17 °C Athens, GR
28/03/2024

Τελευταια Νέα
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε επίσκοπο Συνάδων τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Αβραμόπουλο Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε επίσκοπο Διοκλείας τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Α. Αμερικής, Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο Νέα Μητρόπολη Ιρλανδίας ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Μεγάλη Πέμπτη σήμερα για τους Ρωμαιοκαθολικούς Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας και ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδος στον Άγιο Σπυρίδωνα Σύδνεϋ Εκπαιδευτική Εκδήλωση κινητοποίησης κατά της βίας στην Ι.Μ. Θεσσαλονίκης Εσπερινός για την κοίμηση της Οσίας Γαβριηλίας της Κωνσταντινουπολίτιδος στη Λέρο Κουρά Μεγαλοσχήμου Μοναχής στην Ιερά Μονή Παναγίας Ξενιάς Συνάντηση με τα μέλη της Παιδικής – Νεανικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Ι.Α.Α. είχε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: «Δεν μπορεί να γίνεται εμπορία είτε ιερών λειψάνων, είτε θαυμάτων» Η Κωτσόβολος στηρίζει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» προσφέροντας 267 οικιακές συσκευές πρώτης ανάγκης ΗΠΑ: Ο Τραμπ προκαλεί περισσότερο θυμό και φόβο στους Δημοκρατικούς από ότι ο Μπάιντεν από τους Ρεπουμπλικάνους Περί της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας

Σε πολυχώρους πολιτισμού μετατρέπονται δύο ιστορικά κτίρια στα Χανιά

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 25 / 7 / 2021 , 13:37 από news_room

Σε πολυχώρους πολιτισμού μετατρέπονται δύο ιστορικά κτήρια της πόλης των Χανίων η αποκατάσταση των οποίων προχωρά μέσα από προγραμματική σύμβαση της Πολιτιστικής Επιχείρησης ΚΕΠΕΔΗΧ -ΚΑΜ και του Δήμου Χανίων μέσω της πράξης «Μελέτες ωρίμανσης έργων πολιτισμού του ΕΣΠΑ 2021-2027.

Μέσα από τη σύμβαση δρομολογούνται όλες οι απαραίτητες μελέτες και «τρέχουν» οι απαιτούμενες διαδικασίες για την αποκατάσταση και επανάχρηση των δύο ιστορικών κτιρίων προκειμένου να λειτουργήσουν ως πολιτιστικοί πολυχώροι.

Σύμφωνα με την εισήγηση για την αποκατάσταση και επανάχρηση των κτιρίων που παρουσιάζει το ΑΠΕ -ΜΠΕ, «τα δύο ιστορικά κτίρια, τα οποία είναι κηρυγμένα ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία βρίσκονται σε κατάσταση ερείπωσης και επικινδυνότητας. Θεωρείται απαραίτητη η διάσωση τους ως σημαντικά αρχιτεκτονικά δημιουργήματα του παρελθόντος αλλά και η δημιουργική επανάχρησή τους προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και για την προαγωγή του πολιτισμού στον Δήμο Χανίων».

Ειδικότερα, η βίλα Σβαρτς, μετά την αποκατάστασή της προτείνεται να λειτουργήσει ως πολιτιστικός πολυχώρος για την έκθεση και συντήρηση των μόνιμων συλλογών του Δήμου Χανίων και των Νομικών του Προσώπων (Συλλογές Δημοτικής Πινακοθήκης, Δημοτικών Βιβλιοθηκών ) και η βίλα Πωλογιώργη, μετά την αποκατάστασή της προτείνεται να λειτουργήσει ως πολιτιστικός πολυχώρος για ποικίλες δράσεις στους τομείς των σύγχρονων εικαστικών και εφαρμοσμένων τεχνών (φωτογραφία, κινηματογράφος, χαρακτική, γλυπτική, κεραμική, γραφιστική, σχεδιασμός, διακόσμηση, τυπογραφία, κόμικς ), συμπληρώνοντας και ενισχύοντας τη λειτουργία των λοιπών υφιστάμενων πολιτιστικών χώρων στο Δήμο Χανίων (ΚΑΜ, Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης, Δημοτική Πινακοθήκη ) και σε απόλυτη συνέργεια με τους σχεδιαζόμενους νέους πολιτιστικούς χώρους (Νεώρια, Νέα Δημοτική Βιβλιοθήκη), καθιστώντας τα Χανιά ως ένα ιδιαίτερα αξιόλογο κέντρο πολιτισμού στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

