συνάντηση, αναφέροντας: «Δοξολογώντας τον Αναστάντα Δομήτορα της Εκκλησίας Κύριο, το Πρεσβυγενές Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης μας κ.κ.Θεόδωρος Β’, ο Οποίος με πατρική αγάπη και φιλάδελφο πνεύμα απεδέχθη και επευλόγησε το από χρόνου ικανού υποβληθέν παρακλητικό αίτημα της παρούσης Διεθνούς Μικτής Επιτροπής του Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ της Ορθοδόξου Εκκλησίας και της Παγκοσμίου Λουθηρανικής Ομοσπονδίας, περί φιλοξενίας των εργασιών της Γ΄ Συναντήσεως της ΙΗ’ Ολομελείας της στην Πατριαρχική Καθέδρα, από 25ης έως 30ης Μαΐου, με ιδιαίτερη χαρά αποχαιρετά τους Σεβασμιωτάτους Συμπροέδρους και τα τίμια μέλη Της,.

Οι εργασίες σας διεξήχθησαν στην έδρα της Αλεξανδρινής Εκκλησίας με την δισχιλιοστή Αποστολική παρακατάθηκη, την πολυκύμαντη ιστορία και το ελπιδοφόρο μέλλον, και μάλιστα στους χώρους τούτου του περιλαλήτου μοναστικού ενδιαιτήματος. Η επιλογή αυτού του ευλογημένου τόπου από τον Μακαριώτατο, ως του χώρου της συναντήσεώς σας, δεν ήταν τυχαία. Η περίβλεπτος αυτή Μονή, της οποίας η ιστορία χάνεται στα βάθη των αιώνων, κείται στο σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης, σε τόπο συναντήσεως πολιτισμών και θρησκειών.

Στους παρόντες καιρούς, όπου οι επικατάρατες διαιρέσεις, οι πρόσκαιρες σκοπιμότητες και οι αιματηρές συγκρούσεις, ιδιαιτέρως στην ευρύτερη περιοχή της Μ.Ανατολής, στην Ουκρανία, σε περιοχές της Αφρικής και αλλού, ματώνουν τον ταραχώδη κόσμο μας, αλλά και το εκκλησιαστικό σώμα, το οποίο διψά για ειρήνη, ενότητα και αγάπη, το καταγραφέν πλέον στην Ιστορία γεγονός του ειρηνικού, γόνιμου γι’ αυτό και ευλογημένου διαλόγου μεταξύ ημών, σε αυτό ακριβώς τον Θεοβάδιστο τόπο, όπου ο Κύριός μας ως βρέφος διωκόμενο από τον αιμοσταγή Ηρώδη και ως μετανάστης βρήκε τόπο ασφαλούς φιλοξενίας, αποτελεί λαμπρό παράδειγμα διαλόγου καταλλαγής, συνυπάρξεως και συνεργασίας. Έτσι ενδυναμώνεται η ελπίδα για ένα μέλλον με περισσότερη αλληλοκατανόηση, ταπείνωση και αλληλεγγύη, χωρίς ασφαλώς απομείωση της αμωμήτου πίστεώς μας, αλλά με διάθεση παραχωρήσεως περισσότερου χώρου στον «πλησίον».

Από την ειρηνική γη της Αιγύπτου, ο Μακαριώτατος Προκαθήμενός μας, Πάπας Θεόδωρος Β’, απευθύνει τον Αναστάσιμο χαιρετισμό προς τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.Βαρθολομαίο, προς τους Μακαριωτάτους Ορθοδόξους Προκαθημένους, προς τα μέλη της Παγκοσμίου Λουθηρανικής Ομοσπονδίας και το υπ’ ουρανόν Χριστεπώνυμα πλήρωμα.
Με ακράδαντη πίστη στον Αρχιποίμενα Χριστό η Πρεσβυγενής Εκκλησία του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστή Μάρκου αδιακόπως και αενάως συνεχίζει το ταξίδι Της στο μέλλον, ως η αβύθιστος Κιβωτός της Σωτηρίας όλων αδιακρίτως των λαών της Αφρικανικής ηπείρου, των δικών Της παιδιών, υπέρ του φωτισμού και της προαγωγής των οποίων Αυτή εμόγησε και συνεχίζει αγγόγυστα να μοχθεί και πάντα υπέρ αυτών θα μεριμνά, διαλεγομένη χωρίς φόβο με πολιτισμούς, παραδόσεις και πιστεύματα, παρά τις παρούσες δύσκολες συγκυρίες και κακότητες. Έχοντας διαπλεύσει επιτυχώς τις αλμυρές θάλασσες των αιρέσεων και έχοντας χαλυβδώσει την αυτοσυνειδησία Της επί της κόψης της αλλοθρήσκου μαρτυρικής σπάθης, δεν φοβάται σκιώδεις Κύκλωπες και συγχρόνους παγερούς Λαιστρυγόνες, θα παραμένει ο άσβεστος Φάρος της Αποστολικής και Πατερικής παρακαταθήκης, υπό την φως του οποίου κάθε άνθρωπος καλής προαιρέσεως θα συναντά την ανόθευτη Ευαγγελική αλήθεια. Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν»

