22 °C Athens, GR
28/03/2024

Τελευταια Νέα
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε επίσκοπο Συνάδων τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Αβραμόπουλο Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε επίσκοπο Διοκλείας τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Α. Αμερικής, Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο Νέα Μητρόπολη Ιρλανδίας ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Μεγάλη Πέμπτη σήμερα για τους Ρωμαιοκαθολικούς Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας και ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδος στον Άγιο Σπυρίδωνα Σύδνεϋ Εκπαιδευτική Εκδήλωση κινητοποίησης κατά της βίας στην Ι.Μ. Θεσσαλονίκης Εσπερινός για την κοίμηση της Οσίας Γαβριηλίας της Κωνσταντινουπολίτιδος στη Λέρο Κουρά Μεγαλοσχήμου Μοναχής στην Ιερά Μονή Παναγίας Ξενιάς Συνάντηση με τα μέλη της Παιδικής – Νεανικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Ι.Α.Α. είχε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: «Δεν μπορεί να γίνεται εμπορία είτε ιερών λειψάνων, είτε θαυμάτων» Η Κωτσόβολος στηρίζει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» προσφέροντας 267 οικιακές συσκευές πρώτης ανάγκης ΗΠΑ: Ο Τραμπ προκαλεί περισσότερο θυμό και φόβο στους Δημοκρατικούς από ότι ο Μπάιντεν από τους Ρεπουμπλικάνους Περί της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας

9 Δεκεμβρίου – Η σύλληψη της Αγίας Άννας, μητέρας της Παναγίας – Adologala

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 9 / 12 / 2020 , 18:32 από news_room

Σήμερα η Εκκλησία μας εορτάζει τη σύλληψη της Αγίας Άννας, μητέρας της Υπεραγίας Θεοτόκου, και τιμούμε επίσης τη μνήμη της προφήτιδος Άννης, της μητέρας του προφήτη Σαμουήλ.

Ο Θεάνθρωπος Κύριος μας, προετοιμάζοντας τον έμψυχο ναό του και την επίγεια κυοφορία Του, έστειλε άγγελο στο ταπεινό ζεύγος του Ιωακείμ και της Άννας, ανθρώπους δίκαιους και με πλήρη εμπιστοσύνη στο θέλημα του Θεού, για να προμηνύσει τη γέννηση της Αγίας Παρθένου Μητέρας του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού.

Η Παρθένος Μαρία γεννήθηκε φυσιολογικά, δηλ. με τη θέληση του πατέρα και της μητέρας της, παρόλο που η μητέρα της ήταν γριά και στείρα. Ο Θεὸς χάρισε στον Ιωακείμ και στην Άννα την Υπεραγία Θεοτόκο, μέσω της οποίας θα ολοκληρωνόταν το έργο της Οικονομίας Του, με τη σάρκωση του Υιού Του και Λυτρωτή του κόσμου.

«Σήμερον τῆς ἀτεκνίας δεσμὰ διαλύονται· τοῦ Ἰωακεὶμ γὰρ καὶ τῆς Ἄννης, εἰσακούων Θεός, παρ’ ἐλπίδα τεκεῖν αὐτούς, σαφῶς ὑπισχνεῖται Θεόπαιδα, ἐξ ἧς αὐτὸς ἐτέχθη ὁ ἀπερίγραπτος, βροτὸς γεγονώς, δι’ Ἀγγέλου κελεύσας βοῆσαι αὐτῇ· χαῖρε Κεχαριτωμένη, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ».

Εκτός από τη σύλληψη του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού από τη Θεοτόκο Μαρία, κατά την ημέρα του Ευαγγελισμού, η Εκκλησία θυμάται και τελεί θεία Λειτουργία με την ευκαιρία της συλλήψεως της Μαριάμ, της κόρης του Ιωακείμ και της Άννας, καθώς και του Ιωάννη του Βαπτιστή, υιού του Ζαχαρία και της Ελισάβετ. Και τούτο διότι τα δύο αυτά πρόσωπα συνέβαλαν τα μέγιστα για το έργο της θείας Ενανθρωπήσεως για τη σωτηρία του ανθρωπίνου γένους και την ανακαίνιση ολόκληρης της κτίσης.

Σήμερα πανηγυρίζει η ομώνυμη κοινότητα στη Λάρνακα και η ενορία της  Συρκανιάς με ναό της Αγίας Άννας στην τουρκοκρατούμενη κωμόπολη Κυθρέα.

 

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Σχετικά Άρθρα

13 Απριλίου - Ανάμνηση της Ανακομιδής των ιερών λειψάνων του νεομάρτυρα αγίου Γεωργίου του Κυπρίου

13 Απριλίου – Ανάμνηση της Ανακομιδής των ιερών λειψάνων του νεομάρτυρα Αγίου Γεωργίου του Κυπρίου

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 13 / 4 / 2021 , 17:27 από news_room Ανάμνηση της ανακομιδής των ιερών λειψάνων του νεομάρτυρα αγίου Γεωργίου του Κυπρίου, από την Άκρα (13 Απριλίου). Η Εκκλησία σήμερα ποιεί ανάμνηση της ανακομιδής και κατάθεσης στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, στη Λευκωσίας (1967) των ιερών λειψάνων του νεομάρτυρα αγίου Γεωργίου του Κυπρίου, από την Άκρα […]

Το γενέθλιο του Τιμίου ενδόξου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου – 24 Ιουνίου

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 22 / 11 / 2021 , 16:06 από news_room Το γενέθλιο του Τιμίου ενδόξου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου – 24 Ιουνίου Το γενέθλιο του Τιμίου ενδόξου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου είναι το γεγονός που γιορτάζει σήμερα, 24 Ιουνίου, η αγία μας Ορθόδοξος Εκκλησία. Επίσης εορτάζουμε σήμερα τη μνήμη του Αγίου Νεομάρτυρος […]