25 °C Athens, GR
29/03/2024

Τελευταια Νέα
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε επίσκοπο Συνάδων τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Αβραμόπουλο Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε επίσκοπο Διοκλείας τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Α. Αμερικής, Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο Νέα Μητρόπολη Ιρλανδίας ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Επίσκεψη του Ευρωβουλευτή Στέλιου Κυμπουρόπουλου στον Μητροπολίτη Σερρών Θεολόγο Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας σε εκδήλωση «ύμνο» στην Ελληνοαυστραλιανή φιλία Ενοχή για τον θάνατο της Τζωρτζίνας, αποφάσισε το δικαστήριο για την Ρούλα Πισπιρίγκου Ένοχος ο Μίχος για τον βιασμό της 12χρονης στον Κολωνό – Αθώα η Μητέρα της ανήλικης Δύο ισχυροί σεισμοί ανοιχτά της Ηλείας – 5,7 και 5,6 Ρίχτερ Η κρίση ασφαλείας στην Αϊτή έχει προσλάβει «τεράστιες» διαστάσεις Βουλή: Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη Τιμήθηκε η Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ Ολοκληρώθηκε η έκτακτη συνεδρία μέσω τηλεδιάσκεψης της Ι.Α. Αμερικής Την υπουργό Εσωτερικών της Ελλάδας υποδέχτηκε o Αρχιεπίσκοπος Αμερικής

Συνέντευξη Αρχιεπισκόπου Κύπρου στον Alpha

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 30 / 5 / 2020 , 13:16 από

Αυστηρά μηνύματα προς τους ιερείς και τους Μητροπολίτες για τη στάση που τήρησαν και τηρούν εν μέσω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων στέλνει ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στον Alpha.


Ο Μακαριώτατος κάλεσε τους Μητροπολίτες που θέλουν να κάνουν σόου, να αφήσουν τη δουλειά αυτή στους πολιτικούς και παραδέχθηκε ότι η Αστυνομία όσες φορές παρενέβη σε ναούς ήταν γιατί υπήρχαν ευθύνες ιερέων. Εμφανίστηκε κάθετος αναφορικά με το ζήτημα της Θείας Κοινωνίας, λέγοντας ότι είναι ένα θέμα το οποίο αφορά αποκλειστικά την εκκλησία και πως αυτό το μήνυμα μετέφερε στον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όταν δε ρωτήθηκε για το πως πέρασε την περίοδο της καραντίνας, απάντησε χαριτολογώντας “στο κούνος club” και πως δεν έκανε απολύτως τίποτα.

Αυτούσια η συνέντευξη

-Να κάνουμε αρχή από τη στάση σας η οποία εκτιμήθηκε δεόντως από την κοινωνία. Πολλοί σας χαρακτήρισαν -μέσα σ’ αυτή την κρίση- ως η φωνή της λογικής στην Εκκλησία. Και θέλω να ρωτήσω, Μακαριότατε, πόσο δύσκολο ήταν να δώσετε απάντηση στο ερώτημα υγεία ή πίστη με τα ήθη που γνωρίζουμε όλα αυτά τα χρόνια;

-Αυτά πάνε μαζί. Δεν υποβαθμίζω την πίστη σ’ αυτή την περίπτωση. Την πίστη την έχουμε μέσα μας, είναι αυτή που μας βοηθά να υπερπηδήσουμε πολλές δυσκολίες.

-Υπήρξαν Ιεράρχες που απέναντι στη δική σας στάση ή κόντρα στη δική σας στάση εξέφρασαν ακραίες θέσεις, παραβίασαν διατάγματα. Υπάρχει υπόθεση ανοιχτή ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα…

-Να σας πω, επειδή -αν μου επιτρέπεται η φράση- είμαι παλιά καραβάνα, δεν είμαι πρωτάρης. Έχω πέραν του μισού αιώνα υπηρεσία μέσα στην Εκκλησία. Πέρασα χειρότερες αναμπουμπούλες από τη σημερινή. Δεν επιθυμώ αν διαπληκτίζομαι με τους αδελφούς, γιατί τότε θα κατεβάσουμε το επίπεδο πλέον της Εκκλησίας χαμηλά. Πολλές φορές κάνω πως δεν καταλαβαίνω για να διατηρήσουμε το επίπεδο. Πολλές φορές αναγκάζομαι να κάνω κάποιες παρατηρήσεις. Αν ακούσουν πάει καλά, αν δεν ακούσουν…

-Αν για παράδειγμα εντοπιστούν όμως ποινικής ευθύνες, εσείς τι θα πράξετε τότε;

-Δεν θα επιτρέψω να ζημιωθεί η Εκκλησία. Δεν θα τσακώνομαι μαζί τους. Να διαπληκτιζόμαστε και ο κόσμος να μας κατηγορεί. Για να αποφευχθεί η οποιαδήποτε έξαρση στις σχέσεις μας έμαθα να σιωπώ. Εκείνοι νομίζουν ότι λένε φιλοσοφίες. Ότι κάνουν το σόου τους και θα τους χειροκροτήσουν. Και μπορεί να τους χειροκροτήσουν. Οι λίγοι. Ο κόσμος ο πολύς όμως καταλαβαίνει γιατί το κάνουν και εκτίθενται.

