21 °C Athens, GR
28/03/2024

Τελευταια Νέα
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε επίσκοπο Συνάδων τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Αβραμόπουλο Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε επίσκοπο Διοκλείας τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Α. Αμερικής, Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο Νέα Μητρόπολη Ιρλανδίας ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Εσπερινός για την κοίμηση της Οσίας Γαβριηλίας της Κωνσταντινουπολίτιδος στη Λέρο Κουρά Μεγαλοσχήμου Μοναχής στην Ιερά Μονή Παναγίας Ξενιάς Συνάντηση με τα μέλη της Παιδικής – Νεανικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Ι.Α.Α. είχε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: «Δεν μπορεί να γίνεται εμπορία είτε ιερών λειψάνων, είτε θαυμάτων» Η Κωτσόβολος στηρίζει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» προσφέροντας 267 οικιακές συσκευές πρώτης ανάγκης ΗΠΑ: Ο Τραμπ προκαλεί περισσότερο θυμό και φόβο στους Δημοκρατικούς από ότι ο Μπάιντεν από τους Ρεπουμπλικάνους Περί της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας Ο Ιερώνυμος και το δίλημμα των 50άρηδων της Ιεραρχίας Πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ με συμμετοχή βουλευτών και άλλων κομμάτων 650 άνθρωποι παρακολουθούνται από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία στο Βέλγιο

Ο Εορτασμός της Αγίας Μαρίνας στη Λευκωσία – Adologala.gr

Ο Εορτασμός Αγίας Μαρίνας στη Λευκωσία - Adologala.gr

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 19 / 7 / 2022 , 23:24 από news_room

Ο Εορτασμός της Αγίας Μαρίνας στη Λευκωσία – Adologala.gr

Με εκκλησιαστική ιεροπρέπεια και πνευματική κατάνυξη, εορτάστηκε η μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνας στη Λευκωσία. Σε αυτή τη χαρά της πανηγύρεως συμμετείχαν, για ακόμη μια φορά στην προσφυγιά, οι εκτοπισμένοι Κυθρεώτες.

Το Σάββατο, 16 Ιουλίου 2022, τελέστηκε ο Μέγας Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίου Νεομάρτυρος Πολυδώρου του Κυπρίου στο Καϊμακλί, περιοχή Βόρειος Πόλος, δυτικά της Κατεχόμενης Μιάς Μηλιάς, χοροστατούντος του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, τον οποίον πλαισίωσαν ο Αρχιμανδρίτης π. Επιφάνιος Χατζηγιάγκου, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Μάριος Δημητρίου, ο Οικονόμος π. Χρύσης Σαββίδης και ο Διάκονος π. Ανδρέας Ματέι.

Στην Ακολουθία παρέστησαν, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Κυριάκος Κούσιος, ο Δήμαρχος Αιγάλεω κ. Γιάννης Γκίκας, ο Δήμαρχος Κυθρέας και Πρόεδρος της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων δρ. Πέτρος Καρεκλάς, Εκκλησιαστικοί Επίτροποι των ενοριών της Κυθρέας και των περιχώρων, κοινοτάρχες και εκπρόσωποι οργανωμένων συνόλων.

Στο κήρυγμα του θείου λόγου, ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε τόσο στο βίο της Αγίας Μαρίνας όσο και στους Θεοφόρους Πατέρες που συγκρότησαν το 451 την Δ΄ Οικουμενική Σύνοδο στη Χαλκηδόνα, των οποίων η μνήμη φέτος συνέπεσε με αυτή της μεγαλομάρτυρος Μαρίνας. Εξήγησε στο εκκλησίασμα τη σημασία αυτής της Συνόδου για τη διασφάλιση της ορθόδοξης πίστης με τη διασαφήνιση του Χριστολογικού δόγματος, ότι δηλαδή ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός προσέλαβε τις δύο τέλειες φύσεις, τη θεία και την ανθρώπινη, ενωμένες «ἀσυγχύτως, ἀτρέπτως, ἀδιαιρέτως καί ἀχωρίστως».

Επίσης, ευχαρίστησε και συνεχάρη όλους τους συντελεστές της οργάνωσης του εκκλησιασμού για την καλή συνεργασία. Τέλος, μετέφερε σε όλους τις πατρικές ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου.

Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού, τελέστηκε Δέηση υπέρ υγείας πάντων των εκτοπισμένων της κωμοπόλεως Κυθρέας. Μετά την Αρτοκλασία, τελέστηκε Μνημόσυνο για όλους τους προαπελθόντες κληρικούς, διδασκάλους, ευεργέτες, δημάρχους, κοινοτάρχες, εκκλησιαστικούς επιτρόπους, ιεροψάλτες, πατέρες και αδελφούς εκ της κατεχόμενης Κυθρέας.

Επίσης, με τις ευλογίες του Μακαριωτάτου, ο Θεοφιλέστατος χειροθέτησε εις αναγνώστη το νεαρό Νικόλαο Κωνσταντίνου.

Ακολούθως, μίλησαν ο Δήμαρχος Αιγάλεω κ. Γιάννης Γκίκας (η διδυμοποίηση του Δήμου Κυθρέας με το Δήμο Αιγάλεω έγινε το 1996), ο Δήμαρχος Κυθρέας δρ. Πέτρος Καρεκλάς και ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Κυριάκος Κούσιος.

Μετά την απόλυση του Εσπερινού, πραγματοποιήθηκε λιτάνευση της εικόνας της Αγίας Μαρίνας πέριξ του Ιερού Ναού και ακολούθησε μια σύντομη εκδήλωση με πατριωτικά τραγούδια από τη χορωδία του Δήμου Κυθρέας.

