25 °C Athens, GR
29/03/2024

Τελευταια Νέα
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε επίσκοπο Συνάδων τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Αβραμόπουλο Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε επίσκοπο Διοκλείας τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Α. Αμερικής, Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο Νέα Μητρόπολη Ιρλανδίας ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Επίσκεψη του Ευρωβουλευτή Στέλιου Κυμπουρόπουλου στον Μητροπολίτη Σερρών Θεολόγο Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας σε εκδήλωση «ύμνο» στην Ελληνοαυστραλιανή φιλία Ενοχή για τον θάνατο της Τζωρτζίνας, αποφάσισε το δικαστήριο για την Ρούλα Πισπιρίγκου Ένοχος ο Μίχος για τον βιασμό της 12χρονης στον Κολωνό – Αθώα η Μητέρα της ανήλικης Δύο ισχυροί σεισμοί ανοιχτά της Ηλείας – 5,7 και 5,6 Ρίχτερ Η κρίση ασφαλείας στην Αϊτή έχει προσλάβει «τεράστιες» διαστάσεις Βουλή: Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη Τιμήθηκε η Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ Ολοκληρώθηκε η έκτακτη συνεδρία μέσω τηλεδιάσκεψης της Ι.Α. Αμερικής Την υπουργό Εσωτερικών της Ελλάδας υποδέχτηκε o Αρχιεπίσκοπος Αμερικής

77 δίς ευρώ για την Ανάκαμψη της Χώρας και περισσότερες από 265 χιλιάδες θέσεις εργασίας από τα σχέδια της Κυβέρνησης έως το 2027

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 1 / 8 / 2021 , 16:50 από news_room

Έχουμε 77 δισ. ευρώ διαθέσιμα για την ενίσχυση της ταχείας ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, επισήμανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης εργασίας με την επίτροπο Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων της ΕΕ Ελίζα Φερέιρα και τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη με αφορμή την έγκριση του προγράμματος «ΕΣΠΑ 2021-2027».

Η Ε. Φερέιρα ανέφερε ότι η Ελλάδα έγινε σήμερα η πρώτη χώρα το πρόγραμμα της οποίας εγκρίνεται. «Είναι χαρά μου να ανακοινώσω ότι η Επιτροπή ενέκρινε σήμερα το πρωί τη Συμφωνία Ελληνικής Εταιρικής Σχέσης.

Και (η Ελλάδα) είναι το πρώτο κράτος μέλος με εγκεκριμένη Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης για την προγραμματική περίοδο 2021-27. Είναι πραγματικά μεγάλη χαρά για μένα. Αλλά αυτό τιμά το έργο που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση, όλο το επιτελείο που εργάστηκε πολύ- πολύ σκληρά σε όλες τις διαπραγματεύσεις», τόνισε.

Συμφωνία ύψους 26,2 δισ. ευρώ

«Αυτή είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για την Ελλάδα. Αν κοιτάξουμε το συνολικό ποσό, αυτή η νέα συμφωνία για το Εταιρικό Σύμφωνο Περιφερειακής Ανάπτυξης αντιπροσωπεύει συνολικά, αν συμπεριλάβουμε και τα εθνικά κεφάλαια, 26,2 δισ. ευρώ χρηματοδότησης για τα επόμενα έξι χρόνια», απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Και αν προσθέσουμε σε αυτά τα 18 δισ. ευρώ επιχορηγήσεων, τα 13 δισ. ευρώ δανείων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αλλά και τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και τα υπόλοιπα πακέτα χρηματοδότησης της ΕΕ, έχουμε σχεδόν 77 δισ. ευρώ. Να το επαναλάβω. Έχουμε 77 δισ. ευρώ διαθέσιμα για την ενίσχυση της ταχείας ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Σχόλιο Χριστόφορου Ρίμπα : Έτσι, τα 77 δις ευρώ για την ανάκαμψη της χώρας από τα πακέτα της ΕΕ και της Ελλάδας αλλά το σημαντικότερο και από το σχέδιο Ελλάδα 2.0  που υπόσχεται μακροπρόθεσμα 180 χιλιάδες θέσεις εργασίας έως το 2027 είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση περνά την Ελλάδα σε στάδιο πλήρους διαφυγής από την πολυετή κρίση την οποία βίωσε η ελληνική πολιτεία και σε συνδυασμό με το ξεκίνημα των έργων του Ελληνικού στο πρώην Αεροδρόμιο του οποίου το πρόγραμμα προβλέπει αρχικά 10 χιλιάδες θέσεις εργασίας και αργότερα 70 θέσεις εργασίας από μεγάλο φάσμα οικονομικών δραστηριοτήτων και υπηρεσιών μιλούμε ότι η Ελλάδα αλλάζει ρότα και αναμένεται να ξεπεράσει κάθε προσδοκία σε ωφέλημα σχέδια ανάκαμψης για τον κάθε Έλληνα πολίτη. Βραχυπρόθεσμα τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσουν και οι αιτήσεις για το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας στο οποίο αναμένεται να απασχοληθούν περισσότεροι από για 25.000 ωφελούμενοι σε δήμους, Περιφέρειες και δημόσιους φορείς. 

Πρώτη η Ελλάδα παίρνει έγκριση

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ευχαρίστησε προσωπικά την επίτροπο «επειδή αυτή και η ομάδα της εργάστηκαν πολύ σκληρά για την επίτευξη του στόχου μας και να είμαστε σήμερα η πρώτη χώρα της ΕΕ που παίρνει την επίσημη έγκριση της Συμφωνίας.

