23 °C Athens, GR
25/07/2026

Τελευταια Νέα
6 Χρόνια ADOLOGALA.GR Δημογραφικό: Μείωση του πληθυσμού κατά σχεδόν 500 χιλ. άτομα – Κατάρρευση των γεννήσεων Τι προβλέπει ο νέος κώδικας οδικής κυκλοφορίας ο οποίος δίνει έμφαση στην αντιμετώπιση και αποτροπή παραβάσεων – Αναλυτικά Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Η ακρίβεια εξανέμισε τις αυξήσεις των εισοδημάτων» Κακοκαιρία σε εξέλιξη στη χώρα: Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και προειδοποιήσεις 112 σε πολλές περιοχές Med MoU & Κύπρος ενώνουν δυνάμεις για καλύτερους ναυτιλιακούς ελέγχους Η παγκόσμια πείνα υποχωρεί, αλλά η επισιτιστική κρίση παραμένει σύμφωνα με τον ΟΗΕ Νέος Βοηθός Επίσκοπος στη Μητρόπολη Καρπάθου και Κάσου – Το ανακοινωθέν εργασιών της 23ης Ιουλίου 2026 Οι ΗΠΑ συνεχίζουν τα πλήγματα κατά του Ιράν για 13η νύχτα – Νέα ένταση στη Μέση Ανατολή και άλμα στην τιμή του πετρελαίου Το τελευταίο αντίο στη θρυλική Μαίρη Λίντα Μητσοτάκης: Το Σύνταγμα πρέπει να ακολουθήσει τις ανάγκες της εποχής ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός για τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Ιλίου Αθηναγόρα Ονομαστήρια Μητροπολίτη Ιλίου κ. Αθηναγόρα – Πρόγραμμα 2026

ΠΑΣΟΚ – Γ. Μανιάτης: «Με ενεργειακή απομόνωση κινδυνεύει η Κύπρος καθώς Τουρκία και ψευδοκράτος προχωρούν σε μεταξύ τους ηλεκτρική διασύνδεση»

ΠΑΣΟΚ - Γ. Μανιάτης: «Με ενεργειακή απομόνωση κινδυνεύει η Κύπρος καθώς Τουρκία και ψευδοκράτος προχωρούν σε μεταξύ τους ηλεκτρική διασύνδεση»

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 31 / 1 / 2026 , 14:37 από news_room

Ο Αντιπρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και Επικεφαλής των Ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης, με αφορμή δημοσιεύματα για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας και ψευκροκράτους, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Ενώ Κύπρος και Ελλάδα παραπέμπουν το ηλεκτρικό καλώδιο GSI σε νέες μελέτες, Τουρκία και ψευδοκράτος προχωρούν σε ηλεκτρική διασύνδεση σύμφωνα με δηλώσεις του «πρωθυπουργού» του ψευδοκράτους, Ουνάλ Ουστέλ, που δημοσιεύονται σε κυπριακά Μέσα Ενημέρωσης. Στόχος τους είναι να παρουσιάσουν το έργο ως καταλληλότερη λύση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να διεκδικήσουν ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την υλοποίησή του. Σύμφωνα με τις δηλώσεις αυτές, όλες οι μελέτες σκοπιμότητας έχουν ολοκληρωθεί και αναμένεται έγκριση για διασύνδεση με το ευρωπαϊκό δίκτυο μέσω του ευρωπαϊκού οργανισμού ENTSO-E.
Κατά τις ίδιες δηλώσεις, η υλοποίηση του έργου θα επιτρέψει στα κατεχόμενα να αναπτύξουν μονάδες φωτοβολταϊκών με μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας και όλες τις αντίστοιχες θετικές επιδράσεις στην τοπική τους οικονομία.
Την ίδια στιγμή, Ελλάδα και Κύπρος προχωρούν σε δήθεν μελέτες επικαιροποίησης της σκοπιμότητας και των οικονομικών μεγεθών του καλωδίου GSI, υποτίθεται για εξεύρεση νέων επενδυτών, όταν το έργο αυτό εντάχθηκε για πρώτη φορά στα έργα ευρωπαϊκής προτεραιότητας PCI για χρηματοδότηση το 2013 και μέχρι τώρα έχει αξιολογηθεί από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής άλλες 6 φορές (!), επαναβεβαιώνοντας κάθε φορά την οικονομοτεχνική και γεωπολιτική χρησιμότητά του, για την ενεργειακή ασφάλεια της Ε.Ε. και την άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου, με παράλληλη εξασφάλιση ευρωπαϊκής χρηματοδότησης άνω των 657 εκατ. ευρώ.
Οι κινήσεις αυτές Κύπρου και Ελλάδας έχουν προκαλέσει εξαιρετικά αρνητικές εντυπώσεις στις Βρυξέλλες, με προφανείς επιπτώσεις στο σύνολο των ενεργειακών θεμάτων.
Η παραπάνω εξέλιξη συνιστά σοβαρή γεωπολιτική ήττα τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Κύπρο, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί επικίνδυνη αναβάθμιση του ψευδοκράτους, το οποίο θα διεκδικήσει τη διεθνή του παρουσία ως ενεργειακός κόμβος της Ανατολικής Μεσογείου.
Έχουμε προτείνει επανειλημμένα Ελλάδα και Κύπρος να προχωρήσουν άμεσα στην επίλυση του προβλήματος των 25 εκατ. ευρώ, που υποτίθεται ότι τις χωρίζει και ταυτόχρονα, να ζητήσουν από κοινού το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να καταδικάσει τις παράνομες παρεμβάσεις της Τουρκίας στις ερευνητικές εργασίες του έργου.
Άμεσα καταθέτω σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σχετικά Άρθρα

Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αλεξάνδρου Nevsky στο Peredelkin για τα ονομαστήρια του Πατριάρχη Ρωσίας

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 28 / 5 / 2021 , 4:43 από news_room Ανήμερα της εορτής των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου όπου άγει τα ονομαστήρια του ο μακαριώτατος Πατριάρχης Μόσχας κ.κ. Κύριλλος. Ο μακαριώτατος Πατριάρχης τέλεσε την Θεία Λειτουργία της εορτής των Αγίων στον Ιερό Ναό του Αλεξάνδρου Nevsky στο Peredelkin.    

Πλήθος Αρχιερέων στην Αθήνα ενόψει του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου για τα 100 χρόνια του περιοδικού Θεολογία

Πλήθος Αρχιερέων στην Αθήνα ενόψει του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου για τα 100 χρόνια του περιοδικού Θεολογία

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 4 / 10 / 2023 , 15:21 από news_room Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος έχει την ιδιαίτερη τιμή να ανακοινώσει ότι το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο για τα 100 χρόνια του περιοδικού Θεολογία, με γενικό τίτλο: «Η Ορθόδοξη Θεολογία εν πορεία στην “άυλη πραγματικότητα” της ύστερης νεωτερικότητας», το οποίο θα διεξαχθεί […]