15 °C Athens, GR
19/03/2024

Τελευταια Νέα
Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Η Κυριακή της Τυρινής και ο Α’ Κατανυκτικός Εσπερινός στο Φανάρι Τα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας σε διάφορες γωνιές της Ελλάδας Ο Εσπερινός της “Συγχωρήσεως” στην Μητρόπολη Κηφισίας Παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στις Εορταστικές Εκδηλώσεις στην Αρεόπολη Λακωνίας Προεδρικές Εκλογές – Ρωσία: Ο Βλαντίμιρ Πούτιν στο 87,97% σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα Σαν Φρανσίσκο Γεράσιμος: Ας εισακούσουμε το σαρακοστιανό κάλεσμα της Εκκλησίας μας να ζήσουμε μια ασκητική ζωή εγκράτειας Ο Εσπερινός της Συγχωρήσεως στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σύδνεϋ Ο Εσπερινός της Συγγνώμης στη Νέα Ιωνία Αρκαλοχωρίου Ανδρέας: «Δεν λογοκρίνουμε ως Εκκλησία την τέχνη και τη διανόηση» Αντιπροσωπεία του Συμβουλίου Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής επισκέφθηκε τον Πατριάρχη Αλεξαδρείας

Εκδήλωση της Αδελφότητας Οφφικιαλίων «Παναγιά η Παμμακάριστος» προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 25 / 11 / 2021 , 15:29 από news_room

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας και του Οικουμενικού Πατριάρχη η Εκδήλωση της Αδελφότητας Οφφικιαλίων «Παναγιά η Παμμακάριστος»

Εκδήλωση της Αδελφότητας των Οφφικιαλίων του Οικουμενικού Θρόνου «Παναγία η Παμμακάριστος» προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου πραγματοποιήθηκε, με ώρα έναρξης τις 19.00, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, οι οποίοι απηύθυναν χαιρετισμό, και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε τον Οικουμενικό Πατριάρχη «πρωτοπόρο στην προστασία του περιβάλλοντος, ενώ, μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι «άνθισε μέσα σας ο σπόρος της αγάπης προς τον άνθρωπο». Παράλληλα, δεν παρέλειψε να τονίσει την άμεση ανταπόκριση του Πατριάρχη για την υγεία και την προστασία της ανθρώπινης ζωής μέσω του εμβολιασμού.

Χαιρετισμό απηύθυναν, επίσης, ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους, ‘Αρχων Έξαρχος Θανάσης Μαρτίνος, και ο μητροπολίτης Δράμας Παύλος, γέννημα-θρέμμα της Βόρειας Ελλάδας, του Αγίου Όρους και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο οποίος μίλησε για την κοινωνική προσφορά του Πατριάρχη.

Από την πλευρά του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης χαρακτήρισε, στην αντιφώνησή του, τον λόγο του «πρωτίστως ευγνωμοσύνης και ευχαριστίας», ενώ με έμφαση μίλησε για τη χριστιανική εντολή της αγάπης προς τον πλησίον, η οποία δεν αναφέρεται μόνον στον εγγύς πλησίον, αλλά και σε όλους όσους μπορούμε διά της δράσης μας να ωφελήσουμε. Τέλος, δήλωσε «ευγνώμων».

Η εκδήλωση, την οποία συντόνισε η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου, έκλεισε με ψαλμωδίες των μελών του εν Αθήναις Συλλόγου Μουσικόφιλων Κωνσταντινουπόλεως.

Παρέστη πλήθος αρχιερέων της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κοινωνικών φορέων, πολιτικών, κληρικών και λαϊκών.

Μία ώρα νωρίτερα, στον ίδιο χώρο, ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας παρέστη στην παρουσίαση του βιβλίου «Ιμβρίων Ιερά», με περίπου 2.000 εκκλησιαστικά έργα, σε ενοριακούς ναούς της Ίμβρου, εναγόμενα από τον 17ο έως και τα μέσα του 20ού αι., με τις εικόνες να κατέχουν την πρώτη θέση ανάμεσά τους.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου απηύθυνε χαιρετισμό στην παραπάνω εκδήλωση της Αδελφότητος Οφφικιαλίων της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας «Παναγία η Παμμακάριστος» προς τιμήν της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, η οποία πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης της τριακονταετούς Πατριαρχίας του, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ακολουθεί ο χαιρετισμός της ΠτΔ κυρίας Σακελλαροπούλου:

«Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική
Το σπίτι φτωχικό στις αμμουδιές του Ομήρου
Και πνοές απ’ τη ρεματιά ευωδιάζοντας λυγαριές και σχίνο
Ψαλμωδίες γλυκές με τα πρώτα Δόξα Σοι.

Κάπως έτσι περιγράφει ο Ελύτης τα Πάθη στο Άξιον Εστί, Παναγιώτατε, και κάπως έτσι φαντάζομαι το ξεκίνημα του κατά κόσμον Δημητρίου Αρχοντώνη από τις αμμουδιές της Ίμβρου.

