31 °C Athens, GR
23/07/2026

Τελευταια Νέα
6 Χρόνια ADOLOGALA.GR Δημογραφικό: Μείωση του πληθυσμού κατά σχεδόν 500 χιλ. άτομα – Κατάρρευση των γεννήσεων Τι προβλέπει ο νέος κώδικας οδικής κυκλοφορίας ο οποίος δίνει έμφαση στην αντιμετώπιση και αποτροπή παραβάσεων – Αναλυτικά Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Η Ελλάδα γιορτάζει την Πανσέληνο με μουσική, θέατρο και ανοιχτά μνημεία Κύπρος: Η TechIsland Wildfire Initiative φέρνει νέα εργαλεία κατά των πυρκαγιών Μεταξύ πολέμου και επιβίωσης: Οι Υεμενίτες φοβούνται νέα ανθρωπιστική καταστροφή Ποδόσφαιρο Γυναικών: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το WAFCON 2026 Έφυγε η θρυλική Μαίρη Λίντα – Η πορεία μιας σπουδαίας καλλιτέχνιδας Προαγωγές επ’ ανδραγαθία στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις Το επίσημο ανακοινωθέν της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τον Καναδά Κοινό μέτωπο Ελλάδας και Πορτογαλίας – Μητσοτάκης: Ελλάδα και Πορτογαλία ενισχύουν τη συνεργασία σε Άμυνα και Οικονομία Έκτακτη κινητοποίηση για τον καιρό – Ποιες περιοχές είναι σε RED CODE ΗΠΑ: Ο Μαδούρο επιστρέφει στο δικαστήριο για την υπόθεση ναρκωτικών

Ο Τραμπ απειλεί με «επιστροφή» των κυρώσεων του ΟΗΕ εναντίον του Ιράν

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 16 / 8 / 2020 , 15:06 από

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αμφισβητεί επίσης ότι θα συμμετάσχει στην έκκληση της Ρωσίας για σύνοδο κορυφής παγκόσμιων ηγετών για την εξάλειψη των εντάσεων του Ιράν.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αλλάξει την επόμενη εβδομάδα για να πυροδοτήσει ένα “snapback” διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη.

Ο Τραμπ σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει μια πυρηνική συμφωνία του 2015 μεταξύ του Ιράν και των παγκόσμιων δυνάμεων ως βάση για αυτό το απόσπασμα, παρά το γεγονός ότι αποχώρησε από τις ΗΠΑ από τη συμφωνία το 2018.

Ο Τραμπ έκανε την ανακοίνωση καθώς απέρριψε το αίτημα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για σύνοδο κορυφής παγκόσμιων ηγετών για να συζητήσουν τις αυξανόμενες εντάσεις στο Ιράν, λέγοντας ότι πιθανώς δεν θα συμμετάσχει.

“Θα κάνουμε ένα snapback”, δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους το Σάββατο, μία ημέρα μετά την απόρριψη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών από την αμερικανική προσπάθεια παράτασης του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στο Ιράν.

“Θα το παρακολουθήσετε την επόμενη εβδομάδα.”

Οι ΗΠΑ έχουν απειλήσει να προκαλέσουν την επιστροφή όλων των κυρώσεων του ΟΗΕ στο Ιράν χρησιμοποιώντας τη διάταξη “snapback” στην πυρηνική συμφωνία του 2015.

Διπλωμάτες έχουν πει ότι οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν μια σκληρή, ακατάστατη μάχη σε οποιαδήποτε τέτοια κίνηση.

Σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Jarrett Blanc, πρώην αξιωματούχος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ που είχε εμπλακεί με την πυρηνική συμφωνία του Ιράν, προειδοποίησε για τις συνέπειες των προθέσεων του Trump.

“Το κόστος θα είναι μια καταστροφική απώλεια της αρχής της UNSC που θα βλάψει τον ρόλο των ΗΠΑ στον κόσμο για το προβλέψιμο μέλλον – αλλά η κυβέρνηση Τραμπ προφανώς δεν ανησυχεί πολύ για ζημιές που προκλήθηκαν στη χώρα παρά για τη δική της φιλοδοξία”, έγραψε. .

«Ταπείνωση» των ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ έχασαν την προσπάθειά τους την Παρασκευή να επεκτείνουν το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ αφότου ο Πούτιν πρότεινε σύνοδο κορυφής παγκόσμιων ηγετών για να αποφευχθεί η «αντιπαράθεση» για την αμερικανική απειλή «snapback».

«Πιθανώς όχι», είπε ο Τραμπ όταν ρωτήθηκε αν θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής που υποστηρίζεται από τον Πούτιν.

Στην ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Ρωσία και η Κίνα αντιτάχθηκαν στην παράταση της απαγόρευσης όπλων, η οποία αναμένεται να λήξει τον Οκτώβριο.

 

Έντεκα μέλη απείχαν, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Γερμανίας και του ΗΒ, ενώ οι ΗΠΑ και η Δομινικανή Δημοκρατία ήταν οι μόνες “ναι” ψήφοι.

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχάνι δήλωσε το Σάββατο ότι οι ΗΠΑ υπέστη ταπεινωτική ήττα στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

“Δεν θυμάμαι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προετοιμάζουν ένα ψήφισμα για μήνες για να χτυπήσουν την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν και συγκεντρώνει μόνο μία ψήφο”, δήλωσε ο Ρουχάνι σε τηλεοπτική ομιλία.

“Αλλά η μεγάλη επιτυχία ήταν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ηττήθηκαν σε αυτήν την συνωμοσία με ταπείνωση.”

“Είναι ένα σοβαρό λάθος · το λυπούμαστε”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο το Σάββατο της ψηφοφορίας του Συμβουλίου Ασφαλείας σε συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Πολωνία.

ΠΗΓΗ: AL JAZEERA ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΊΑ ΕΙΔΉΣΕΩΝ

  • Source: Ο Τραμπ απειλεί «επιστροφή» των κυρώσεων του ΟΗΕ εναντίον του Ιράν

Σχετικά Άρθρα

Η πιθανή επίσκεψη του Τραμπ στη Σαουδική Αραβία δεν έχει "καμία σχέση" με τον Πούτιν, σύμφωνα με το Κρεμλίνο

Η πιθανή επίσκεψη του Τραμπ στη Σαουδική Αραβία δεν έχει “καμία σχέση” με τον Πούτιν, σύμφωνα με το Κρεμλίνο

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 2 / 4 / 2025 , 18:42 από news_room Η πιθανή επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στη Σαουδική Αραβία, η οποία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες, δεν έχει «καμία σχέση» με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ανέφερε σήμερα το Κρεμλίνο, προσθέτοντας ότι δεν έχει προγραμματιστεί συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών σε […]

ΣτΕ: Ανατροπή στις προσλήψεις εκπαιδευτικών – Ακυρώθηκαν προκηρύξεις

ΣτΕ: Ανατροπή στις προσλήψεις εκπαιδευτικών – Ακυρώθηκαν προκηρύξεις

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 10 / 9 / 2024 , 19:23 από news_room Η Ολομέλεια έκρινε αντισυνταγματική τη μη μοριοδότηση της προϋπηρεσίας στην ιδιωτική εκπαίδευση Αντισυνταγματική έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας τη μη μοριοδότηση της προϋπηρεσίας στην ιδιωτική εκπαίδευση, προχωρώντας στην ακύρωση προκηρύξεων κατά το μέρος που αφορούσαν μη προσμέτρηση της προϋπηρεσίας εκπαιδευτικών στον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα […]