29 °C Athens, GR
02/07/2026

Τελευταια Νέα
6 Χρόνια ADOLOGALA.GR Δημογραφικό: Μείωση του πληθυσμού κατά σχεδόν 500 χιλ. άτομα – Κατάρρευση των γεννήσεων Τι προβλέπει ο νέος κώδικας οδικής κυκλοφορίας ο οποίος δίνει έμφαση στην αντιμετώπιση και αποτροπή παραβάσεων – Αναλυτικά Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Αθήνα: Συλλήψεις από την ΔΑΟΕ φιλάθλων για οπαδική βία, ναρκωτικά, εκβιάσεις και εμπρησμούς Συνάντηση Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου με τον Πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ Ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας στη γιορτή των Αγίων Αναργύρων Ενορίας Μύρτου Ιεράπετρας Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος ευλόγησε το ανθρωπιστικό έργο του Ιδρύματος Four Homes of Mercy – Siksek στη Βηθανία Δημογραφικές εξελίξεις στην Ελλάδα στο επίκεντρο εκδήλωσης στο Καλαμάκι Πηλίου Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 27ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Κύπρου Βενεζουέλα: Οι γιατροί προειδοποιούν για νέα ανθρωπιστική και υγειονομική κρίση μετά τους φονικούς σεισμούς Γουατεμάλα: Νέες έρευνες για υποθέσεις διαφθοράς προαναγγέλλει ο γενικός εισαγγελέας Η Ινδία ετοιμάζει επιχείρηση ανάσυρσης του πιο διάσημου ορειβάτη του Έβερεστ Αγώνας μπάσκετ νέων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με νέους του Σωφρονιστικού Καταστήματος Αυλώνα

Η Βραζιλία αναφέρει μείωση των ρυθμών αποψίλωσης της Αμαζονίου, αντιδρώντας στις κατηγορίες των ΗΠΑ για δασμούς

I Brazilia anaferei meiosi ton rythmon apopsilosis tis Amazoniou, antidrontas stis katigories ton IPA gia dasmous

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 12 / 6 / 2026 , 6:20 από news_room

ΣΑΟ ΠΑΟΛΟ — Βραζιλιάνοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν την Πέμπτη μια απότομη πτώση των ρυθμών αποψίλωσης των δασών, αντικρούοντας ένα από τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση Τραμπ την περασμένη εβδομάδα για να δικαιολογήσει πρόσθετους δασμούς στη χώρα της Νότιας Αμερικής .

Τον Μάιο, η αποψίλωση των δασών του Αμαζονίου ήταν 61,4% χαμηλότερη από ό,τι τον ίδιο μήνα του 2025, σύμφωνα με αξιωματούχους του Εθνικού Ινστιτούτου Διαστημικής Έρευνας (INPE) και του Υπουργείου Περιβάλλοντος.




Ωστόσο, αποψιλώθηκαν 370 τετραγωνικά χιλιόμετρα (σχεδόν 143 τετραγωνικά μίλια) τροπικού δάσους. Η αποψίλωση των δασών κατά την ίδια περίοδο μειώθηκε κατά 12% στη Σεράντο, μια σαβάνα στην κεντρική Βραζιλία που βρίσκεται εδώ και καιρό υπό πίεση από τον ισχυρό αγροτικό τομέα.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Ζοάο Πάολο Καπομπιάνκο δήλωσε ότι ο αριθμός είναι ο χαμηλότερος που έχει καταγραφεί ποτέ για τον Μάιο και ότι η Βραζιλία βρίσκεται σε καλό δρόμο για να φτάσει τα χαμηλότερα ετήσια επίπεδά της μόλις ενοποιηθούν τα δεδομένα το επόμενο εξάμηνο.

Είπε ότι ο μήνας αυτός συνήθως παρουσιάζει υψηλότερη αποψίλωση των δασών, επειδή σηματοδοτεί την έναρξη της περιόδου ξηρασίας στον Αμαζόνιο. Στους 10 μήνες από τον Αύγουστο του 2025 έως τον Μάιο του 2026, η αποψίλωση των δασών στον Αμαζόνιο μειώθηκε ήδη κατά 37,5%, σε σύγκριση με την ίδια προηγούμενη περίοδο.

Στις 2 Ιουνίου, η κυβέρνηση Τραμπ πρότεινε δασμούς 25% στις εισαγωγές από τη Βραζιλία , λέγοντας ότι η 10η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο εμπλέκεται σε εμπορικές πρακτικές που είναι «παράλογες» και που «επιβαρύνουν ή περιορίζουν το εμπόριο των ΗΠΑ». Η ανακοίνωση ήρθε μετά από έρευνα του Γραφείου του Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ που κατηγόρησε τη Βραζιλία για παράνομη αποψίλωση δασών και άδικους δασμούς, μεταξύ άλλων.

Ο Capobianco δήλωσε ότι τα στοιχεία για την αποψίλωση των δασών «καταρρίπτουν την άδικη και αβάσιμη κατηγορία των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες επικαλέστηκαν την αποψίλωση των δασών για να δικαιολογήσουν την επιβολή δασμών». Ο Πρόεδρος Luiz Inácio Lula da Silva έγνεψε καταφατικά καθώς άκουγε τις παρατηρήσεις.