Και πρέπει να προσθέσω ότι κατά τη διάρκεια αυτής της τρομερής χρονιάς που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε και την πανδημία του COVID-19, οι ομάδες μας εργάστηκαν μαζί πολύ σκληρά προκειμένου να αξιοποιήσουν την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση με τέτοιο τρόπο ώστε η οικονομία μας να μπορεί να στηριχθεί όσο το δυνατόν περισσότερο σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες».

Πρωτιά και σε απορροφητικότητα κονδυλίων

Στη συνέχεια της τηλεδιάσκεψης ακολούθησε η παρουσίαση του προγράμματος «ΕΣΠΑ 2021-2027» από τον Α. Γεωργιάδη και τους αρμόδιους γραμματείς.

Το 2020 η Ελλάδα ήταν η πρώτη σε απορροφητικότητα κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Το νέο ΕΣΠΑ είναι αυξημένο σε σχέση με το προηγούμενο- ύστερα από εντατικές διαπραγματεύσεις. Από τα 23 δισ. ευρώ περίπου του ΕΣΠΑ 2014-2020, το ποσό φτάνει τα 26,2 δισ. ευρώ για το νέο ΕΣΠΑ.

Διαβάστε επίσης:

Η μείωση της ανεργίας, η αναβάθμιση της υγείας και της εκπαίδευσης, καθώς και οι δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης (μείωση παιδικής φτώχειας, περιορισμός ανισότητας) είναι ο τομέας του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 που απορροφά τους περισσότερους πόρους του προγράμματος, με προϋπολογισμό 6,2 δισ. ευρώ.

Ακολουθούν τα προγράμματα για προώθηση της «πράσινης» οικονομίας (5,6 δισ.), ψηφιακό μετασχηματισμό (4 δισ.), βελτίωση υποδομών μεταφορών (1,6 δισ.), δίκαιη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή (750 εκατ.), βιώσιμη ανάπτυξη- παρεμβάσεις σε αστικές, αγροτικές και νησιωτικές περιοχές (1,2 δισ.).

Γεωργιάδης: Μεγάλη εθνική επιτυχία

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης επισημαίνει τα εξής: «Αφήνουμε πίσω μας πολλά χρόνια κακοδαιμονίας και χαμηλής αποτελεσματικότητας ως προς την απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων και κάνουμε την Ελλάδα πρώτη δύναμη σε όλη την Ευρώπη ως προς την απορρόφηση για να αποδείξουμε ότι η Ελλάδα και θέλει και μπορεί να απορροφήσει τους ευρωπαϊκούς πόρους και να αλλάξει τη μοίρα του ελληνικού λαού προς το καλύτερο.

Ευχαριστώ πολύ όλους μου τους συνεργάτες για τη μεγάλη σημερινή εθνική μας επιτυχία».

«Αποτύπωμα στην κοινωνική ανάταξη»

Ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης μεταξύ άλλων δήλωσε: «Οι συνολικοί πόροι των 26 δισ., θα έχουν ένα σημαντικό αναπτυξιακό αποτύπωμα στην οικονομική και κοινωνική ανάταξης της χώρας και παράλληλα θα της προσδώσουν ανθεκτικότητα και ισχυρές βάσεις για τις μελλοντικές προκλήσεις.

Η κυβέρνηση με συντονισμένες ενέργειες, σωστά βήματα και βέλτιστες πρακτικές, χρησιμοποιεί όλους τους ευρωπαϊκούς πόρους προς όφελος της χώρας μας και των συμπολιτών μας».

Σχέδιο για περιφερειακή ανάπτυξη

Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος δήλωσε: «Η έγκριση του νέου Εταιρικού Συμφώνου Περιφερειακής Ανάπτυξης 2021-2027 σηματοδοτεί την έναρξη εφαρμογής ενός φιλόδοξου σχεδίου για την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας με άξονα τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Πολιτικής Συνοχής.

Το νέο ΕΣΠΑ θέτει φιλόδοξους στόχους για τον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας και την στήριξη της κοινωνικής συνοχής και ιεραρχεί προτεραιότητες στους τομείς της ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της καθαρής ενέργειας, της ανάπτυξης των διασυνδεδεμένων μεταφορών, της διασφάλισης της ισότιμης πρόσβασης σε υψηλής ποιότητας κοινωνικές υπηρεσίες. Ταυτόχρονα, προχωρούμε στην ουσιαστική ενίσχυση των δικαιούχων ώστε να διασφαλίσουμε την αποτελεσματική και έγκαιρη υλοποίηση των έργων».

Με πληροφορίες από το liberal.gr

 

Σχετικά Άρθρα

Διεθνής ανησυχία για την απόπειρα δολοφονίας του Ολλανδού δημοσιογράφου Πίτερ ντε Βρις

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 13 / 7 / 2021 , 0:46 από news_room Την ανησυχία της εκφράζει και η ΕΣΗΕΑ για την απόπειρα δολοφονίας του Ολλανδού δημοσιογράφου, Πίτερς ντε Βρις, ενώνοντας τη φωνή της με την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Ένωση Δημοσιογράφων που εξέδωσαν την ακόλουθη ανακοίνωση αναφορικά με το συμβάν: «Ο Ολλανδός δημοσιογράφος Peter R. de Vries, […]

Τρεις νεκροί σε ναυάγιο με μετανάστες στη Λέσβο

Τρεις νεκροί σε ναυάγιο με μετανάστες στη Λέσβο

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 10 / 1 / 2024 , 10:13 από news_room Τρεις νεκροί είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός του ναυαγίου με βάρκα, στην οποία επέβαιναν πρόσφυγες και μετανάστες που προσπάθησαν να περάσουν σήμερα το πρωί στη Λέσβο από τις απέναντι τουρκικές ακτές εν μέσω θυελλωδών βόρειων ανέμων έντασης εννέα Μποφόρ. Η βάρκα έφτασε στη θαλάσσια […]