16 °C Athens, GR
29/02/2024

Τελευταια Νέα
Απόψεις: Μία κυβέρνηση σε υπερπροσπάθεια, αλλά δεν λύνονται όλα τα προβλήματα σε μία μέρα Αμερικής Ελπιδοφόρος: «Οι κατασκηνώσεις μας προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία στους νέους να αναπτύξουν την πίστη τους» Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Οι υποψήφιοι, στην ευθεία για τις Αμερικανικές εκλογές του 2024 Απόψεις: Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Πέθανε ο ηθοποιός Ηλίας Λογοθέτης ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χιλιάδες διαδήλωσαν στο Κέντρο της Αθήνας Αποφάσεις Ιεράς Συνόδου, συνεδριάσεως 27ης Φεβρουαρίου Αμερικανικές Εκλογές: Νίκη του Τζό Μπαϊντεν στις προκριματικές εκλογές στο Μίσιγκαν των ΗΠΑ Επαρχιακή Σύνοδος και χωρεπίσκοποι στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας Συνάντηση με τη νέα πρέσβη της Ελλάδας στον Καναδά είχε ο Αρχιεπίσκοπος Σωτήριος 57 φορές θα χτυπήσουν οι καμπάνες στην Ι.Μ. Ηλείας στις 10:00 σήμερα το πρωί Σε απεργιακό κλοιό σήμερα η χώρα – Πώς θα κινηθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς Επίτιμος Διδάκτορας της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων αναγορεύτηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Κλειστά σήμερα τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία

«Καλάθι νοικοκυριού»: Τι προβλέπει η ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης

«Καλάθι νοικοκυριού»: Τι προβλέπει η ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 24 / 10 / 2022 , 10:40 από news_room

Η δημιουργία του «καλαθιού» θα είναι υποχρεωτική για όλες τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ που κατά την προηγούμενη οικονομική χρήση είχαν τζίρο πάνω από 90 εκατ. ευρώ και προαιρετική για όλες τις υπόλοιπες επιχειρήσεις του κλάδου, σύμφωνα με πληροφορίες του «MR»

Έναν τουλάχιστον κωδικό σε κάθε μία από τις 50 κατηγορίες προϊόντων του «καλαθιού», ο οποίος θα διατίθεται σε προσιτή τιμή συγκριτικά με τους υπόλοιπους κωδικούς της ίδιας κατηγορίας, θα είναι δηλαδή το προϊόν με τη χαμηλότερη τιμή στην κατηγορία του με βάση την τιμολόγηση που κάνει κάθε αλυσίδα σούπερ μάρκετ, θα πρέπει να περιλαμβάνει το «καλάθι». Αυτό προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες του «MR» το σχέδιο της νομοθετικής ρύθμισης που ετοιμάζει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και που πιθανότατα θα ενταχθεί ως τροπολογία σε κάποιο από τα νομοσχέδια που συζητούνται αυτή την εβδομάδα στη Βουλή. Στόχος του υπουργείου είναι η πρωτοβουλία για το «καλάθι» να τεθεί σε εφαρμογή από τις 2 Νοεμβρίου 2022.

Η δημιουργία του «καλαθιού» θα είναι υποχρεωτική για όλες τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ που κατά την προηγούμενη οικονομική χρήση είχαν τζίρο πάνω από 90 εκατ. ευρώ και προαιρετική για όλες τις υπόλοιπες επιχειρήσεις του κλάδου. Για τη μη υποβολή του καταλόγου με τα προϊόντα ή για ελλιπή υποβολή από τις υπόχρεες επιχειρήσεις, θα επιβάλλεται πρόστιμο, το ύψος του οποίου θα καθορισθεί με σχετική υπουργική απόφαση. Με την ίδια υπουργική απόφαση προβλέπεται να καθορισθεί και η συχνότητα ανανέωσης του «καλαθιού». Υπενθυμίζεται ότι αν και αρχικά είχε αποφασισθεί να παραμένει σταθερή η σύνθεσή του, τελικά αναμένεται ότι θα ανανεώνεται κάθε 7 ή 15 ημέρες. Σε κάθε περίπτωση η λίστα με τις κατηγορίες που θα περιέχει το «καλάθι» θα καθορίζεται από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και όχι από τις επιχειρήσεις.

