24 °C Athens, GR
29/03/2024

Τελευταια Νέα
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε επίσκοπο Συνάδων τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Αβραμόπουλο Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε επίσκοπο Διοκλείας τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Α. Αμερικής, Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο Νέα Μητρόπολη Ιρλανδίας ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Ενοχή για τον θάνατο της Τζωρτζίνας, αποφάσισε το δικαστήριο για την Ρούλα Πισπιρίγκου Ένοχος ο Μίχος για τον βιασμό της 12χρονης στον Κολωνό – Αθώα η Μητέρα της ανήλικης Δύο ισχυροί σεισμοί ανοιχτά της Ηλείας – 5,7 και 5,6 Ρίχτερ Η κρίση ασφαλείας στην Αϊτή έχει προσλάβει «τεράστιες» διαστάσεις Βουλή: Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη Τιμήθηκε η Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ Ολοκληρώθηκε η έκτακτη συνεδρία μέσω τηλεδιάσκεψης της Ι.Α. Αμερικής Την υπουργό Εσωτερικών της Ελλάδας υποδέχτηκε o Αρχιεπίσκοπος Αμερικής H United Airlines επεκτείνει τις εποχικές πτήσεις της από την Αθήνα προς Νέα Υόρκη / Ουάσινγκτον Μεγάλη Πέμπτη σήμερα για τους Ρωμαιοκαθολικούς

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών στο Νέο Χωριό της Πάφου

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών στο Νέο Χωριό της Πάφου

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 30 / 10 / 2021 , 20:41 από news_room

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής, μετά το εθνικό μνημόσυνο των ηρώων της ΕΟΚΑ της Κοινότητας Νέου Χωριού, στην Πάφο, προέβη σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους.

Ο Υπουργός αναφερθείς στο σημερινό εθνικό  μνημόσυνο είπε ότι «τιμήσαμε σήμερα τρεις ήρωες του Νέου Χωρίου, οι οποίοι έπεσαν στον αγώνα της ΕΟΚΑ και κατακρεουργήθηκαν από τους αποικιοκράτες».

«Η θυσία αυτών των παιδιών στέλνει ξεκάθαρα το μήνυμα, που ο κυπριακός ελληνισμός στέλνει με τις θυσίες των ηρώων του, αλλά δημιουργεί σε μάς τους νεότερους μια πρόσθετη ευθύνη ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια για ελευθερία και επανένωση του τόπου μας», τόνισε ο Υπουργός.

Σημείωσε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας (ΠτΔ) αδιάλειπτα συνεχίζει και επιμένει για την επανέναρξη του διαλόγου, γιατί είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούμε να φτάσουμε σε μια λύση του Κυπριακού».

Πρόσθεσε ότι «παρά το γεγονός ότι το κατοχικό καθεστώς, συνεπικουρούμενο από την στάση της Άγκυρας, παρακωλύει ακόμη και αυτή την έναρξη των διαπραγματεύσεων, εμείς δεν έχουμε επιλογή» και πρόσθεσε ότι «θα συνεχίσουμε να επιμένουμε γιατί ο διάλογος είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούμε να φτάσουμε στο ποθητό αποτέλεσμα που είναι μια λύση βιώσιμη για όλους τους κατοίκους τους νόμιμους κατοίκους της Κύπρου.

Αναφερθείς στο θέμα του Ακάμα, ο Υπουργός είπε σχετικά ότι «η πολιτεία και η Κυβέρνηση οφείλουν να προχωρήσουν με τη δημοσίευση του Τοπικού Σχεδίου του Ακάμα, γιατί πάρα πολύ απλά έχουμε ιεραρχήσει πολύ ψηλά στις προτεραιότητες μας, αφενός μεν την διαφύλαξη του εθνικού μας πάρκου, αλλά από την άλλη και την παραχώρηση δικαιώματος σε όλους τους ιδιοκτήτες, αλλά και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Ακάμα να απολάβουν τα ωφελήματα από ένα τέτοιο νομοθετικό πλαίσιο».

Εξήγησε ότι είναι για αυτό το λόγο εδώ και πάρα πολύ καιρό γίνεται ένας εξαντλητικός διάλογος μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων και «θέλω να ελπίζω», είπε, «ότι η κατάληξη θα βρει, αν όχι όλους, τους περισσότερους ικανοποιημένους».

«Το Πολεοδομικό Συμβούλιο έχει κάνει μια πολύ καλή δουλειά όσον αφορά το γεγονός της αξιολόγησης όλων των αιτημάτων και σύντομα ευελπιστώ ότι θα είναι εφικτό να παρουσιαστεί και βεβαίως να προχωρήσουμε στη δημοσίευση του Τοπικού Σχεδίου», σημείωσε ο κ. Νουρής.

