26 °C Athens, GR
23/07/2026

Τελευταια Νέα
6 Χρόνια ADOLOGALA.GR Δημογραφικό: Μείωση του πληθυσμού κατά σχεδόν 500 χιλ. άτομα – Κατάρρευση των γεννήσεων Τι προβλέπει ο νέος κώδικας οδικής κυκλοφορίας ο οποίος δίνει έμφαση στην αντιμετώπιση και αποτροπή παραβάσεων – Αναλυτικά Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός για τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Ιλίου Αθηναγόρα Ονομαστήρια Μητροπολίτη Ιλίου κ. Αθηναγόρα – Πρόγραμμα 2026 Παρουσία του Μητροπολίτη Καλλινίκου η πανήγυρη της Αγίας Μαρίνας στη Κόρωνο Νάξου Η Ελλάδα γιορτάζει την Πανσέληνο με μουσική, θέατρο και ανοιχτά μνημεία Κύπρος: Η TechIsland Wildfire Initiative φέρνει νέα εργαλεία κατά των πυρκαγιών Μεταξύ πολέμου και επιβίωσης: Οι Υεμενίτες φοβούνται νέα ανθρωπιστική καταστροφή Ποδόσφαιρο Γυναικών: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το WAFCON 2026 Έφυγε η θρυλική Μαίρη Λίντα – Η πορεία μιας σπουδαίας καλλιτέχνιδας Προαγωγές επ’ ανδραγαθία στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις Το επίσημο ανακοινωθέν της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τον Καναδά

Ν. Χριστοδουλίδης : Ιστορική η επίσκεψη Μακρόν στη Κύπρο

Ν. Χριστοδουλίδης : Ιστορική η επίσκεψη Μακρόν στη Κύπρο

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 24 / 4 / 2026 , 9:47 από news_room

Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Ιστορική η επίσκεψη Macron στην Κύπρο, στέλνει σαφές μήνυμα για την ισχύ και την περαιτέρω προοπτική συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες

Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας: Η Γαλλία είναι και θα είναι πάντοτε στο πλευρό της Κύπρου – Στο υψηλότερο επίπεδο που υπήρξαν ποτέ οι σχέσεις των δύο χωρών

Την ολόπλευρη και αμέριστη στήριξη της Γαλλίας προς την Κύπρο εξέφρασε σήμερα Πέμπτη, 23 Απριλίου 2026, ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Emmanuel Macron, ο οποίος συναντήθηκε το απόγευμα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, στο Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο της πρώτης επίσημης επίσκεψης Γάλλου Προέδρου στην Κύπρο.




Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδέχθηκε τον Πρόεδρο Macron στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ στρατιωτικό άγημα απέδιδε τιμές. Μετά την ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων, ο Πρόεδρος Macron κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ και ακολούθησε κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο Προέδρων.

Καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο της Γαλλίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε την επίσκεψη ιστορική, ενώ υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία και της προηγούμενης επίσκεψής του στην Κύπρο, στην Αεροπορική Βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο, όπου, όπως είπε, επέδειξε τι σημαίνει αλληλεγγύη.

Η Γαλλία, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι για την Κύπρο ένας από τους πιο στενούς και αξιόπιστους της εταίρους με συνεργασία σε διάφορους τομείς, όπως η ασφάλεια και η άμυνα, η ενέργεια, ο πολιτισμός.

Τέλος, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξέφρασε ευχαριστίες για τη στήριξη της Γαλλίας στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, υπογραμμίζοντας τον σημαντικό ρόλο της Γαλλίας ως του μοναδικού κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που είναι Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Από πλευράς του, ο Γάλλος Πρόεδρος επεσήμανε ότι «βρισκόμαστε στο υψηλότερο επίπεδο της μεταξύ μας συνεργασίας», υπογραμμίζοντας το βάθος αυτής της σχέσης.

Πρόσθεσε ότι η Γαλλία στέκεται δίπλα στην Κύπρο αλληλέγγυα, επισημαίνοντας ότι η επίσημη επίσκεψη του στην Κύπρο αποτελεί σαφή ένδειξη και φυσικό επακόλουθο αυτής της στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ακολούθως, οι δύο Πρόεδροι προέβησαν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ.




Στη δήλωση του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Κύριε Πρόεδρε, αγαπητέ Emmanuel, είναι με ιδιαίτερη χαρά και βαθιά εκτίμηση που σάς καλωσορίζω στην Κύπρο, για δεύτερη φορά σε 45 μέρες.