-Εν τοιαύτη περιπτώσει ο πολύς ο κόσμος επέστρεψε στις εκκλησίες τις τελευταίες ημέρες, υπό ιδιαίτερες συνθήκες.

-Επιστρέφει. Είναι φοβισμένος ακόμα και καλά κάνει να είναι φοβισμένος. Να προσπαθεί να τηρεί τα μέτρα που εξήγγειλε η Κυβέρνηση.

-Κύλησαν όλα ομαλά αυτές τις μέρες;

-Νομίζω ναι. Και εάν επενέβη κάπου η Αστυνομία νομίζω φταίμε εμείς. Φταίνε οι δικοί μας. Κάπου δεν συμπεριφέρθηκαν καλά ή κληρικοί ή λαϊκοι επίτροποι.

-Σε ό,τι αφορά στο μυστήριο της Θείας Κοινωνίας. Υπήρξαν διάφορες προτάσεις, ανάμεσα σ’ αυτές και η πρόταση για κουταλάκια μιας χρήσης. Αντιλαμβάνομαι ότι διαφωνείτε εσείς μ’ αυτό.

-Ναι. Είχα πει στην Κυβέρνηση ότι “ξεχάστε το, είναι θέμα μυστηρίου και δεν συζητώ μαζί σας”. Όποιος δεν θέλει να μην έρθει να κοινωνήσει, δεν υποχρεώνουμε κανέναν να κοινωνήσει. Αν δεν πιστεύει αυτό που του λέμε εμείς να μην κοινωνήσει να πάει στο καλό.

-Τι σας είπε ο Πρόεδρος;

-Του είπα ότι δεν το συζητώ μαζί του, αλλά του είπα ότι ήταν σε κέντρα ανιάτων πολλοί και δεν έπαθαν τίποτα. Και μάλιστα του είπα -και το δέχθηκε χαμογελώντας κι ο Πρόεδρος- ότι “Πρόεδρε δεν είναι δουλειά δική σου τούτη”.

-Υπήρξαν στα πρώτα κύματα κρουσμάτων και κάποιοι ασθενείς από τις εκκλησίες, ψάλτες γνωρίζουμε εμείς. Από τότε δεν υπήρξαν κάποια άλλα κρούσματα ή τουλάχιστον δεν ενημερώθηκε για άλλα κρούσματα σε εκκλησίες.

-Ναι. Δεν ήταν μέσα στην εκκλησία που μεταδόθηκε. Ένας, που επενέβηκα μάλιστα κι εγώ, με πήρε ο Μητροπολίτης: “ένας είναι άρρωστος με κορωνοϊο και δεν έχει κοντά του συγγενείς – παιδιά. Είναι μόνος και δεν τον λαμβάνει υπόψιν του κανένας”. Για να είμαι ειλικρινής πήρα κι εγώ στον αριθμό που μας έδωσαν, δεν απαντούσαν. Οπότε πήρα την Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας και λέω “ο τάδε είναι ασθενής, σας παρακαλώ δεν έχει κανέναν, βοηθήστε να πάει στο Γενικό Νοσοκομείο να τον περιθάλψουν”.

-Αν ω μη γένοιτο βρεθεί κάποιο κρούσμα στην Εκκλησία σ’ αυτή τη φάση, υπάρχει ένας σχεδιασμός, ένα πλάνο; Για παράδειγμα αν σε μία επιχείρηση υπάρξει κάποιος θετικός, θα κλείσει για κάποιες μέρες, θα γίνει απολύμανση. Συγχωρέστε μου την αφέλεια, κάτι ανάλογο συμβαίνει και στις εκκλησίες;

-Ήμουν πιο αυστηρός εγώ. Είπα: Αν δεν κρατήσετε αυτά τα μέτρα, για να μην συμβεί το δυσάρεστο, το μεν ιερέα θα τον τιμωρήσω, με αργία και κόψιμο μισθού, τον δε επίτροπο θα τον παραιτήσω αμέσως. Ήταν της Μεσοπεντηκοστής και το βράδυ θα πήγαινα στην Αγία Σοφία να προστώ του εσπερινού. Πήγαν μερικές κυρίες και έκατσαν η μία δίπλα στην άλλη. Ενώ είχα πει εκ των προτέρων ότι “αυτά θα κάνετε”. Σε κάποια στιγμή ήρθε ο ιερέας, ο προϊστάμενος εκεί να με ρωτήσει κάτι. Λέγω “αυτή η κατάσταση δεν μου αρέσει, γιατί επιτρέψατε και κάθονται δίπλα – διπλά. Ή θα σας διώξω από το ναό να πάτε αλλού, να πάτε σε ξωκλήσια έξω ή θα κλείσω την εκκλησία”. Δεν γίνεται. Πρέπει να είμαστε αυστηροί.