Ένα μεγάλο και θαυμαστό ταξίδι άρχισε από τότε, που σας οδήγησε, μεταξύ άλλων, στην Κωνσταντινούπολη, στη Ρώμη, στην Ελβετία, στο Μόναχο. Ένα ταξίδι γνώσης και ακαδημαϊκών επιτευγμάτων. Και ταυτόχρονα φαντάζομαι ένα άλλο οδοιπορικό, αναζήτησης και διαλόγου μυστικού με την πίστη και τον Θεό, για το οποίο μόνον εσείς, Παναγιώτατε, θα μπορούσατε να μιλήσετε. Σε τελευταία ανάλυση όμως ίσως να πρόκειται για το ίδιο ταξίδι, αφού σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση και θεολογία, ο Θεός κάνει αισθητή την παρουσία του και μέσα από τη γνώση.

Μεγάλη η απόσταση που διανύσατε. Δύσβατη και γεμάτη δοκιμασίες που εμείς μόνο να υποπτευθούμε θα μπορούσαμε. Αντιμετωπίσατε Λαιστρυγόνες και Κύκλωπες επί σειρά ετών, χωρίς να παρεκκλίνετε από την πορεία σας. Και τώρα που συμπληρώνονται τόσες δεκαετίες στον δρόμο της προσπάθειας και της αφοσίωσης, ανήκετε ήδη στα πρόσωπα εκείνα που ενσαρκώνουν την πνευματική και ιστορική συνέχεια της οικουμενικότητας του Ελληνισμού. Επιπλέον όμως, χάρη στη λαμπρή σας μόρφωση και τις σπάνιες πνευματικές και διοικητικές ικανότητές σας, στα τριάντα χρόνια της πατριαρχικής διακονίας και τα εξήντα συνολικά της ιεροσύνης σας αφήνετε πλέον ανεξίτηλο το αποτύπωμά σας στην Εκκλησία, ακόμα και πέραν από τα όρια της ορθοδοξίας και του ελληνόφωνου χώρου.

Ένας από τους προκατόχους μου, που έβαλε τη σφραγίδα του στον δημόσιο βίο και τη φιλοσοφία στην Ελλάδα, ο Κωνσταντίνος Τσάτσος, έλεγε ότι σκοπός της ζωής είναι να συνεισφέρει κανείς με ένα μικρό πετραδάκι στο οικοδόμημα του παγκόσμιου πολιτισμού. Μπορεί να πρόκειται για πολιτική ή κοινωνική προσφορά, μπορεί για δημιουργία ενός έργου τέχνης, μπορεί για φιλανθρωπική δράση, μπορεί για την ανατροφή ενός παιδιού με αγάπη. Είμαι σίγουρη ότι η άποψη αυτή σας βρίσκει σύμφωνο. Και πιστεύω ότι η αποτίμηση του ως τώρα δικού σας έργου είναι ήδη εντυπωσιακή.

Κατά τη διάρκεια των τιμητικών εκδηλώσεων, μίλησαν και θα μιλήσουν πολλοί για τα επιτεύγματα που συνιστούν τη συνεισφορά σας στον Οικουμενικό Θρόνο. Πώς κρατήσατε με αποφασιστικότητα και αφοσίωση τα ηνία της Ορθόδοξης εκκλησίας· πώς εγκύψατε με στοργή στα προβλήματα του ποιμνίου σας και των ορθοδόξων εκκλησιών· πώς συγκαλέσατε την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδοξίας· πώς προωθήσατε τον διαθρησκευτικό διάλογο για την ειρηνική και ουσιαστική συνύπαρξη όλων των ανθρώπων· πώς σταθήκατε πάντα σε εγρήγορση απέναντι στις προκλήσεις του καιρού μας, όπως η προστασία του περιβάλλοντος ή η αντιμετώπιση της πανδημίας, με σύγχρονο και ανθρωπιστικό πνεύμα.

Παναγιώτατε,

Από την πλευρά μου προτιμώ να σταθώ στη γενικότερη εικόνα που συνθέτει η όλη διαδρομή σας. Εκφράζοντας νομίζω τον ελληνικό λαό και όσους ήρθαν απόψε να σας τιμήσουν, είμαι βέβαιη ότι υπό την ηγεσία σας, και χάρη στην προσωπική σας συμβολή, το κύρος του Οικουμενικού Πατριαρχείου ενισχύθηκε καθοριστικά και ότι με την πολυετή και πολυδιάστατη δράση σας έχετε αναδειχθεί όχι μόνο σε θρησκευτικό ηγέτη διεθνούς ακτινοβολίας, αλλά και σε στυλοβάτη του Ελληνισμού, της Ορθοδοξίας και της Χριστιανοσύνης.

Ίσως όμως είναι καλύτερα να επιστρέψω στον Ελύτη, μέσα από την έμπνευσή του από τη βυζαντινή μας παράδοση και να διατυπώσω τη σκέψη μου με δυο μόνο λέξεις: Άξιον Εστί το έργο σας».

Χαιρετισμός του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην τιμητική εκδήλωση για τα 30 χρόνια Πατριαρχίας του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου

 

Παναγιώτατε, κα Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας, Μακαριότατε, κυρίες και κύριοι,

Είναι πράγματι ξεχωριστή τιμή να παρευρίσκομαι και να χαιρετίζω, με τη σειρά μου, την εκδήλωση για τα 30 χρόνια της Πατριαρχίας Βαρθολομαίου. Επί τρεις δεκαετίες, Παναγιώτατε, λαμπρύνετε τον Οικουμενικό Θρόνο, διαδίδοντας το λυτρωτικό μήνυμα του Χριστιανισμού.

