15 °C Athens, GR
19/04/2024

Τελευταια Νέα
Σε ιστορικά υψηλά η άμεση συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία Αποφάσεις Ιεράς Συνόδου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων Λέρος: Το νησί που δεν πρέπει να παραλείψει κανείς για τις καλοκαιρινές του διακοπές Χειροτονία Διακόνου στην Ι.Μ. Νέας Ιωνίας Χειροτονία Πρεσβυτέρου από τον Επίσκοπο Μελιτηνής στο Μπέρμιγχαμ Πώς η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας μπορεί να γίνει απάντηση στο στεγαστικό ζήτημα Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας σε εκδήλωση «ύμνο» στην Ελληνοαυστραλιανή φιλία Ενοχή για τον θάνατο της Τζωρτζίνας, αποφάσισε το δικαστήριο για την Ρούλα Πισπιρίγκου Ένοχος ο Μίχος για τον βιασμό της 12χρονης στον Κολωνό – Αθώα η Μητέρα της ανήλικης Την υπουργό Εσωτερικών της Ελλάδας υποδέχτηκε o Αρχιεπίσκοπος Αμερικής H United Airlines επεκτείνει τις εποχικές πτήσεις της από την Αθήνα προς Νέα Υόρκη / Ουάσινγκτον Κουρά Μεγαλοσχήμου Μοναχής στην Ιερά Μονή Παναγίας Ξενιάς Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: «Δεν μπορεί να γίνεται εμπορία είτε ιερών λειψάνων, είτε θαυμάτων» Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε επίσκοπο Συνάδων τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Αβραμόπουλο Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε επίσκοπο Διοκλείας τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Α. Αμερικής, Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο Νέα Μητρόπολη Ιρλανδίας ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Επίσκεψη με νόημα και ουσία Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο 9o Διεθνές Συνέδριο “Our Ocean” Λίβανος: Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν θέσεις της Χεζμπολάχ Οικουμενικός και Αρχιεπίσκοπος Αθηνών στην αναγόρευση του ομότιμου Καθηγητή Βλάσιου Φειδά σε Επίτιμο Καθηγητή του ΕΚΠΑ Παρέλαση για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας στη Νέα Υόρκη Η εορτή της Σταυροπροσκυνήσεως στην Ι.Μ. Τιμίου Σταυρού στη Δυτική Νέα Ιερουσαλήμ Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μεταφοράς στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκίνησε το ταξίδι της Διοργανώνεται η 6η Διεθνής Μουσική Ολυμπιάδα, στην Κύπρο, 18-20 Απριλίου 2024 Το adologala.gr συμμετέχει στην 24ωρη Πανελλαδική Απεργία της ΓΣΕΕ και δεν θα δημοσιεύει ειδήσεις

Στο Καϊμακλί λειτούργησε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου την Κυριακή της Σαμαρείτιδος

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 30 / 5 / 2020 , 13:21 από

Στον ενοριακό ιερό ναό της αγίας μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας στο Καϊμακλί Λευκωσίας λειτούργησε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος κατά την Κυριακή τής Σαμαρείτιδος, όπως ονομάζεται η τέταρτη από του Πάσχα Κυριακή.

Ο Μακαριώτατος χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, ενω κατά τη διάρκεια τού Κοινωνικού απηύθυνε πνευματικό λόγο προς τους πιστούς, ερμηνεύοντας το χωρίο τής σημερινής ευαγγελικής περικοπής ότι «Πνεῦμα ὁ Θεὸς καὶ τοὺς προσκυνοῦντας Αὐτόν, ἐν πνεύματι καὶ ἀληθείᾳ δεῖ προσκυνεῖν».

«Κουρασμένος ο Κύριός μας εκ της οδοιπορίας», είπε ο Μακαριώτατος, «κάθισε κοντά στο φρέαρ τού Ιακώβ για να ξεκουραστεί. Εκεί, κι ενώ ήταν μεσημέρι, χρόνος κατά τον οποίο δεν σύχναζαν πολλοί στο πηγάδι, έρχεται μία Σαμαρείτιδα, για να αντλήσει νερό. Ο Κύριος, λοιπόν, της ζητάει να Του δώσει νερό να πιει. Εκείνη, όμως, ξαφνιασμένη από το αίτημα τού άγνωστου μέχρι τότε για αυτήν Κυρίου μας, Τού απαντά «Οὐ συγχρῶνται Ἰουδαῖοι Σαμαρείταις· πώς εσύ όντας Ιουδαίος, ζητάς από μένα, μία Σαμαρείτιδα νερό για να πιεις;»

Τότε, λοιπόν, ξεκίνησε η αποκάλυψη τού Κυρίου μας. Αφού της απαρίθμησε τα ενδόμυχα τής ψυχής της, στο τέλος τής αποκάλυψε ποιός είναι στην πραγματικότητα. Και της εκμυστηρεύεται πως μπορεί να της δώσει «ὕδωρ ζῶν». Νερό, με το οποίο δεν θα είχε πια την αίσθηση τής δίψας. Καθότι, όποιος πίνει από το πνευματικό νερό τού Κυρίου, δεν ξαναδιψά ποτέ.

