32 °C Athens, GR
04/07/2026

Τελευταια Νέα
6 Χρόνια ADOLOGALA.GR Δημογραφικό: Μείωση του πληθυσμού κατά σχεδόν 500 χιλ. άτομα – Κατάρρευση των γεννήσεων Τι προβλέπει ο νέος κώδικας οδικής κυκλοφορίας ο οποίος δίνει έμφαση στην αντιμετώπιση και αποτροπή παραβάσεων – Αναλυτικά Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Νίκος Παπανδρέου: Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας είναι «φάρος» για τον Ελληνισμό στην Αφρική Μάλι: Οι αντάρτες πιέζουν την κυβέρνηση με νέο κύμα επιθέσεων Κίνα: Δύο νέοι στρατηγοί προάγονται εν μέσω εκκαθαρίσεων για διαφθορά Αστυνομία: Μπλόκο σε μεταφορά 50 πιστολιών από την Τουρκία – Σύλληψη δύο Τούρκων στη Θράκη Κυκλική Οικονομία: Το σχέδιο που αλλάζει τα ξενοδοχεία της Κύπρου Λαμπρά Θυρανοίξια του Ιερού Ναού της Υπαπαντής στην Τάντα από τον Πατριάρχη Θεόδωρο Β’ Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Να ανανεώσουμε τις προσπάθειες για έναν δίκαιο σκοπό» Έλεγχοι για εμπορία ανθρώπων σε Αθήνα και Καλλιθέα – Τι εντόπισε η Αστυνομία Τασούλας προς Τραμπ: Βαθιά ριζωμένοι οι δεσμοί Ελλάδας – ΗΠΑ Λέρος : Μουσική, θέατρο και παράδοση σε ένα μοναδικό πολύμηνο πολιτιστικό φεστιβάλ – Πρόγραμμα 2026

Οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες δηλώνουν πως ενισχύονται εκ νέου οι ισλαμιστικές τρομοκρατικές ομάδες – Adologala.gr

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 13 / 7 / 2021 , 0:28 από news_room

Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung με τίτλο «Γερμανικές Μυστικές Υπηρεσίες: Το ‘Ισλαμικό Κράτος’ επιστρέφει», αναφέρει πως οι Γερμανικές Μυστικές Υπηρεσίες (BND) προειδοποιούν για επανενίσχυση των ισλαμιστικών τρομοκρατικών ομάδων.

Ο Πρόεδρος των BND Μπρούνο Καλ δήλωσε στην ε/φ ότι σχεδόν 20 χρόνια μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου παραμένει η απειλή από το τρομοκρατικό δίκτυο της al-Qaida και των τρομοκρατών παραστρατιωτικών του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους (IS).

«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε καμία αφορμή να άρουμε τον συναγερμό», σημείωσε.

Ακόμα κι αν σημειώθηκαν επιτυχίες, όπως η στρατιωτική νίκη επί του IS στις περιοχές – πυρήνες του Ιράκ και της Συρίας, ο αριθμός των δρώντων στην τρομοκρατία αυξήθηκε, ανέφερε και πρόσθεσε ότι έτσι, οι τζιχαντιστές θα μπορούσαν σήμερα να επιχειρήσουν όχι μόνο χτυπήματα στην περιοχή, αλλά «από εκεί ως ορμητήριο να δράσουν και προς τα έξω».

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για διεύρυνση των τρομοκρατικών δομών βρίσκεται, κατά τον κ. Kαλ, εκεί «όπου λείπουν το κύρος του κράτους και οι δομές».

Ανέφερε ότι αυτό αφορά προπάντων την Εγγύς και τη Μέση Ανατολή, τις χώρες του Σαχέλ, όλο και περισσότερο όμως και τη Νότιο Αφρική και εν μέρει την Κεντρική Ασία.

Εκεί βρίσκουν πρόσφορο έδαφος οι τρομοκρατικές ομάδες, επειδή φαντάζει ελκυστικό «το να πληρωθεί το κενό κι μετά να είναι κανείς μέρος του παιχνιδιού: μια νέα εξουσία, που θα αντιστοιχεί τόσο στη Σαρία όσο και θα φέρνει κοινωνικές υποσχέσεις», πρόσθεσε.

