Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 17 / 2 / 2026 , 16:07 από news_room
Τον ιδιαίτερο ιστορικό και πνευματικό χαρακτήρα της ίδρυσης και λειτουργίας παραρτήματος του Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στην Κύπρο ανέδειξε στον χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 17 Φεβρουαρίου 2026. Ο ΠτΔ Κ. Τασούλας στην εκδήλωση για την ίδρυση και λειτουργία του παραρτήματος του ΕΚΠΑ στην Κύπρο
Ο Μακαριώτατος εξέφρασε την «ανεπιτήδευτη χαρά» του για την παρουσία του ιστορικού Πανεπιστημίου στην Κύπρο, τονίζοντας ότι πρόκειται για γεγονός όχι μόνο ακαδημαϊκής αλλά και ιστορικής βαρύτητας, το οποίο υπερβαίνει τα στενά όρια μιας εκπαιδευτικής επέκτασης. Όπως σημείωσε, η εγκατάσταση Σχολών του Πανεπιστημίου στην Κύπρο εγγράφεται στη μακρά παράδοση πνευματικών δεσμών μεταξύ του Ιδρύματος και του Κυπριακού Ελληνισμού. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην εκδήλωση του ΕΚΠΑ
Αναφερόμενος στη διαχρονική πορεία του Πανεπιστημίου, υπογράμμισε ότι από την ίδρυσή του το 1837 αποτέλεσε ακρογωνιαίο λίθο της ανώτατης παιδείας και της πνευματικής ανασυγκρότησης του Ελληνισμού. Η σύνδεσή του με το όραμα του Ιωάννης Καποδίστριας, όπως επεσήμανε, εκφράζει μια αποστολή που υπερβαίνει τη μετάδοση γνώσης και αγγίζει τη διαμόρφωση ήθους, κοινωνικής ευθύνης και εθνικής συνείδησης.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη συμβολή του Πανεπιστημίου κατά την περίοδο της Αγγλοκρατίας στην Κύπρο, όταν δεχόταν χωρίς εξετάσεις και αριθμητικούς περιορισμούς Κυπρίους αποφοίτους Γυμνασίων σε όλες τις Σχολές του. Η πρακτική αυτή, όπως τόνισε, ενίσχυσε καθοριστικά τη διατήρηση της εθνικής αυτοσυνειδησίας, του ελληνικού ήθους και της πολιτισμικής συνέχειας, λειτουργώντας ως ανάχωμα στα αφελληνιστικά σχέδια των αποικιοκρατικών αρχών.
Ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε ότι η ελληνική πανεπιστημιακή παιδεία αποτέλεσε θεσμική εγγύηση εθνικής αντοχής σε μια περίοδο όπου η εκπαίδευση ήταν πεδίο ιδεολογικής και πολιτισμικής αντιπαράθεσης. Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε τον καθοριστικό ρόλο της Εκκλησίας της Κύπρου ως βασικού εκφραστή και στηρίγματος του Κυπριακού Ελληνισμού.
Εξήρε, επίσης, το υψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο του ΕΚΠΑ, το οποίο, όπως ανέφερε, είναι διεθνώς αναγνωρισμένο και αποτυπώνεται τόσο στην επιστημονική παραγωγή όσο και στην ποιότητα των αποφοίτων του. Ο ίδιος, έχοντας φοιτήσει σε δύο Σχολές του Ιδρύματος και συνεχίζοντας μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία, διαπίστωσε –όπως ανέφερε– το υψηλό επίπεδο κατάρτισης που παρέχει.
Καταλήγοντας, χαρακτήρισε την παρουσία ενός ιστορικού ελληνικού Πανεπιστημίου στην Κύπρο ως εξέλιξη με ιδιαίτερη σημασία για το παρόν και το μέλλον του τόπου και συνεχάρη τον Πρύτανη, το ακαδημαϊκό προσωπικό και όλους όσοι συνέβαλαν στην υλοποίηση του εγχειρήματος, ευχόμενος στους φοιτητές κάθε επιτυχία και δημιουργική προσφορά στην κοινωνία.

