27 °C Athens, GR
23/07/2026

Τελευταια Νέα
6 Χρόνια ADOLOGALA.GR Δημογραφικό: Μείωση του πληθυσμού κατά σχεδόν 500 χιλ. άτομα – Κατάρρευση των γεννήσεων Τι προβλέπει ο νέος κώδικας οδικής κυκλοφορίας ο οποίος δίνει έμφαση στην αντιμετώπιση και αποτροπή παραβάσεων – Αναλυτικά Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Ονομαστήρια Μητροπολίτη Ιλίου κ. Αθηναγόρα – Πρόγραμμα 2026 Παρουσία του Μητροπολίτη Καλλινίκου η πανήγυρη της Αγίας Μαρίνας στη Κόρωνο Νάξου Η Ελλάδα γιορτάζει την Πανσέληνο με μουσική, θέατρο και ανοιχτά μνημεία Κύπρος: Η TechIsland Wildfire Initiative φέρνει νέα εργαλεία κατά των πυρκαγιών Μεταξύ πολέμου και επιβίωσης: Οι Υεμενίτες φοβούνται νέα ανθρωπιστική καταστροφή Ποδόσφαιρο Γυναικών: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το WAFCON 2026 Έφυγε η θρυλική Μαίρη Λίντα – Η πορεία μιας σπουδαίας καλλιτέχνιδας Προαγωγές επ’ ανδραγαθία στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις Το επίσημο ανακοινωθέν της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τον Καναδά Κοινό μέτωπο Ελλάδας και Πορτογαλίας – Μητσοτάκης: Ελλάδα και Πορτογαλία ενισχύουν τη συνεργασία σε Άμυνα και Οικονομία

Νέος Μοναχός στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

Νέος Μοναχός στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 3 / 4 / 2026 , 14:57 από news_room

Με ιδιαίτερη πνευματική χαρά και κατάνυξη, την Τετάρτη 1η Απριλίου ε.έ., στην Ιερά Πατριαρχική Μονή του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου στην Αλεξάνδρεια, ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ τέλεσε τη μοναχική κουρά του δόκιμου μοναχού Ειρηναίου.

Η Ιερά αυτή Ακολουθία τελέσθηκε προ του πέρατος της Προηγιασμένης Θείας Λειτουργίας, της οποίας ιερούργησε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμιάθεος κ. Γερμανός.



Σε ατμόσφαιρα βαθιάς προσευχής και κατανύξεως, ο νέος μοναχός αφιέρωσε τη ζωή του στον Θεό, λαμβάνοντας το μοναχικό σχήμα και εισερχόμενος στην ευλογημένη οδό της μοναχικής πολιτείας, πορεία θυσίας, αγάπης και ολοκληρωτικής αφιερώσεως στον Χριστόν.

Ο νέος μοναχός, καταγόμενος από την πόλη Ιρίνγκα της Τανζανίας, είναι απόφοιτος της Πατριαρχικής Σχολής του Αγίου Αθανασίου Αλεξανδρείας, ενώ έχει διδαχθεί και την ελληνική γλώσσα, αποτελώντας ζωντανό καρπό της ιεραποστολικής μέριμνας και της πατρικής αγάπης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας προς τα τέκνα της Αφρικής.

Ο Μακαριώτατος, εμφανώς συγκινημένος, μετονόμασε τον νέο μοναχό Ειρηναίο, αφ’ ενός μεν εις τιμήν του Αγίου ενδόξου Ιερομάρτυρος
Ειρηναίου, Επισκόπου Λουγδούνων, αφ’ ετέρου δε εις μνήμην του μακαριστού Μεγάλου Ιεράρχου της Εκκλησίας της Κρήτης, Μακαριστού Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κυρού Ειρηναίου (Γαλανάκη) †2013, υπογραμμίζοντας με ευγνωμοσύνη τη σπουδαία ιεραποστολική και οραματική του προσφορά.

Κατά την πατρική του προσλαλιά, ο Μακαριώτατος ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Ο μακαριστός Σεπτός Γέροντας Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κυρός Ειρηναίος υπήρξε από τους πρώτους, κατά τα παλαιότερα έτη, που αγκάλιασε με αγάπη τα πρώτα παιδιά που φοίτησαν στην Ελλάδα από την Αφρική.

Μεταξύ των πνευματικών του τέκνων συγκαταλέγονταν ο μακαριστός Μητροπολίτης Καμπάλας κυρός Ιωνάς (†2021) και ο νυν Μητροπολίτης Σωζούσης κ. Ιννοκέντιος.

Η Ορθόδοξη Ακαδημία Κολυμπαρίου Κρήτης κατέστη, διά του μακαριστού Γέροντος Ειρηναίου, τόπος φιλοξενίας και πηγή θεολογικών γνώσεων και Ελληνικής παιδείας δεκάδων Αφρικανόπουλων, καθώς ο ίδιος διέβλεψε προφητικώς ότι το μέλλον της Ορθοδοξίας ανήκει στην Αφρική.