Η νομοθετική ρύθμιση δεν προβλέπει ειδική σήμανση για τα προϊόντα του καλαθιού. Ωστόσο, αυτά θα αναρτώνται σε ξεχωριστή ενότητα στην πλατφόρμα e-Καταναλωτής.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι αν και το συγκεκριμένο μέτρο δεν πρόκειται να καταπολεμήσει αποφασιστικά την ακρίβεια και να ανακουφίσει τα νοικοκυριά, όπως ίσως θα γινόταν με μία μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, επισημαίνουν ότι μπορεί να δημιουργήσει έναν ανταγωνισμό στις τιμές μεταξύ των σούπερ μάρκετ προς όφελος του καταναλωτή. Εκτιμούν, πάντως, ότι αρκετοί από τους κωδικούς που θα επιλέξει η κάθε αλυσίδα θα πρόκειται για προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, καθώς αυτά συνήθως έχουν τη χαμηλότερη τιμή σε κάθε κατηγορία.

Ν. Παπαθανάσης: Κάθε εβδομάδα θα αλλάζουν τα προϊόντα στο «καλάθι του νοικοκυριού»

Κάθε εβδομάδα θα αλλάζουν τα προϊόντα στο «καλάθι του νοικοκυριού», και δεν θα υπάρχει πλαφόν στην ποσότητα των προϊόντων που θα μπορούν να αγοράζουν οι καταναλωτές.

Αυτό σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης μιλώντας σήμερα το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Αντέννα.

«Υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν έλεγχοι στην αγορά για τις τιμές και για κρούσματα αισχροκέρδειας», είπε ο κ. Παπαθανάσης, αναφέροντας ακόμη πως «θα αυξηθεί το προσωπικό των ελεγκτικών υπηρεσιών, με μετακινήσεις και μετατάξεις».

Ακόμη, ο αναπληρωτής υπουργός είπε πως από τους ελέγχους που γίνονται, «προκύπτει αισχροκέρδεια στο 6%-8% των περιπτώσεων ελέγχου στην αγορά».

Στην συζήτηση παρενέβη και ο Μιχάλης Μούσιος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, λέγοντας πως λόγω και της ενεργειακής κρίσης, «έχουν κλείσει εκατοντάδες αρτοποιεία και πολλά άλλα συντηρούνται χάρη στην «επιδότηση» τους, μέσω της προσωπικής εργασίας δύο και τριών μελών της οικογένειας του αρτοποιού».

Ο κ. Μούσιος ζήτησε να συνεχίσει να είναι ενισχυμένη η επιδότηση των φούρνων έναντι των ανατιμήσεων των τιμών στην ενέργεια, ενώ επεσήμανε πως «δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι το ψωμί στο «καλάθι του νοικοκυριού» και, εάν μπει το κατεψυγμένο ψωμί, αυτό πρέπει να αναγράφεται με σαφήνεια».

Υπενθυμίζεται ότι, στόχος είναι, να ξεκινήσει από την Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου 2022, η εφαρμογή του «καλαθιού του νοικοκυριού».

Πηγή: Moneyreview.gr & ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν αποφάσισε να στείλει περισσότερους πυροσβέστες για βοήθεια στον Καναδά

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν αποφάσισε να στείλει περισσότερους πυροσβέστες για βοήθεια στον Καναδά

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 10 / 6 / 2023 , 23:44 από news_room Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι στέλνει επιπλέον πυροσβέστες και βοήθεια στον Καναδά, καθώς το έθνος μάχεται με τις συνεχιζόμενες δασικές πυρκαγιές που άφησαν τις βορειοανατολικές ΗΠΑ τυλιγμένες σε πυκνό καπνό. Ο Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε τις πυρκαγιές «άλλη μια έντονη υπενθύμιση των […]

Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ως Θρησκευτικός και Εθνικός Ηγέτης

Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ως Θρησκευτικός και Εθνικός Ηγέτης

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 24 / 1 / 2024 , 6:43 από news_room Του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Γεωργίου Πέρασαν σχεδόν σαρανταεπτά χρόνια από τον θάνατό του, κι όμως φίλοι και εχθροί τον αναζητούν. Οι πρώτοι για να πάρουν πορεία πλεύσης από αυτόν και οι δεύτεροι για να του φορτώσουν τις συνέπειες των δικών τους λαθών και της […]