Ο κ. Καλ είπε ότι για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών ομάδων υπάρχει μόνο ένα μέσο, δήλωσε ο επικεφαλής των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών: «Να είμαστε παρόντες». Η μάχη κατά των πυρήνων του IS πρέπει να συνεχιστεί, ανέφερε.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να συμπαραστεκόμαστε στις χώρες από τις οποίες ξεκίνησε αυτό το κακό», πρόσθεσε.

Μετά και την επίθεση στον γερμανικό στρατό στο Μάλι είναι «προφανές ότι δεν μπορεί να εξαφανιστεί από εκεί η Δύση». Η Ευρώπη θα πρέπει να κάνει τα πάντα για να υποστηρίξει τα κράτη της ζώνης του Σαχέλ και να έχει συνείδηση του ότι «πρόκειται εδώ για μια γειτονική περιοχή, στην οποία οι κίνδυνοι για την ασφάλεια έχουν άμεσες συνέπειες», υπογράμμισε ο Πρόεδρος των BND.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Mακρόν ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει 2.000 από τους 5.100 εγκατεστημένους εκεί στρατιώτες. Το βάρος δεν θα πρέπει να πέφτει μόνο στους ώμους μιας χώρας, είπε ο κ. Kαλ.

Πρόσθεσε ότι πέρα από τη στρατιωτική καταπολέμηση τρομοκρατικών ομάδων, η Δύση θα πρέπει να προσπαθήσει «να βελτιώσει την οικονομία και τις υποδομές έτσι, ώστε να δοθούν και στον αυξανόμενο πληθυσμό αρκετές προοπτικές, που καθιστούν την τρομοκρατία και τη μετανάστευση περιττές».

Λόγω της απόσυρσης των δυτικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, το 2001 ήταν «απόλυτα ορθό» να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία που ξεκίνησε από εκεί, είπε ο κ. Καλ.

Πρόσθεσε δε ότι είναι και προς το συμφέρον των Ταλιμπάν «να κρατήσουν μακριά από εκεί τις τρομοκρατικές δομές. Το σημαντικότερο δίδαγμα από την αποστολή στο Αφγανιστάν είναι «να αποτραπεί, ει δυνατόν, εν τη γενέσει της η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη τρομοκρατικών δομών», όπως είπε.

Ταυτόχρονα, η Δύση οφείλει «να μην υπόσχεται παλάτια στην άμμο, π.χ. την εξαγωγή δημοκρατίας και κράτους δικαίου», κατέληξε ο Πρόεδρος των BND.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αυστραλίας Μακάριος για το Νίκο Μαγγίνα: Προπέμπουμε σήμερα ένα κοσμοκαλόγερο.

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 13 / 4 / 2021 , 17:07 από news_room Αυστραλίας Μακάριος για το Νίκο Μαγγίνα: Προπέμπουμε σήμερα ένα κοσμοκαλόγερο.             Με μεγάλη θλίψη και πόνο ψυχής έφτασε στην Αυστραλία το δυσάρεστο άγγελμα της κοιμήσεως του αειμνήστου Νικολάου Μαγγίνα, δημοσιογράφου και φωτογράφου του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου και φίλου του Αρχιεπισκόπου μας. Ο Αρχιεπίσκοπος, σήμερα […]

εκπτωσεις

Ανοικτά αύριο τα καταστήματα στο πλαίσιο των χειμερινών εκπτώσεων

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 15 / 1 / 2022 , 20:43 από news_room Ανοιχτά θα είναι την Κυριακή 16 Ιανουαρίου τα εμπορικά καταστήματα σε όλη την επικράτεια, με προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας από τους εμπορικούς συλλόγους, 11 το πρωί με 6 το απόγευμα. Τα εμπορικά κέντρα, τα πολυκαταστήματα και τα σούπερ μάρκετ σε όλη τη Ελλάδα, ανάλογα με […]