18 °C Athens, GR
17/10/2021

Εγκύκλιος Μεγάλης Τεσσαρακοστής 2021 του Μητροπολίτη Σαν Φρανσίσκο κ. Γερασίμου 

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 13 / 3 / 2021 , 10:14 από news_room

Εγκύκλιος Μεγάλης Τεσσαρακοστής 2021 του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αγίου Φραγκίσκου (Σαν Φρανσίσκο) κ.κ. Γερασίμου

Αδελφοί και αδελφές στον Κύριο,

Σε λίγες σύντομες ημέρες, θα ξεκινήσουμε τη Μεγάλη Σαρακοστή και το ταξίδι μας στον εορτασμό της Ανάστασης του Κυρίου και του Σωτήρα μας, του Ιησού Χριστού. Με την Καθαρή Δευτέρα, θα ξεκινήσουμε το Μεγάλο Γρήγορο, όπως καλείται συχνά η Σαρακοστή και θα εστιάσουμε την προσοχή μας στην πνευματική και θρησκευτική μας ζωή. Στην υμνολογία της, η Εκκλησία αντιπαραβάλλει το αντιληπτό σκοτάδι της Μεγάλης Σαρακοστής με λόγια χαράς. Ένας ύμνος της Καθαρής Δευτέρας αναφέρει: «Ας ξεκινήσουμε με χαρά την παντοτινή εποχή της αποχής. και ας λάμψουμε με τη λαμπρή λάμψη των ιερών εντολών του Χριστού Θεού μας, με τη λάμψη της αγάπης και τη λαμπρότητα της προσευχής, με την αγνότητα της αγιότητας και τη δύναμη του καλού θάρρους …. ”

Ένα γενικό θέμα της Μεγάλης Σαρακοστής ονομάζεται φωτεινή θλίψη – χαρμολύπη. Η ατμόσφαιρα των καθημερινών υπηρεσιών είναι μετανοητική, ειδικά καθώς επαναλαμβάνουμε την προσευχή του Αγίου Εφραίμ της Συρίας μέρα με τη μέρα, ή ακούμε την απροθυμία «Έχω αμαρτήσει…» στον Κανόνα του Αγίου Ανδρέα της Κρήτης. Αυτή η υπενθύμιση της απόστασης που βιώνουμε μεταξύ του Θεού και του εαυτού μας έχει σκοπό να μας τιμωρήσει και να μας φέρει σε μια κατάσταση μετάνοιας – μετάνοια – να αλλάξουμε το μυαλό μας, την καρδιά μας και τις πράξεις μας.

Ετοιμάζουμε να ξεκινήσουμε τη Μεγάλη Σαρακοστή μετά από ένα από τα πιο δύσκολα χρόνια στη μνήμη όλων. Πάνω από 500.000 άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χάσει τη ζωή τους από το κορονοϊο. Υπήρξε οικονομική καταστροφή. Υπήρξαν φυσικές καταστροφές. Οι εκκλησίες μας δεν γλιτώθηκαν από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Ευτυχώς, τις τελευταίες εβδομάδες, σημειώθηκε πρόοδος στο άνοιγμα της κοινωνίας και των εκκλησιών μας.

Ο Ψαλμωδός λέει, «Ήμουν χαρούμενος όταν μου είπαν:« Ας πάμε στο σπίτι του Κυρίου! »» (Ψαλμός 122: 1) Είμαι βέβαιος ότι είστε πρόθυμοι να επιστρέψετε στην εκκλησία και θα χαρείτε όταν ανοίξτε τις πόρτες του και μπείτε. Έχουμε μείνει πολύ καιρό. Ακόμα κι αν μειωθεί ο αριθμός των συμμετεχόντων, ανυπομονούμε να ξοδεύουμε ξανά χρόνο στο σπίτι του Πατέρα μας, να προσευχηθούμε και να λατρεύουμε αυτοπροσώπως και να συμμετάσχουμε στις θεϊκές υπηρεσίες της Πίστης μας.

Η Μεγάλη Σαρακοστή μας παρέχει επίσης την ευκαιρία να βάλουμε τον Θεό πίσω στο κέντρο της ζωής μας. Αφήστε τις συνήθεις συνήθειες και τις ανησυχίες σας και αντ ‘αυτού προετοιμαστείτε, μέσω νηστείας και μετάνοιας, εν αναμονή της χαρούμενης γιορτής της Αγίας Ανάστασης του Κυρίου.

Αγαπημένοι στον Κύριο, το ταξίδι αρχίζει τώρα. Ας «περπατήσουμε με πίστη, όχι με θέα» (Β΄ Κορινθίους 5: 7) προς τον Σταυρό του Χριστού. Ας μην αποσπούν την προσοχή από τις κοσμικές αναζητήσεις. Και όπως γράφει ο Άγιος Παύλος στους Εβραίους, «… ας τρέξουμε με επιμονή τον αγώνα που βρίσκεται μπροστά μας, κοιτάζοντας στον Ιησού τον πρωτοπόρο και τελειοποιητή της πίστης μας, ο οποίος για τη χαρά που είχε μπροστά του υπέμεινε τον σταυρό, περιφρονώντας τον ντροπή, και κάθεται στα δεξιά του θρόνου του Θεού. ”

Αγαπημένοι αδελφοί και αδελφές μου στον Κύριο, ξέρω ότι το παρελθόν έτος ήταν δύσκολο, αλλά ποτέ δεν ήσασταν μόνοι. Καθώς κάνετε αυτά τα πρώτα βήματα στο ταξίδι σας στη Μεγάλη Σαρακοστή, μπορείτε να ανανεωθείτε στην πίστη σας και να ενισχυθείτε στη ζωή σας στον Χριστό. Ο Θεός να σας ευλογεί!

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Δεκτό με πλειοψηφία έγινε το εργασιακό νομοσχέδιο

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 17 / 6 / 2021 , 0:57 από news_room Με τις 158 ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας ψηφίστηκε, επί της αρχής, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας. Κατά της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκε σύσσωμη η αντιπολίτευση, η οποία καταψήφισε επίσης τον σκληρό πυρήνα των διατάξεων για τα εργασιακά. Αρκετές διατάξεις, […]

Πατριαρχείο Μόσχας : Εξεδήμησε προς Κύριον ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΕΣ Μητροπολίτης Φιλάρετος Βαχρομέγεφ

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 13 / 1 / 2021 , 23:05 από news_room Εξεδήμησε προς Κύριον ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΕΣ Μητροπολίτης Φιλάρετος Βαχρομέγεφ Στις 12 Ιανουαρίου 2021 εξεδήμησε προς Κύριον διανύων το 86ο έτος της ηλικίας του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλάρετος Βαχρομέγεφ, επίτιμος Πατριαρχικός Έξαρχος πάσης Λευκορωσίας. Ο μακαριστός μητροπολίτης Φιλάρετος […]

Pin It on Pinterest