22 °C Athens, GR
26/03/2023

Τελευταια Νέα
Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Σε αργία ο κληρικός της Ι.Μ. Ρεθύμνης, Πρωτοπρεσβύτερος Εμμανουήλ Σαρρής Λαμπρά τα Ονομαστήρια του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών: «Μην χάνουμε το θάρρος και την υπομονή μας» SuperFoods Festival: Το πιο “υγιεινό φεστιβάλ” της πόλης ανοίγει τις πύλες του στο Ζάππειο Νεαρές γυναίκες αφηγούνται και στέλνουν μηνύματα κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης Το μνημείο-σύμβολο του Τορίνο φωτίστηκε με τη γαλανόλευκη Η 25η Μαρτίου στη Μητρόπολη Θηβών & Λεβαδείας Εθνική ανάταση και υπερηφάνεια στην κορύφωση των εορτασμών για την Ελληνική Παλιγγενεσία στο Σύδνεϋ Θεσσαλονίκη: Στις Ιερές Ακολουθίες για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου ο Σταύρος Καλαφάτης Ο Πατριάρχης Βουλγαρίας Νεόφυτος δέχθηκε τον αρχηγό του PP GERB Μπόικο Μπορίσοφ Δέσμευση Καναδά για αύξηση δαπανών για το νερό στις Μεγάλες Λίμνες μετά τις συνομιλίες Τριντό-Μπάιντεν

Συνέντευξη Αρχιεπισκόπου Κύπρου στον Alpha

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 30 / 5 / 2020 , 13:16 από

Αυστηρά μηνύματα προς τους ιερείς και τους Μητροπολίτες για τη στάση που τήρησαν και τηρούν εν μέσω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων στέλνει ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στον Alpha.


Ο Μακαριώτατος κάλεσε τους Μητροπολίτες που θέλουν να κάνουν σόου, να αφήσουν τη δουλειά αυτή στους πολιτικούς και παραδέχθηκε ότι η Αστυνομία όσες φορές παρενέβη σε ναούς ήταν γιατί υπήρχαν ευθύνες ιερέων. Εμφανίστηκε κάθετος αναφορικά με το ζήτημα της Θείας Κοινωνίας, λέγοντας ότι είναι ένα θέμα το οποίο αφορά αποκλειστικά την εκκλησία και πως αυτό το μήνυμα μετέφερε στον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όταν δε ρωτήθηκε για το πως πέρασε την περίοδο της καραντίνας, απάντησε χαριτολογώντας “στο κούνος club” και πως δεν έκανε απολύτως τίποτα.

Αυτούσια η συνέντευξη

-Να κάνουμε αρχή από τη στάση σας η οποία εκτιμήθηκε δεόντως από την κοινωνία. Πολλοί σας χαρακτήρισαν -μέσα σ’ αυτή την κρίση- ως η φωνή της λογικής στην Εκκλησία. Και θέλω να ρωτήσω, Μακαριότατε, πόσο δύσκολο ήταν να δώσετε απάντηση στο ερώτημα υγεία ή πίστη με τα ήθη που γνωρίζουμε όλα αυτά τα χρόνια;

-Αυτά πάνε μαζί. Δεν υποβαθμίζω την πίστη σ’ αυτή την περίπτωση. Την πίστη την έχουμε μέσα μας, είναι αυτή που μας βοηθά να υπερπηδήσουμε πολλές δυσκολίες.

-Υπήρξαν Ιεράρχες που απέναντι στη δική σας στάση ή κόντρα στη δική σας στάση εξέφρασαν ακραίες θέσεις, παραβίασαν διατάγματα. Υπάρχει υπόθεση ανοιχτή ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα…

-Να σας πω, επειδή -αν μου επιτρέπεται η φράση- είμαι παλιά καραβάνα, δεν είμαι πρωτάρης. Έχω πέραν του μισού αιώνα υπηρεσία μέσα στην Εκκλησία. Πέρασα χειρότερες αναμπουμπούλες από τη σημερινή. Δεν επιθυμώ αν διαπληκτίζομαι με τους αδελφούς, γιατί τότε θα κατεβάσουμε το επίπεδο πλέον της Εκκλησίας χαμηλά. Πολλές φορές κάνω πως δεν καταλαβαίνω για να διατηρήσουμε το επίπεδο. Πολλές φορές αναγκάζομαι να κάνω κάποιες παρατηρήσεις. Αν ακούσουν πάει καλά, αν δεν ακούσουν…

-Αν για παράδειγμα εντοπιστούν όμως ποινικής ευθύνες, εσείς τι θα πράξετε τότε;

-Δεν θα επιτρέψω να ζημιωθεί η Εκκλησία. Δεν θα τσακώνομαι μαζί τους. Να διαπληκτιζόμαστε και ο κόσμος να μας κατηγορεί. Για να αποφευχθεί η οποιαδήποτε έξαρση στις σχέσεις μας έμαθα να σιωπώ. Εκείνοι νομίζουν ότι λένε φιλοσοφίες. Ότι κάνουν το σόου τους και θα τους χειροκροτήσουν. Και μπορεί να τους χειροκροτήσουν. Οι λίγοι. Ο κόσμος ο πολύς όμως καταλαβαίνει γιατί το κάνουν και εκτίθενται.

