24 °C Athens, GR
10/07/2026

Τελευταια Νέα
6 Χρόνια ADOLOGALA.GR Δημογραφικό: Μείωση του πληθυσμού κατά σχεδόν 500 χιλ. άτομα – Κατάρρευση των γεννήσεων Τι προβλέπει ο νέος κώδικας οδικής κυκλοφορίας ο οποίος δίνει έμφαση στην αντιμετώπιση και αποτροπή παραβάσεων – Αναλυτικά Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Παραιτήθηκε από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ο Σωκράτης Φάμελλος Επίσκεψη ρωμαιοκαθολικών φοιτητών στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος Ι.Μ. Κερκύρας: Ο Μητροπολίτης Νεκτάριος ευλόγησε τα παιδιά των κατασκηνώσεων στην Κασσιώπη Ι.Μ. Θηβών: Ο Μητροπολίτης Γεώργιος προεξήρχε των εορτασμών του Αγίου Προκοπίου Σε εξέλιξη παρεμβάσεις συντήρησης στην κεντρική στέγη του Προεδρικού Μεγάρου Χάρης Δούκας: Οι νέοι δημοτικοί αστυνομικοί αναλαμβάνουν δράση στην Αθήνα Ρεκόρ για την αιολική ενέργεια στην Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2026 Η αειφόρος γεωργία περνά μέσα από το σόργο, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Συμφωνία για τη λειτουργία του Πολιτιστικού Χωριού Λέμπας με στόχο τη διεθνή εξωστρέφεια Κίνα: Άνοδος 72% στις εξαγωγές αυτοκινήτων το πρώτο εξάμηνο

Ο Λούλα της Βραζιλίας προειδοποιεί τον Τραμπ να μην αναμειχθεί στις βραζιλιάνικες εκλογές

Ο Λούλα της Βραζιλίας προειδοποιεί τον Τραμπ να μην αναμειχθεί στις βραζιλιάνικες εκλογές

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 18 / 6 / 2026 , 10:27 από news_room

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ | Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα προειδοποίησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ την Τετάρτη να μην αναμειχθεί στις προεδρικές εκλογές της Βραζιλίας τον Οκτώβριο, μετά την τελευταία του κριτική κατά της Βραζιλίας από τον Τραμπ για τις δικαστικές κινήσεις εναντίον των πολιτικών αντιπάλων του Λούλα.



Τα σχόλια δείχνουν την κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Βραζιλίας και ΗΠΑ, αφότου η κυβέρνηση Τραμπ πρότεινε περαιτέρω δασμούς κατά της χώρας της Νότιας Αμερικής και πρόσφατα χαρακτήρισε δύο ομάδες διακίνησης ναρκωτικών ως ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις – κινήσεις στις οποίες αντιτίθεται ο Λούλα.

Ο Λούλα έχει υπερασπιστεί επανειλημμένα την κυριαρχία της Βραζιλίας από τότε που ο Τραμπ επέβαλε δασμούς στη χώρα πέρυσι, επικαλούμενος μια « δίκη κυνηγιού μαγισσών » εναντίον του συμμάχου του, πρώην προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου . Ο Λούλα έχει επίσης παραπονεθεί για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ στον δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου Αλεξάντρ ντε Μοράες για αυτό που η κυβέρνηση Τραμπ χαρακτήρισε πολιτικά υποκινούμενο ρόλο του στη δίωξη του Μπολσονάρου, ο οποίος καταδικάστηκε για απόπειρα πραξικοπήματος σε μια προσπάθεια να παραμείνει στην εξουσία μετά την ήττα των εκλογών του 2022 από τον Λούλα.

Ο Τραμπ δήλωσε την Τετάρτη ότι η Βραζιλία έχει γίνει «επικίνδυνη πολιτικά» και ότι η κυβέρνηση θέλει να συλλάβει τον «Μπολσονάρο τον νεότερο», ο οποίος «τα πήγαινε καλά στις δημοσκοπήσεις».

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας καταδίκασε την Τρίτη έναν από τους γιους του Μπολσονάρου, τον πρώην βουλευτή Εντουάρντο Μπολσονάρου, για καταναγκασμό που σχετίζεται με τη δίκη του πατέρα του για το πραξικόπημα και τον καταδίκασε σε τέσσερα χρόνια και δύο μήνες φυλάκιση.

Ωστόσο, η αναφορά στην καλή απόδοση στις δημοσκοπήσεις υποδηλώνει ότι ο Τραμπ μπορεί να μιλούσε — ή μιλούσε επίσης — για τον μεγαλύτερο γιο του Μπολσονάρου, τον γερουσιαστή Φλάβιο Μπολσονάρου, ο οποίος είναι υποψήφιος εναντίον του Λούλα στις προεδρικές εκλογές. Ο Φλάβιο Μπολσονάρου δεν έχει συλληφθεί.

