13 °C Athens, GR
19/03/2024

Τελευταια Νέα
Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Η Κυριακή της Τυρινής και ο Α’ Κατανυκτικός Εσπερινός στο Φανάρι Τα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας σε διάφορες γωνιές της Ελλάδας Ο Εσπερινός της “Συγχωρήσεως” στην Μητρόπολη Κηφισίας Παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στις Εορταστικές Εκδηλώσεις στην Αρεόπολη Λακωνίας Προεδρικές Εκλογές – Ρωσία: Ο Βλαντίμιρ Πούτιν στο 87,97% σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα Σαν Φρανσίσκο Γεράσιμος: Ας εισακούσουμε το σαρακοστιανό κάλεσμα της Εκκλησίας μας να ζήσουμε μια ασκητική ζωή εγκράτειας Ο Εσπερινός της Συγχωρήσεως στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σύδνεϋ Ο Εσπερινός της Συγγνώμης στη Νέα Ιωνία Αρκαλοχωρίου Ανδρέας: «Δεν λογοκρίνουμε ως Εκκλησία την τέχνη και τη διανόηση» Αντιπροσωπεία του Συμβουλίου Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής επισκέφθηκε τον Πατριάρχη Αλεξαδρείας

Παρουσία του Επισκόπου Μεσαορίας τα Εγκαίνια της έκθεσης «Γκαλερί Γκλόρια, 45 χρόνια τέχνη»

Παρουσία του Επισκόπου Μεσαορίας τα Εγκαίνια της έκθεσης «Γκαλερί Γκλόρια, 45 χρόνια τέχνη»

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 27 / 5 / 2022 , 1:49 από news_room

[[ Παρουσία του Επισκόπου Μεσαορίας τα Εγκαίνια της έκθεσης «Γκαλερί Γκλόρια, 45 χρόνια τέχνη»

Η Γκαλερί Γκλόρια γιορτάζει την επέτειο 45 χρόνων από την ίδρυση της με μια ομαδική έκθεση τα εγκαίνια της οποίας πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 26 Μαϊου 2022 και στα οποία παρέστη ο θεοφιλέστατος επίσκοπος Μεσαορίας κ.κ. Γρηγόριος.

Ο βασικότερος σκοπός της Γκαλερί Γκλόρια ήταν και είναι η προώθηση νέων κύπριων καλλιτεχνών, αλλά και η ανάδειξη της Κυπριακής Τέχνης και του πολιτισμού του τόπου μας γενικότερα. Κατά τη διάρκεια αυτών των 45 χρόνων η Γκαλερί Γκλόρια έχει φιλοξενήσει πέραν των 800 εκθέσεων. Στην Γκαλερί εξέθεσαν την δουλειά τους οι καλλιτέχνες της πρώτης γενιάς των Κυπρίων ζωγράφων όπως ο Διαμαντής, ο Κάνθος, ο Φραγκουλίδης, και ο Πωλ Γεωργίου, της δεύτερης γενιάς όπως ο Λευτέρης Οικονόμου, ο Κώστας Οικονόμου, ο Χριστόφορος Σάββα, ο Στέλιος Βότσης, ο Στας Παράσχος, ο Νίκος Κουρούσιης, ο Κώστας Αργύρου, και σχεδόν όλοι οι νέοι ζωγράφοι που τους ακολούθησαν. Η Γκαλερί Γκλόρια ήταν πάντοτε ανοικτή στους νέους καλλιτέχνες και πολλοί από τους καταξιωμένους ζωγράφους της σημερινής εποχής έκαναν τις πρώτες τους εκθέσεις στην Γκαλερί Γκλόρια. Στην Γκαλερί Γκλόρια έχουν επίσης εκθέσει τα έργα τους πολλοί γνωστοί Eλλαδίτες καλλιτέχνες όπως ο Δημήτρης Γέρος, ο Μανώλης Χάρος, ο Θεόδωρος Μανωλίδης, η Ζιζή Μακρή και άλλοι, καθώς επίσης και πολλοί σημαντικοί ξένοι καλλιτέχνες όπως οι ‘Aγγλοι Terry Frost και Peter de Francia και η Αμερικαvίδα Judith Brown. Η Γκαλερί Γκλόρια έχει επίσης διοργανώσει εκθέσεις κυπρίων ζωγράφων στην Ελλάδα, στην Γερμανία, στην Φιλανδία και αλλού.