Η πρώτη επίσκεψη, στις 9 Μαρτίου, σηματοδότησε την έμπρακτη και ουσιαστική στήριξη και αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Κύπρο, αλλά και την ίδια την Ευρώπη. Η Κύπρος, ο κυπριακός λαός δεν θα ξεχάσει ποτέ την ουσιαστική σας βοήθεια, που αποτελεί και ένδειξη της διαχρονικής φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στη Γαλλία και στην Κύπρο.

Η σημερινή επίσκεψη είναι ιστορική. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη διμερή επίσκεψη Γάλλου Προέδρου στην Κυπριακή Δημοκρατία από ιδρύσεώς της το 1960. Η παρουσία σας εδώ, στη Λευκωσία, στην τελευταία υπό κατοχή ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, προσδίδει ουσιαστικό περιεχόμενο, ανάμεσα σε πολλά άλλα, και στην αναβαθμισμένη στρατηγική συνεργασία που υπογράψαμε τον Δεκέμβριο στο Παρίσι. Αποτελεί ένδειξη της κοινής μας πολιτικής βούληση για συγκεκριμένες πολιτικές και δράσεις. Την ίδια στιγμή, στέλνει σαφές μήνυμα για την ισχύ και την προοπτική της στρατηγικής μας συνεργασίας.

Στη σημερινή συνάντηση είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε την πολυεπίπεδη διμερή μας συνεργασία, η οποία εξελίσσεται δυναμικά, στη βάση και του στρατηγικού εγγράφου του περασμένου Δεκεμβρίου. Η συνεργασία μας, όπως εξάλλου αποδείχθηκε στην πράξη, δεν περιορίζεται σε δηλώσεις. Υλοποιείται μέσω συγκεκριμένων δράσεων και αποτελεσμάτων, όπως αποτυπώνεται και στις νέες συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας που υπεγράφησαν στους τομείς της εκπαιδευτικής, γλωσσικής, πανεπιστημιακής και αθλητικής συνεργασίας για την περίοδο 2026-2030.

Την ίδια στιγμή, στην Άμυνα και Ασφάλεια η συνεργασία μας ενισχύεται ουσιαστικά –πριν από δύο μέρες πραγματοποιήθηκε κοινή άσκηση της Εθνικής Φρουράς και των Γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων– μέσα από τον μηχανισμό Security Action for Europe (SAFE), ενώ σύντομα, εντός Ιουνίου, θα υπογραφεί και η Status of Forces Agreement (Συμφωνία SOFA), που θα ρυθμίζει τη φιλοξενία γαλλικών δυνάμεων σε κυπριακό έδαφος, στο πλαίσιο ανθρωπιστικών επιχειρήσεων στην περιοχή μας. Προχωρούμε σε κοινές προμήθειες, σε ανταλλαγή τεχνογνωσίας και ενίσχυση της διαλειτουργικότητας, ενώ ταυτόχρονα προωθούνται ουσιαστικές συνέργειες ανάμεσα στη γαλλική αμυντική βιομηχανία με το αναπτυσσόμενο και πολλά υποσχόμενο κυπριακό οικοσύστημα. Και όλα αυτά συμβάλλουν καθοριστικά και στον κοινό μας στόχο για τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ.




Κύπρος και Γαλλία έχουν κοινή προσέγγιση για τον ρόλο που πρέπει να έχει η Ευρώπη στον κόσμο. Γαλλία και Κύπρος είναι διαχρονικά υπέρμαχες μιας αυτόνομης στρατηγικά EE σε όλα τα επίπεδα. Ο φίλος Emmanuel ήταν, άλλωστε, ο πρώτος που πίστεψε και μίλησε δημόσια για τη δυνατότητα της EE να ενισχύσει τη στρατηγική της αυτονομία, στην ιστορική του ομιλία στη Σορβόννη το 2017. Η ορθότητα αυτής της άποψης, αυτού του οράματος έχει αδιαμφισβήτητα επιβεβαιωθεί, και η ανάγκη αυτονόμησης της ΕΕ σε όλους τους τομείς αναγνωρίζεται πλέον από όλους ως αδήριτη ανάγκη.