   Η βίλα Πωλογιώργη

Το ερειπωμένο αρχοντικό του Χαράλαμπου Πωλογιώργη, ένα από τα σημαντικότερα διατηρητέα της πόλης, βρίσκεται στην περιοχή της Αμπεριάς. Το κτήριο κτίστηκε από την οικογένεια Θεμιστοκλή Ποθητού, γύρω στα 1870 και περιελάμβανε δυο κτήρια, ένα ισόγειο και ένα διώροφο με τα υποστατικά του.

Το συγκρότημα περιέβαλε μεγάλη αυλή με φούρνους, στάβλους. Πλακοστρωμένος διάδρομος οδηγεί στη σκάλα του ορόφου και στο τζαμωτό βορεινό διάδρομο του σπιτιού, όπου τα δωμάτια βρίσκονται στη σειρά. Θαυμάσια χρωματιστά ταβάνια διακοσμούσαν τους χώρους του ορόφου, τα υπολείμματα των οποίων υπάρχουν ακόμη.

Το κτήριο περιήλθε από προίκα στα χέρια του Χαράλαμπου Πωλογιώργη, ενός από τους πολιτικούς την εποχή του τέλους της τουρκοκρατίας και της κρητικής πολιτείας, ο οποίος και του έκανε προσθήκες και επισκευές.

Αργότερα, μετά το 1920, χρησιμοποιήθηκε σαν παράρτημα του νοσοκομείου και κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, χρησιμοποιήθηκε από τον Ερυθρό Σταυρό.

   Η βίλα Σβαρτς

Η βίλα κατασκευάστηκε επί Τουρκοκρατίας, γύρω στο 1860, από τη βαρόνη Σβαρτς για ιδιοκατοίκηση. Από το 1865 υπήρξε το επίκεντρο κάθε κοινωνικής και φιλανθρωπικής κίνησης στην Κρήτη, στα τελευταία χρόνια της Τουρκοκρατίας και εκείνα της Αρμοστείας στο νησί. Αποτελεί παράδειγμα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, όπως αυτή εφαρμόστηκε τις τελευταίες δεκαετίες της Τουρκοκρατίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Ο ΠτΔ πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα – Θα μεταβεί στο Μάτι

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 1 / 2 / 2023 , 9:01 από news_room Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης βρίσκεται στην Αθήνα, όπου σήμερα θα καταθέσει τον θεμέλιο λίθο για τα έργα που θα κατασκευαστούν στο Μάτι της Αττικής και τα οποία χρηματοδότησε μέσω εισφορών της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Κυπρίων πολιτών μετά από τις καταστροφικές […]

Βράβευση αριστούχων μαθητών από την Ιερά Μητρόπολη Δράμας

Βράβευση αριστούχων μαθητών από την Ιερά Μητρόπολη Δράμας

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 30 / 1 / 2023 , 0:26 από news_room Μέ ἐπιτυχία πραγματοποιήθηκε στήν κατάμεστη αἴθουσα τοῦ πνευματικοῦ κέντρου τῆς Μητροπόλεώς μας ἡ τελετή βράβευσης τῶν ἀριστούχων μαθητῶν τῆς τοπικῆς μας Ἐκκλησίας, τήν ὁποία ὀργάνωσε ἡ Ἱερά Μητρόπολη Δράμας τήν παραμονή τῆς ἑορτῆς τῶν Τριῶν Ἱεραρχῶν, τῶν προστατῶν τῆς Παιδείας. Ἡ ὅλη ἐκδήλωση πλαισιώθηκε […]