19 °C Athens, GR
16/06/2021

Πατριαρχείο Βουλγαρίας: 143 χρόνια από την απελευθέρωση της Σόφιας

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 5 / 1 / 2021 , 13:55 από adologala.gr

Ηπρωτεύουσα γιορτάζει την 143η επέτειο της απελευθέρωσής της. Η πόλη απελευθερώθηκε από τον οθωμανικό ζυγό στις 4 Ιανουαρίου 1878 από ρωσικά στρατεύματα υπό τη διοίκηση του στρατηγού. Τζόζεφ Γκόρκο.

Σήμερα, πριν από 143 χρόνια, η πρώτη κηδεία στη μνήμη των θυμάτων και μια προσευχή για την απελευθέρωση της πόλης πραγματοποιήθηκε στην εκκλησία του Αγίου Nedelya, παρουσία του ίδιου του στρατηγού Gurko. Φέτος, στις διακοπές, ένας μεγάλος αριθμός κληρικών της Σόφιας, εκπρόσωποι των κοσμικών αρχών και πολίτες συγκεντρώθηκαν για την παραδοσιακή προσευχή στον Μητροπολιτικό Καθεδρικό Ναό “St. vmchtsa Nedelya ».

Η ακολουθία προσευχής καθοδηγείται από τον Σεβασμιώτατο Επίσκοπο του Μπελογκραντσίκ. Πολύκαρπο, εκπρόσωπο του Μητροπολίτη Σόφιας.

Συμμετείχε μαζί με τους κατά σειρά: Αρχιμανδρίτη Βασίλειο, Πρωτοσύγκελο του Μητροπολίτη Σόφιας, τον Angel Angelov, πνευματικός επόπτης της επισκοπής της Σόφιας, τον. π. Νικολάι Γκεόργκιεφ, Πρόεδρο του Μητροπολιτικού Καθεδρικού Ναού “St. Μartyr Nedelya », ιερείς του ναού και πέντε διάκονους, με επικεφαλής τον Μητροπολίτη κ. Ιβάν Πέτκοφ.

Στην προσευχή παρευρέθηκαν: κα Yordanka Fandakova, δήμαρχος της Σόφιας, κ. Todor Chobanov, αναπληρωτής δήμαρχος του δήμου της Σόφιας, κ. Gromov – Διευθυντής της Βουλής της Μόσχας, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι του Συνδέσμου Φίλων της Ρωσίας ” Alexander Nevsky », Ίδρυμα και Σοφία« Παράδοση »και άλλοι.

Στο τέλος της ακολουθίας ο επίσκοπος κ.Πολύκαρπος διάβασε εκ μέρους της Αυτού Αγιότητας τον Μητροπολίτη Σόφιας και τον Πατριάρχη Βουλγαρίας κ.Νεόφυτο χαιρετισμούς σε όλους τους πολίτες της Σόφιας με αφορμή την ημέρα της Απελευθέρωσης της Σόφιας. Λέει:

«Η Ημέρα της Απελευθέρωσης της πόλης μας, της όμορφης πρωτεύουσας μας Σόφια, και φέτος μας επαναφέρει στην εποχή που με τις συνδυασμένες προσπάθειες του αδελφικού ρωσικού στρατού και της γενναίας βουλγαρικής πολιτοφυλακής, τα βουλγαρικά εδάφη απελευθερώθηκαν από ξένη, άπιστη εξουσία, που κρατήθηκε για πέντε αιώνες κάτω από τη δουλεία των ανθρώπων μας. Εκείνη την ημέρα προσφέρουμε ξανά προσευχές ευχαριστίας στον Παντοδύναμο Θεό για το μεγάλο έλεος Του και προσευχόμαστε για την ανάπαυση όλων των γνωστών και άγνωστων ηρώων που έδωσαν τους πιο πολύτιμους – τη ζωή τους, αφήνοντας τα κόκαλά τους στα πεδία μάχης του πολέμου. , κερδίζοντας έτσι μια άξια θέση στη βουλγαρική μνήμη για πάντα.

Προσευχόμαστε για όλους σήμερα και σε όλη τη λατρεία μας, γιατί η θέση τους δεν είναι μόνο στην εθνική μας μνήμη, αλλά και στη Βασιλεία του Θεού, την οποία ο Κύριος έχει υποσχεθεί για όλους όσους τον αγαπούν και που είναι έτοιμοι να θυσιάσουν τη ζωή τους για τους γείτονες. Για τον ίδιο τον Σωτήρα, ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός, μαρτυρεί και λέει, “Κανένας άνθρωπος δεν έχει μεγαλύτερη αγάπη από αυτό, να αφήσει τη ζωή του για τους φίλους του” (Ιωάννης 15:13).

Σήμερα, εκατόν σαράντα τρία χρόνια μετά από αυτές τις παγωμένες μέρες, όταν έγινε η επική μάχη για τη Σόφια, εμείς, οι ευγνώμονες απόγονοι της ένδοξης βουλγαρικής πολιτοφυλακής, υποκλίνονται τα κεφάλια μας σε ευγνωμοσύνη για το κατόρθωμα όλων των ηρώων της βουλγαρικής ελευθερίας. Είναι ιερό καθήκον μας να διατηρήσουμε αυτήν την ελευθερία, διατηρώντας σταθερά τις διαθήκες των προγόνων μας. Κάθε ανθρώπινη ζωή που χάνεται κατά τη διάρκεια αυτών των μακρινών ημερών μας υποχρεώνει να υπερασπιστούμε την ελευθερία μας με τη συνειδητοποίηση της υψηλής τιμής της και με τη συνεχή ετοιμότητα να την υπερασπιζόμαστε όποτε κινδυνεύει με τη μία ή την άλλη μορφή.

Μπορεί η μνήμη όλων εκείνων που συνέβαλαν στην ελευθερία της Βουλγαρίας να είναι αιώνια και ευλογημένη!

Η ειρήνη του Θεού και η καλοσύνη και έλεος Του να είναι πάντοτε πάνω από τους Ορθόδοξους λαούς μας και την αγαπητή μας Πατρίδα!

Καλές και ευλογημένες διακοπές! “

Λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης, μετά την προσευχή στο ναό, δεν πραγματοποιήθηκε η παραδοσιακή λειτουργική πομπή στα μνημεία στο κέντρο της πόλης που σχετίζονται με τις διακοπές.

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

10.000€ Από την ΠΑΕ Ολυμπιακός στην Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς για το Φιλανθρωπικό της Έργο

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 20 / 12 / 2020 , 5:42 από news_room Επιταγή αξίας 10.000 ευρώ για την ενίσχυση του φιλανθρωπικού έργου της τοπικής μας Εκκλησίας, παρέδωσε σήμερα Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020 εκ μέρους του ηγέτη και ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού κ.Ευάγγελου Μαρινάκη στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ.Σεραφείμ, ο Αντιπρόεδρος του Ο.Σ.Φ.Π. […]

Εμβολιάζομαι για τον Covid-19 για να μπορέσουν να έρθουν τα εγγόνια μου να με δουν

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 27 / 12 / 2020 , 17:18 από news_room Άρχισαν οι εμβολιασμοί για την COVID-19 στην Κύπρο Ο κ. Αντρέας Ραουνά, ηλικίας 84 ετών, η κα Παναγιώτα Λοΐζου-Φυλακτού, ηλικίας 88 ετών, και ο Διευθυντής του Μελάθρου Ευγηρίας Λευκωσίας κ. Άθως Μάτσα, ήταν οι πρώτοι πολίτες που έλαβαν σήμερα, στην […]

Pin It on Pinterest