28 °C Athens, GR
23/07/2026

Τελευταια Νέα
6 Χρόνια ADOLOGALA.GR Δημογραφικό: Μείωση του πληθυσμού κατά σχεδόν 500 χιλ. άτομα – Κατάρρευση των γεννήσεων Τι προβλέπει ο νέος κώδικας οδικής κυκλοφορίας ο οποίος δίνει έμφαση στην αντιμετώπιση και αποτροπή παραβάσεων – Αναλυτικά Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Έφυγε η θρυλική Μαίρη Λίντα – Η πορεία μιας σπουδαίας καλλιτέχνιδας Προαγωγές επ’ ανδραγαθία στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις Το επίσημο ανακοινωθέν της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τον Καναδά Κοινό μέτωπο Ελλάδας και Πορτογαλίας – Μητσοτάκης: Ελλάδα και Πορτογαλία ενισχύουν τη συνεργασία σε Άμυνα και Οικονομία Έκτακτη κινητοποίηση για τον καιρό – Ποιες περιοχές είναι σε RED CODE ΗΠΑ: Ο Μαδούρο επιστρέφει στο δικαστήριο για την υπόθεση ναρκωτικών Ιαπωνία: Συναγερμός μετά από κινεζικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά στον Ειρηνικό Λεμεσός: Καταδίκη τριών εταιρειών για σοβαρές παραβάσεις ασφάλειας στην εργασία Δημόσια διαβούλευση για το νέο εθνικό σχέδιο AI της Κύπρου Εμπορία ανθρώπων και ειρήνη στο επίκεντρο συνάντησης του Αρχιεπισκόπου Νικήτα με τον Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Πρωθυπουργός στους FT: Παράγουμε υγιή πρωτογενή πλεονάσματα, έχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, μειώνουμε το χρέος μας, τους φόρους, την ανεργία»

Prothypourgos stous FT: Paragoume ygii protogeni pleonasmata, exoume ypsilous rythmous anaptyxis, meionoume to xreos mas, tous forous, tin anergia»

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 21 / 5 / 2026 , 11:18 από news_room

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη με τον Gideon Rachman, Chief Foreign Affairs Commentator των «Financial Times», στο podcast «The Rachman Review» αναφέρθηκε στις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στο Ιράν, στον πόλεμο στην Ουκρανία, στον ρόλο της Ευρώπης αλλά και στη θέση της Ελλάδας.

«Πιστεύω ότι είναι υποχρέωσή μας ως Ευρώπη να προετοιμαστούμε για μια αρνητική εξέλιξη» είπε σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει πολύ εντυπωσιακό πρωτογενές πλεόνασμα για το 2025, οπότε, όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός διαθέτουμε πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο. «Αξιοποιούμε αυτό το δημοσιονομικό περιθώριο για στοχευμένα και προσωρινά μέτρα ανακούφισης, αλλά φυσικά γνωρίζουμε ότι αυτό δεν θα είναι αρκετό» τόνισε.



«Αντιπροσωπεύουμε το 25% της παγκόσμιας ναυτιλίας, αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο έχουμε παρουσία και στην Ερυθρά Θάλασσα. Η Επιχείρηση «ASPIDES», μια ευρωπαϊκή επιχείρηση με στόχο τη διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα, υπό ελληνική ηγεσία» ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός και Πρόεδρος του Κόμματος «Νέα Δημοκρατία».

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το 90% του παγκόσμιου εμπορίου πραγματοποιείται μέσω πλοίων. Επομένως, οποιοδήποτε επιπλέον κόστος για τις θαλάσσιες μεταφορές, ή ακόμη και η πιθανότητα ότι η ελευθερία της ναυσιπλοΐας θα χρησιμοποιηθεί ως μέσο επίτευξης γεωπολιτικών σκοπών, ουσιαστικά θα κατέστρεφε όσα έχουμε πετύχει εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες, διασφαλίζοντας ότι η ελευθερία της ναυσιπλοΐας είναι μια έννοια που δεν πρέπει ποτέ να αμφισβητείται» συμπλήρωσε.

Για τις σχέσεις Ελλάδας -Ισραήλ ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, αφού υπογράμμισε ότι αποτελούν μια σταθερή επιλογή εξωτερικής πολιτικής που υιοθέτησαν και προηγούμενες κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων αριστερών κυβερνήσεων, σημείωσε ότι έχουμε επίσης τη δυνατότητα να εκφράζουμε ειλικρινά τη γνώμη μας στους Ισραηλινούς φίλους μας όποτε θεωρούμε ότι κάνουν λάθη. «Ήμασταν αρκετά επικριτικοί για όσα συνέβησαν στη Γάζα. Ήμασταν αρκετά επικριτικοί δημοσίως για όσα συνέβαιναν στον Λίβανο, και χαιρετίζω την κατάπαυση του πυρός και τις απευθείας συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών» είπε.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι ήρθε η ώρα να συμφωνήσουμε στην Ευρώπη τι ακριβώς σημαίνει το άρθρο 42, παράγραφος 7. «Μπορώ να σας πω ότι αυτό που συνέβη στην Κύπρο ήταν ουσιαστικά μια de facto, αλλά όχι de jure, ενεργοποίηση αυτού του άρθρου, μέσω μιας «συμμαχίας προθύμων». Σειρά ευρωπαϊκών χωρών πρόσφεραν την έμπρακτη στήριξή τους στην Κύπρο. Πρέπει να αντλήσουμε διδάγματα από αυτό το παράδειγμα και να χτίσουμε πάνω σε αυτό» ανέφερε.



