17 °C Athens, GR
25/04/2024

Τελευταια Νέα
Σε ιστορικά υψηλά η άμεση συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία Αποφάσεις Ιεράς Συνόδου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων Λέρος: Το νησί που δεν πρέπει να παραλείψει κανείς για τις καλοκαιρινές του διακοπές Χειροτονία Διακόνου στην Ι.Μ. Νέας Ιωνίας Χειροτονία Πρεσβυτέρου από τον Επίσκοπο Μελιτηνής στο Μπέρμιγχαμ Πώς η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας μπορεί να γίνει απάντηση στο στεγαστικό ζήτημα Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας σε εκδήλωση «ύμνο» στην Ελληνοαυστραλιανή φιλία Ενοχή για τον θάνατο της Τζωρτζίνας, αποφάσισε το δικαστήριο για την Ρούλα Πισπιρίγκου Ένοχος ο Μίχος για τον βιασμό της 12χρονης στον Κολωνό – Αθώα η Μητέρα της ανήλικης Την υπουργό Εσωτερικών της Ελλάδας υποδέχτηκε o Αρχιεπίσκοπος Αμερικής H United Airlines επεκτείνει τις εποχικές πτήσεις της από την Αθήνα προς Νέα Υόρκη / Ουάσινγκτον Κουρά Μεγαλοσχήμου Μοναχής στην Ιερά Μονή Παναγίας Ξενιάς Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: «Δεν μπορεί να γίνεται εμπορία είτε ιερών λειψάνων, είτε θαυμάτων» Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε επίσκοπο Συνάδων τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Αβραμόπουλο Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε επίσκοπο Διοκλείας τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Α. Αμερικής, Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο Νέα Μητρόπολη Ιρλανδίας ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Μία μοναδική παραλία με γαλαζοπράσινα πεντακάθαρα νερά, που πρέπει σίγουρα να επισκεφθείς, αν ταξιδέψεις εκεί Ο νέος κεντρικός Λιμενάρχης Πειραιά, Αρχιπλοίαρχος Δρακούλης Κούβαρης στον Μητροπολίτη Πειραιώς Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας στα βραβεία Routes Europe 2024! Πατριαρχείο Ρουμανίας: Συμμετοχή του Ρουμάνου Επισκόπου στο διάλογο Ορθοδόξων-Καθολικών στον Καναδά Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας για την Ημέρα του Αυστραλιανού & Νεοζηλανδέζικου Εκστρατευτικού Σώματος Για τέταρτη χρονιά στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, ένα μουσικό φεστιβάλ που ενώνει διαφορετικές γενιές Σημασία η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων για την εφαρμογή του νέου Ρυθμιστικού Πλαισίου Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας Το 25ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Κύπρου 2024, θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 31 Μαΐου και 23 Ιουνίου Σπάνια επίσκεψη βορειοκορεατικής αντιπροσωπείας στο Ιράν Συνάντηση Οικουμενικού Πατριάρχη με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Γερουσίας

Ελληνικό Σχέδιο – Δημήτρης Παπαδημητρίου «O ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΙΡΕΤΙΚΟΣ» Μέρος Τρίτο

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 20 / 4 / 2021 , 14:28 από news_room

© Γιάννης Σούλης

 

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΥΚΛΟΣ «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΗΣΗ»

«O ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΙΡΕΤΙΚΟΣ» – ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

WE STAY CLOSE, NOT CLOSED
Συντονιστείτε στο
 YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση

Live YouTube premiere: Μ. Τετάρτη 28 Απριλίου 2021 | 21:00
Διάρκεια: 60’

«Ο Μεγάλος Αιρετικός»: Το Τρίτο Μέρος ενός κύκλου τραγουδιών, αφιερωμένου στην πνευματική, ηθική και αισθητική ελευθερία και ενίοτε –γιατί όχι;– ελευθεριότητα.

