23 °C Athens, GR
29/03/2024

Τελευταια Νέα
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε επίσκοπο Συνάδων τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Αβραμόπουλο Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε επίσκοπο Διοκλείας τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Α. Αμερικής, Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο Νέα Μητρόπολη Ιρλανδίας ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Ένοχος ο Μίχος για τον βιασμό της 12χρονης στον Κολωνό – Αθώα η Μητέρα της ανήλικης Δύο ισχυροί σεισμοί ανοιχτά της Ηλείας – 5,7 και 5,6 Ρίχτερ Η κρίση ασφαλείας στην Αϊτή έχει προσλάβει «τεράστιες» διαστάσεις Βουλή: Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη Τιμήθηκε η Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ Ολοκληρώθηκε η έκτακτη συνεδρία μέσω τηλεδιάσκεψης της Ι.Α. Αμερικής Την υπουργό Εσωτερικών της Ελλάδας υποδέχτηκε o Αρχιεπίσκοπος Αμερικής H United Airlines επεκτείνει τις εποχικές πτήσεις της από την Αθήνα προς Νέα Υόρκη / Ουάσινγκτον Μεγάλη Πέμπτη σήμερα για τους Ρωμαιοκαθολικούς Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας και ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδος στον Άγιο Σπυρίδωνα Σύδνεϋ

«Δεν είμαστε ένα μουσείο» λέει ο γενικός διευθυντής του Humboldt Forum

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 4 / 1 / 2021 , 20:05 από news_room

«Δεν είμαστε ένα μουσείο» τoνίζει ο Hartmut Dorgerloh, γενικός διευθυντής του Humboldt Forum, το οποίο καταλαμβάνει εδώ και λίγο καιρό το ανακατασκευασμένο μπαρόκ Berlin Palace, στην πρωτεύουσα της Γερμανίας και που χαρακτηρίζεται ως «το μεγαλύτερο πολιτιστικό συγκρότημα στην Ευρώπη».

Σε συνέντευξη που έδωσε προσφάτως στο Artnet News, διευκρίνησε: «Επιθυμούμε να επιμεληθούμε ένα πρόγραμμα, βασισμένο σε τρεις πυλώνες. Ο ένας είναι “ πολιτιστικές δραστηριότητες”, άρα προγράμματα τα οποία περιλαμβάνουν, θέατρο, λογοτεχνία, ταινίες και performative arts. Οι ταινίες θα παίξουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο, μιας και η κινούμενη εικόνα είναι τόσο σημαντική στο πώς φανταζόμαστε τον κόσμο μας, πράγμα το οποίο ισχύει τα τελευταία 100 χρόνια. Σχεδιάζουμε να ανατρέξουμε σε κινηματογραφικές παραγωγές, από την αρχή έως σήμερα. Δεν μπορείς να φανταστείς πολιτικά κινήματα χωρίς βίντεο. Η εκκίνηση των φετινών κινημάτων Black Lives Matter ήταν ένα βιντεοκλίπ. Ο δεύτερος πυλώνας είναι η εκπαίδευση. Αυτός είναι ένας χώρος μάθησης, διδασκαλίας και χώρος στον οποίο μοιράζεσαι εμπειρίες. Δεν είναι τυχαίο ότι η πρώτη ειδική έκθεση είναι αφιερωμένη στα παιδιά. Ο τρίτος πυλώνας είναι μουσειακές εκθέσεις. Αλλά αυτό είναι ένα μέρος μόνο».

«Ο πιο σημαντικός για εμάς αυτοπεριγραφικός χαρακτηρισμός είναι “ φόρουμ”. Είναι σαν μια αγορά, όπου ο κόσμος μπορεί να συναντηθεί, να μιλήσει, να παρατηρήσει, να δει και να αγοράσει» επέμεινε ο Hartmut Dorgerloh.

Το 2008, ο Ιταλός αρχιτέκτονας Franco Stella επελέγη για την ανακατασκευή του παλατιού, αρχικά των Πρώσων και στη συνέχεια των Γερμανών ηγεμόνων. Το παλάτι – αναγεννησιακού ύφους πρώτα και αποκτώντας τον μπαρόκ χαρακτήρα του τον 18ο αιώνα από τον Andreas Schlüter – κατεστράφη στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και αντικαταστάθηκε από το Palace of the Republic, στέγη του κοινοβουλίου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Μετά την ένωση των δύο Γερμανιών, κατεδαφίστηκε.

Οι εργασίες που διηύθηνε ο Stella ολοκληρώθηκαν και το ανακατασκευασμένο κτήριο τώρα είναι το Humboldt Forum, στο οποίο στεγάζονται τέσσερις οργανισμοί: Berlin State Museums μαζί με Berlin Kulturprojecte που διαχειρίζονται εκθέσεις εστιασμένες τοπικά. Το Humboldt University. Το Humboldt Forum Foundation. Και το Prussian Cultural Heritage Foundation, επιβλέποντα οργανισμό των εθνογραφικών συλλογών και των συλλογών ασιατικής τέχνης.

Τρεις από τις όψεις του κτηρίου είναι αντίγραφα του αρχικού παλατιού: γλύπτες και χυτευτές γύψου αναδημιούργησαν 2.800 αγάλματα και σχεδόν 22.000 διαφορετικά αρχιτεκτονικά στοιχεία από ψαμμόλιθο (μεταξύ αυτών, παράθυρα, γύψινα οροφής και κολώνες). Το υλικό για την τέταρτη όψη, σχεδιασμένη από τον Franco Stella, είναι η πέτρα. «Συνέλαβα το Humboldt Forum ως παλάτι, με τις έξι πύλες του να αντιπροσωπεύουν πύλες της πόλης, και τις τρεις εσωτερικές αυλές του να λειτουργούν ως πλατείες σε μια πόλη. Με άλλα λόγια, το οραματίστηκα ως μια πόλη με τη μορφή ενός παλατιού» εξήγησε, σύμφωνα με το Dezeen, ο Frank Stella. «Με όρους αρχιτεκτονικής, οι ιδέες του παλατιού και της πλατείας επιτρέπουν έναν καλά ισορροπημένο συνδυασμό του παλιού με το καινούργιο» συνέχισε.

Το Humboldt Forum αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του στο κοινό στις αρχές του 2021 (τα εικονικά εγκαίνια έγιναν στις 16 Δεκεμβρίου).

 

Βασίλης Τσεκούρας ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Η Γκάμπι Πετίτο έπεσε θύμα ανθρωποκτονίας, ανακοίνωσε το FBI

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 22 / 9 / 2021 , 21:00 από news_room Θύμα ανθρωποκτονίας έπεσε η 22χρονη Αμερικανίδα Γκάμπι Πετίτο, η οποία κατέγραφε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το ταξίδι της με τον αρραβωνιαστικό της με βαν στις ΗΠΑ και εξαφανίστηκε μυστηριωδώς νωρίτερα αυτό τον μήνα προκαλώντας σοκ στις ΗΠΑ, αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, Τρίτη, […]

Ο Τραμπ είναι έτοιμος να επιστρέψει σε δημόσιες εκδηλώσεις από το Σάββατο, δήλωσε ο γιατρός του

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 9 / 10 / 2020 , 16:18 από Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανυπόμονος να επιστρέψει στην εκστρατεία μπερδεύει την εκδήλωση της Φλόριντα μετά από δέκα ημέρες που περιορίστηκαν στο νοσοκομείο και τον Λευκό Οίκο. Ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορέσει να επιστρέψει σε δημόσιες εκδηλώσεις από το Σάββατο, ανακοίνωσε ο γιατρός του αργά την […]