Γι’ αυτό, εξάλλου, και ο στόχος της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ είναι «Μια Αυτόνομη Ένωση, Ανοιχτή στον Κόσμο», δεν θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρος, λαμβάνοντας υπόψιν και την παρούσα γεωπολιτική συγκυρία. Ως Προεδρία εργαζόμαστε συστηματικά, για να προσδώσουμε το απαραίτητο περιεχόμενο στην ευρωπαϊκή αυτονομία ως το απαραίτητο επόμενο βήμα, για να πετύχουμε την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Ν. Χριστοδουλίδης : Ιστορική η επίσκεψη Μακρόν στη Κύπρο

Στον τομέα της Ενέργειας, η συνεργασία μας με την Total αποτελεί βασικό πυλώνα αξιοποίησης των ενεργειακών μας πόρων. Εργαζόμαστε από κοινού για την πρώτη αξιοποίηση κυπριακού φυσικού αερίου, το οποίο να μεταφέρεται στην Ευρώπη μέσω της Αιγύπτου. Ταυτόχρονα, η ενεργός συμμετοχή της Γαλλίας σε πολυμερείς πρωτοβουλίες, όπως το Eastern Mediterranean Gas Forum και το έργο Great Sea Interconnector (GSI) με γαλλική συμμετοχή ενισχύει τη σταθερότητα και την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής και της Ευρώπης, αλλά αποδεικνύει και το έντονο ενδιαφέρον της Γαλλίας για την ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Στα θέματα Συνδεσιμότητας, η ένταξη της Κύπρου στον Οικονομικό Διάδρομο Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEC), ως φυσικός και αξιόπιστος συνδετικός κρίκος μεταξύ Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Ινδίας, αποκτά στρατηγική σημασία, ιδίως υπό το πρίσμα των εξελίξεων στην περιοχή, της ανάγκης διαφοροποίησης των εμπορικών οδών αλλά και της ουσιαστικής ενίσχυσης –που χαιρετίζουμε– των σχέσεων ΕΕ με την Ινδία. Και ήταν ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο που ως Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, έχουμε προχωρήσει με τη σύσταση ομάδας φίλων του IMEC, στην ΕΕ, με καθοριστική τη στήριξη της Γαλλίας σε αυτή μας την πρωτοβουλία.




Στην Εκπαίδευση, στον Πολιτισμό, οι δεσμοί μας είναι διαχρονικοί, όπως επιβεβαιώθηκε και με την από κοινού τέλεση εγκαινίων δύο κυπριακών εκθέσεων στο Παρίσι, μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο. Παράλληλα, συνεχίζεται –και είναι κάτι που μάς χαροποιεί ιδιαίτερα– η ανάπτυξη των Γαλλοκυπριακών σχολείων στη Λευκωσία αρχικά, τώρα και στη Λεμεσό.

Όσον αφορά στον στόχο της πλήρους ένταξης της Κύπρου στον χώρο Σένγκεν, θέλω να εκφράσω για ακόμη μια φορά τις ευχαριστίες μας στη Γαλλία για τη σταθερή και ουσιαστική στήριξη. Ιδιαίτερα σημαντική για μάς είναι και η θετική ανταπόκριση για προξενική εκπροσώπηση της Κυπριακής Δημοκρατίας από τη Γαλλία σε αρκετές τρίτες χώρες.

Κατά τη σημερινή συνάντηση ανταλλάξαμε επίσης απόψεις για ορισμένους από τους βασικούς φακέλους που διαχειρίζεται η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Μεταξύ αυτών, η συνεχιζόμενη στήριξη στην Ουκρανία, το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ), που θα συζητήσουμε και αύριο στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η ανταγωνιστικότητα και η προστασία των ανηλίκων στο διαδίκτυο που ως Κυπριακή Δημοκρατία στηρίζουμε τη σχετική πρωτοβουλία του Γάλλου Προέδρου.

Ν. Χριστοδουλίδης : Ιστορική η επίσκεψη Μακρόν στη Κύπρο

Παράλληλα, είναι κοινός ο στόχος για την ενίσχυση της συνεργασίας της Ένωσης με την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου. Αύριο θα φιλοξενήσουμε μια συνάντηση της ΕΕ με περιφερειακούς ηγέτες. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που έτυχε ένθερμης υποστήριξης από τη Γαλλία, η οποία αντιλαμβάνεται πλήρως τη σημασία της περιοχής και την ανάγκη συνεχούς επαφής με τους γείτονές μας.

Ταυτόχρονα, είναι και μια ευκαιρία να ευχαριστήσω και πάλι για την άμεση ανταπόκριση του Γάλλου Προέδρου στο αίτημά μας για ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, με αφορμή τα όσα έγιναν στην περιοχή. Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό ότι στο αποψινό δείπνο εργασίας θα συζητηθεί και η ρήτρα αμοιβαίας άμυνας, το άρθρο 42 (7). Πρόκειται για μια διάταξη που εφαρμόστηκε άτυπα εδώ στην Κύπρο, με την ουσιαστική συμβολή πέντε κρατών μελών, σε μια ένδειξη του τι εστί ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, και αξιοποιώντας αυτή την κινητοποίηση, πρέπει να προχωρήσουμε δίνοντας υπόσταση στο άρθρο αυτό.