Να σημειωθεί ότι ταυτόχρονα, σε εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας στα Λατσιά, τέλεσαν Εσπερινό οι εκτοπισμένοι της κοινότητας Τύμβου, οι οποίοι, εκτός από τον Άγιο Γεώργιο, τιμούν επίσης την Αγία Μαρίνα, καθώς και τον Προφήτη Ηλία και τους Αγίους Σαράντα Μάρτυρες.

Ανήμερα της εορτής, την Κυριακή, 17 Ιουλίου 2022, ο Θεοφιλέστατος προέστη του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας στο πανηγυρίζον παρεκκλήσιο της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνας στο Στρόβολο, το οποίο υπάγεται στην ενορία Παναγίας Χρυσελεούσης Στροβόλου. Τον Επίσκοπο Μεσαορίας πλαισίωσαν ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Ανδρέας Χρίστου και ο Οικονόμος π. Ανδρέας Ζορπάς, καθώς και ο Διάκονος π. Ανδρέας Ματέι.

Στο κήρυγμα του θείου λόγου, ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή, επισημαίνοντας την προτροπή του Ιησού Χριστού να είμαστε όλοι το φως του κόσμου, δηλαδή οι πράξεις μας και γενικά ολόκληρη η συμπεριφορά μας να είναι τόσο τίμιες και φωτεινές, έτσι ώστε οι άνθρωποι, βλέποντας πώς συμπεριφέρονται οι αληθινοί χριστιανοί, να δοξάζουν τον επουράνιο Πατέρα. Επίσης, έκανε μια ιστορική αναδρομή στα γεγονότα που οδήγησαν στη συγκρότηση της Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου. Αρχίζοντας από τον Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως Νεστόριο, ο οποίος έχοντας υψηλόφρονα γνώμη και βασιζόμενος στη δική του γνώμη, ανθρώπινη λογική, δεν μπορούσε να καταλάβει το Μυστήριο της ενσαρκώσεως του δευτέρου Προσώπου της Αγίας Τριάδος, γι΄αυτό και δίδασκε ότι η Παναγία δεν μπορεί να ονομάζεται Θεοτόκος αλλά Χριστοτόκος, δηλαδή κυοφόρησε ένα συνηθισμένο άνθρωπο και αργότερα η θεότητα ήλθε πάνω στον άνθρωπο Χριστό. Στον αντίποδα του Νεστοριανισμού, έκανε την εμφάνισή του ο Αρχιμανδρίτης Ευτυχής, ο οποίος, και αυτός βασιζόμενος στη δική του υψηλόφρονα γνώμη, αποδεχόταν ότι ο Χριστός είχε δύο φύσεις, αλλά η θεϊκή ήταν τόσο ισχυρή, που απορρόφησε την ανθρώπινη. Έτσι, εμφανίστηκε η αίρεση του Μονοφυσιτισμού, την οποία απέρριψαν οι Πατέρες της Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου, ξεκαθαρίζοντας με τον Όρο της Πίστεως το Χριστολογικό δόγμα.

Καταλήγοντας, ο Θεοφιλέστατος μετέφερε στο εκκλησίασμα την πατρική αγάπη και τις ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, εξ ονόματος του οποίου τελέστηκε η Θεία Λειτουργία και ευχήθηκε όπως η χάρις του Θεού, διά πρεσβειών της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνας, να πλημμυρίζει τις καρδιές όλων.

Ο Εορτασμός Αγίας Μαρίνας στη Λευκωσία - Adologala.gr Ο Εορτασμός Αγίας Μαρίνας στη Λευκωσία - Adologala.gr Ο Εορτασμός Αγίας Μαρίνας στη Λευκωσία - Adologala.gr Ο Εορτασμός Αγίας Μαρίνας στη Λευκωσία - Adologala.gr

Σχετικά Άρθρα

ΗΠΑ και Κίνα δεσμεύονται για «υγιείς» οικονομικούς δεσμούς καθώς η Τζάνετ Γέλεν επισκέπτεται το Πεκίνο

ΗΠΑ και Κίνα δεσμεύονται για «υγιείς» οικονομικούς δεσμούς καθώς η Τζάνετ Γέλεν επισκέπτεται το Πεκίνο

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 8 / 7 / 2023 , 1:22 από news_room ΗΠΑ και Κίνα δεσμεύονται για «υγιείς» οικονομικούς δεσμούς καθώς η Τζάνετ Γέλεν επισκέπτεται το Πεκίνο Το ταξίδι της επικεφαλής του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ είναι η πιο πρόσφατη προσπάθεια σταθεροποίησης των σχέσεων, αλλά λίγες ανακαλύψεις αναμένονται εν μέσω συνεχιζόμενων διαφορών. ΗΠΑ | Οι Ηνωμένες […]

Αποφάσεις της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας - Συνεδρίαση 16ης Φεβρουαρίου

Αποφάσεις της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας – Συνεδρίαση 16ης Φεβρουαρίου

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 16 / 2 / 2024 , 19:47 από news_room Την 16η Φεβρουαρίου ε.ε. συνεχίσθησαν υπό την προεδρία της ΑΘΜ του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεοδώρου Β’ οι εργασίες της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Πρεσβυγενούς Πατραιρχείου Αλεξανδρείας. Αρχικώς, προσήλθαν οι εκλελεγμένοι Σεβ.Μητροπολίτες Μπραζαβίλ και Γκαμπόν κ.Θεόδωρος και Νιγηρίας κ.Νικόδημος, οι […]