Στις εργασίες της Διεθνούς Μικτής Επιτροπής Θεολογικού Διαλόγου μετά της Παγκοσμίου Λουθηρανικής Ομοσπονδίας μετείχαν εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, του Πατριαρχείου Αντιοχείας, του Πατριαρχείου Σερβίας, του Πατριαρχείου Γεωργίας, ως και των Αυτοκεφάλων Εκκλησιών της Κύπρου, της Ελλάδος, της Πολωνίας, της Αλβανίας και της Τσεχίας -Σλοβακίας.

Σημειώνεται επίσης, ότι κατά τις ημέρες των εργασιών της Διεθνούς Επιτροπής, τα μέλη της περιηγήθησαν από τον Πανοσιολογιώτατο Καθηγούμενο, Αρχιμ.κ.Δαμασκηνό Αλαζράι, στο Μουσείο, στον Ρωμαϊκό Πύργο, τα Παρεκκλήσια της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής Αγίου Γεωργίου, στους τάφους των Νεομαρτύρων Γαβριήλ και Κυρμιδώλη και στους τάφους των Πατριαρχών, όπου ο Σεβ.Μητροπολίτης Περιστερίου κ.Γρηγόριος ετέλεσε επιμνημόσυνη δέηση.

Επίσης, επεσκέφθησαν την λεγομένη Κοπτική «Κρεμαστή Εκκλησία», όπου έγιναν δεκτοί από τον Πρωτοσύγκελλο του Κόπτη Επισκόπου Παλαίού Καΐρου.

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες διαλόγου Ορθοδόξων - Ληθουρανών στο Καΐρο της Αιγύπτου Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες διαλόγου Ορθοδόξων - Ληθουρανών στο Καΐρο της Αιγύπτου Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες διαλόγου Ορθοδόξων - Ληθουρανών στο Καΐρο της Αιγύπτου Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες διαλόγου Ορθοδόξων - Ληθουρανών στο Καΐρο της Αιγύπτου Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες διαλόγου Ορθοδόξων - Ληθουρανών στο Καΐρο της Αιγύπτου Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες διαλόγου Ορθοδόξων - Ληθουρανών στο Καΐρο της Αιγύπτου Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες διαλόγου Ορθοδόξων - Ληθουρανών στο Καΐρο της Αιγύπτου Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες διαλόγου Ορθοδόξων - Ληθουρανών στο Καΐρο της Αιγύπτου Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες διαλόγου Ορθοδόξων - Ληθουρανών στο Καΐρο της Αιγύπτου Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες διαλόγου Ορθοδόξων - Ληθουρανών στο Καΐρο της Αιγύπτου

Σχετικά Άρθρα

melitinis maximos ekklisies oikoymenikou thronou eidiseis adologala.gr (1)

Την Ελληνορθόδοξη Κοινότητα του Αποστόλου Ανδρέα Windsor επισκέφτηκε o Επίσκοπος Μελιτηνής κ. Μάξιμος

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 27 / 5 / 2024 , 16:10 από news_room Την Ελληνορθόδοξη Κοινότητα του Αποστόλου Ανδρέα Windsor επισκέφτηκε την Κυριακή του Παραλύτου, 26 Μαΐου 2024, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μελιτηνής κ. Μάξιμος. Ο Θεοφιλέστατος χειροθέτησε τρεις νέους Αναγνώστες και προχείρησε πνευματικό τον ιερατικώς Προϊστάμενο του Ι. Ναού, Αρχιμανδρίτη κ. Γρηγόριο Laurenzano, ο οποίος συλλειτούργησε μετά […]

Νέος Διάκονος στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 31 / 10 / 2020 , 17:55 από Με αισθήματα χαράς και έκδηλης πνευματικής αγαλλιάσεως, ο κλήρος και ο λαός της Αλεξάνδρειας συγκεντρώθηκαν σήμερα, Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2020, στον περικαλλή νεοανακαινισθέντα Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Ιμπραημίας, για να συμμετάσχουν στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και στο χαρμόσυνο γεγονός της Χειροτονίας του νέου Διακόνου […]