Στο ίδιο διάστημα, όμως, αναδειχθήκατε και σε ένα πρόσωπο παγκόσμιας ακτινοβολίας, πέρα από εθνότητες και θρησκείες. Επιτρέψτε μου λοιπόν να καταθέσω και εγώ με τη σειρά μου τις ευχαριστίες κάθε πιστού και όλων των Ελλήνων για το πολυσχιδές έργο Σας.

Στο πέρασμα από τον 20ο στον 21ο αιώνα, σε μια εποχή ραγδαίων ανακατατάξεων στον κόσμο και ταχύτατων μεταβολών στο εσωτερικό των κοινωνιών μας, υπήρξε μεγάλο ευτύχημα η παρουσία Σας στην κεφαλή της Ορθοδοξίας.

Γιατί, αντλώντας έμπνευση από τη μακραίωνη παράδοση, την συνεχίσατε, έχοντας απόλυτη συνείδηση της Ιστορίας. Και, αξιοποιώντας τη μεγάλη θεολογική Σας μόρφωση δίπλα στη μοναδική ουμανιστική ευαισθησία Σας, δώσατε απαντήσεις, τις δικές Σας ξεχωριστές απαντήσεις, στις αγωνίες του σύγχρονου ανθρώπου.

Της Πατριαρχίας Σας, ωστόσο, προηγήθηκε μία πολύχρονη ποιμαντορία σε άλλους ιερατικούς βαθμούς. Από τη γέννησή Σας ως Δημήτριος Αρχοντώνης στην Ίμβρο, την πανάρχαια αυτή εστία του Ελληνισμού, μέχρι την ενθρόνισή Σας ως Βαρθολομαίος Α΄, βιώσατε μια πολυκύμαντη και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διαδρομή: τις διώξεις του ελληνικού στοιχείου στη γειτονική χώρα. Τις σπουδές στη Χάλκη και σε πολλά σημαντικά διεθνή πανεπιστήμια. Και τη διακονία Σας, βέβαια, ως Μητροπολίτη Φιλαδελφείας. Πολύτιμες εμπειρίες, που Σας προετοίμασαν κατάλληλα για την οικουμενική Σας αποστολή.

Έτσι άνθισε μέσα Σας, ο σπόρος της αγάπης προς τον άνθρωπο, ανεξάρτητα από φυλή, ανεξάρτητα από θρησκεία. Κάτι που Σας έκανε πρωτοπόρο στον διαθρησκειακό διάλογο και τη φωνή Σας, φωνή συμφιλίωσης και καταλλαγής στα πέρατα του κόσμου.

Κι ακόμη Σας οδήγησε, πολύ νωρίτερα από πολλούς ηγέτες, να κινητοποιηθείτε για την προστασία της φύσης. Αλλά και, πιο πρόσφατα, να ανταποκριθείτε αμέσως στην ανάγκη να προστατευτεί η υγεία και η ζωή μέσα από τον εμβολιασμό κατά του Covid.

Στέκομαι σε δύο μόνο από τις ιστορικές δηλώσεις Σας: «Η οικολογική καταστροφή υπηρετείται αλόγιστα μέσα από την προτεραιότητα της κερδοφορίας έναντι της αειφορίας. Της κτητικής αξιολογίας έναντι του μετοχικού πολιτισμού. Του «έχειν» έναντι του «είναι». Των οικονομικών δεικτών έναντι των περιβαλλοντικών δεικτών». Μία γενναία και πρωτοπόρα τοποθέτηση, που περιγράφει το κεντρικό πρόβλημα του παρόντος το οποίο ήδη διαμορφώνεται στη μεγαλύτερη πρόκληση του μέλλοντος.

Αλλά και μία ακόμα άκρως επίκαιρη δήλωσή Σας: «Εμείς ως Εκκλησία, ως θρησκεία και ως Οικουμενικό Πατριαρχείο ειδικότερα, σεβόμαστε την επιστήμη. Σεβόμαστε τους εκπροσώπους της, τα ευρήματα και τις ανακαλύψεις της. Και συμμορφώνουμε τη ζωή μας προς αυτά. Κάνω, λοιπόν, έκκληση να εμβολιαστούν όλοι και άνευ επιφυλάξεως». Μία προτροπή αφύπνισης και ευθύνης υπέρ της υγείας των ανθρώπων. Αλλά και μία φωτεινή απάντηση σε κάθε σκοταδιστική δοξασία.

Οι θέσεις αυτές σηματοδοτούν την πρόθεσή Σας να παρεμβαίνετε ενθαρρυντικά σε κάθε πανανθρώπινο πρόβλημα. Αλλά και προνοητικά. Ήδη από το 1996 ονομαστήκατε «Πράσινος Πατριάρχης», έχοντας χαρακτηρίσει «αμαρτία το έγκλημα κατά του φυσικού κόσμου». Και προχωρώντας, θα έλεγα, σε πρωτοβουλίες «ευγενούς ακτιβισμού», όπως το Διεθνές Οικολογικό Συμπόσιο που οργανώσατε εν πλω στις θάλασσες τις οποίες τόσο μεγάλη ευθύνη έχουμε να προστατεύουμε.

Το Φανάρι έγινε, έτσι, εμπνευστής και άλλων δογμάτων, ώστε να το ακολουθήσουν στα πράσινα βήματά του. Συμπαραστάτης των επιστημόνων, που ανησυχούσαν ήδη απ’ τα τέλη του προηγούμενου αιώνα, αλλά και σύμμαχος όσων πολιτικών από τότε κατέθεταν προτάσεις για το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.

