21 °C Athens, GR
28/03/2024

Τελευταια Νέα
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε επίσκοπο Συνάδων τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Αβραμόπουλο Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε επίσκοπο Διοκλείας τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Α. Αμερικής, Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο Νέα Μητρόπολη Ιρλανδίας ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Εσπερινός για την κοίμηση της Οσίας Γαβριηλίας της Κωνσταντινουπολίτιδος στη Λέρο Κουρά Μεγαλοσχήμου Μοναχής στην Ιερά Μονή Παναγίας Ξενιάς Συνάντηση με τα μέλη της Παιδικής – Νεανικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Ι.Α.Α. είχε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: «Δεν μπορεί να γίνεται εμπορία είτε ιερών λειψάνων, είτε θαυμάτων» Η Κωτσόβολος στηρίζει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» προσφέροντας 267 οικιακές συσκευές πρώτης ανάγκης ΗΠΑ: Ο Τραμπ προκαλεί περισσότερο θυμό και φόβο στους Δημοκρατικούς από ότι ο Μπάιντεν από τους Ρεπουμπλικάνους Περί της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας Ο Ιερώνυμος και το δίλημμα των 50άρηδων της Ιεραρχίας Πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ με συμμετοχή βουλευτών και άλλων κομμάτων 650 άνθρωποι παρακολουθούνται από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία στο Βέλγιο

Εσπερινές Ομιλίες από τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων με θέμα την Συμβολή της Εκκλησίας στην Αναγέννηση του Έθνους

Εσπερινές Ομιλίες από τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων με θέμα την Συμβολή της Εκκλησίας στην Αναγέννηση του Έθνους

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 8 / 11 / 2021 , 21:35 από news_room

Ανακοινώνεται στο πλήρωμα της Τοπικής Εκκλησίας ότι πραγματοποιούνται κι εφέτος οι κατά Κυριακήν Εσπερινές Ομιλίες στον ιερό ναό Αγίας Μαρίνης, πόλεως Ιωαννίνων, την ώρα του Εσπερινού, στις 6.00΄ το απόγευμα υπό τον γενικό τίτλο «Η συμβολή της Εκκλησίας στην Αναγέννηση του Έθνους», με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.

Έτσι λοιπόν, ομιλητής την Κυριακή, 7 Νοεμβρίου, ήταν αιδεσιμολογιώτατος πρωτοπρεσβύτερος π. Σέργιος Μαρνέλλος, εφημέριος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού, με θέμα «Η πίστη των Εθνικών Ευεργετών και η προσφορά τους πριν και μετά την απελευθέρωση». Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «Εθνικοί Ευεργέτες είναι όλοι εκείνοι που με κάθε τρόπο και μέσο βοήθησαν στο να διατηρηθούν η ορθόδοξη πίστη και η εθνική συνείδηση των Ελλήνων και συνέβαλαν στην αποτίναξη του τουρκικού ζυγού, χύνοντας ακόμα και το αίμα τους, δίνοντας και την ζωή τους. Όμως με την στενή έννοια του όρου Εθνικοί Ευεργέτες, σήμερα εννοούμε όλους εκείνους που με πίστη, αγάπη, αλτρουισμό, όραμα, ελπίδα και διάθεση προσφοράς επιδόθηκαν σε μεγάλο αριθμό φιλανθρωπιών και δωρεών προς το έθνος και με τον τρόπο αυτό καθιερώθηκαν ως Ευεργέτες στη συνείδησή του».

Η διαπραγμάτευση του ζητήματος είχε ως επίκεντρο την πίστη και την προσφορά τους. Όπως σημείωσε ο ομιλητής «αυτά τα δύο δεν μπορούν παρά να σχετίζονται· αυτός που έχει πίστη προσφέρει και αυτός που προσφέρει έχει πίστη. Ποια όμως πίστη; Ποια είναι η πίστη των ευεργετών; Είναι η πίστη, την οποία έλαβαν ενδυσάμενοι το Χριστό διά του βαπτίσματος. Η πίστη, την οποία διδάχθηκαν στις οικογένειές τους και βίωσαν στην πράξη με την μετοχή τους στο εκκλησιαστικό γεγονός, στα μυστήρια, στις ακολουθίες, στην προσευχή. Η πίστη, την οποία διαφύλαξαν οι θεοφόροι Πατέρες μας και την μεταλαμπάδευσαν ανόθευτη διά πολλών δυσκολιών και κινδύνων μέσω της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Ο βίος και τα έργα των Ευεργετών σε τέσσερεις τομείς:

α) ενίσχυση του απελευθερωτικού αγώνα, β) ενίσχυση της παιδείας και του πολιτισμού, γ) ανέγερση και συντήρηση ναών και ενίσχυση της Εκκλησίας, δ) Υγεία και κοινωνική πρόνοια, μαρτυρούν την πίστη και την προσφορά τους».

Κλείνοντας ο π. Σέργιος Μαρνέλλος σημείωσε ότι: «τα έργα τους είναι ο καθρέπτης της πίστεώς τους. Σίγουρα οι Ευεργέτες θα είχαν και αυτοί σφάλματα, πάθη και αδυναμίες, η προσπάθειά μας σήμερα δεν συνίσταται στην αγγελοποίησή τους, αλλά στην ανάδειξη του γεγονότος ότι δεν τυφλώθηκαν από τον πλούτο και έτσι δεν παρέμειναν απαθείς απέναντι στα δεινά των ανθρώπων γύρω τους. Πάλεψαν με πίστη, φρόντισαν με ελπίδα, θυσιάστηκαν με αγάπη»

Η Ιερά Μητρόπολη δίνει ιδιαίτερη σημασία στο θεσμό των Εσπερινών Ομιλιών, γι’ αυτό μετακαλεί και ειδικούς ομιλητές, ιδιαίτερα φέτος λόγω των επετειακών αυτών αφιερωμάτων, προκειμένου η διακονία του λόγου να υποστηριχθεί με τον καλύτερο τρόπο.

Εσπερινές Ομιλίες από τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων με θέμα την Συμβολή της Εκκλησίας στην Αναγέννηση του Έθνους Εσπερινές Ομιλίες από τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων με θέμα την Συμβολή της Εκκλησίας στην Αναγέννηση του Έθνους Εσπερινές Ομιλίες από τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων με θέμα την Συμβολή της Εκκλησίας στην Αναγέννηση του Έθνους

Σχετικά Άρθρα

arxiepiskopi-aystralias-adologala (5)

Πρωτοχρονιά με χειροτονία Διακόνου στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 2 / 1 / 2022 , 14:51 από news_room Με την υποδοχή ενός νέου μέλους στους κόλπους της Ιερατικής της Οικογένειας, εόρτασε η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας την Πρωτοχρονιά του 2022 και τη μνήμη του Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου, Επισκόπου Καισαρείας της Καππαδοκίας. Στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, στο προάστιο Marrickville του Σύδνεϋ, […]

δις αδολο γαλα adologala adologala.gr

Συμπληρώθηκε ο κατάλογος των προς Αρχιερατείαν Εκλογίμων

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 5 / 10 / 2021 , 21:08 από news_room Συμπληρώθηκε ο κατάλογος των προς Αρχιερατείαν Εκλογίμων – Αύριο οι εκλογές για τις Ιερές Μητροπόλεις : Κιλκισίου, Θήρας, Περιστερίου & Λαγκαδά «Πρώτος γνωρίζω να κάνω πίσω για το καλό της Εκκλησίας. Αναμένω και από εσάς, τους αδελφούς μου, το ίδιο. Προσωπικές απόψεις και αλλότριες […]