26 °C Athens, GR
22/05/2022

Τελευταια Νέα
Παρουσία Αρχών του Δήμου Γαλατσίου & Πλήθους κόσμου η Ιερά Λιτάνευση της Αγίας Γλυκερίας (Φωτορεπορτάζ) Εγκατάλειψη του ιστορικού Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου Αλίμου μετά από την απομάκρυνση του Ιερέα Αρχαιολόγου Η ομιλία του Πρέσβη Τζορτζ Τσούνη στη Δεξίωση για την Επίδοση των Διαπιστευτηρίων του Συνάντηση Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου με τον Βασιλιά της Ιορδανίας στη Νέα Υόρκη – Adologala.gr Λαμπρά εορτάστηκε η Ιερά Μνήμη της Αγίας Ειρήνης στο Γαλάτσι Ηράκλειο: Εκδήλωση τιμής και μνήμης για την 81η επέτειο από τη Μάχη της Κρήτης παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ευγένιου Εκδήλωση του Αθηναϊκού & Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων με θέμα «Οι δημοσιογράφοι στον πόλεμο» Κυπελλούχος Ελλάδας ο Παναθηναϊκός Με λαμπρότητα τιμά & εορτάζει η Νέα Σμύρνη την πολιούχο της Αγία Φωτεινή – Adologala.gr Ο εορτασμός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος Ι.Μ. Καστορίας: Από την Κυριακή του Παραλύτου έως το Σάββατο προς της Σαμαρείτιδος Το ΥΠΠΟΑ απαντά στην ανάκληση της δωρεάς του ΙΣΝ για την ανάδειξη των ευρημάτων στο Φαληρικό Δέλτα Μπάιντεν και Γιουν δεσμεύονται να αντιμετωπίσουν οποιεσδήποτε απειλές της Βόρειας Κορέας Λαμπρός ο εορτασμός των Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης στην Ηλιούπολη Στις 22 Μαϊου 2022 η πρώτη ιερά πανήγυρη του Αγίου Ευμενίου του νέου – Ανακοίνωση της Ι.Α.Κ.

Παρέμβαση Υπουργού Εσωτερικών στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών στη Λίλλη της Γαλλίας

Παρέμβαση Υπουργού Εσωτερικών στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών στη Λίλλη της Γαλλίας

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 6 / 2 / 2022 , 2:44 από news_room

Παρέμβαση Υπουργού Εσωτερικών στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών στη Λίλλη της Γαλλίας

Πρωτοβουλία της Γαλλικής Προεδρίας για έξοδο από το τέλμα αναφορικά με το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου  

Το πρώτο υπό την Γαλλική Προεδρία Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών συζήτησε τη διαδικαστική εισήγηση της Γαλλίας προκειμένου το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο να προχωρήσει ένα βήμα και να ξεφύγει από το τέλμα στο οποίο περιήλθε η διαδικασία.

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής στην παρέμβασή του, είπε ότι η Κύπρος με σαφήνεια στηρίζει τη Γαλλική πρωτοβουλία, αλλά την ίδια ώρα ξεκαθάρισε ότι αυτό μπορεί να καταστεί εύκολα υλοποιήσιμο εάν διευκρινιστούν συγκεκριμένα θέματα κλειδιά.

Σε μια προσπάθεια να συνδράμει προς αυτή την κατεύθυνση, η Κύπρος κατέθεσε συγκεκριμένες εισηγήσεις με τον Υπουργό να τονίζει πως είναι η ώρα των αποφάσεων, γιατί η Ευρώπη βρίσκεται σε κίνδυνο αν ληφθεί υπόψη ότι σύντομα πιθανόν να προκύψουν νέες, πρόσθετες εστίες αναχώρησης μεταναστών.