Παρουσία του Επισκόπου Μεσαορίας τα Εγκαίνια της έκθεσης «Γκαλερί Γκλόρια, 45 χρόνια τέχνη»

Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους οι ακόλουθοι ζωγράφοι: Σούζαν Βάργκας, Ευγενία Βασιλούδη, Johannes Van Vugt, Γιώργος Γαβριήλ, Μύρια Γεωργίου, Ανδρέας Εφεσόπουλος, Λίζα Ζακχάροβα, Δώρος Ηρακλέους, Glyn Hughes, Κυριάκος Θεοχάρους, Umit lnatci, Ευαγόρας Καραγιώργης, Δημήτρης Καρακάσιεβ, Σταύρος Κίκας, Γιώργος Κοτσώνης, Ευάγγελος Κωvσταντέλος, Αργύρης Κωνσταντίνου, Κίκος Λανίτης, Αρσέντη Λισένκοβ, Ελένη Νικοδήμου, Δέσπω Νικολαΐδου, Γιάννα Νικολάου, Λευτέρης Ολύμπιος, Μάριον Πασχάλη, Μυρώ Σκαπούλλη, Λεωνίδας Σπανός, Όλγα Σπανού, Ρήνος Στεφανή, Χρίστος Φουκαράς, Μάριαμ Σουχάνοβα – Φουκαρά και η Κατερίνα Φουκαρά.

 

Χαιρετισμός Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου στα εγκαίνια της έκθεσης «Γκαλερί Γκλόρια, 45 χρόνια τέχνη»

Χαιρετισμός Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου στα εγκαίνια της έκθεσης «Γκαλερί Γκλόρια, 45 χρόνια τέχνη» Γκαλερί Γκλόρια, Λευκωσία Πέμπτη 26 Μαΐου 2022, 19.30

Χριστός Ανέστη!

Με χαρά ευρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας, προσκεκλημένος από την κ. Γκλόρια Κασσιανίδου, την οποία και ευχαριστώ, στα εγκαίνια της συλλογικής αυτής επετειακής έκθεσης έργων τέχνης, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 45 ετών δημιουργικής παρουσίας της Γκαλερί Γκλόρια στα πολιτιστικά δρώμενα της πρωτεύουσας και όχι μόνο.

Πράγματι, η Γκαλερί Γκλόρια κατάφερε στα χρόνια λειτουργίας της να επιτύχει τους βασικούς σκοπούς ίδρυσης και λειτουργίας της, δηλαδή την προβολή νέων Κύπριων καλλιτεχνών, καθώς και την ανάδειξη της Κυπριακής Τέχνης και γενικότερα του πολιτισμού του τόπου μας. Έτσι, από τους χώρους της Γκαλερί πέρασαν τα έργα παλαιότερων γενεών Κυπρίων, καθώς και ξένων ζωγράφων. Σήμερα έχουμε τη χαρά να εγκαινιάσουμε Έκθεση με έργα της σύγχρονης γενιάς καλλιτεχνών και της προηγούμενης με πέραν των 25 συμμετεχόντων, πράγμα που δείχνει το υψηλό επίπεδο της τέχνης στην Κύπρο.

Η λειτουργία της Γκαλερί εξυπηρετεί, ως ένα άλλο διαρκές, δια βίου σχολείο, και την αναγκαιότητα διατήρησης, ανάπτυξης και προβολής της αισθητικής του λαού μας, απαραίτητο στοιχείο για σωστή πνευματική ανάπτυξη και επιβίωσή του σε μια απειλούμενη Κύπρο. Μια χώρα όπως η δική μας, που ανέπτυξε ήδη από την αρχαιότητα ένα μεγάλο πολιτισμό στις διάφορες μορφές τέχνης, καλείται να συνεχίσει την καλλιτεχνική και γενικότερα την πνευματική ανάπτυξή της.

Ο άνθρωπος ως το τελειότερο δημιούργημα του Θεού, για τη δημιουργία του οποίου η Παλαιά Διαθήκη παρουσιάζει μια ωραία διαδικασία δημιουργίας του, δηλαδή το Θεό ως έναν καλλιτέχνη, που χρησιμοποίησε πηλό για την κατασκευή του, έχει προικισθεί από το Θεό με πολλά χαρίσματα που διευκολύνουν την επιβίωση και την ανάπτυξή του. Ένα από αυτά είναι η καλλιτεχνική δημιουργία. Χιλιάδες χρόνια πιο πριν, η καλλιτεχνική αυτή δημιουργία εκδηλώθηκε με απεικονίσεις σε τοιχώματα σπηλαίων. Με την πάροδο του χρόνου, οι απεικονίσεις τόσο στον τομέα της ζωγραφικής όσο και στον τομέα της γλυπτικής έγιναν τελειότερες. Τους τελευταίους αιώνες, έχουν δημιουργηθεί διάφορα καλλιτεχνικά ρεύματα στον τομέα της τέχνης, ενώ η πρόοδος της επιστήμης έχει προσφέρει στους καλλιτέχνες και διάφορα νέα υλικά και έτσι μπορούν να εκφράζονται με περισσότερους τρόπους.