Το τρίτο μέρος του ανατρεπτικού κύκλου τραγουδιών Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΙΡΕΤΙΚΟΣ του συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου, εμπνευσμένο από την ανυπότακτη, αντισυμβατική και επαναστατική παγκόσμια ποίηση, παρουσιάζεται από το Ελληνικό Σχέδιο και τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση στο YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση τη Μ. Τετάρτη 28 Απριλίου στις 21:00, χωρίς αντίτιμο ή χρονικό περιορισμό

Αριστοφάνης, Βιγιόν, Εμπειρίκος, Καβάφης, Κοροπούλης, Λαπαθιώτης, Λεοντάρης, Μπρεχτ, Τζων Ντον, Παλαμάς, Ρίλκε, Σαχλίκης είναι μερικοί από τους ποιητές που ο συνθέτης μελοποιεί, αναδεικνύοντας άγνωστες πτυχές της τέχνης τους και φωτίζοντας τον αιρετικό τους εαυτό.

Ο ίδιος ο συνθέτης αυτοσαρκάζεται δηλώνοντας ότι «ο τίτλος του κύκλου παρηχεί σκοπίμως και αυτός “αιρετικά”, τιμώντας αυτοσαρκαζόμενος και αντιστρόφως, δηλαδή σαρκάζοντας αυτοτιμώμενος (!) (εννοείται παιγνιωδώς…), όπως κάποιοι ξέρουν ότι θα άρεζε και στον ίδιο τον “Μεγάλο Ερωτικό” μας».

Τα τραγούδια ερμηνεύουν η Βερόνικα Δαβάκη, ο Πάνος Παπαϊωάννου και ο Γιώργος Φλωράκης, με ένα σύνολο επτά μουσικών. Το όλο εγχείρημα εντάσσεται στον κύκλο Σύγχρονη Μουσική Δημιουργία και Ποίηση που οργανώνει το Ελληνικό Σχέδιο για την υποστήριξη και προβολή της σύγχρονης, πρωτογενούς μουσικής δημιουργίας. Με τις αναθέσεις νέων έργων δίνεται στη νεότερη γενιά ένα βήμα και στο κοινό η ευκαιρία να ανακαλύψει την παγκόσμια ποιητική τέχνη μέσα από τη μουσική.

Ο Μεγάλος Αιρετικός – Μέρος Τρίτο ολοκληρώνει τον μεγάλο κύκλο που ο συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου συνέλαβε ως ιδέα τον Δεκέμβριο του 2018. Το τραγούδια του πρώτου μέρους αυτής της ενότητας παρουσιάστηκαν στη Μικρή Σκηνή της Στέγης τον Φεβρουάριο του 2019 και της δεύτερης τον Νοέμβριο του ίδιου έτους. Το προγραμματισμένο τρίτο μέρος μεταφέρεται από τη Μικρή Σκηνή στην ψηφιακή οθόνη, ολοκληρώνοντας έτσι τον κύκλο που περιλαμβάνει στα τρία μέρη του τριάντα τραγούδια.. 

 

© Γιάννης Σούλης

Συντελεστές:
Επιμέλεια κύκλου: Δημήτρης Παπαδημητρίου, Ραλλού Βογιατζή, Τάσος Ρωσόπουλος, Κώστας Φασουλάς
Συνθέτης: Δημήτρης Παπαδημητρίου
Λογοτεχνική επιμέλεια: Γιώργος Κοροπούλης
Ερμηνευτές (αλφαβητικά): Βερόνικα Δαβάκη, Πάνος Παπαϊωάννου, Γιώργος Φλωράκης

Μουσικοί:
Αχιλλέας Γουάστωρ: πιάνο
Μιχάλης Βρέττας: βιολί
Κώστας Θέος: τσέλο
Γιώργος Καραγιάννης: μαντολίνο, μπουζούκι
Μερκούρης Κάραλης: κλαρινέτο
Χρυσόστομος Καραντωνίου: κιθάρα
Παρασκευάς Κίτσος: μπάσο, ηλεκτρικό μπάσο
Δημήτρης Κοντός: κρουστά
Ντίνος Χατζηιορδάνου: ακορντεόν