Θυμάμαι και εγώ έντονα τις συχνές συζητήσεις τις οποίες είχαμε από τότε που ήμουν απλός βουλευτής. Και ομολογώ ότι ύστερα από κάθε συνάντησή μας έφευγα πλουσιότερος σε σκέψεις αλλά και σε επιχειρήματα.

Παναγιώτατε,

Το έργο Σας στον Οικουμενικό Θρόνο είναι ογκώδες. Οι συνιστώσες τους, όμως, είναι σταθερές και ορατές. Αυτές υπηρετείτε, επί 30 χρόνια, με πρώτη ασφαλώς την ενότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Επιλογή, η οποία σφραγίστηκε, άλλωστε, και με την τόσο σημαντική Σύνοδο στο Κολυμπάρι. Σας διαβεβαιώνω ότι αυτές οι προσπάθειές Σας, ως πρώτου μεταξύ ίσων, για την κοινή δράση όλων των Ορθοδόξων θα έχουν πάντοτε την αμέριστη στήριξή μας.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσω και την άοκνη δραστηριότητά Σας για στήριξη των πιστών παντού στην υφήλιο. Όχι μόνο με την τέλεση λειτουργιών σε ναούς που υπήρξαν διαχρονικά μήτρες της Ορθοδοξίας αλλά έχουν εγκαταλειφθεί, όπως οι εκκλησίες της Μικράς Ασίας και του Πόντου. Αλλά και πρωτοβουλίες Σας σε μακρινούς τόπους και με μικρό ποίμνιο, όπως τα θυρανοίξια του ναού του Αγίου Νικολάου στην Κούβα το 2004. Ενέργειες που υπογραμμίζουν την οικουμενικότητα και την αντοχή της Ορθοδοξίας.

Η δράση για ενότητα, ωστόσο, υπερβαίνει, τα όρια των δογμάτων. Γι’ αυτό και, από την πρώτη στιγμή, καταστήσατε σαφή την πρόθεσή Σας να ενισχυθεί η συνεργασία όλων των χριστιανικών ομολογιών για την ανανέωση του μηνύματός τους απέναντι στα σύνθετα κοινωνικά προβλήματα.

Οι συναντήσεις Σας με τον Πάπα Φραγκίσκο, τον οποίο σύντομα θα έχουμε τη χαρά να υποδεχθούμε στην Αθήνα, και η συμπόρευσή Σας σε έναν κοινό αγώνα κατά της φτώχειας, κατά των ανισοτήτων, αυτό ακριβώς πιστοποιούν.

Στη δικαίωση της οικουμενικότητας της αποστολής Σας εγγράφεται, επίσης, η τόνωση του διαθρησκειακού διαλόγου, ως μόνου αντίδοτου στον θρησκευτικό φανατισμό και στη μισαλλοδοξία.

Όπως έχετε τονίσει, μάλιστα, «ο θρησκευτικός φανατισμός είναι επικίνδυνος για όλες τις Θρησκείες, ιδίως όταν κυκλοφορεί ένοπλος. Γιατί η ρίζα του κακού δεν διαφέρει. Ο φανατισμός είναι τύφλωσις ψυχής. Κι είναι σωστός δαιμονισμός, σε όποια Θρησκεία και αν αναφύεται».

Παναγιώτατε, όπως η κ. Αντωνιάδου είχε την καλοσύνη να θυμίσει, πριν από 30 χρόνια, στις 2 Νοεμβρίου του 1991, στην ενθρόνισή Σας στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, είχατε δεσμευτεί: «Θα συνεχίσω το έργο των προκατόχων μου, με αίσθημα ευθύνης. Και απευθύνω ευλογία στον ελληνικό λαό».

Στην μεγαλοπρεπή τελετή στο Φανάρι την ελληνική κυβέρνηση εκπροσωπούσε, ως Πρωθυπουργός της Ελλάδος, ο πατέρας μου. Και είναι στιγμές που είχε συγκρατήσει στη μνήμη του και τις περιέγραφε πάντα με ξεχωριστή υπερηφάνεια.

Αποτελεί, επομένως, ιδιαίτερη προσωπική συγκίνηση να Σας υποδέχομαι, σήμερα στην Ελλάδα, στην Αθήνα, με την ίδια ιδιότητα, στη συμπλήρωση τριών δημιουργικών δεκαετιών στον θρόνο Σας. Να διαπιστώνω τη διαχρονική συνέπεια στην αποστολή Σας.

Και να μπορώ, σήμερα, να μεταφέρω τη βαθιά εκτίμηση όλων των Ελληνίδων και των Ελλήνων στο πρόσωπό Σας. Στη δράση και στο έργο του Οικουμενικού Πατριαρχείου που έδωσε και δίνει νέα πνοή στην πανανθρώπινη ακτινοβολία της Ορθοδοξίας.

Παναγιώτατε,

Σας εύχομαι να συνεχίσετε να υπηρετείτε την Ορθόδοξη Εκκλησία στις εσχατιές της Γης, αγωνιζόμενος τον καλόν και ιερό αγώνα. Στην προσπάθειά Σας αυτή η Ελληνική Κυβέρνηση, αλλά και ο ελληνικός λαός, θα είναι πάντα σταθεροί και πιστοί συνοδοιπόροι Σας.

Έτη Πολλά και Καλλίκαρπα. Σας ευχαριστώ.