Ο Λούλα δήλωσε ότι η κυβέρνηση Τραμπ είπε ψέματα όταν επέβαλε για πρώτη φορά πρόσθετους δασμούς στη Βραζιλία πέρυσι, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ είχαν εμπορικό έλλειμμα.

«Και τώρα έθεσαν ερωτήματα σχετικά με την αποψίλωση των δασών. Δεν κατανοούν το έργο που κάνουμε για να μηδενίσουμε την αποψίλωση των δασών έως το 2030. Αυτή δεν είναι απόφαση κανενός COP ή των Ηνωμένων Εθνών. Είναι απόφαση της κυβέρνησής μας», δήλωσε ο πρόεδρος της Βραζιλίας, χρησιμοποιώντας το ακρωνύμιο για τις διασκέψεις του ΟΗΕ για το κλίμα.

«Είναι ζήτημα δικαιοσύνης, της συμβολής της Βραζιλίας στον πλανήτη, της εκπλήρωσης της υποχρέωσής μας να αποφύγουμε την αποψίλωση των δασών όσο το δυνατόν περισσότερο. Η πρόληψη της αποψίλωσης των δασών ωφελεί τη Βραζιλία, ωφελεί τον Αμαζόνιο και ωφελεί τον κόσμο», είπε.

Η αποψίλωση των δασών είναι η κύρια αιτία των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στη Βραζιλία, τα οποία συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ο Αμαζόνιος, το μεγαλύτερο τροπικό δάσος στον κόσμο, παίζει επίσης κρίσιμο ρόλο στη ρύθμιση του κλίματος πολύ πέρα ​​από τη Νότια Αμερική. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η απώλεια δασών θα μπορούσε να επιταχύνει την υπερθέρμανση του πλανήτη και να διαταράξει τη γεωργία ακόμη και στη Μεσοδυτική Αμερική και σε τμήματα της Ευρώπης.




Αφού έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ τις δεκαετίες του 1990 και του 2000, η ​​αποψίλωση των δασών μειώθηκε μέχρι τη θητεία 2019-2022 του τότε προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρο , η κυβέρνηση του οποίου επικρίθηκε ευρέως για την αποδυνάμωση της προστασίας του περιβάλλοντος. Υπό την κυβέρνηση Λούλα, η αποψίλωση των δασών μειώθηκε ξανά, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδό της εδώ και μια δεκαετία πέρυσι.

Παρά τα οφέλη που έχουν σημειωθεί στη διατήρηση της στάσιμης κατάστασης των δασών, ωστόσο, πολλές άλλες απειλές , που κυμαίνονται από την κλιματική αλλαγή έως την πιθανή νομοθεσία που βρίσκεται στον ορίζοντα, θέτουν το δάσος σε κίνδυνο.

Η υποβάθμιση των δασών, που οφείλεται στις πυρκαγιές, την υλοτομία και την ξηρασία, επηρεάζει περίπου το 40% του Αμαζονίου και έχει ξεπεράσει την αποψιλωτική υλοτόμηση τα τελευταία χρόνια. Όλα αυτά θα μπορούσαν να επιδεινωθούν φέτος με ένα ισχυρό Ελ Νίνιο, μια κυκλική θέρμανση του ισημερινού Ειρηνικού, η οποία προκαλεί υψηλότερες θερμοκρασίες και ξηρότερο καιρό στο τροπικό δάσος, συνθήκες που επιδεινώνουν τις πυρκαγιές.

Σχετικά Άρθρα

Δρομολογείται η υπόθεση του π. Παγκρατίου Μερακλή

Δρομολογείται η υπόθεση του π. Παγκρατίου Μερακλή

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 22 / 1 / 2023 , 0:33 από news_room Αδειάζει η κλεψύδρα και μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένονται εξελίξεις για τον κληρικό της Εκκλησίας της Κύπρου π. Παγκράτιο Μερακλή όπου έχει τεθεί σε αργία επί 25 συναπτά έτη. Ο π. Παγκράτιος Μερακλής μετά από 25 χρόνια σε αργία εμφανίζεται έτοιμος να επανέλθει στον […]

Τα αναξιόπιστα δεδομένα αποκρύπτουν πόσο σοβαρή είναι η κρίση ποιότητας του αέρα στην Ινδία

Τα αναξιόπιστα δεδομένα αποκρύπτουν πόσο σοβαρή είναι η κρίση ποιότητας του αέρα στην Ινδία

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 19 / 12 / 2025 , 1:50 από news_room ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ — Πρόσφατες δηλώσεις σχετικά με τη ρύπανση από δύο Ινδούς αξιωματούχους έχουν αυξήσει την απογοήτευση των κατοίκων, οι οποίοι λένε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν είναι πρόθυμοι να αναγνωρίσουν τη σοβαρότητα της κρίσης ποιότητας του αέρα στην Ινδία . Όταν ο […]