Όμως, σε οποιοδήποτε πεδίο τέχνης, καλλιτεχνικό ρεύμα και οποιοδήποτε υλικό ή υλικά χρησιμοποιεί ο καλλιτέχνης, πρέπει να έχει ως κύριο μέλημά του ότι δημιουργεί ένα έργο το οποίο να είναι οπτικά ευχάριστο και να προάγει την πνευματική ανάπτυξη των θεατών. Ασφαλώς, δεν αναμένεται να εκτιμήσουν όλοι με τον ίδιο τρόπο και τα ίδια κριτήρια ένα έργο και τα τυχόν μηνύματα που κάποτε θέλει να δώσει. Όπως ένας γεωργός πρέπει να φροντίζει να παράγει είδη χρήσιμα για τη διατροφή και την καλύτερη διαβίωση του ανθρώπου, έτσι και ο καλλιτέχνης έχει υποχρέωση να παράγει έργα ωφέλιμα για την αισθητική και γενικά για την πνευματική ανάπτυξη του ανθρώπου, χωρίς να είναι προσβλητικά ή συκοφαντικά ή να εξυπηρετούν αλλότρια συμφέροντα.

Στον τόπο μας υπάρχει ελευθερία έκφρασης του καλλιτέχνη και γενικά της πνευματικής δημιουργίας σ’ όλες της τις μορφές και εκφάνσεις. Οι καλλιτέχνες και γενικά οι πνευματικοί δημιουργοί στη χώρα μας δεν κινδυνεύουν να καούν στην πυρά για τα έργα τους όπως συνέβαινε παλαιότερα σε κάποιες άλλες χώρες ή να βρεθούν χωρίς κεφάλι στους ώμους τους, όπως πριν λίγα χρόνια σε άλλες χώρες. Όμως, πρέπει να είναι προσεκτικοί και να έχουν υπόψη τους ότι δεν πρέπει να αγνοούν την περιρρέουσα ατμόσφαιρα όσον αφορά τον τόπο και τον τρόπο παρουσίασής τους, όταν χρησιμοποιούν το υψηλό προνόμιο της ελευθερίας έκφρασης.

Και πάλι συγχαίρω την οικοδέσποινα κ. Γκλόρια Κασσιανίδου, στην οποία εύχομαι να συνεχίζει για πολλά έτη μέσα από την Γκαλερί της να προωθεί, να διατηρεί και να παράγει πολιτισμό. Ο σταθμός των 45 ετών δράσης και φιλοξενίας εκθέσεων δείχνει ότι αυτή ήταν το διαβατήριο για πολλά πολιτιστικά ταξίδια.

Καλές επιτυχές στην έκθεση που εγκαινιάζουμε απόψε, συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές και εγκάρδιες ευχές σε όλους τους παρισταμένους.

Σας ευχαριστώ

 

Σχετικά Άρθρα

Ασπρόπυργος: Αστυνομικός δέχθηκε πυροβολισμό – Τον έσωσε το αλεξίσφαιρο

Ασπρόπυργος: Αστυνομικός δέχθηκε πυροβολισμό – Τον έσωσε το αλεξίσφαιρο

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 16 / 3 / 2023 , 9:59 από news_room Περιστατικό με πυροβολισμούς σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης (15/3) στα Νεόκτιστα Ασπροπύργου με αποτέλεσμα ένας αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ να δεχθεί σφαίρα στην κοιλιακή χώρα. Ευτυχώς ο αστυνομικός φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο, το οποίο και τον έσωσε από έναν σοβαρό τραυματισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο […]

Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ο Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης Αθανάσιος

Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ο Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης Αθανάσιος

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 1 / 4 / 2023 , 15:59 από news_room Επίσκεψη στην Έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου πραγματοποίησε την Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2023, ο νέος Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης κ. Αθανάσιος, συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλό του Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη κ. Φιλάρετο Σπανόπουλο, και τους Εντιμ. κυρίους Ιωάννη Λέντζα, Δήμαρχο Ανδραβίδας-Κυλλήνης, Ιωάννη Αργυρόπουλο, Αντιδήμαρχο Δήμου Πύργου, εκπρόσωπο […]