Συντελεστές κινηματογράφησης
Σκηνοθεσία: Αγγελική Αριστομενοπούλου
Διευθυντής Φωτογραφίας: Γιάννης Κανάκης
Οπερατέρ: Σπύρος Στεργίου
Μοντάζ: Ηρώ Βρετζάκη
Color grading: Τάσος Κακούσης

© Γιάννης Σούλης

Σημείωμα συνθέτη για τον «Μεγάλο Αιρετικό»

Κύκλος Τραγουδιών αφιερωμένος στην πνευματική, ηθική και αισθητική ελευθερία και ενίοτε –γιατί όχι;– ελευθεριότητα. Δηλαδή αφιερωμένος στην ποιητική επαναστατικότητα, και ανυποταξία. Την αμφισβήτηση. Αφιερωμένος ακόμα στο ασυμβίβαστο κυνήγι μιας άσπιλης, αμιγούς και απόλυτης αλήθειας, που θέτει αυτομάτως τους πρωταγωνιστές του στο κοινωνικό περιθώριο της αιώνιας και αόρατης ιεράς εξέτασης. Γιατί τίποτε πιο δολοφονικά αντικοινωνικό από την απόλυτη αλήθεια σε ισχυρές δόσεις.
Παρουσιάζεται το τελευταίο από τρία μέρη… Αριστοφάνης, Βιγιόν, Εμπειρίκος, Καβάφης, Καρυωτάκης, Κοροπούλης, Λαπαθιώτης, Λαφόργκ, Λεοντάρης, Μπρεχτ, Τζων Ντον, Παλαμάς, Ρίλκε, Μπωντλαίρ, Σεφέρης, Αλέξανδρος Σχοινάς, Ώντεν… λίγοι μόνον από τούς πρωταγωνιστές αυτού του κύκλου των αιρετικών μορφών της ποίησης.
Ο τίτλος του κύκλου παρηχεί σκοπίμως και αυτός «αιρετικά», τιμώντας αυτοσαρκαζόμενος και αντιστρόφως, δηλαδή σαρκάζοντας αυτοτιμώμενος (!) (εννοείται παιγνιωδώς…), όπως κάποιοι ξέρουν ότι θα άρεζε και στον ίδιο τον «Μεγάλο Ερωτικό» μας.
Σύμβουλος μας φιλολογικός, ο Γιώργος Κοροπούλης.

Πηγή: adologala.gr

Σχετικά Άρθρα

Ο εσπερινός του Αγίου Ελευθερίου στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Γκύζη - Adologala.gr

Ο εσπερινός του Αγίου Ελευθερίου στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Γκύζη – Adologala.gr

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 15 / 12 / 2021 , 17:15 από news_room Ο εσπερινός του Αγίου Ελευθερίου στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Γκύζη – Adologala.gr Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια τελέστηκε την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2021 ο μέγας αρχιερατικός εσπερινός του αγίου Ελευθερίου και της μητρός αυτού αγίας Ανθίας στον πανηγυρίζοντα ιερό ναό που βρίσκεται στο Γκύζη της […]

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας τίμησε με το παράσημο του Τάγματος των Φιλοχρίστων δύο Ομογενείς

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας τίμησε με το παράσημο του Τάγματος των Φιλοχρίστων δύο Ομογενείς

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 10 / 7 / 2023 , 17:06 από news_room Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας τίμησε με το παράσημο του Τάγματος των Φιλοχρίστων δύο Ομογενείς Το παράσημο του Τάγματος των Φιλοχρίστων, μια υψηλή διάκριση που απονέμεται από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας σε πρόσωπα τα οποία διακρίνονται για την προσφορά τους στην Ορθόδοξη Εκκλησία και την Ελληνική […]