27 °C Athens, GR
03/07/2026

Τελευταια Νέα
6 Χρόνια ADOLOGALA.GR Δημογραφικό: Μείωση του πληθυσμού κατά σχεδόν 500 χιλ. άτομα – Κατάρρευση των γεννήσεων Τι προβλέπει ο νέος κώδικας οδικής κυκλοφορίας ο οποίος δίνει έμφαση στην αντιμετώπιση και αποτροπή παραβάσεων – Αναλυτικά Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Αρχιεπισκοπική Θεία Λειτουργία στο Κλίβελαντ για το 48ο Κληρικολαϊκό Συνέδριο Αλλαγές στο ιδιοκτησιακό των πολυκατοικιών: Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο – Τι αλλάζει σε κοινόχρηστα, διαμερίσματα και κανονισμούς Αθήνα: Συλλήψεις από την ΔΑΟΕ φιλάθλων για οπαδική βία, ναρκωτικά, εκβιάσεις και εμπρησμούς Συνάντηση Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου με τον Πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ Ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας στη γιορτή των Αγίων Αναργύρων Ενορίας Μύρτου Ιεράπετρας Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος ευλόγησε το ανθρωπιστικό έργο του Ιδρύματος Four Homes of Mercy – Siksek στη Βηθανία Δημογραφικές εξελίξεις στην Ελλάδα στο επίκεντρο εκδήλωσης στο Καλαμάκι Πηλίου Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 27ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Κύπρου Βενεζουέλα: Οι γιατροί προειδοποιούν για νέα ανθρωπιστική και υγειονομική κρίση μετά τους φονικούς σεισμούς Γουατεμάλα: Νέες έρευνες για υποθέσεις διαφθοράς προαναγγέλλει ο γενικός εισαγγελέας

Οι ΗΠΑ επιχείρησαν εντός της χώρας της Βενεζουέλας και συνέλαβαν τον Πρόεδρο της Νικολάς Μαδούρο – Ραγδαίες οι εξελίξεις

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 3 / 1 / 2026 , 14:03 από news_room

Τελευταία ενημέρωση άρθρου: 05/01/2026, 20:20

Οι ΗΠΑ επιχείρησαν στο έδαφος της Βενεζουέλας και αφού συνέλαβαν τον Πρόεδρο της τον απομάκρυναν στην συνέχεια από αυτή. Αναφέρει σε ανάρτηση του ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντ. Νταμπ. Με χειροπέδες ο Μαδούρο και η σύζυγός του μεταφέρονται στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ μέσω του αεροπλανοφόρου Iwo Jima

Αρχικά το CBS ανέφερε ότι Αμερικανοί κομάντος της Δύναμης Δέλτα αιχμαλώτισαν τον Μαδούρο. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας αιχμαλωτίστηκε σήμερα από κομάντος της Δύναμης Δέλτα (Delta Force), μονάδας ειδικών αποστολών του αμερικανικού στρατού, όπως δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS News.

Κομάντος αυτής της επίλεκτης μονάδας είχαν επίσης διεξαγάγει το 2019 την επιχείρηση στη Συρία, κατά την οποία σκοτώθηκε ο πρώην ηγέτης της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.

Λίγα λεπτά αργότερα εξέδωσε ανακοίνωση το Ιράν αναφέροντας : Το Ιράν καταδικάζει «την αμερικανική στρατιωτική επίθεση» εναντίον της Βενεζουέλας.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Ελληνικού Κουμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΕ) όπου ανέφερε: ΚΚΕ: «Οι ΗΠΑ αιματοκυλούν και την Βενεζουέλα. Ο λαός της Βενεζουέλας θα νικήσει» Το ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του, καταδίκασε «κατηγορηματικά την στρατιωτική επίθεση που εξαπέλυσαν το ξημέρωμα οι ΗΠΑ ενάντια στη Βενεζουέλα και τον λαό της».

Η Βενεζουέλα κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι «έπληξαν κατοικημένες ζώνες»
Ο Βενεζουελανός υπουργός Αμυνας, με ηχογραφημένη ομιλία του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κατηγόρησε σήμερα τα χαράματα τον αμερικανικό στρατό ότι «έπληξε κατοικημένες ζώνες» κατά την επίθεσή του στη Βενεζουέλα, υποσχόμενος επίσης μαζική ανάπτυξη όλων των στρατιωτικών μέσων της χώρας.

«Οι δυνάμεις των εισβολέων (…) βεβήλωσαν το έδαφός μας (…) φθάνοντας στο σημείο να πλήξουν, με πυραύλους και ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τα μαχητικά ελικόπτερά τους, κατοικημένες ζώνες άμαχου πληθυσμού», δήλωσε ο στρατηγός Βλαντίμιρ Παντρίνο Λόπες, προσθέτοντας ότι συγκεντρώνει «πληροφορίες σχετικά με τους τραυματίες και τους νεκρούς».

Ο ίδιος υποσχέθηκε επίσης «μαζική ανάπτυξη όλων των χερσαίων, αεροπορικών, ναυτικών, ποτάμιων και βαλλιστικών οπλικών συστημάτων για τη συνολική άμυνα».

Στις 12:20 ώρα Ελλάδος:

«Απαιτούμε αποδείξεις ότι ζουν»
Νεότερα από την αντιπρόεδρο της Βενεζουέλας, Ντέλσι Ροντρίγκες, μεταδίδει το BBC.

Οπως είπε, η κυβέρνηση δεν γνωρίζει πού βρίσκονται ο Μαδούρο και η πρώτη κυρία Σίλια Φλόρες.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση απαίτησε «άμεσες αποδείξεις ζωής» και για τους δύο.

12:23

NYT: Αχαρτογράφητα νερά
Αν είναι αληθής ο ισχυρισμός Τραμπ, το Σύνταγμα της Βενεζουέλας ορίζει ότι η εξουσία θα μεταβιβαστεί στην αντιπρόεδρο του Νικολάς Μαδούρο, Ντέλσι Ροντρίγκες, η οποία διαχειρίζεται την οικονομική πολιτική.

Ωστόσο, βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά και δεν είναι σαφές ποιος τελικά θα αναλάβει την εξουσία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν αναγνωρίσει τον Μαδούρο ως νόμιμο πρόεδρο, ενώ η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας υποστηρίζει ότι ο νόμιμος πρόεδρος είναι ο εξόριστος πολιτικός Εντμούντο Γκονζάλες.

Στις 12:27( Ώρα Ελλάδος) Η Κολομβία ανακοινώνει την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα της με τη Βενεζουέλα.

Την επίθεση των ΗΠΑ εναντίον της Βενεζουέλας καταδίκασε και η Ρωσία με ανακοίνωση που αναφέρει: Η Ρωσία καταδικάζει την αμερικανική «ένοπλη επίθεση» εναντίον της Βενεζουέλας, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Στις 12:39 Ανακοίνωση Αξιωματούχου των ΗΠΑ

Αμερικάνος Γερουσιαστής: «Ο Ρούμπιο λέει ότι ο Μαδούρο συνελήφθη για να δικαστεί στις ΗΠΑ».

Οι ΗΠΑ συνέλαβαν τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, για να δικαστεί στις ΗΠΑ, σύμφωνα με έναν Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή, ο οποίος λέει ότι μίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο.

Δείτε επίσης:

«Με ενημέρωσε ότι ο Νικολάς Μαδούρο έχει συλληφθεί για να δικαστεί για ποινικά αδικήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες, και ότι η ενέργεια που είδαμε απόψε αναπτύχθηκε για να προστατεύσει και να υπερασπιστεί όσους εκτελούν το ένταλμα σύλληψης», έγραψε στο X νωρίς το Σάββατο ο γερουσιαστής της Γιούτα, Μάικ Λι.

Επίσης άμεση ήταν και η αντίδραση της Ισπανίας η οποία Ισπανία απευθύνει έκκληση για αποκλιμάκωση.

Η Ισπανία απηύθυνε έκκληση για αποκλιμάκωση, μετριοπάθεια και σεβασμό του διεθνούς δικαίου στη Βενεζουέλα, ανακοίνωσε σήμερα το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Ισπανία προσφέρθηκε επίσης ως διαπραγματευτής για να βοηθήσει να βρεθεί μια ειρηνική λύση στη Βενεζουέλα.

12:51

Η Γερμανία εκφράζει τη μεγάλη ανησυχία της
Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία την κατάσταση στη Βενεζουέλα ενώ μια ομάδα για την αντιμετώπιση κρίσεων πρόκειται να συνεδριάσει αργότερα σήμερα.

Το γερμανικό υπουργείο πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε στενή επαφή με τη γερμανική πρεσβεία στο Καράκας.

12:55

Τραμπ: «Λαμπρή επιχείρηση»
Ο Ντόναλντ Τραμπ απάντησε τηλεφωνικά σε δημοσιογράφο λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωσή του ότι οι ΗΠΑ συνέλαβαν τον Νικολάς Μαδούρο, χαρακτηρίζοντας την επιχείρηση «λαμπρή» και αποδίδοντας την επιτυχία στον σχεδιασμό και στις αμερικανικές δυνάμεις. Απέφυγε να απαντήσει αν είχε ζητήσει έγκριση από το Κογκρέσο, λέγοντας ότι θα μιλήσει αναλυτικά σε συνέντευξη Τύπου από το Μαρ-α-Λάγκο, και έκλεισε τη συνομιλία ύστερα από περίπου 50 δευτερόλεπτα.

New York Times

13:03

Ιταλία: Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στο Καράκας

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε σήμερα πως η Ρώμη και η διπλωματική αντιπροσωπεία της στο Καράκας παρακολουθούν την εξέλιξη της κατάστασης στη Βενεζουέλα με την προσοχή τους στραμμένη ιδιαιτέρως στην ιταλική κοινότητα της χώρας.

Ο Ταγιάνι ανέφερε σε ανάρτησή του στο X πως η ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι ενημερώνεται διαρκώς και πως έχει τεθεί σε λειτουργία η μονάδα του υπουργείου Εξωτερικών για την αντιμετώπιση κρίσεων.

Ο πρεσβευτής της Ιταλίας στη Βενεζουέλα δήλωσε σήμερα στην ιταλική δημόσια τηλεόραση RAI ότι περίπου 160.000 Ιταλοί ζουν στη Βενεζουέλα, οι περισσότεροι με διπλό διαβατήριο, καθώς και μερικοί οι οποίοι βρίσκονται εκεί για εργασία ή τουρισμό.

«Οι διαταγές του Μαδούρο προς τον στρατό της Βενεζουέλας παραμένουν σε ισχύ»
Οι διαταγές του Νικολάς Μαδούρο προς τον στρατό της Βενεζουέλας παραμένουν σε ισχύ, δήλωσε η αντιπρόεδρος Ντέλσι Ροντρίγκες, απαιτώντας από τις ΗΠΑ «απόδειξη ζωής» του προέδρου της Βενεζουέλας.

«Αντιμετωπίζουμε αυτή την βάναυση επίθεση, δεν γνωρίζουμε πού βρίσκονται ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο και η Πρώτη Κυρία Σίλια Φλόρες. Απαιτούμε απόδειξη ζωής τους από την κυβέρνηση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ», δήλωσε η Ροντρίγκες σε ηχητικό μήνυμα που μεταδόθηκε στην κρατική τηλεόραση.

Το Καράκας, όπως είπε η ίδια, δεν γνωρίζει πού βρίσκεται ο πρόεδρος της χώρας ούτε η σύζυγός του.

Ο Τραμπ δήλωσε ότι αμερικανικές δυνάμεις συνέλαβαν τον Μαδούρο μετά την έναρξη μιας «επίθεσης μεγάλης κλίμακας» στη Βενεζουέλα.

Η αντιπρόεδρος Ροντρίγκες υποστήριξε ωστόσο ότι ο Μαδούρο «έχει δώσει πολύ σαφείς εντολές στις Μπολιβαριανές Εθνικές Ένοπλες Δυνάμεις (…) ώστε να ενεργοποιηθούν όλα τα σχέδια για την πλήρη άμυνα του έθνους. Οι οδηγίες του Προέδρου Μαδούρο έχουν δοθεί».

Νωρίτερα, ο υπουργός Αμυνας της Βενεζουέλας, Βλαντίμιρ Παντρίνο Λόπες, ανακοίνωσε «μαζική ανάπτυξη» όλων των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

13:24

«Να μην πέσεις κανείς σε απελπισία»

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βενεζουέλας, Ντιοσντάδο Καμπέγιο, που θεωρείται ένας από τους βασικούς εκτελεστικούς παράγοντες του Νικολάς Μαδούρο, κάλεσε σε ηρεμία σε τηλεοπτική του δήλωση και προέτρεψε τους Βενεζουελάνους να εμπιστευθούν την ηγεσία. «Να μην πέσει κανείς στην απελπισία. Να μην διευκολύνει κανείς τον εισβάλλοντα εχθρό», είπε. Ο Καμπέγιο πρόσθεσε επίσης, χωρίς να παράσχει αποδείξεις, ότι βόμβες είχαν πλήξει κτίρια κατοικιών.

Κάλας για Βενεζουέλα: Ζητά «αυτοσυγκράτηση και σεβασμό» στο Διεθνές Δίκαιο
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας ζήτησε αυτοσυγκράτηση και σεβασμό του διεθνούς δικαίου στη Βενεζουέλα, μετά την ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τη «σύλληψη» του προέδρου της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο.

Με ανάρτηση στο Χ η Κάλας δήλωσε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο, στον οποίο επανέλαβε ότι η ΕΕ αμφισβητεί τη δημοκρατική νομιμοποίηση του Μαδούρο.

Ωστόσο, η Ευρωπαία αξιωματούχος τόνισε: «Σε κάθε περίπτωση, οι αρχές του διεθνούς δικαίου και ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να γίνονται σεβαστές. Απευθύνουμε έκκληση για αυτοσυγκράτηση».

13:35

Το Καράκας ζητεί επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

13:38

Κανονικά η λειτουργία της κρατικής εταιρείας ενέργειας

Η παραγωγή και η διύλιση πετρελαίου της κρατικής εταιρείας ενέργειας της Βενεζουέλας, PDVSA, λειτουργούσαν κανονικά το Σάββατο και οι πιο σημαντικές εγκαταστάσεις της δεν υπέστησαν ζημιές από τις αμερικανικές επιθέσεις με στόχο τη σύλληψη του Προέδρου Νικολάς Μαδούρο, σύμφωνα με μια αρχική εκτίμηση, όπως δήλωσαν στο Reuters δύο πηγές με γνώση των επιχειρήσεων της εταιρείας.

Το λιμάνι της Λα Γκουάιρα, κοντά στην πρωτεύουσα Καράκας, ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας, αλλά που δεν χρησιμοποιείται για πετρελαϊκές εργασίες, φέρεται να υπέστη σοβαρές ζημιές, σύμφωνα με τη μία από τις πηγές.

Πηγή: Guardian

13:57 ( Ώρα Ελλάδος)

«Θα νικήσουμε» δηλώνει ο υπουργός Εσωτερικών Καμπέγιο

«Θα νικήσουμε» δήλωσε σήμερα το πρωί ο υπουργός Εσωτερικών της Βενεζουέλας Ντιοσντάντο Καμπέγιο, μετά τις επιθέσεις των ΗΠΑ στο Καράκας, που οδήγησαν – σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές – στη σύλληψη του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

«Και στο τέλος αυτών των επιθέσεων, θα νικήσουμε. Ζήτω η πατρίδα! Πιστοί για πάντα! Δεν θα γίνουμε ποτέ προδότες», δήλωσε στην κρατική τηλεόραση, υποσχόμενος: «Αυτός δεν είναι ο πρώτος αγώνας, αυτή δεν είναι η πρώτη μάχη… ξέρουμε πώς να επιβιώνουμε σε όλες τις περιστάσεις».

