24 °C Athens, GR
29/03/2024

Τελευταια Νέα
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε επίσκοπο Συνάδων τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Αβραμόπουλο Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε επίσκοπο Διοκλείας τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Α. Αμερικής, Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο Νέα Μητρόπολη Ιρλανδίας ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Ενοχή για τον θάνατο της Τζωρτζίνας, αποφάσισε το δικαστήριο για την Ρούλα Πισπιρίγκου Ένοχος ο Μίχος για τον βιασμό της 12χρονης στον Κολωνό – Αθώα η Μητέρα της ανήλικης Δύο ισχυροί σεισμοί ανοιχτά της Ηλείας – 5,7 και 5,6 Ρίχτερ Η κρίση ασφαλείας στην Αϊτή έχει προσλάβει «τεράστιες» διαστάσεις Βουλή: Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη Τιμήθηκε η Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ Ολοκληρώθηκε η έκτακτη συνεδρία μέσω τηλεδιάσκεψης της Ι.Α. Αμερικής Την υπουργό Εσωτερικών της Ελλάδας υποδέχτηκε o Αρχιεπίσκοπος Αμερικής H United Airlines επεκτείνει τις εποχικές πτήσεις της από την Αθήνα προς Νέα Υόρκη / Ουάσινγκτον Μεγάλη Πέμπτη σήμερα για τους Ρωμαιοκαθολικούς

Κυριακή Ε΄ των Νηστειών – Της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 18 / 4 / 2021 , 16:24 από news_room

Σήμερα Ε΄ Κυριακή των Νηστειών, εορτάζουμε τη μνήμη της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας.

Ένεκα του ύψους της πνευματικής της άσκησης και της μετάνοιας της Οσίας Μαρίας, η Εκκλησία της αφιέρωσε εκτός από την ημέρα μνήμης της (την 1η Απριλίου) και τη σημερινή Πέμπτη Κυριακή της Αγίας Τεσσαρακοστής, για να μην αποσιωπάται η τιμή και η μίμηση των αγώνων της από τους Χριστιανούς.

Η Οσία Μαρία γεννήθηκε στην Αίγυπτο. Από νεαρή ηλικία και αγνοώντας τις συμβουλές των οικείων της ακολούθησε το δρόμο της διαφθοράς και της ακολασίας για δεκαεπτά χρόνια. Βρέθηκε μαζί με άλλους προσκυνητές στους Αγίους Τόπους. Φθάνοντας στην είσοδο της εκκλησίας, αισθάνθηκε την ανάγκη να προσκυνήσει τον Τίμιο Σταυρό. Εντούτοις, μια αόρατη δύναμη την εμπόδιζε. Ταπεινώθηκε τόσο πολύ η καρδιά της, ώστε αποφάσισε ν’ αλλάξει ζωή. Υποσχέθηκε στην Παναγία ότι πλέον θα ήταν συνετή.

Όταν επέστρεψε πάλι στην εκκλησία, αυτή τη φορά μπόρεσε να μπει χωρίς καμιά δυσκολία. Τότε προσκύνησε το Τίμιο ξύλο, συμμετέσχε στις αγιαστικές πράξεις της Εκκλησίας και χωρίς να λησμονήσει την υπόσχεση που έδωσε, αναχώρησε για τα ενδότερα της ερήμου πλησίον του Ιορδάνη, ζώντας τα υπόλοιπα 47 χρόνια της ζωής της, με νηστεία και προσευχή.

Με τη χάρη του Θεού, απόκτησε ζωή αγγελική και υπεράνθρωπη. Τόσο δε υψώθηκε δια μέσου της απάθειας, ώστε περπατούσε πάνω στα νερά του ποταμού, χωρίς να βυθίζεται. Όταν δε προσευχόταν, σηκωνόταν από τη γη ψηλά και στεκόταν μετέωρη στον αέρα.

Περί το τέλος της ζωής της, συναντήθηκε με τον Αββά Ζωσιμά, που τον παρακάλεσε να της μεταδώσει τα άχραντα Μυστήρια. Εκείνος, με δέος της μετέδωσε τη θεία Ευχαριστία, δηλ. το αναστημένο Σώμα και Αίμα του Κυρίου Ιησού Χριστού. Το ίδιο ήθελε να επιτελέσει και την επομένη χρονιά, τη Μεγάλη Πέμπτη.

Τότε όμως, ο Ζωσιμάς την βρήκε νεκρή, ξαπλωμένη στη γη και κοντά της ένα σημείωμα, που έγραφε: «Αββά Ζωσιμά, Θάψον ώδε το σώμα της Αθλίας Μαρίας. Απέθανον την αυτήν ημέραν, καθ’ ην εκοινώνησα των αχράντων Μυστηρίων. Εύχου υπέρ εμού».

Η πορεία ζωής της Αγίας Μαρίας είναι τόσο κλασική όσοι αιώνες κι αν περάσουν, όσες μεταμοντέρνες εποχές και εάν παρέλθουν. Ο άνθρωπος θα έχει την ίδια αξία από το Δημιουργό Θεό και εντός της Εκκλησίας με το Βάπτισμα, το Άγιο Χρίσμα και τη συμμετοχή στη θεία Μετάληψη και παράλληλα θα έχει τις ίδιες αδυναμίες και αναβολές. Μόνο το Έλεος και η Χάρις του Θεού μπορούν να τον μεταστρέψουν στο φως το αληθινό και την πορεία της αγάπης και της ειρήνης.

Απόψε τελείται ο Κατανυκτικός Εσπερινός, ο οποίος μάς εισάγει στην τελευταία εβδομάδα της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαροκοστής, η οποία ολοκληρώνεται την ερχόμενη Παρασκευή πριν το Σάββατο του Λαζάρου.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Σχετικά Άρθρα

Σύνοδος της Αμερικής Η Νικαράγουα «δεν ενδιαφέρεται» να συμμετάσχει

Σύνοδος της Αμερικής: Η Νικαράγουα «δεν ενδιαφέρεται» να συμμετάσχει

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 27 / 5 / 2022 , 1:52 από news_room Τη Νικαράγουα «δεν την ενδιαφέρει» η συμμετοχή στη Σύνοδο της Αμερικής τον Ιούνιο στις ΗΠΑ, δήλωσε χθες Τετάρτη ο πρόεδρος της κεντροαμερικάνικης χώρας Ντανιέλ Ορτέγα. «Λέω στους γιάνκηδες: ξεχάστε το, δεν μας ενδιαφέρει να είμαστε σε αυτή τη σύνοδο», είπε ο κ. Ορτέγα κατά […]

πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις κοινές δηλώσεις του με τον πρόεδρο της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ

Μητσοτάκης: Κρίσιμος ο ρόλος Ελλάδας και Βουλγαρίας στην ενεργειακή ασφάλεια όλης της Ευρώπης

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 16 / 2 / 2023 , 15:00 από news_room Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλγαρίας και υπέγραψε δύο μνημόνια με τη γειτονική χώρα Για συμφωνίες που αλλάζουν τον ενεργειακό χάρτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις κοινές δηλώσεις του με τον πρόεδρο της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, μετά […]