Ὁμιλία τῆς Α.Θ.Παναγιότητος τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου  κ.κ. Βαρθολομαίου κατά τήν ἐκδήλωσιν τῆς Ἀδελφότητος Ὀφφικιαλίων τῆς Μεγάλης Ἐκκλησίας «Παναγία ἡ Παμμακάριστος»

Ἐξοχωτάτη Πρόεδρε τῆς Ἑλληνικῆς Δημοκρατίας,

Μακαριώτατε,

Ἐξοχώτατε κύριε Πρωθυπουργέ, 

Τιμιώτατοι ἐν Χριστῷ ἀδελφοί Ἀρχιερεῖς,

Ἐξοχώτατοι,

Ἐντιμολογιώτατε κύριε Πρόεδρε τοῦ Διοικητικοῦ Συμβουλίου τῆς Ἀδελφότητος Ὀφφικιαλίων τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου «Παναγία ἡ Παμμακάριστος», 

Ἐντιμολογιώτατοι Ἄρχοντες Ὀφφικιάλιοι,

Ἀξιότιμοι καί ἀγαπητοί φίλοι, 

Προσφιλέστατα τέκνα ἐν Κυρίῳ, 

Μετά ἀπό ὅσα εὐγενῆ καί τιμητικά ἀνεφέρθησαν διά τό ταπεινόν ἡμῶν πρόσωπον, εἶναι αὐτονόητον ὅτι ἡ ἡμετέρα προσλαλιά θά εἶναι πρωτίστως λόγος εὐγνωμοσύνης καί εὐχαριστίας.

Πρῶτον, λόγος εὐχαριστίας πρέπει τῷ Δοτῆρι παντός ἀγαθοῦ δι᾿ ὅσα ἐπεδαψίλευσεν εἰς τόν ἱκέτην Αὐτοῦ, ἐν ἐπιγνώσει ὅτι οὐδέν ἔχομεν ὅ οὐκ ἐλάβομεν, ὅτι τίποτε εἰς τήν ζωήν μας δέν εἶναι ἰδικόν μας κατόρθωμα, ἀλλά τά πάντα εἶναι δῶρον τῆς Θείας Χάριτος. Θεία εὐλογία εἶναι τό γεγονός ὅτι ἐγεννήθημεν καί ἠνδρώθημεν εἰς τήν ἐρατεινήν νῆσον Ἴμβρον, εἰς ἕν περιβάλλον, ὅπου ἠγαπήσαμεν παιδιόθεν τήν Ἐκκλησίαν, τά γράμματα καί τήν μελέτην, τόν ἄνθρωπον καί τήν φύσιν, ὅπου ἐνεφώλευσεν εἰς τήν ψυχήν μας ἐνωρίς ὁ «ἄριστος πόθος» τῆς ἱερωσύνης. Θεία εὐδοκία ὑπῆρξαν τά ἑπτά ἔτη μαθητείας εἰς τήν Τροφόν Ἱεράν Θεολογικήν Σχολήν Χάλκης, ὅπου ἐδιδάχθημεν τήν ἱεράν ἐπιστήμην ὡς βιωματικήν γνῶσιν, ὅπου ἐμαθητεύσαμεν συμμαθητεύσαντες, ἐν κοινότητι ζωῆς καί κοινῇ ἐλευθερίᾳ. Ὅλα ὅσα ἠκολούθησαν ἐν τῇ Ἑσπερίᾳ καί ἐν Φαναρίῳ, ἐν τῷ ὁποίῳ, σύν Θεῷ, τόν Αὔγουστον τοῦ ἔτους 2022, συμπληροῦμεν πεντηκονταετίαν ἐντός τῶν τειχῶν, εἶναι δόσις ἀγαθή καί δώρημα τέλειον.

Ἐν Φαναρίῳ ἐξακολουθοῦμεν, Θείᾳ εὐδοκίᾳ, ὁμοθυμαδόν μετά τῶν ἐν τῇ Πόλει ἀνυστάκτων φρουρῶν τῆς πατρῴας παρακαταθήκης, ἐνισχυόμενοι ἐκ τῆς μεσιτείας τῶν Ἁγίων καί τῆς Ἁγιοπρώτου Θεοτόκου, καί διά τῶν προσευχῶν τῶν ἐν ἁπάσῃ τῇ δεσποτείᾳ Κυρίου τέκνων τῆς Ἁγίας τοῦ Χριστοῦ Μεγάλης Ἐκκλησίας, «τῇ προσευχῇ προσκαρτεροῦντες» (Ρωμ. ιβ’, 12), νά φυλάσσωμεν τά ὅσια καί τά ἱερά τοῦ Γένους, ἀφορῶντες εἰς τόν ἀρχηγόν καί τελειωτήν τῆς πίστεως ἡμῶν Ἰησοῦν, τόν «χθές καί σήμερον τόν αὐτόν καί εἰς τούς αἰῶνας» (Ἑβρ. ιγ’, 8).