-Δεν ήσασταν το ίδιο αυστηρός όταν μιλούσαμε για τους Μητροπολίτες όμως…

-Η κάθε Μητρόπολη έχει μιαν ανεξαρτησία, δεν μπορείς να επεμβαίνεις στα εσωτερικά της άλλης Μητρόπολης. Μερικοί βγήκαν και… μάλιστα έναν τον χαρακτήρισε ο Γενικός Εισαγγελέας. Ε λέω καλά να πάθουν, να μάθουν να είναι σωστοί. Όταν δεν σκεπτόμαστε και θέλουμε να κάνουμε σόου. Σόου ας κάνουν οι πολιτικοί, εμείς δεν είμαστε πολιτικοί. Αν ένας κληρικός γίνεται για να έχει τα εγκόλπια στο στήθος, για να έχει τη μίτρα στο κεφάλι, για να κρατά τα μπαστούνια του κλπ.

-Λέει κι ο λαός ότι τα ράσα δεν κάνουν το παπά πολλές φορές…

-Έτσι.

-Επιτρέψτε μου ένα ερώτημα επί προσωπικού, η δική σας υγεία είναι εντάξει, όλα καλά. Έτσι;

-Δόξα τω Θεό. Μετά την επίσκεψη που είχα στην Αμερική, αν και εδώ ο ογκολόγος μου είναι πολύ καλός. Οι μισές εστίες είχαν καταστραφεί με την χημειοθεραπεία που έπαιρνα. Τις άλλες κατέστρεψε ο γιατρός στην Αμερική. Κάνω μίαν προληπτική χημειοθεραπεία και προχθές που κάναμε την αξονική φάνηκε ότι το συκώτι ήταν καθαρό.

-Φοβηθήκατε ότι μπορεί να νοσήσετε κι εσείς;

-Ασφαλώς. Και μάλιστα είμαι τύπος ευπαθής, αλλά και πρόσεχα. Δεν έβαλα μάσκα και μάλιστα όταν πήγαινα για χημειοθεραπεία μου είπε ο γιατρός “δεν μπορείς να μπεις στο ογκολογικό αν δεν βάλεις τη μάσκα”. Και είπα να αστιέψω λίγον το γιατρό. Λέω του “γιατρέ, μα όταν ήμουν μικρός δεν έγινα μασκαράς καμιά φορά, θα με κάνεις μασκαρά τώρα γεράματα μου;”. “Όχι, όχι, όχι” μου λέει “παρ’ την μάσκα, βαλ’ την”. Για το θεαθήναι, διότι δεν πιστεύω ότι, πάω κατευθείαν στο χώρο εκεί για να αρχίσει η χημειοθεραπεία

-Την βάλατε τελικά…

-Την έβαλα διότι μου λέει δεν γίνεται, θα σε βλέπουν οι άλλοι. Όλοι οι άλλοι έχουν, εσύ γιατί να μην έχεις;

-Τεστ κάνατε;

-Όχι. Διότι πιστεύω δεν είχε κανένας εδώ μέσα. Άλλοι έκαναν. Και εγώ αρκετές μέρες είχα πάει στην Πάφο και μάλιστα για πρώτη φορά στη ζωή μου, διότι εγώ από δέκα ετών όταν έχασα τον πατέρα έβλεπα ότι ήταν υποχρεωμένος να δουλεύω. Ήταν η μόνη φορά που καθόμουν εκεί και δεν είχα να κάνω τίποτα. Βεβαίως σκεφτόμουν τα της Εκκλησίας. Και με έπαιρναν μερικοί τηλέφωνο και με ρωτούσαν που είσαι; Και απαντούσα “στο κούνος club”, αφού δεν κάνω τίποτε.

Σχετικά Άρθρα

Στην Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση με τίτλο «Έλα και χάρισε ένα χαμόγελο!» ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου

Στην Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση με τίτλο «Έλα και χάρισε ένα χαμόγελο!» ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 21 / 12 / 2023 , 17:38 από news_room Με μεγάλη προσέλευση μικρών και μεγάλων και με εξαιρετική επιτυχία στέφθηκε η χριστουγεννιάτικη, φιλανθρωπική εκδήλωση του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών υπό τον τίτλο: «Έλα και χάρισε ένα… χαμόγελο» την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023. Η εκδήλωση ξεκίνησε με κάλαντα και χριστουγεννιάτικα τραγούδια […]

Συνεχίζεται η προσκυνηματική επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων στην Πάφο

Συνεχίζεται η προσκυνηματική επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων στην Πάφο

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 28 / 9 / 2022 , 20:45 από news_room Την Τρίτη, 27.09.2022, συνοδευόμενος από τον Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων κ. Νικήτας επισκέφθηκε τον ιστορικό Ναό της Αγίας Παρασκευής του 9ου αιώνα στη Γεροσκήπου και το παρακείμενο βυζαντινό μουσείο της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου. Κατόπιν, στην Πάφο τον Άγιο Θυατείρων υποδέχθηκε […]