Ερωτηθείς για  για τη συνάντηση της ερχόμενης Τετάρτης στο προεδρικό με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην οποία θα παρευρίσκονται οι Υπουργοί Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, καθώς και για το αίτημα των κοινοταρχών να γίνει περιβαλλοντική μελέτη από ανεξάρτητο μελέτη, απάντησε ότι «είναι δεδομένο ότι ακούμε όλες τις απόψεις».

Ανάφερε ότι «ο ίδιος ο ΠτΔ έχει ιδιαίτερη ευαισθησία, ιδιαίτερα για το θέμα του Ακάμα».

«Βεβαιότατα θα ακούσουμε τι έχει να λεχθεί» είπε, σημειώνοντας ότι «δεν θα πρέπει να φτάσουμε σε ένα ατέρμονο κύκλο συζητήσεων». Πρόσθεσε ότι «θα πρέπει επιτέλους να καταλήξουμε κάπου και να αποδεχτούμε όλοι ότι, αφενός μεν ο εθνικός πλούτος που λέγεται Πάρκο του Ακάμα και περιοχή ευρύτερα του Ακάμα θα πρέπει να αναδειχτεί και να προστατευθεί, αλλά την ίδια ώρα, με πολύ σεβασμό και στις κοινότητες και στους κατοίκους».

Προσπάθεια, συμπλήρωσε, είναι να γίνει ένας συγκερασμός μεταξύ των δύο και «ευελπιστώ ότι μέσα απ’ αυτόν τον διάλογο και τις μελέτες που γίνονται θα καταφέρουμε να φράσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα».

Ερωτηθείς για την ανταλλαγή των περιουσιών και  αποζημιώσεων απάντησε ότι «όλα είναι στο τραπέζι».

«To Yπουργείο Εσωτερικών, στο δικό μας κομμάτι που αφορά τις δικές μας αρμοδιότητες, έχουμε ήδη καταθέσει τις δικές μας σκέψεις και εισηγήσεις», είπε και επανέλαβε ότι  μελετώνται όλα τα δεδομένα και εισακούονται όλοι οι φορείς.

Σημείωσε ότι σε μια προσπάθεια να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα για όλα τα θέματα που απασχολούν τον κόσμο «με τον συνάδερφο Υπουργό Γεωργίας και Περιβάλλοντος έχουμε περπατήσει και τον Ακάμα και έχουμε επισκεφτεί και όλες τις κοινότητες, έχουμε δει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, όχι μια αλλά αρκετές φορές».

Σε ό,τι αφορά στο μεταναστευτικό, ο Υπουργός ερωτηθείς, απάντησε ότι «υπάρχει μια επιδείνωση των αφίξεων των μεταναστευτικών ροών, ιδιαίτερα τον μήνα Οκτώβριο, όπου έχουμε ξεπεράσει μόνο σε αυτό το μήνα τις 1.800 νέες αφίξεις».

Η συντριπτική τους πλειοψηφία να φτάνει παράνομα από την πράσινη γραμμή, πρόσθεσε. Ανάφερε ότι «όλοι συνεπικουρούμενοι από την Τουρκία» εξηγώντας πως «οι ροές φτάνουν μέσω των κατεχομένων από την Τουρκία».

«Αυτό που πρόσθετα μας ανησυχεί είναι ότι έχει αλλάξει η φυσιογνωμία των μεταναστευτικών ροών, με ιδιαίτερη αναφορά στις πάρα πολλές αφίξεις από τις υποσαχάριες χώρες της Αφρικής και αυτό δημιουργεί ένα πρόσθετο πρόβλημα», ανάφερε ο κ. Νουρής.

« Έχουμε ακόμη πρόβλημα στις Κεντρικές Φυλακές, όπου υπάρχει πλέον ένας υπεράριθμος αριθμός, κυρίως υπηκόων του Κονγκό, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί από επαρχιακά δικαστήρια για σειρά αδικημάτων και όλα αυτά συνιστούν μια επιβαρυντική εικόνα για την χώρα μας», είπε.

Διευκρίνισε ο Υπουργός ότι η Κυβέρνηση παίρνει συνεχή μέτρα. Παρά τα μέτρα είπε συνεχίζει να υπάρχει μια επιδείνωση της κατάστασης.

« Όσον αφορά τα θέματα των ροών ξέρουμε ότι πλέον παίζουμε το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι και το γνωρίζαμε αυτό από πριν. Έχουμε μια μεγάλη πράσινη γραμμή μήκους 184 χιλιομέτρων. Δεν είναι εύκολο να ελέγξουμε, λόγω των ιδιαιτεροτήτων στην πράσινη γραμμή, η οποία δεν είναι το φυσικό μας σύνορο», ανάφερε ο Υπουργός.

