16 °C Athens, GR
29/03/2024

Τελευταια Νέα
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε επίσκοπο Συνάδων τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Αβραμόπουλο Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε επίσκοπο Διοκλείας τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Α. Αμερικής, Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο Νέα Μητρόπολη Ιρλανδίας ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Μεγάλη Πέμπτη σήμερα για τους Ρωμαιοκαθολικούς Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας και ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδος στον Άγιο Σπυρίδωνα Σύδνεϋ Εκπαιδευτική Εκδήλωση κινητοποίησης κατά της βίας στην Ι.Μ. Θεσσαλονίκης Εσπερινός για την κοίμηση της Οσίας Γαβριηλίας της Κωνσταντινουπολίτιδος στη Λέρο Κουρά Μεγαλοσχήμου Μοναχής στην Ιερά Μονή Παναγίας Ξενιάς Συνάντηση με τα μέλη της Παιδικής – Νεανικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Ι.Α.Α. είχε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: «Δεν μπορεί να γίνεται εμπορία είτε ιερών λειψάνων, είτε θαυμάτων» Η Κωτσόβολος στηρίζει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» προσφέροντας 267 οικιακές συσκευές πρώτης ανάγκης ΗΠΑ: Ο Τραμπ προκαλεί περισσότερο θυμό και φόβο στους Δημοκρατικούς από ότι ο Μπάιντεν από τους Ρεπουμπλικάνους Περί της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας

Καθαίρεση κληρικού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας

Καθαίρεση κληρικού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 31 / 3 / 2023 , 13:29 από news_room

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας πληροφορεί τον ευαγή κλήρο και τον Ορθόδοξο λαό της πέμπτης ηπείρου ότι, με απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, επεβλήθη στον μέχρι πρότινος κληρικό κ. Ελευθέριο Τάτση η ποινή της καθαιρέσεως από τον βαθμό της ιερωσύνης, για σειρά εκκλησιαστικών και κανονικών παραπτωμάτων στα οποία υπέπεσε. Ως εκ τούτου, ο ειρημένος κληρικός, με απόφαση της Ορθοδόξου Εκκλησίας, επανήλθε στην τάξη των λαϊκών και απώλεσε το προνόμιο της ενδύσεως της ιερατικής αμφιέσεως, καθώς και το δικαίωμα της τελέσεως των Ιερών Μυστηρίων και των λοιπών ιεροπραξιών.

Η ανωτέρω λυπηρή εξέλιξη επήλθε ως απόρροια της επί μακρόν αντικανονικής συμπεριφοράς του κ. Ελευθερίου Τάτση, ο οποίος με διαδοχικές παραβατικές ενέργειες και με επιθετικές δημόσιες τοποθετήσεις του, έβαλε εναντίον της Ορθοδόξου Εκκλησίας, του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου, του Αρχιεπισκόπου, των Επισκόπων και των αδελφών του κληρικών, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να δημιουργήσει μια δική του «εκκλησία», αποκόπτοντας επίσημα και εκούσια τον εαυτό του από την κανονική και μοναδική Ορθόδοξη Εκκλησία. Παρότι ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπός μας κ.κ. Μακάριος επεδίωξε με ειλικρίνεια, πατρική αγωνία και καρτερικότητα την ειρήνευση της ψυχής του, τη μετάνοια και την επιστροφή του στο Σώμα της Εκκλησίας, εντούτοις όλες δυστυχώς οι προσπάθειες του Ποιμενάρχου μας προσέκρουαν στον εγωισμό και στην επίμονη διάθεση αυτονόμησης του καθαιρεθέντος πλέον κληρικού.

Κατόπιν τούτων, η Ιερά Αρχιεπισκοπή μας υποχρεούται να υπενθυμίσει στο ευσεβές και φιλόχριστο ποίμνιό της ότι όλα τα Ιερά Μυστήρια και κάθε ιεροπραξία (Θείες Λειτουργίες, Ιερές Ακολουθίες, Γάμοι, Βαπτίσεις, Κηδείες κ.λπ.) που ενδέχεται να τελεί αντικανονικώς εφεξής ο καθηρημένος κληρικός κ. Τάτσης, είναι άκυρα και ανυπόστατα, θεωρούμενα ως μη γενόμενα από την κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία σε όλο τον κόσμο. Δηλαδή, τίποτε πλέον από αυτά που ενδεχομένως θα τελεί ο κ. Τάτσης δε θα αναγνωρίζεται από τα Ορθόδοξα Πατριαρχεία, τις Αρχιεπισκοπές, τις Μητροπόλεις, τις Μονές του Αγίου Όρους και τις λοιπές Μονές της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Επίσης, επί τη βάσει των Ιερών Κανόνων, όσοι μετέχουν σε Μυστήρια και ιεροπραξίες που αντικανονικώς τελούνται από καθηρημένους κληρικούς, όπως από τον κ. Τάτση, αποκόπτουν τον εαυτό τους από το κανονικό σώμα της Εκκλησίας, δηλαδή αυτοαφορίζονται και επομένως δεν μπορούν να γίνονται δεκτοί ούτε για το Μυστήριο της Θείας Κοινωνίας, ούτε για τα άλλα Μυστήρια, ούτε βεβαίως και για τις λοιπές Ακολουθίες, όπως είναι η κηδεία, από τις κανονικές ενορίες και εκκλησίες της Αρχιεπισκοπής.

Μεγάλη ευθύνη στην υπόθεση της εκτροπής του κ. Τάτση φέρει και η κ. Γλυκερία Ανδριώτη, η οποία θεώρησε ότι μπορούσε να διαχειριστεί τα ιερά και τα όσια της ιερωσύνης και της Ορθοδόξου πίστεως. Η εν λόγω κυρία, καίτοι εκλήθη από τα Πνευματικά Δικαστήρια της Εκκλησίας να εξηγήσει τους λόγους της αντικανονικής της συμπεριφοράς, η ιδία απαξίωσε και δεν εμφανίστηκε. Για τα κανονικά και εκκλησιαστικά της παραπτώματα, με απόφαση του Δευτεροβαθμίου Εκκλησιαστικού Δικαστηρίου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, της επεβλήθη το επιτίμιον της ακοινωνησίας. Εξετάζεται δε και το ενδεχόμενο παραπομπής της στην Αυστραλιανή Δικαιοσύνη, διότι παρά τους κανονισμούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας ότι όλα τα μέλη των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων μετέχουν στη ζωή της Εκκλησίας εθελοντικά και αφιλοκερδώς, εκείνη ελάμβανε κανονικό μισθό από την Παναγία την Καμαριανή.

Αξίζει, τέλος, να υπενθυμίσουμε ένα ενδεικτικό μέρος της διδασκαλίας δύο συγχρόνων Αγίων της Εκκλησίας μας, του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου και του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου:

  • «Ο φανατισμός δεν έχει σχέση με το Χριστό» (Άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης. Από το βιβλίο: Ο Χριστός είναι το παν, σελ. 103).
  • «Για να διατηρήσουμε την ενότητά μας θα πρέπει να κάνουμε υπακοή στην Εκκλησία και τους Επισκόπους Της. Υπακούοντας στην Εκκλησία, υπακούομε στον ίδιο τον Χριστό» (Άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης. Από το βιβλίο: Ο Χριστός είναι το παν, σελ. 29).
  • «Ό,τι πει η Εκκλησία, εκείνο πρέπει να ακολουθούμε όλοι» (Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης, Στο βιβλίο: Μύρων εκκενωθέν, σελ. 41).

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπός μας και οι λοιποί κληρικοί της τοπικής μας Εκκλησίας εύχονται και προσεύχονται για τη μετάνοια και την επιστροφή τόσο του κ. Ελευθερίου Τάτση, όσο και της συνεργάτιδός του, κ. Γλυκερίας Ανδριώτη.

Σχετικά Άρθρα

Στην Αθήνα ο νέος Πρόεδρος της Πα.Δ.Ε.Ε Λεωνίδας Ραπτάκης για επαφές

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 30 / 4 / 2021 , 2:21 από news_room Αθήνα.– Στην Αθήνα βρέθηκε αυτές τις ημέρες ο νέος Πρόεδρος της της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠαΔΕΕ), και Γερουσιαστής του Ροντ Άιλαντ, Λεωνίδας Ραπτάκης, για μια σειρά ενημερωτικών συναντήσεων με Έλληνες αξιωματούχους, αλλά και με ανώτερα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο κ. Ραπτάκης,  θα […]

Στο Λάγκος της Νιγηρίας ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος, Πατριάρχης Θεόδωρος

Στο Λάγκος της Νιγηρίας ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος, Πατριάρχης Θεόδωρος

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 10 / 2 / 2024 , 10:59 από news_room Την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’ αφίχθηκε αεροπορικώς στο Λάγκος, την οικονομική πρωτεύουσα της Νιγηρίας. Στο αεροδρόμιο τον υποδέχτηκε ο ιερός κλήρος της Ανατολικής Νιγηρίας και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου των […]