Δια τούτο, προς τιμήν της μεγάλης αυτής εκκλησιαστικής προσωπικότητας, δίδεται εις τον νέο μοναχό το όνομα Ειρηναίος».



Και συνέχισε ο Μακαριώτατος λέγοντας, ότι ο μακαριστός Μητροπολίτης Ειρηναίος υπήρξε πρόσωπο φωτεινό, αναστάσιμο και αληθινό, ποιμένας και πατέρας θυσιαστικής αγάπης και διακονίας, ο οποίος ανάλωσε ολόκληρη τη ζωή του στην υπηρεσία της Εκκλησίας και στην προαγωγή του λαού του Θεού προς την Επουράνια Βασιλεία Του.

Απευθυνόμενος δε προς τον νέο μοναχό, ο Μακαριώτατος, με λόγο πατρικό και καρδιακό, του απηύθυνε πνευματικές νουθεσίες διά τη νέα πορεία της ζωής του εντός της Εκκλησίας, υπογραμμίζοντας ότι η Εκκλησία του Αποστόλου Μάρκου, «Μήτηρ και Τροφός» των λαών της Αφρικής, καλείται να αναδείξει γηγενείς εργάτες του Ευαγγελίου, οι οποίοι θα διακονήσουν με θυσιαστικό φρόνημα τον λαό του Θεού.

Τον προέτρεψε να διαφυλάξει με ταπείνωση τη μοναχική του κλήση, να παραμένει αφοσιωμένος και υπάκουος εις το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, και να αγωνισθεί ώστε να καταστεί άξιος εργάτης του Ευαγγελίου και διάκονος της αγάπης του Χριστού. Ο Μακαριώτατος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αρούσας κ. Αγαθόνικο για τη στήριξή του όλα αυτά τα χρόνια στην πνευματική πορεία του νέου μοναχού.

Στην Ιερά Ακολουθία παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γουινέας και Μαυρικίου κ. Γεώργιος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μαρεώτιδος κ. Δαμασκηνός.

Νέος Μοναχός στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας Νέος Μοναχός στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας Νέος Μοναχός στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας Νέος Μοναχός στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας (21) Νέος Μοναχός στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας Νέος Μοναχός στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας Νέος Μοναχός στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας Νέος Μοναχός στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας Νέος Μοναχός στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας (21) Νέος Μοναχός στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας Νέος Μοναχός στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας Νέος Μοναχός στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας Νέος Μοναχός στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας Νέος Μοναχός στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας Νέος Μοναχός στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας Νέος Μοναχός στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας Νέος Μοναχός στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας Νέος Μοναχός στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας Νέος Μοναχός στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας Νέος Μοναχός στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

Σχετικά Άρθρα

π. Θωμάς Συνοδινός, Αμοργός, 40 χρόνια ιεροσύνης, τιμητική εκδήλωση, Πατριάρχης Αλεξανδρείας, Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, Εκκλησία της Ελλάδος, Δήμος Αμοργού, Λίνα Μενδώνη, πολιτιστική κληρονομιά, εκκλησιαστικά μνημεία, ιερατική διακονία

Ιστορική βραδιά στην Αμοργό για τα 40 χρόνια διακονίας του π. Θωμά

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 22 / 7 / 2026 , 14:13 από news_room Η Αμοργός τίμησε τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Θωμά Συνοδινό για τα 40 χρόνια ιερατικής διακονίας Συγκινητική εκδήλωση αναγνώρισης για τη μακρόχρονη προσφορά του στην Εκκλησία, τον πολιτισμό και την κοινωνία Σε μια ιδιαίτερα συγκινητική και συμβολική τελετή, η Αμοργός απέδωσε φόρο τιμής στον Πρωτοπρεσβύτερο π. Θωμά Συνοδινό, με αφορμή τη συμπλήρωση 40 ετών αδιάλειπτης ιερατικής διακονίας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία […]

Πώς και πότε θα αποχωρήσει ο Τραμπ από την εξουσία;

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 9 / 11 / 2020 , 16:13 από Οι ΗΠΑ έχουν μακρά ιστορία ομαλών μεταβιβάσεων εξουσίας που είναι πιθανόν να συνεχιστεί παρά τις επιθέσεις του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τη νομιμότητα της εκλογικού αποτελέσματος, όπως υποστηρίζουν ειδικοί σε θέματα εθνικής ασφάλειας. Τι πρέπει όμως να αναμένουμε τις επόμενες εβδομάδες και μήνες;   ΥΠΑΡΧΕΙ […]