Παρά ταύτα δεν έχουμε επιλογές, τόνισε ο κ. Νουρής. «Ενώ έχουμε μειώσει αισθητά τις ροές είτε μέσω των εικονικών φοιτητών, είτε μέσω των εικονικών γάμων, είτε ακόμα  τις θαλάσσιες ροές, εντούτοις ‘αχίλλειος πτέρνα’ παραμένει η πράσινη γραμμή», υπογράμμισε.

«Άρα δεν έχουμε καμία άλλη επιλογή από το να εντατικοποιήσουμε τη φύλαξη της πράσινης γραμμής, ώστε να περιορίσουμε αυτό το φαινόμενο», ανάφερε.

«Θέλω να επαναλάβω για πολλοστή φορά ότι αυτή η πατρίδα ξέρει πάρα πολύ καλά να σέβεται τους ανθρώπους. Είμαστε μια πατρίδα ημικατεχόμενη, είμαστε μια πατρίδα με 200 χιλιάδες πρόσφυγες, άρα ξέρουμε πολύ καλά τι εστί πρόσφυγας. Επομένως έχουμε όλη την καλή διάθεση και πρόθεση να περιθάλψουμε να υποδεχτούμε και να φιλοξενήσουμε τους ανθρώπους που έχουν πραγματική ανάγκη», είπε και πρόσθεσε:

«Την ίδια όμως ώρα δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να δεχόμαστε αυτούς τους αριθμούς εικονικών μεταναστών, που σεβόμενοι μεν την επιθυμία τους για ένα καλύτερο αύριο και ένα καλύτερο μέλλον έρχονται στην Κύπρο. Δυστυχώς η μικρή μας πατρίδα θα πρέπει να διαφυλάξει και τα δικά της συμφέροντα και είναι για αυτό το λόγο που έχουμε ζητήσει επιτακτικά από την ΕΕ και έχει γίνει ουσιαστικά αποδεκτό ότι αφενός μεν θα πρέπει να υπάρχει διαχείριση της πράσινης γραμμής, όπως τα υπόλοιπα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ χωρίς η πράσινη γραμμή να αποτελεί σύνορο».

Την ίδια ώρα, σημείωσε, «ζητήσαμε και θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε επιτακτικά την συγκρότηση την διμερών συμφωνιών της ΕΕ με τρίτες χώρες».

«Το τρίτο και τελευταίο, αλλά πολύ σημαντικό αίτημα μας, είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες των επιστροφών», είπε.

«Η Κύπρος είναι η χώρα μέλος, η οποία το 2021 κατάφερε να επιδώσει 8.500 απορρίψεις αιτήσεων ασύλου σε αιτητές, αλλά την ίδια ώρα, δυστυχώς, μπορέσαμε να επιστρέψουμε λιγότερους από 1.100, γιατί πάρα πολύ απλά δεν υπάρχουν αυτοί οι μηχανισμοί που προανέφερα», δήλωσε ο κ. Νουρής.

«Το μεταναστευτικό ήρθε για να μείνει. Δεν είναι κάτι που θα λυθεί στους επόμενους δύο μήνες. Επομένως είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε με συγκεκριμένες πολιτικές και αυτό ακριβώς κάνουμε», κατέληξε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών στο Νέο Χωριό της Πάφου Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών στο Νέο Χωριό της Πάφου Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών στο Νέο Χωριό της Πάφου

Σχετικά Άρθρα

Διπλωματικές πηγές: Ειλικρινής η συζήτηση κατά τη συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου – Adologala.gr

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 3 / 6 / 2021 , 5:49 από news_room Οι συνομιλίες μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του Τούρκου ομολόγου του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, οι οποίες έλαβαν χώρα αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, διεξήχθησαν σε φιλικό κλίμα, αναφέρουν διπλωματικές πηγές. Επισημαίνουν επίσης πως […]

Συμμετοχή Διοικητή Διοίκησης Ναυτικού στην Ετήσια Σύνοδο CHENS

Συμμετοχή Διοικητή Διοίκησης Ναυτικού στην Ετήσια Σύνοδο CHENS

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 7 / 5 / 2021 , 1:49 από news_room Συμμετοχή Διοικητή Διοίκησης Ναυτικού στην Ετήσια Σύνοδο CHENS Στις 05 Μαΐου 2021, ο Διοικητής Ναυτικού, Πλοίαρχος Δημήτριος Μασούρας ΠΝ, συμμετείχε, με το Επιτελείο του, στην ετήσια Σύνοδο των Αρχηγών Πολεμικών Ναυτικών των Ευρωπαϊκών Κρατών (Chiefs of European Navies “CHENS-2021” Annual Meeting), η οποία πραγματοποιήθηκε […]