-Εν τοιαύτη περιπτώσει ο πολύς ο κόσμος επέστρεψε στις εκκλησίες τις τελευταίες ημέρες, υπό ιδιαίτερες συνθήκες.

-Επιστρέφει. Είναι φοβισμένος ακόμα και καλά κάνει να είναι φοβισμένος. Να προσπαθεί να τηρεί τα μέτρα που εξήγγειλε η Κυβέρνηση.

-Κύλησαν όλα ομαλά αυτές τις μέρες;

-Νομίζω ναι. Και εάν επενέβη κάπου η Αστυνομία νομίζω φταίμε εμείς. Φταίνε οι δικοί μας. Κάπου δεν συμπεριφέρθηκαν καλά ή κληρικοί ή λαϊκοι επίτροποι.

-Σε ό,τι αφορά στο μυστήριο της Θείας Κοινωνίας. Υπήρξαν διάφορες προτάσεις, ανάμεσα σ’ αυτές και η πρόταση για κουταλάκια μιας χρήσης. Αντιλαμβάνομαι ότι διαφωνείτε εσείς μ’ αυτό.

-Ναι. Είχα πει στην Κυβέρνηση ότι “ξεχάστε το, είναι θέμα μυστηρίου και δεν συζητώ μαζί σας”. Όποιος δεν θέλει να μην έρθει να κοινωνήσει, δεν υποχρεώνουμε κανέναν να κοινωνήσει. Αν δεν πιστεύει αυτό που του λέμε εμείς να μην κοινωνήσει να πάει στο καλό.

-Τι σας είπε ο Πρόεδρος;

-Του είπα ότι δεν το συζητώ μαζί του, αλλά του είπα ότι ήταν σε κέντρα ανιάτων πολλοί και δεν έπαθαν τίποτα. Και μάλιστα του είπα -και το δέχθηκε χαμογελώντας κι ο Πρόεδρος- ότι “Πρόεδρε δεν είναι δουλειά δική σου τούτη”.

-Υπήρξαν στα πρώτα κύματα κρουσμάτων και κάποιοι ασθενείς από τις εκκλησίες, ψάλτες γνωρίζουμε εμείς. Από τότε δεν υπήρξαν κάποια άλλα κρούσματα ή τουλάχιστον δεν ενημερώθηκε για άλλα κρούσματα σε εκκλησίες.

-Ναι. Δεν ήταν μέσα στην εκκλησία που μεταδόθηκε. Ένας, που επενέβηκα μάλιστα κι εγώ, με πήρε ο Μητροπολίτης: “ένας είναι άρρωστος με κορωνοϊο και δεν έχει κοντά του συγγενείς – παιδιά. Είναι μόνος και δεν τον λαμβάνει υπόψιν του κανένας”. Για να είμαι ειλικρινής πήρα κι εγώ στον αριθμό που μας έδωσαν, δεν απαντούσαν. Οπότε πήρα την Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας και λέω “ο τάδε είναι ασθενής, σας παρακαλώ δεν έχει κανέναν, βοηθήστε να πάει στο Γενικό Νοσοκομείο να τον περιθάλψουν”.

-Αν ω μη γένοιτο βρεθεί κάποιο κρούσμα στην Εκκλησία σ’ αυτή τη φάση, υπάρχει ένας σχεδιασμός, ένα πλάνο; Για παράδειγμα αν σε μία επιχείρηση υπάρξει κάποιος θετικός, θα κλείσει για κάποιες μέρες, θα γίνει απολύμανση. Συγχωρέστε μου την αφέλεια, κάτι ανάλογο συμβαίνει και στις εκκλησίες;

-Ήμουν πιο αυστηρός εγώ. Είπα: Αν δεν κρατήσετε αυτά τα μέτρα, για να μην συμβεί το δυσάρεστο, το μεν ιερέα θα τον τιμωρήσω, με αργία και κόψιμο μισθού, τον δε επίτροπο θα τον παραιτήσω αμέσως. Ήταν της Μεσοπεντηκοστής και το βράδυ θα πήγαινα στην Αγία Σοφία να προστώ του εσπερινού. Πήγαν μερικές κυρίες και έκατσαν η μία δίπλα στην άλλη. Ενώ είχα πει εκ των προτέρων ότι “αυτά θα κάνετε”. Σε κάποια στιγμή ήρθε ο ιερέας, ο προϊστάμενος εκεί να με ρωτήσει κάτι. Λέγω “αυτή η κατάσταση δεν μου αρέσει, γιατί επιτρέψατε και κάθονται δίπλα – διπλά. Ή θα σας διώξω από το ναό να πάτε αλλού, να πάτε σε ξωκλήσια έξω ή θα κλείσω την εκκλησία”. Δεν γίνεται. Πρέπει να είμαστε αυστηροί.

