14 °C Athens, GR
19/03/2024

Τελευταια Νέα
Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Η Κυριακή της Τυρινής και ο Α’ Κατανυκτικός Εσπερινός στο Φανάρι Τα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας σε διάφορες γωνιές της Ελλάδας Ο Εσπερινός της “Συγχωρήσεως” στην Μητρόπολη Κηφισίας Παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στις Εορταστικές Εκδηλώσεις στην Αρεόπολη Λακωνίας Προεδρικές Εκλογές – Ρωσία: Ο Βλαντίμιρ Πούτιν στο 87,97% σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα Σαν Φρανσίσκο Γεράσιμος: Ας εισακούσουμε το σαρακοστιανό κάλεσμα της Εκκλησίας μας να ζήσουμε μια ασκητική ζωή εγκράτειας Ο Εσπερινός της Συγχωρήσεως στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σύδνεϋ Ο Εσπερινός της Συγγνώμης στη Νέα Ιωνία Αρκαλοχωρίου Ανδρέας: «Δεν λογοκρίνουμε ως Εκκλησία την τέχνη και τη διανόηση» Αντιπροσωπεία του Συμβουλίου Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής επισκέφθηκε τον Πατριάρχη Αλεξαδρείας

Χανιά: Την “υπογραφή” τους στην αξιοποίηση των Νεωρίων βάζουν οι πολίτες

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 5 / 9 / 2020 , 15:51 από

Η υπογραφή στις 5 Αυγούστου της προγραμματικής σύμβασης πολιτιστικής ανάπτυξης μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Χανίων με θέμα, «ερευνητικές εργασίες για την ιστορική και τεχνολογική τεκμηρίωση της μελέτης ωρίμανσης των έργων αποκατάστασης – απόδοσης χρήσεων – ανάδειξης των Νεωρίων στα Χανιά, «άνοιξε» τον δρόμο για την αξιοποίηση του συγκροτήματος των Νεωρίων και ήδη, η επιστημονική ομάδα του Πολυτεχνείου Κρήτης έχει πιάσει δουλειά.

Πέρα από αυτό όμως, βρίσκεται σε εξέλιξη και η διαδικασία της δημόσιας έρευνας – διαβούλευσης για τον προσδιορισμό των συνδυαζόμενων χρήσεων των Νεωρίων.

Η διαδικασία εξελίσσεται μέσα από ειδικό ερωτηματολόγιο στην επίσημη ιστοσελίδα του δήμου στο οποίο οι πολίτες καλούνται ηλεκτρονικά να καταθέσουν τις προτάσεις τους, αλλά και να αξιολογήσουν τα Νεώρια σε σχέση με άλλα μνημεία της πόλης όπως ο Φάρος, η Δημοτική Αγορά, το Γιαλί Τζαμί, τα Ενετικά Τείχη.

Στην έρευνα το περιεχόμενο της οποίας παρουσιάζει το ΑΠΕ – ΜΠΕ οι πολίτες καλούνται να απαντήσουν για το πόσο σημαντική θεωρούν τη σχεδιαζόμενη επανάχρηση των Νεωρίων καθώς και ποια θεωρούν ως την πιο κατάλληλη χρήση για το συγκρότημα των Νεωρίων:

Την τουριστική αξιοποίηση και ανάδειξη ως τουριστικό αξιοθέατο.

Τη λειτουργική αξιοποίηση και δημιουργία ενός ζωτικού κυττάρου στη ζωή της πόλης.

Την εγκατάσταση σε αυτά και δημιουργία νέας δομής με υπερτοπική ακτινοβολία.

Ακόμα καλούνται να απαντήσουν, ποια ομάδα ή ποιες ομάδες λειτουργιών θεωρούν ότι συνάδουν ως νέα χρήση με τα Νεώρια;

Πολιτισμός (χώροι εκθέσεων, μουσείο, θέατρο – κινηματογράφος).

Δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου, όπως εργαστήρια εικαστικών τεχνών, χώροι σκηνικών τεχνών, χώροι έρευνας και καινοτομίας, συνεδριακοί χώροι, χώροι προβολής τοπικής οικονομίας και πολιτιστικών αγαθών, εστίαση – αναψυχή

Το συγκρότημα των θόλων των Ενετικών Nεωρίων οικοδομήθηκε σε συνεχόμενες φάσεις από το 1515 έως την κατάληψη της πόλης από τον οθωμανικό στρατό το 1645. Χρησιμοποιήθηκαν από τους Βενετούς για την προστασία των πλοίων στη διάρκεια του χειμώνα. Οι γαλέρες έφταναν έως την είσοδό τους και σύρονταν στο εσωτερικό. Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας χρησιμοποιήθηκαν ως αποθήκες, ενώ αργότερα τα ανοίγματα προς το λιμάνι τειχίστηκαν.

Από το συγκρότημα των δεκαεπτά Ενετικών Nεωρίων διατηρούνται οι επτά θολοσκεπείς χώροι, δηλαδή η ανατολική ενότητα, και στα δυτικά το αποκατεστημένο σήμερα Μεγάλο Αρσενάλι, ενώ οι ενδιάμεσοι θόλοι καταστράφηκαν από σεισμούς και κατεδαφίσεις μετά τα μέσα του 19ου αιώνα. Τα επτά Ενετικά Nεώρια σήμερα καταλαμβάνουν επιφάνεια 4.100 τ.μ., ενώ η ωφέλιμη επιφάνεια του καθενός είναι 430 τ.μ. περίπου.

AMNA.GR

Σχετικά Άρθρα

Διοργάνωση της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης “Our Ocean Conference” από την Ελλάδα το 2024 4

Διοργάνωση της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης “Our Ocean Conference” από την Ελλάδα το 2024

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 2 / 12 / 2023 , 11:17 από news_room Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέλαβε τη διοργάνωση της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης “Our Ocean Conference” (OOC-9), που θα λάβει χώρα στην Αθήνα, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, από τις 15 έως τις 17 Απριλίου 2024. Η Ελλάδα, φιλοξενώντας αυτό το επιτυχημένο γεγονός, εκφράζει […]

Στην ανακρίτρια η Ρούλα Πισπιρίγκου

Καλείται σε απολογία η Ρούλα Πισπιρίγκου για τους θανάτους της Μαλένας και της Ίριδας

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 16 / 11 / 2022 , 7:54 από news_room Νέα προθεσμία για την απολογία της αναμένεται ότι θα ζητήσει από την Ανακρίτρια που ερευνά τους θανάτους της Μαλένας και Ίριδας Δασκαλάκη, η Ρούλα Πισπιρίγκου που έχει κληθεί να λογοδοτήσει σήμερα για τους θανάτους των δύο μικρότερων κοριτσιών της. Η 34χρονη προσωρινά κρατούμενη για […]