Φήμες που κυκλοφορούν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ισχυρίζονταν ότι ο Καμπέλο, που θεωρείται ένας από τους πιο ισχυρούς άνδρες της χώρας, ήταν είτε νεκρός είτε συνελήφθη.

19:05

Αποκλιμάκωση και λύση με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου, ζητά η ΕΕ – Δήλωση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά αποκλιμάκωση και μια λύση με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των αρχών που κατοχυρώνονται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», τονίζει σχετικά με τη Βενεζουέλα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα.

Με ανάρτησή του στο «Χ», ο Αντόνιο Κόστα δηλώνει ότι παρακολουθεί την κατάσταση στη Βενεζουέλα με μεγάλη ανησυχία και προσθέτει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να υποστηρίζει μια ειρηνική, δημοκρατική και χωρίς αποκλεισμούς λύση. «Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ, Κάγια Κάλας, σε συντονισμό με τα κράτη μέλη, για να διασφαλίσουμε για την ασφάλεια των ευρωπαίων πολιτών στη χώρα», αναφέρει, τέλος, ο Αντόνιο Κόστα.

5 Ιανουαρίου 2026

ΗΠΑ-Βενεζουέλα: Ο Νικολάς Μαδούρο κρατείται σε διαβόητη φυλακή στο Μπρούκλιν

Μετά τη στρατιωτική επιχείρηση για τη σύλληψή του ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο βρίσκεται πλέον σε φυλακή στο Μπρούκλιν, όπου είναι πιθανό να παραμένει κλεισμένος στο κελί του 23 ώρες το 24ωρο, συνθήκες τις οποίες οι πρώην κρατούμενοι σε αυτό το σωφρονιστικό ίδρυμα Σον «Ντίντι» Κομπς και Γκισλέιν Μάξγουελ έχουν χαρακτηρίσει απάνθρωπες.

Ο Μαδούρο και η σύζυγός του Σίλια Φλόρες είναι αντιμέτωποι με κατηγορίες περί διακίνησης ναρκωτικών στις ΗΠΑ. Μετά την αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση στο Καράκας που οδήγησε στη σύλληψή τους μεταφέρθηκαν σε πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και το Σάββατο το βράδυ έφτασαν στο Μητροπολιτικό Κέντρο Κράτησης στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης.

Τόσο ο 63χρονος Μαδούρο όσο και η 69χρονη σύζυγός του πρόκειται να εμφανιστούν ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου του Μανχάταν σήμερα Δευτέρα.

Το Μητροπολιτικό Κέντρο Κράτησης (MDC) Μπρούκλιν ιδρύθηκε το 1994. Εκεί κρατούνται περίπου 1.300 άνδρες και γυναίκες και αυτή τη στιγμή είναι η μοναδική φυλακή για τους κρατούμενους που αναμένουν να δικαστούν ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου στην πόλη της Νέας Υόρκης.

Στο παρελθόν από το σωφρονιστικό αυτό ίδρυμα έχουν περάσει η Μάξγουελ, καταδικασμένη για σεξουαλικά εγκλήματα, ο τραγουδιστής της χιπ χοπ Κομπς αλλά και ο Χουάν Ορλάντο Ερνάντες, πρώην πρόεδρος της Ονδούρας που καταδικάστηκε για διακίνηση ναρκωτικών προτού του δώσει χάρη ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τον Δεκέμβριο. Επίσης ο Λουίτζι Μαντζιόνε, που κατηγορείται για τον φόνο στελέχους της ασφαλιστικής εταιρείας UnitedHealth Group, κρατείται εκεί εν αναμονή της δίκης του.