Αναφορικά με το θέμα της εξωτερικής διάστασης της μετανάστευσης που τέθηκε από την Γαλλική Προεδρία, η Κύπρος, μέσω του Υπουργού Εσωτερικών, υποστήριξε την ανάγκη για ενεργή και γενναιόδωρη υποστήριξη των τρίτων χωρών, ώστε να καταστεί δυνατή η συγκράτηση των υπηκόων τους στη χώρα καταγωγής τους, με την FRONTEX να αναλαμβάνει ενεργό ρόλο στην επιτήρηση των εξωτερικών τους συνόρων εμποδίζοντας τις εκροές.

Ο κ. Νουρής ζήτησε όπως αυτό ισχύσει και για την περίπτωση της Τουρκίας, με την επιτήρηση να επεκτείνεται τόσο στα νότια τουρκικά παράλια, όσο στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης από το οποίο αναχωρούν χιλιάδες παράτυπων Αφρικανών μεταναστών με κατεύθυνση το αεροδρόμιο της Τύμπου, οι οποίοι, όπως είπε, στη συνέχεια προωθούνται από διακινητές προς τις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές, μέσω της πράσινης γραμμής.

Στα πλαίσια της εφαρμογής μιας ισορροπημένης αντιμετώπισης του θέματος, ο Υπουργός εισηγήθηκε να ισχύσει ό,τι και στη περίπτωση της Λιθουανίας, όπως είναι η επιβολή κυρώσεων σε όλες τις τουρκικές αεροπορικές εταιρείες που μεταφέρουν συστηματικά παράτυπους μετανάστες στην κατεχόμενη Κύπρο.

Η Κύπρος ζήτησε τη διεξαγωγή διαλόγου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την Τουρκία, ώστε να διεκδικηθεί η συζήτηση της έλλειψης συνεργασίας με κράτη μέλη στο μεταναστευτικό, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος.

Ο Υπουργός ανάφερε ότι ως Κύπρος στηρίζει ανεπιφύλακτα την πρωτοβουλία της Γαλλικής Προεδρίας, όπως και τη δήλωση του ίδιου του Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν για μια συμφωνία που πρέπει, όμως, να εδράζεται στην αλληλεγγύη και την υπευθυνότητα. «Και αυτή η αλληλεγγύη πρέπει να διαλαμβάνει και την υποχρέωση των κρατών μελών για μετεγκατάσταση αριθμού μεταναστών από τα κράτη εκείνα, τα οποία σηκώνουν το μεγαλύτερο μεταναστευτικό βάρος», σημείωσε ο κ. Νουρής.

Υλοποιώντας προηγούμενη συνεννόηση των Υπουργών Εσωτερικών Γαλλίας και Κύπρου, στο περιθώριο  της Συνόδου, η κυπριακή αποστολή είχε συνάντηση με εκπροσώπους της Γαλλικής Υπηρεσίας Μετανάστευσης, με την οποία συζητήθηκε η πιθανότητα σύναψης μνημονίου επιστροφών, ιδιαίτερα προς τις Αφρικανικές χώρες, ώστε η Κύπρος να βοηθηθεί.

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Συστήθηκε το κοινωφελές «Ίδρυμα Αντώνη Κ. Σαμαρά»

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 29 / 5 / 2021 , 13:01 από news_room Στην Αθήνα συστήθηκε το κοινωφελές “Ίδρυμα Αντώνη Κ. Σαμαρά” (ΙΑΣ) , το οποίο αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Η διαδικασία της ίδρυσης είναι ανάλογη με τα αντίστοιχα Ιδρύματα Ελλήνων πρώην πρωθυπουργών κι ως εκ τούτου θα ολοκληρωθεί με την […]

Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Δήλωση του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας για το περιστατικό βίαιης επιθέσεως σε βάρος ενορίτισσας στη Μελβούρνη

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 15 / 3 / 2021 , 13:47 από news_room Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, ενημερωθείς για το θλιβερό συμβάν της βάναυσης επιθέσεως σε βάρος μιας αφοσιωμένης ενορίτισσας του Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης South Yarra, στη Μελβούρνη, επικοινώνησε άμεσα για να ενημερωθεί για την κατάσταση της υγείας […]

Pin It on Pinterest