16 °C Athens, GR
29/03/2024

Τελευταια Νέα
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε επίσκοπο Συνάδων τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Αβραμόπουλο Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε επίσκοπο Διοκλείας τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Α. Αμερικής, Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο Νέα Μητρόπολη Ιρλανδίας ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Μεγάλη Πέμπτη σήμερα για τους Ρωμαιοκαθολικούς Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας και ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδος στον Άγιο Σπυρίδωνα Σύδνεϋ Εκπαιδευτική Εκδήλωση κινητοποίησης κατά της βίας στην Ι.Μ. Θεσσαλονίκης Εσπερινός για την κοίμηση της Οσίας Γαβριηλίας της Κωνσταντινουπολίτιδος στη Λέρο Κουρά Μεγαλοσχήμου Μοναχής στην Ιερά Μονή Παναγίας Ξενιάς Συνάντηση με τα μέλη της Παιδικής – Νεανικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Ι.Α.Α. είχε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: «Δεν μπορεί να γίνεται εμπορία είτε ιερών λειψάνων, είτε θαυμάτων» Η Κωτσόβολος στηρίζει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» προσφέροντας 267 οικιακές συσκευές πρώτης ανάγκης ΗΠΑ: Ο Τραμπ προκαλεί περισσότερο θυμό και φόβο στους Δημοκρατικούς από ότι ο Μπάιντεν από τους Ρεπουμπλικάνους Περί της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας

Η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναγορεύθηκε Επίτιμη Πρόεδρος & Εταίρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών & Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναγορεύθηκε Επίτιμη Πρόεδρος & Εταίρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών & Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 30 / 10 / 2021 , 20:37 από news_room

Η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναγορεύθηκε Επίτιμη Πρόεδρος & Εταίρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών & Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναγορεύθηκε Επίτιμη Πρόεδρος και Εταίρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος».
Ακολουθεί η αντιφώνηση της κυρίας Σακελλαροπούλου:

«Αισθάνομαι μεγάλη συγκίνηση που βρίσκομαι σήμερα εδώ, στην ιστορική οικία του Ελευθέριου Βενιζέλου. Ενός πολιτικού οραματιστή, που κάποιοι δεν δίστασαν να τον παρομοιάσουν με τον πολύτροπο, ομηρικό Οδυσσέα. Ενός ανθρώπου της δράσης με ατσάλινη θέληση αλλά και με μεσογειακή λεπτότητα, με μια δύναμη που δεν κραυγάζει αλλά τείνει αδιάκοπα στον στόχο της, “ευλύγιστη, σαν το πλεούμενο που αρμενίζει κάτω απ’ τ’ άστρα”, όπως τόσο ποιητικά τον περιέγραψε ο Γάλλος πολιτικός Εντουάρ Εριώ. Κορυφαίος ανάμεσα στους ξεχωριστούς Έλληνες πολιτικούς ηγέτες που σφράγισαν την ιστορία του τόπου μας, κυρίαρχος στην πολιτική σκηνή για περισσότερα από 25 χρόνια – πέρα από την θητεία του στην υπόδουλη Κρήτη – “αριστοτέχνης της έγκαιρης ενέργειας και της υλοποίησης του εφικτού”, υπήρξε ένα πρόσωπο πολύπλοκο, συχνά αντιφατικό, που συνδύαζε τα πιο διαφορετικά χαρακτηριστικά κατά τρόπο μοναδικό. Ήταν αριστοκρατικός και συνάμα λαϊκός, συναισθηματικός και ταυτόχρονα απρόσιτος, δημοκρατικός και κατά καιρούς αυταρχικός – μια εκρηκτική προσωπικότητα που αντιστέκεται σε κάθε εύκολο προσδιορισμό. Η Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της πολιτικής του κυριαρχίας επέκτεινε σημαντικά τα σύνορά της, μεγαλούργησε, εκσυγχρονίστηκε, αλλά και διχάστηκε και υπέστη σοβαρές καταστροφές. Ο προσωπικός μαγνητισμός του, το ηγετικό του ταλέντο, η μεταρρυθμιστική του τόλμη, οι διπλωματικές του δεξιότητες, η διανοητική του συγκρότηση, η παιδεία του, το ρητορικό του χάρισμα, τον ανέδειξαν σε έναν από τους διαπρεπέστερους πολιτικούς της Ευρώπης, κάνοντας ιστορικούς όπως ο Γερμανός Έμιλ Λούντβιχ να τον συγκρίνουν με τον Βίσμαρκ και τον Μέτερνιχ. Και ταυτόχρονα, τον κατέστησαν επίζηλο αντίπαλο για τους εγχώριους πολιτικούς του ανταγωνιστές και αιώνιο πρότυπο για τους πολιτικούς του επιγόνους. “Θα ήτο βλασφημία να νομίσωμεν ότι ανήκεις εις ημάς. Ανήκεις εις το Πάνθεον των μεγίστων ανδρών της ελληνικής ιστορίας” είχε πει στο μνημόσυνό του το 1954 ο Γεώργιος Παπανδρέου.
Αυτή τη σπουδαία πολιτική φυσιογνωμία μελετά το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”· επικεντρώνεται στο έργο, την εποχή και τον βίο του μεγάλου πολιτικού μακριά από ιδεολογικές δεσμεύσεις και αγκυλώσεις, με ερευνητική ελευθερία, χωρίς ιεραρχικούς περιορισμούς.
Αγαπητοί φίλοι, παρακολουθώ το έργο που επιτελείτε και θαυμάζω τη συστηματική σας προσπάθεια για την δημιουργία της επιστημονικής εκείνης υποδομής που θα επιτρέψει την άνθιση των βενιζελικών σπουδών στη χώρα μας. Με εντυπωσιάζει το πλήθος και το εύρος των δραστηριοτήτων σας. Ιδιαίτερα σημαντικό θεωρώ το ψηφιακό αρχείο του Ιδρύματος, που παρακολουθώντας τη ζωή και τη δράση του Βενιζέλου μας δίνει παράλληλα πολύτιμες πληροφορίες για την πολιτική και κοινωνική κατάσταση της Ελλάδας από τα μέσα του 19ου αιώνα ως το 1960. Χαίρομαι που το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών εστιάζει στην έρευνα και μελέτη της νεότερης και σύγχρονης ιστορίας της Κρήτης και της Ελλάδας με έμφαση στην περίοδο που έδρασε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, εμβαθύνοντας στους ιδιαίτερους δεσμούς του με την Κρήτη. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο Βενιζέλος, διατηρώντας αλώβητη την κρητική του ταυτότητα και παραμένοντας πιστός στις παραδόσεις και τις μορφές των κοινωνικών σχέσεων που εκπορεύονταν από τη Μεγαλόνησο, επέδειξε ένα καθαρά ευρωπαϊκό, φιλελεύθερο πνεύμα και μια εντυπωσιακά πρώιμη κατανόηση των αλληλεξαρτήσεων του τοπικού με το διεθνές.
Σε καιρούς μεταβατικούς όπως οι σημερινοί, η συνολική δέσμευση και προσήλωση του Βενιζέλου στο δημόσιο συμφέρον, ο ανανεωτικός και μεταρρυθμιστικός προσανατολισμός του, ο δυναμισμός, η ευστροφία και η αισιοδοξία του, δεν προκαλούν μόνο τον θαυμασμό μας αλλά λειτουργούν και ως αφετηρία προβληματισμού για το παρόν και το μέλλον μας. Για όλους αυτούς τους λόγους, αποτελεί μέγιστη τιμή προς το πρόσωπό μου, αλλά και προς τον θεσμό τον οποίο εκπροσωπώ, η αναγόρευσή μου σε επίτιμη πρόεδρο του Ιδρύματος. Τιμή και ευθύνη, καθώς γίνομαι κι εγώ κομμάτι της σημαντικής προσπάθειας την οποία καταβάλλει το Ίδρυμα για την ενίσχυση της εθνικής μας αυτογνωσίας.
Σας ευχαριστώ θερμά».

Είχε προηγηθεί επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στο Παράρτημα Προστασίας Παιδιών και Νέων Χανίων του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης. Η κυρία Σακελλαροπούλου ενημερώθηκε για το έργο του Παραρτήματος και συνομίλησε με τα παιδιά και τους νέους που υποστηρίζονται και φιλοξενούνται εκεί.

Η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναγορεύθηκε Επίτιμη Πρόεδρος & Εταίρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών & Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος» Η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναγορεύθηκε Επίτιμη Πρόεδρος & Εταίρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών & Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Σχετικά Άρθρα

Στις Βρυξέλλες έφτασε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν – Adologala.gr

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 14 / 6 / 2021 , 3:13 από news_room Στις Βρυξέλλες έφτασε χθες αργά το βράδυ ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Ο Αμερικανός Πρόεδρος θα συμμετάσχει σήμερα 14 Ιουνίου 2021 στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ενώ την Τρίτη το πρωί αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Βασιλιά Φίλιππο του Βελγίου και τον […]

ΗΠΑ Πέθανε ο πρώην υπουργός Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ

ΗΠΑ: Πέθανε ο πρώην υπουργός Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 1 / 7 / 2021 , 5:41 από news_room Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο πρώην πανίσχυρος υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ υπό την προεδρία του Τζορτζ Ουόκερ Μπους, το «γεράκι» των πολέμων στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, πέθανε σε ηλικία 88 ετών στην Πολιτεία του Νέου Μεξικού, ανακοίνωσε σήμερα η οικογένειά του. Απόστρατος πιλότος του […]