Ο Εντουάρντο Μπολσονάρο καταδικάστηκε αφού το δικαστήριο έκρινε ότι παρενέβη παράνομα στη δίκη του πατέρα του για το πραξικόπημα, ασκώντας πιέσεις στην κυβέρνηση των ΗΠΑ για να απειλήσει βραζιλιάνους αξιωματούχους να σταματήσουν τη δίκη.

Ένας δημοσιογράφος διάβασε τα σχόλια του Τραμπ στον Λούλα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής της G7 των παγκόσμιων ηγετών στο Εβιάν-λε-Μπαιν της Γαλλίας, στην οποία παρευρέθηκε ο Λούλα. Ο Βραζιλιάνος ηγέτης είπε ότι αυτά απέδειξαν ότι ο Τραμπ «δεν γνωρίζει καλά τη Βραζιλία».

«Αν γνωρίζει τη Βραζιλία μέσα από τις σχέσεις του με την οικογένεια Μπολσονάρου, δεν γνωρίζει τη Βραζιλία», είπε ο Λούλα. «Μπορεί να συνεχίσει να του αρέσει ο Μπολσονάρου — ο πατέρας, ο γιος, ο εγγονός — αυτό δεν είναι δικό μου πρόβλημα, είναι δικό του. (…) Αλλά μην ανακατεύεστε στις εκλογές της Βραζιλίας, γιατί οι εκλογές της Βραζιλίας είναι δική της υπόθεση».



Οι Εντουάρντο και Φλάβιο Μπολσονάρο επισκέφθηκαν πρόσφατα Αμερικανούς αξιωματούχους στην Ουάσινγκτον, συμπεριλαμβανομένου του Τραμπ. Λίγο αργότερα, η κυβέρνηση Τραμπ χαρακτήρισε τις μεγαλύτερες ομάδες διακίνησης ναρκωτικών της Βραζιλίας – την First Command Capital και την Red Command – ως ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις. Ο Λούλα επέκρινε την απόφαση αυτή την Τετάρτη, υποστηρίζοντας ότι ενώ οι ομάδες τρομοκρατούν τους τοπικούς πληθυσμούς, δεν είναι τρομοκρατικές οργανώσεις επειδή επιδιώκουν κέρδος και όχι πολιτική αλλαγή.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε επίσης προτείνει έναν νέο δασμό 25% στις εισαγωγές από τη Βραζιλία, ισχυριζόμενη ότι η 10η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο εμπλέκεται σε παράλογες εμπορικές πρακτικές. Η κίνηση αυτή έγινε παρά το ταξίδι του Λούλα στην Ουάσινγκτον σε μια προσπάθεια να πείσει τον Τραμπ να μην επιβάλει περαιτέρω δασμούς.

Ο Λούλα εξέφρασε το παράπονό του για τον εν λόγω δασμό και το έκανε ξανά την Τετάρτη. «Νομίζω ότι αυτό που έκανε ήταν ασέβεια προς τη Βραζιλία. Το ξέρει αυτό. Γι’ αυτό είπα ότι εξακολουθεί να συμπεριφέρεται σαν αυτοκράτορας. Διαπραγματευόμασταν μια συμφωνία».

Σχετικά Άρθρα

Διεθνής κατακραυγή για τον σκοτωμό του Δημοσιογράφου Γιώργου Καραιβάζ – Άρθρο του Χριστόφορου Ρίμπα

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 10 / 4 / 2021 , 15:09 από news_room Του Χριστόφορου Ρίμπα :   Τη διεθνή κατακραυγή έχει προκαλέσει το άκουσμα του ξαφνικού θανάτου μετά απο δολοφονική επίθεση λίγα μέτρα έξω απο το σπίτι του αστυνομικού ρεπόρτερ – δημοσιογράφου Γιώργου Καραιβάζ. Ο δημοσιογράφος ο οποίος ξεκίνησε την πορεία του από μεγάλα έντυπα και […]

Καβάλα Η αποστολική μητρόπολη των Φιλίππων γιορτάζει έναν αιώνα ζωής

Καβάλα: Η αποστολική μητρόπολη των Φιλίππων γιορτάζει έναν αιώνα ζωής

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 12 / 1 / 2024 , 22:25 από news_room Το Οκτώβριο του 1924, η ιερά σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου υπό την προεδρεία του αοίδιμου Οικουμενικού Πατριάρχη Γρηγορίου Ζ’ συστήνει μια νέα μητρόπολη με έδρα την πόλη της Καβάλας, δίνοντας σε αυτήν την ιστορική ονομασία της ιεράς μητρόπολης Φιλίππων και Νέστου. Η νέα μητρόπολη […]