«Δεν μιλάω για αντικατάσταση του ΝΑΤΟ ή κάτι τέτοιο. Πρέπει, ωστόσο, να κατανοήσουμε ότι, ως έναν βαθμό, το να διαθέτουμε κάποιες στοιχειώδεις δυνατότητες συντονισμού όσον αφορά τις αποφάσεις που πρέπει να λαμβάνουμε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι χρήσιμο για τη δική μας έννοια της στρατηγικής αυτονομίας. Θα στείλει επίσης ένα μήνυμα στις ΗΠΑ ότι παίρνουμε σοβαρά υπόψη την άμυνά μας. Πιστεύω, λοιπόν, ότι πρόκειται για μια πρόταση από την οποία όλοι βγαίνουν κερδισμένοι» συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση της Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Μέχρι το τέλος του 2026, δεν θα είμαστε πλέον η πιο χρεωμένη χώρα στην Ευρώπη. Και αυτό είναι μία πολύ σημαντική παρακαταθήκη για την επόμενη γενιά, γιατί πάντα μας «στοίχειωνε» το χρέος μας και η αδυναμία μας να βάλουμε σε τάξη τα δημοσιονομικά μας. Παράγουμε υγιή πρωτογενή πλεονάσματα. Το κατορθώνουμε ενώ ταυτόχρονα έχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, μειώνουμε τους φόρους, προσελκύουμε επενδύσεις και μειώνουμε την ανεργία».

«Αν καταφέρω να κερδίσω την επόμενη θητεία, η πραγματική πρόκληση θα είναι να συνεχίσουμε αυτή την πορεία προς την πραγματική σύγκλιση με την Ευρώπη. Να ολοκληρώσουμε ή να συνεχίσουμε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, κάποιες από τις οποίες βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, ειδικά όσον αφορά τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, και να προετοιμάσουμε τη χώρα για τις μεγάλες τάσεις που θα μας επηρεάσουν όλους: τις δημογραφικές αλλαγές, την ανάδυση της τεχνητής νοημοσύνης ως δύναμης που επιφέρει ανακατατάξεις, την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, που είναι επείγον ζήτημα» πρόσθεσε.



Επίσης ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί η αναζωπύρωση του λαϊκισμού είναι, πρώτα απ’ όλα, να αποδεχτούμε ότι ορισμένα από τα παράπονα στα οποία βασίζονται οι λαϊκιστές είναι πραγματικά, αλλά οι λύσεις που προσφέρουν συνήθως δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

«Και βέβαια, όσον αφορά τη δημοσιονομική πειθαρχία, αν έχετε συνεχώς πρωτογενή ελλείμματα εν τέλει θα σας βλάψουν. Δεν θα επιτρέψω ποτέ, όσο έχω την ευθύνη να ηγούμαι αυτής της χώρας, να βρεθεί η Ελλάδα σε αυτή τη θέση. Διότι όταν έχεις ένα υγιές πρωτογενές πλεόνασμα είναι μεγάλος ο πειρασμός να ξοδέψεις περισσότερα. Αυτό προτείνει η αντιπολίτευση. Δεν θα το κάνω, θα σεβαστώ τους δημοσιονομικούς κανόνες. Οι ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές όσον αφορά τη δημοσιονομική μας απόδοση είναι πάρα πολύ σαφείς. Θα ξοδέψω μόνο όποιον δημοσιονομικό χώρο μπορώ να δημιουργήσω πέρα από τους στόχους που έχω δεσμευτεί να τηρώ απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση» πρόσθεσε.

Σχετικά Άρθρα

Η ΠτΔ επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών Σπύρο Μπιμπίλα

Η ΠτΔ επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών Σπύρο Μπιμπίλα

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 17 / 2 / 2021 , 1:17 από news_room Η ΠτΔ επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών κ.Σπύρο Μπιμπίλα Η πρόεδρος της Δημοκρατίας κα.Κατερίνα Σακκελαροπούλου είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο του σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών κ.Σπύρο Μπιμπίλα. Αμέσως μετά η ΠτΔ δήλωσε: Μέσα στο τεταμένο κλίμα των ημερών, επικοινώνησα με τον […]

Κραυγή διαμαρτυρίας Αρχιεπισκόπου Κύπρου Γεωργίου για τον διωγμό Χριστιανών στη Μέση Ανατολή και σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου

Κραυγή διαμαρτυρίας Αρχιεπισκόπου Κύπρου Γεωργίου για τον διωγμό Χριστιανών

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 11 / 2 / 2026 , 6:49 από news_room Κραυγή διαμαρτυρίας Αρχιεπισκόπου Κύπρου Γεωργίου για τον διωγμό Χριστιανών Χαιρετισμός της Α.Θ.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Γεωργίου στο 41ο Συνέδριο της Π.Ε.Ε.Θ.: «Ο συνεχιζόμενος Γολγοθάς των Χριστιανών της Μέσης Ανατολής» (6 Φεβρουαρίου 2026) Με ιδιαίτερη ικανοποίηση η Α.Θ.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Γεώργιος χαιρέτισε […]