-Δεν ήσασταν το ίδιο αυστηρός όταν μιλούσαμε για τους Μητροπολίτες όμως…

-Η κάθε Μητρόπολη έχει μιαν ανεξαρτησία, δεν μπορείς να επεμβαίνεις στα εσωτερικά της άλλης Μητρόπολης. Μερικοί βγήκαν και… μάλιστα έναν τον χαρακτήρισε ο Γενικός Εισαγγελέας. Ε λέω καλά να πάθουν, να μάθουν να είναι σωστοί. Όταν δεν σκεπτόμαστε και θέλουμε να κάνουμε σόου. Σόου ας κάνουν οι πολιτικοί, εμείς δεν είμαστε πολιτικοί. Αν ένας κληρικός γίνεται για να έχει τα εγκόλπια στο στήθος, για να έχει τη μίτρα στο κεφάλι, για να κρατά τα μπαστούνια του κλπ.

-Λέει κι ο λαός ότι τα ράσα δεν κάνουν το παπά πολλές φορές…

-Έτσι.

-Επιτρέψτε μου ένα ερώτημα επί προσωπικού, η δική σας υγεία είναι εντάξει, όλα καλά. Έτσι;

-Δόξα τω Θεό. Μετά την επίσκεψη που είχα στην Αμερική, αν και εδώ ο ογκολόγος μου είναι πολύ καλός. Οι μισές εστίες είχαν καταστραφεί με την χημειοθεραπεία που έπαιρνα. Τις άλλες κατέστρεψε ο γιατρός στην Αμερική. Κάνω μίαν προληπτική χημειοθεραπεία και προχθές που κάναμε την αξονική φάνηκε ότι το συκώτι ήταν καθαρό.

-Φοβηθήκατε ότι μπορεί να νοσήσετε κι εσείς;

-Ασφαλώς. Και μάλιστα είμαι τύπος ευπαθής, αλλά και πρόσεχα. Δεν έβαλα μάσκα και μάλιστα όταν πήγαινα για χημειοθεραπεία μου είπε ο γιατρός “δεν μπορείς να μπεις στο ογκολογικό αν δεν βάλεις τη μάσκα”. Και είπα να αστιέψω λίγον το γιατρό. Λέω του “γιατρέ, μα όταν ήμουν μικρός δεν έγινα μασκαράς καμιά φορά, θα με κάνεις μασκαρά τώρα γεράματα μου;”. “Όχι, όχι, όχι” μου λέει “παρ’ την μάσκα, βαλ’ την”. Για το θεαθήναι, διότι δεν πιστεύω ότι, πάω κατευθείαν στο χώρο εκεί για να αρχίσει η χημειοθεραπεία

-Την βάλατε τελικά…

-Την έβαλα διότι μου λέει δεν γίνεται, θα σε βλέπουν οι άλλοι. Όλοι οι άλλοι έχουν, εσύ γιατί να μην έχεις;

-Τεστ κάνατε;

-Όχι. Διότι πιστεύω δεν είχε κανένας εδώ μέσα. Άλλοι έκαναν. Και εγώ αρκετές μέρες είχα πάει στην Πάφο και μάλιστα για πρώτη φορά στη ζωή μου, διότι εγώ από δέκα ετών όταν έχασα τον πατέρα έβλεπα ότι ήταν υποχρεωμένος να δουλεύω. Ήταν η μόνη φορά που καθόμουν εκεί και δεν είχα να κάνω τίποτα. Βεβαίως σκεφτόμουν τα της Εκκλησίας. Και με έπαιρναν μερικοί τηλέφωνο και με ρωτούσαν που είσαι; Και απαντούσα “στο κούνος club”, αφού δεν κάνω τίποτε.

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Πρώτο Ετήσιο Μνημόσυνο Μακαριστού π. Γρηγόριου Μουσουρούλη 1

Πρώτο Ετήσιο Μνημόσυνο Μακαριστού π. Γρηγόριου Μουσουρούλη

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 9 / 1 / 2022 , 17:45 από news_room Μέσα σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε σήμερα Κυριακή 9 Ιανουαρίου, το πρώτο ετήσιο μνημόσυνο τού μακαριστού αρχιμ. Γρηγορίου Μουσουρούλη, πρώην Αρχιγραμματέως τής Ιεράς Συνόδου τής Εκκλησίας Κύπρου, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό τού Αποστόλου Βαρνάβα Λευκωσίας. Ο μακαριστός π. Γρηγόριος εκοιμήθη […]

Αρχιεπισκοπικές Εκλογές 2022

Αρχιεπισκοπικές Εκλογές: Ενημέρωση εκλογέων για τους προκαταρκτικούς καταλόγους

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 4 / 12 / 2022 , 23:29 από news_room Η Εκκλησία της Κύπρου, προκειμένου να είναι σε θέση να διεξαγάγει έγκυρα και έγκαιρα τις επικείμενες Αρχιεπισκοπικές Εκλογές, ενημερώνει κάθε ενδιαφερόμενο αφού πρώτα έχει ήδη προηγηθεί η αναγκαία και σχετική διαβούλευση και συνεννόηση με την Επίτροπο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων […]

Pin It on Pinterest