Μετά Θεόν, ἀπευθυνόμεθα πρός πάντας ὑμᾶς, καί σᾶς εὐχαριστοῦμεν διά τήν παρουσίαν σας, διά τά εἰλικρινῆ αἰσθήματα καί τάς ὁλοθύμους εὐχάς, διά τήν ἀφειδώλευτον ἀγάπην σας. Ὁλόθυμον εὐχαριστίαν ἀπευθύνομεν πρός τούς συντελεστάς τῆς ἀποψινῆς ἐπετειακῆς συνάξεως, μέ πρῶτον τόν Ἐντιμολογιώτατον Ἄρχοντα Ἔξαρχον τῆς Ἁγίας τοῦ Χριστοῦ Μεγάλης Ἐκκλησίας κύριον Ἀθανάσιον Μαρτῖνον, τόν καί Πρόεδρον τῆς Ἀδελφότητος «Παναγία ἡ Παμμακάριστος». Εὐχαριστοῦμεν τό Διοικητικόν Συμβούλιον τῆς Ἀδελφότητος διά τήν ἀπόφασιν νά τιμήσῃ τήν ἡμετέραν ἐπέτειον μέ αὐτήν τήν ὡραίαν ἐκδήλωσιν, μέ θέμα τήν κοινωνικήν μαρτυρίαν καί προσφοράν τῆς ἡμῶν Μετριότητος. 

Καί ἡ Ἀδελφότης ἑορτάζει ἐφέτος τριάκοντα ἔτη ζωῆς καί προσφορᾶς. Ἐκφράζομεν πρός τά μέλη της ἐγκαρδίους εὐχάς, τούς συγχαίρομεν διά τήν προσφοράν των καί εὐχόμεθα πᾶσαν ἄνωθεν εὐλογίαν. Μνημονεύομεν εὐγνωμόνως πάντων τῶν μακαρίᾳ τῇ λήξει γενομένων Προέδρων καί μελῶν αὐτῆς, καί δεόμεθα τοῦ Κυρίου τῆς δόξης, ὅπως τάξῃ τάς ψυχάς αὐτῶν ἐν Χώρᾳ Ζώντων. Συγχαίρομεν τό Διοικητικόν Συμβούλιον τῆς Ἀδελφότητος καί διά τήν ὁμόφωνον πρότασιν πρός ἡμᾶς, ὅπως τιμηθοῦν ἐπί τῇ τριακονταετίᾳ αὐτῆς διά Πατριαρχικοῦ Πιττακίου Εὐαρεσκείας, οἱ ἐν ζωῇ τρεῖς διατελέσαντες Πρόεδροι, ἤτοι οἱ Ἄρχοντες Ὀφφικιάλιοι, κύριοι, Ὀδυσσεύς Σασαγιάννης, Ἀνδρέας Ζομπανάκης καί Γεράσιμος Φωκᾶς, καθώς καί ὁ παλαιότερος τῶν Ὀφφικιαλίων τῆς Μεγάλης Ἐκκλησίας Ἄρχων Μέγας Ἱερομνήμων κύριος Ἀριστείδης Πανώτης, ὁ ἀκμαιότατος καί ἀκάματος ἱστορικός ἐρευνητής καί συγγραφεύς. Ὄντως, οἱ Ἄρχοντες Ὀφφικιάλιοι τοῦ Οἰκουμενικοῦ Θρόνου προσφέρουν πάμπολλα καί οὐσιώδη εἰς τήν Ἐκκλησίαν καί τήν κοινωνίαν, ἕκαστος κατά τό χάρισμά του. Τούς περιβάλλομεν ὅλους μέ στοργήν, ἀγάπην καί τιμήν. 

Ἐκλεκτή ὁμήγυρις, 

Τό τρέχον ἔτος εἶναι ἰδιαιτέρως σημαντικόν εἰς τήν ζωήν τῆς ἡμῶν Μετριότητος. Ἐφέτος συνεπληρώθησαν ἑξήκοντα ἔτη ἀπό τῆς ἀποφοιτήσεως μας ἐκ τῆς Ἱερᾶς Θεολογικῆς Σχολῆς τῆς Χάλκης, καθώς καί ἀπό τῆς εἰς διάκονον χειροτονίας μας. Τριακονταετία ὅλη συνεπληρώθη ἀπό τῆς ἐκλογῆς μας εἰς τόν Ἀποστολικόν, Πατριαρχικόν καί Οἰκουμενικόν Θρόνον τῆς Κωνσταντινουπόλεως, κατά τήν διάρκειαν τῆς ὁποίας ἠγωνίσθημεν σθεναρῶς διά τήν εὐστάθειαν τῆς Ὀρθοδοξίας καί ὁ Θεός τοῦ ἐλέους ηὐδόκησε νά φθάσωμεν εἰς τήν πραγματοποίησιν τῆς Ἁγίας καί Μεγάλης Συνόδου. Προηγάγομεν τούς οἰκουμενικούς διαλόγους καί τόν διαθρησκειακόν διάλογον μετά τοῦ Ἰουδαϊσμοῦ καί τοῦ Ἰσλάμ καί ἀνελάβομεν ποικίλας οἰκολογικάς πρωτοβουλίας, μέ ἁπτά θετικά ἀποτελέσματα διά τήν προστασίαν τῆς κτίσεως. Προωθήσαμεν τήν συνάτησιν μέ τόν σύγχρονον κόσμον, ἐν τῇ πεποιθήσει ὅτι αἱ μεγάλαι προκλήσεις τῶν καιρῶν εἶναι ἀδύνατον νά ἀντιμετωπισθοῦν διά γραφειοκρατικῶν, οἰκονομικῶν, πολιτικῶν καί τεχνοκρατικῶν μέτρων καί ἀποφάσεων, καί ὅτι αἱ Ἐκκλησίαι καί αἱ θρησκεῖαι δύνανται καί ὀφείλουν νά συμβάλουν εἰς τήν ἀντιμετώπισίν των.