Θα ήταν παράλειψή μου να μην εκφράσω για άλλη μια φορά ευχαριστίες στη Γαλλία για την ουσιαστική στήριξή της στις προσπάθειές μας για επανέναρξη των συνομιλιών και λύση του Κυπριακού, στη βάση του δικαίου, των αρχών και αξιών της ΕΕ. Η στήριξη της Γαλλίας έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί, όπως είναι γνωστό, η Γαλλία είναι το μόνο κράτος μέλος της ΕΕ που είναι και Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). Άρα, έχει ένα ιδιαίτερο, αυξημένο ρόλο να διαδραματίσει.




Ολοκληρώνοντας, να σε ευχαριστήσω φίλε Πρόεδρε και πάλι για την εδώ παρουσία σου, για τη φιλία σου και για τη στρατηγική μας συνεργασία. Οι πραγματικοί φίλοι φαίνονται στα δύσκολα, και εσείς το αποδείξατε έμπρακτα. Να ξέρετε πως στην Κύπρο δεν είστε απλώς ο Πρόεδρος της Γαλλία, δεν είστε ο Πρόεδρος μιας φίλης χώρας, με την οποία έχουμε στρατηγική συνεργασία, αλλά ένας πραγματικός φίλος που δικαιωματικά έχει κερδίσει μια ξεχωριστή θέση στις καρδιές των Κυπρίων.»

Από πλευράς του, ο Πρόεδρος Macron είπε, μεταξύ άλλων, ότι η Γαλλία στέκεται αδιαμφισβήτητα αλληλέγγυα στο πλευρό της Κύπρου, σημειώνοντας ότι όταν η Κύπρος δέχεται επίθεση δέχεται επίθεση η Ευρώπη.

Πρόσθεσε ότι η Γαλλία είναι περήφανη που είναι εταίρος της Κύπρου και διαθέτουν συνεργασία σε πολλούς σημαντικούς τομείς, σημειώνοντας τον σημαντικό ρόλο της Κύπρου για τη Γαλλία.

Ν. Χριστοδουλίδης : Ιστορική η επίσκεψη Μακρόν στη Κύπρο

Πρόκειται για μια στρατηγική, ισότιμη σχέση, είπε, και επεσήμανε τη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της Άμυνας και της Ασφάλειας, της Ενέργειας, των λιμένων κ.ά.

Αναφερόμενος στο Γαλλοκυπριακό σχολείο, ο Πρόεδρος Macron σημείωσε τον σημαντικό ρόλο του στις σχέσεις των δύο χωρών.

Επεσήμανε εξάλλου τη σπουδαία γεωγραφική θέση της Κύπρου για την Ευρώπη, αλλά και για τη διμερή συνεργασία με τη Γαλλία.

Τέλος, εξήρε τον ρόλο της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ και τη δουλειά που παράγει.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος Macron μετέβησαν στο Γαλλοκυπριακό σχολείο, όπου τους υποδέχθηκαν η Υπουργός Παιδείας και ο Διευθυντής του σχολείου. Αφού ξεναγήθηκαν στους χώρους, συνομίλησαν με μαθητές του σχολείου.

Σχετικά Άρθρα

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εκφράζει την συμπαράστασή του προς τους σεισμοπλήκτους της Θεσσαλίας

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 8 / 3 / 2021 , 19:56 από news_room Τη συμπαράσταση και τη συμπάθεια του Οικουμενικού Πατριαρχείου προς τους σεισμοπλήκτους της Θεσσαλίας, η οποία επλήγη από τους δύο ισχυρούς σεισμούς  που σημειώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, εξέφρασε η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, με Γράμματά του προς τους Σεβ. Μητροπολίτες Ελασσώνος κ. Χαρίτωνα […]

Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου - Ακρόπολη: Επίσημη έπαρση της Ελληνικής Σημαίας παρουσία του Αρχιεπισκόπου

Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου – Ακρόπολη: Επίσημη έπαρση της Ελληνικής Σημαίας παρουσία του Αρχιεπισκόπου

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 19 / 5 / 2022 , 16:33 από news_room Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου η 19η Μαΐου και αποτελεί για τους απανταχού Έλληνες ποντιακής καταγωγής, μια ημέρα ορόσημο.  Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, με σημείο αναφοράς τη Γενοκτονία διοργανώνει εκδηλώσεις υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «η Ημέρα αυτή αποτελεί την κορύφωση των […]