Πήρε θάρρος και Τον ρώτησε «πού πρέπει να προσευχόμαστε, πού πρέπει να δοξολογούμε τον Θεό; Στον ναό ή στο όρος Γαριζίν. Και ο Χριστός τής είπε «Δεν θα χρειαστεί ούτε στο ένα ούτε στο άλλο να υμνούμε τον Θεό. Διότι ο Θεός είναι Πνεύμα. Κι εκείνοι που θέλουν να Τον προσκυνούν πρέπει να Τον προσκυνούν εν πνεύματι και ἀληθείᾳ. Ήθελε να της πει ότι, μετά το πάθος και την Ανάστασή Του, οι χριστιανοί πρέπει να έχουν μία ζωή μυστηριακή, εσωτερική, καρδιακή, όπου θα υμνούν και θα προσκυνούν τον Θεό, αφού προηγουμένως θα ζουν εν Χριστώ και θα βιώνουν μέσα τους το Άγιο Πνεύμα.

Διότι ο Χριστός είναι η Αλήθεια. Και το Άγιον Πνεύμα είναι το Πνεύμα του Θεού, που αποστέλλεται εκ του Πατρός διά του Υιού. Και αυτοί που θέλουν ειλικρινά να προσκυνούν τον Τριαδικό Θεό, πρέπει πρώτα να αφήσουν ελεύθερη την καρδιά τους ώστε να εισέλθει ο Τριαδικός Θεός και να κατεργαστεί την σωτηρία τους.

Και τελευταίως, αδελφοί μου, ακούστηκαν πολλά. Και αρκετοί διαμαρτύρονταν «Γιατί να κλείσουν οι ναοί;» Την απάντηση μάς την δίνει ο Χριστός στη σημερινή περικοπή. Ούτε μόνο στο Όρος Γαριζίν, ούτε μόνο στον ναό, αλλά πρώτιστα μέσα μας βιώνεται ο Θεός. Και χωρίς Αυτόν, κανένας μας δεν μπορεί να επιλύσει τα προβλήματα τού κόσμου. Μόνο με τον Χριστό βιούμενο στην καρδιά του μπορεί ο άνθρωπος να επιλύσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει.

Και τον κορωναϊό, μόνο με την παρουσία τού Θεού μέσα μας μπορούμε να τον υπερπηδήσουμε, να τον καταφρονήσουμε και να τον νικήσουμε. Και όπως βλέπετε σήμερα, με πολλή προσοχή εκ μέρους μας δώσαμε οδηγίες στους κληρικούς μας να διευθετήσουν τους ναούς ώστε να μπορούν να δεχθούν περισσότερους πιστούς, τηρώντας βέβαια μεγάλες αποστάσεις. Και εντός των επόμενων ημερών θα έχουμε ακόμη πιο ελεύθερη την πρόσβαση στους ναούς μας. Αυτό που έχουμε έγνοια, είναι να μην επιτρέψουμε να δημιουργηθεί συμφόρηση με αποτέλεσμα να υπάρχει πιθανότητα να μεταδοθεί η ασθένεια εξαιτίας τής αδιαφορίας μας. Κι ευελπιστώ, αυτή τη διαρρύθμιση τού ναού που βλέπω εδώ, να την έχουν τηρήσει και όλοι οι ναοί τής Κύπρου μας.

Εύχομαι να περάσει σύντομα αυτή η δοκιμασία. Αν έχουμε μέσα μας τον Θεό, τότε όλα μπορούμε να τα ξεπερνούμε».

Σχετικά Άρθρα

Αγιασμός στο Γραφείο του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου

Αγιασμός στο Γραφείο του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 2 / 11 / 2021 , 0:07 από news_room Με την ευκαιρία τής έλευσης τού νέου μηνός Νοεμβρίου, τελέστηκε το πρωί τής Δευτέρας 1ης Νοεμβρίου 2021, στο γραφείο τού Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου, ο μηνιαίος αγιασμός, στην παρουσία τού Μακαριωτάτου, των Επισκόπων Καρπασίας κ. Χριστοφόρου, Νεαπόλεως κ. Πορφυρίου και Νιτρίας κ. Νικοδήμου και των […]

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: Να έχουμε έγνοια για την κατεχόμενη και την ελεύθερη Κύπρο

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: Να έχουμε έγνοια για την κατεχόμενη και την ελεύθερη Κύπρο

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 25 / 1 / 2023 , 16:18 από news_room Να έχουμε έγνοια για την κατεχόμενη και την ελεύθερη Κύπρο, ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος, στο πλαίσιο δεξίωσης στην Αρχιεπισκοπή, το βράδυ της Τρίτης. Της δεξίωσης προηγήθηκε η 9η σύναξη των Εκκλησιαστικών Επιτροπών της κατεχόμενης Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας, καθώς και ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, με […]