Ὅσα σοφά ἀνέφερεν ὁ προσφιλέστατος ἀδελφός ἅγιος Δράμας περί τῆς κοινωνικῆς μαρτυρίας καί προσφορᾶς τῆς ἡμῶν Μετριότητος, ἀφοροῦν πρωτίστως εἰς τό φιλάνθρωπον ἔργον τῆς Ἁγίας τοῦ Χριστοῦ Μεγάλης Ἐκκλησίας καί χαρακτηρίζουν τήν ἀδιάπτωτον μέριμναν αὐτῆς διά τόν ἄνθρωπον καί τήν κοινωνίαν. Ἡ Κωνσταντινουπολῖτις Ἐκκλησσία σεμνύνεται διά τήν παροιμιώδη κοινωνικήν εὐαισθησίαν τοῦ Ἁγίου Ἀρχιεπισκόπου αὐτῆς Ἰωάννου τοῦ Χρυσοστόμου, τόν ὁποῖον ὁ μακαριστός π. Γεώργιος Φλωρόφσκυ ἀπεκάλεσε «προφήτην τῆς φιλανθρωπίας». Ὁ Χρυσορρήμων συνεκρούσθη, εἰς τό ὄνομα τῆς φιλανθρωπίας καί τῆς δικαιοσύνης, μέ τό Παλάτιον, καί ὑπέστη τάς ἐπωδύνους συνεπείας. Τά κείμενά του ἀναδεικνύουν τάς κοινωνικάς ἐπιπτώσεις τῆς ἁμαρτίας, τήν ψυχρότητα τῶν ἀνθρωπίνων σχέσεων, τήν ἀπουσίαν ἀλληλεγγύης εἰς τήν ἐποχήν του. Στιγματίζει τήν πλεονεξίαν καί τόν δικαιωματισμόν: «Ὅπου γάρ τό ἐμόν καί τό σόν, ἐκεῖ πᾶσα μάχης ἰδέα καί φιλονεικίας ὑπόθεσις» (PG 53, 309). Ὁ Ἱερός Χρυσόστομος ἐκφράζει διά τήν θεολογίας καί τοῦ φιλανθρωπικοῦ ἔργου του τόσον τήν διάστασιν τήν λεγομένης «μικροδιακονίας», τῆς ἐμπράκτου, περιστασιακῆς καί θεραπευτικῆς παρεμβάσεως, ἡ ὁποία ἁπαλύνει τόν πόνον τοῦ ἀδελφοῦ, ὅσον καί τῆς χριστιανικῆς «μακροδιακονίας», τῆς μακροπνόου παρεμβάσεως, μέ στόχον τήν ἀπάλειψιν τῶν αἰτίων τῆς ἀδικίας καί τήν οἰκοδόμησιν μιᾶς κοινωνίας ἀδελφοσύνης καί δικαιοσύνης.

Πάντοτε ὑπενθυμίζομεν ὅτι ἡ Ὀρθόδοξος Παράδοσις ἀποτελεῖ ταμιευτῆρα ζωτικῶν ἀληθειῶν διά τήν ζωήν μας. Προφανέστατα, ἡ χριστιανική φιλανθρωπία, ὡς ἡ προσωπική συμπαράστασις, «ἐδῶ καί τώρα», πρός τόν πάσχοντα πλησίον, ἀνεξαρτήτως πάσης κοινωνικοπολιτικῆς καί οἰκονομικῆς ὀπτικῆς, δέν δύναται νά λύσῃ τό κοινωνικόν πρόβλημα καί νά ἐγκαθιδρύσῃ τήν κοινωνίαν καί τῆς ἀλληλεγγύης. Ἀπαλύνει, ὅμως, τόν ἀνθρώπινον πόνον καί, ἐκ παραλλήλου, εὐαισθητοποιεῖ τάς συνειδήσεις τῶν ἀνθρώπων διά τό κοινωνικόν κακόν καί τήν ἱερότητα τοῦ ἀνθρωπίνου προσώπου, ἡ ὁποία δέν ἀπειλεῖται μόνον ἀπό τήν ἀδικίαν καί τήν ἔνδειαν, ἀλλά καί ἀπό τούς διαφόρους φονταμενταλισμούς, τόν ἐθνοκεντρισμόν, τόν οἰκονομισμόν καί ἄλλας ἀντιπερσοναλιστικάς δυνάμεις.

Ἡ χριστιανική ἐντολή τῆς ἀγάπης πρός τόν πλησίον δέν ἀναφέρεται μόνον εἰς τόν «ἐγγύς», εἰς τόν συγκεκριμένον πλησίον, ἀλλά καί εἰς ὅλους, τούς ὁποίους δυνάμεθα διά τῆς δράσεώς μας νά ὠφελήσωμεν. Ἐξ ἄλλου, εἰς τήν παραβολήν τοῦ Καλοῦ Σαμαρείτου (Λουκ. ι’, 25 – 37) ὁ Χριστός μᾶς διδάσκει ὅτι ἡ ἀπάντησις εἰς τήν ἐρώτησιν τοῦ νομικοῦ «καί τίς ἐστί μου πλησίον;» εἶναι τό νά καθιστάμεθα «πλησίον» οἱ ἴδιοι πρός τόν καθένα, ὁ ὁποῖος ἔχει ἀνάγκην βοηθείας, ὅπου καί ἄν εὑρίσκεται. Ἡ ἐσωστρέφεια καί ἡ κλειστότης, ἡ ζωή χωρίς τόν «πλησίον», τόν ἀδελφόν, τόν ἐγγύς καί τόν μακράν, εἶναι ἀλλοτρίωσις καί ἀπό τόν Θεόν. Ἡ ἀγάπη πρός τόν πλησίον εἶναι ἡ «δευτέρα», ἡ «ὁμοία» τῇ «πρώτῃ καί μεγάλῃ» ἐντολῇ τῆς ἀγάπης πρός τόν Θεόν, ἐν τῷ συνδέσμῳ τῆς ἀδιασπάστου ἑνότητός των (Ματθ. κβ’, 34 – 40). Ὅπου ὑπάρχει ἀγάπη πρός τόν ἀδελφόν, ἐκεῖ εἶναι παρών ὁ Θεός.

Ἐν τῷ πνεύματι τούτῳ, χαιρετίζομεν τήν παρουσίαν εἰς τήν ἀποψινήν ἐκδήλωσιν ἐκπροσώπων κοινωνικῶν φορέων, τό σπουδαῖον ἔργον τῶν ὁποίων ἐπευλογοῦμεν καί ἐπαινοῦμεν. Ὅλοι αὐτοί οἱ φορείς ἐκφράζουν τήν πίστιν εἰς τήν δικαιοσύνην καί τήν ἰσότητα, τήν ἀλήθειαν τῆς ἀδελφοσύνης καί τῆς ἀλληλεγγύης, τό μεγαλεῖον τῆς προσφορᾶς καί τῆς διακονίας, τήν ἐμπιστοσύνην εἰς τήν δύναμιν τῆς ἐλευθερίας καί τῆς εὐθύνης. Ὅλα αὐτά ἐμπερικλείονται εἰς τήν ἀξονικήν λέξιν τῆς ζωῆς μας, τήν λέξιν ἀγάπη, αὐτό τό δῶρον τοῦ οὐρανοῦ. Ἡ ἀγάπη εἶναι ὁ «νέος οἶνος», ὁ πάντοτε διαρρηγνύων τούς «παλαίους ἀσκούς» (Ματ. θ΄, 17). Εἶναι ἡ πιό ἐπαναστατική δύναμις εἰς τόν χῶρον τῶν ἀνθρωπίνων σχέσεων. Σᾶς εὐχαριστοῦμεν, ἀγαπητοί φίλοι καί συγκυρηναίοι, δι᾽ αὐτό πού εἶσθε, δι᾽ αὐτό πού ἐκπροσωπεῖτε, δι᾽ αὐτό πού πράττετε.

Περαίνοντες τόν λόγον, εὐχαριστοῦμεν ἅπαξ ἔτι ἐκ μέσης καρδίας πάντας ὑμᾶς καί ἕνα ἕκαστον ἐξ ὑμῶν προσωπικῶς, διά τήν παρουσίαν σας καί τήν πρόφρονα συμμετοχήν εἰς τήν ἑόρτιον καί χαρμόσυνον ταύτην σύναξιν. Ἡ ἀμηχανία, τήν ὁποίαν δημιουργοῦν εἰς ἡμᾶς αἱ πολλαί τιμητικαί ἐκδηλώσεις, μετριάζεται καί ὑπερβαίνεται, ἐπειδή γνωρίζομεν ὅτι αὐταί ἀναφέρονται, ἐν τῷ προσώπῳ ἡμῶν, πρός τό Οἰκουμενικόν Πατριαρχεῖον καί ἐκφράζουν τήν ἀναγνώρισιν τῆς ἐκκλησιαστικῆς καί πνευματικῆς προσφορᾶς του καί τῆς φιλοθέου καί φιλανθρώπου μαρτυρίας του. Μέ αὐτά τά αἰσθήματα, δοξάζοντες τόν πάνδωρον ἐν Τριάδι Θεόν, ἐπικαλούμεθα ἐπί πάντας ὑμᾶς τήν ζείδωρον χάριν καί τό ἄπειρον Αὐτοῦ ἔλεος.

Εὐχαριστοῦμεν καί πάλιν!

 

Σχετικά Άρθρα

Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συλλογου Ελλήνων Καΐρου 2021

Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συλλογου Ελλήνων Καΐρου 2021

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 22 / 11 / 2021 , 16:12 από news_room Την Δευτέρα 25η Οκτωβρίου στην αίθουσα του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων, ο Σύλλογος Ελλήνων Καϊρου  με την παρουσία μελών του και Αγιπτιωτών παραγόντων, πραγματοποίησε την ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου για τα πεπραγμένα των δράσεων του το 2019 και το 2020. Η Γενική Συνέλευση ξεκίνησε […]

Η Τουρκία φυλακίζει εκατοντάδες σε ισόβια για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 28 / 11 / 2020 , 22:01 από Σε μια από τις μεγαλύτερες περιπτώσεις που αφορούσαν την ανατροπή του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, 337 πρώην πιλότοι και άλλοι ύποπτοι καταδικάστηκαν σε ισόβια ζωή. Ένα τουρκικό δικαστήριο έχει φυλακίσει 337 πρώην πιλότους και άλλους υπόπτους για ισόβια συνωμοσία για ανατροπή του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ […]