16 °C Athens, GR
29/03/2024

Τελευταια Νέα
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε επίσκοπο Συνάδων τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Αβραμόπουλο Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε επίσκοπο Διοκλείας τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Α. Αμερικής, Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο Νέα Μητρόπολη Ιρλανδίας ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Μεγάλη Πέμπτη σήμερα για τους Ρωμαιοκαθολικούς Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας και ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδος στον Άγιο Σπυρίδωνα Σύδνεϋ Εκπαιδευτική Εκδήλωση κινητοποίησης κατά της βίας στην Ι.Μ. Θεσσαλονίκης Εσπερινός για την κοίμηση της Οσίας Γαβριηλίας της Κωνσταντινουπολίτιδος στη Λέρο Κουρά Μεγαλοσχήμου Μοναχής στην Ιερά Μονή Παναγίας Ξενιάς Συνάντηση με τα μέλη της Παιδικής – Νεανικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Ι.Α.Α. είχε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: «Δεν μπορεί να γίνεται εμπορία είτε ιερών λειψάνων, είτε θαυμάτων» Η Κωτσόβολος στηρίζει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» προσφέροντας 267 οικιακές συσκευές πρώτης ανάγκης ΗΠΑ: Ο Τραμπ προκαλεί περισσότερο θυμό και φόβο στους Δημοκρατικούς από ότι ο Μπάιντεν από τους Ρεπουμπλικάνους Περί της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας

Εορτή του Αγίου Ιερομάρτυρος Ελευθερίου και της μητέρας αυτού Ανθίας – 15 Δεκεμβρίου

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 15 / 12 / 2020 , 0:24 από news_room

Εορτή του Αγίου Ιερομάρτυρος Ελευθερίου και της μητέρας αυτού Ανθίας -15 Δεκεμβρίου

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου:

Σήμερα, 15 Δεκεμβρίου, η αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη του ιερομάρτυρος Ελευθερίου και της μητέρας του Ανθίας.

Ο Άγιος Ελευθέριος καταγόταν από τη Ρώμη. Η μητέρα του Ανθία κατηχήθηκε στη χριστιανική πίστη από τον Απόστολο Παύλο και ανέθρεψε το γιό της σύμφωνα με τη διδασκαλία του Ιερού Ευαγγελίου και την αυθεντική παράδοση της Εκκλησίας.

Στην ηλικία των δεκαπέντε ετών, ο Ελευθέριος χειροτονήθηκε διάκονος, αφού έλαβε κυριολεκτικά παιδεία και νουθεσία Κυρίου.

Αργότερα, ένεκα των πνευματικών του αγώνων και του ενάρετου βίου, αναδείχθηκε επίσκοπος Ιλλυρικού. Ο αυτοκράτορας Αδριανός, εξαιτίας φθόνου και αλαζονείας, όταν πληροφορήθηκε το σθεναρό ήθος και τη χριστιανική δράση του νεαρού Ελευθέριου, διέταξε τη σύλληψή του.

«Σκεῦος ἱερώτατον, Πνεύματος θείου γεγένησαι, τὴν ψυχὴν καθηράμενος, παθῶν ἱερώτατε· ἔνθεν χρῖσμα θεῖον, ἅγιον ἐδέξω, Ἀρχιερεὺς σὺ γεγονώς, καὶ ποδηγέτης λαοῦ θεόφρονος, καὶ μάρτυς ἀπαράτρωτος, τοῦ δι’ ἡμᾶς πάθη φέροντος, καὶ ἀπάθειαν βλύσαντος, ἀθλητὰ Ἐλευθέριε».

Έπειτα από πολλά βασανιστήρια και θαυμαστά γεγονότα, ανύψωσε το φρόνημα των πιστών και ταπείνωσε την αλαζονεία και το θράσος των ειδωλολατρών. Στη συνέχεια, οδηγήθηκε από τους ειδωλολάτρες στην αρένα της Ρώμης. Τα άγρια θηρία όμως δεν τον άγγιξαν αντίθετα, τον σεβάστηκαν, γι’ αυτό και αποκεφαλίσθηκε, λαμβάνοντας τη χάρη των Αποστόλων από τον Ιησού Χριστό, αφού έγινε μιμητής της δικής τους πορείας.

Η Αγία Ανθία, της οποίας συνεορτάζουμε σήμερα τη μνήμη, όταν αγκάλιασε το νεκρό σώμα του γιού της, αποκεφαλίστηκε και η ίδια, παραμένοντας ένα ακόμη παράδειγμα, μέσα στους αιώνες, στοργικής μητέρας αφοσιωμένης στην προστασία και ανάδειξη του παιδιού της μέσα στην κοινωνία.

Σήμερα πανηγυρίζουν το Μετόχιον της Ιεράς Βασιλικής και Σταυροπηγιακής Μονής Μαχαιρά στην εντός των τειχών Λευκωσία και η ομώνυμη ενορία στον Προσφυγικό Οικισμό των Λατσιών.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Μνήμη του Οσίου Πανηγυρίου του Κυπρίου – 15 Μαΐου

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 15 / 5 / 2021 , 11:02 από news_room Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Οσίου Πανηγυρίου του Κυπρίου. Ο Όσιος Πανηγύριος καταγόταν πιθανόν από το χωριό Μαλούντα της Λευκωσίας. Φαίνεται να ακολούθησε τον ασκητικό βίο από νεαρή ηλικία και να βίωσε ζωή αναχωρητή σε ασκητήριο δίπλα από το χωριό αυτό. Ο […]

Μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Νίκωνος και των συν αυτώ 199 μαρτύρων - 23 Μαρτίου

Μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Νίκωνος και των συν αυτώ 199 μαρτύρων – 23 Μαρτίου

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 23 / 3 / 2021 , 2:40 από news_room Μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Νίκωνος και των συν αυτώ 199 μαρτύρων – 23 Μαρτίου Η αγία μας Εκκλησία τιμά σήμερα τη μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Νίκωνος και των 199 μαθητών του, καθώς και του Αγίου Νεομάρτυρος Λουκά από την Αδριανούπολη, που μαρτύρησε το 1802 […]