Τόσο κρατούμενοι όσο και οι δικηγόροι τους έχουν καταγγείλει τις ανθυγιεινές και απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούν στο σωφρονιστικό κέντρο.

Το 2019 κάποιοι κρατούμενοι στο MDC Μπρούκλιν έμειναν σε παγωμένα κελιά στη μέση του χειμώνα, αφού πυρκαγιά προκάλεσε διακοπή στην ηλεκτροδότηση και τη θέρμανση.

Το 2024 δύο άνδρες δολοφονήθηκαν από συγκρατούμενούς τους με τη χρήση αυτοσχέδιων όπλων, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, ωθώντας τις αρχές να προχωρήσουν σε επιχείρηση για την πάταξη της βίας και της διακίνησης παράνομων προϊόντων στη φυλακή αυτή.

Η Μάξγουελ, η οποία κρατούνταν στο MDC Μπρούκλιν προτού καταδικαστεί το 2021 για συνέργεια στα σεξουαλικά εγκλήματα που διέπραξε ο Τζέφρι Έπστιν εις βάρος ανήλικων κοριτσιών, παραπονέθηκε για ακαθαρσίες και κόπρανα τρωκτικών στο κελί της.

Η αμερικανική Υπηρεσία Φυλακών, το τμήμα του υπουργείου Δικαιοσύνης που είναι αρμόδιο για το MDC Μπρούκλιν, δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό. Όμως η Υπηρεσία είχε αναφέρει σε έκθεσή της τον Σεπτέμβριο του 2025 ότι οι συνθήκες διαβίωσης στη φυλακή αυτή βελτιώθηκαν χάρη στην αύξηση του προσωπικού και σε άλλες μεταρρυθμίσεις.

Ο Μίτσελ Έπνερ, πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας που τώρα εργάζεται ως δικηγόρος, δήλωσε ότι όλοι οι κρατούμενοι στο MDC Μπρούκλιν αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να τους ασκηθεί βία από άλλους συγκρατούμενους. Ο κίνδυνος αυτός είναι μεγαλύτερος για κάποιον όπως ο Μαδούρο, που θα μπορούσε να γίνει στόχος μιας συμμορίας ή ενός κρατουμένου που θέλει να αποκτήσει φήμη, εκτίμησε ο Έπνερ.

Ο Μαδούρο μάλλον θα μείνει ξεχωριστά από τους άλλους κρατούμενους

Ο Κάμερον Λίντσεϊ, πρώην δεσμοφύλακας στο MDC Μπρούκλιν, δήλωσε ότι η Υπηρεσία Φυλακών πιθανόν θα κρατήσει τον Μαδούρο ξεχωριστά από τους άλλους κρατούμενους και θα ελέγχει το προσωπικό που θα έρχεται σε επαφή μαζί του.

«Είναι δική μου εικασία, αλλά εκτιμώ ότι θα τον βάλουν σε κελί σε όροφο, μόνο του», είπε ο Λίντσεϊ. «Πρόκειται προφανώς για μια ιδιαίτερα ευαίσθητη, υψηλής ασφαλείας επιχείρηση».

Σύμφωνα με τον Λίντσεϊ, ο Μαδούρο είναι πιθανό να παραμένει κλεισμένος στο κελί του επί 23 ώρες, με τα γεύματα να του παραδίδονται εκεί και να του επιτρέπεται μία ώρα άσκησης καθημερινά σε μια μικρή περίκλειστη περιοχή. Ενδεχομένως να του παρέχεται πρόσβαση σε ντους τρεις φορές την εβδομάδα.

Ο πρώην δεσμοφύλακας εκτίμησε ότι η σύζυγος του Μαδούρο ενδέχεται να έχει την ίδια αντιμετώπιση.

Ο Σον «Ντίντι» Κομπς, που καταδικάστηκε τον Ιούλιο για δύο κατηγορίες σχετικά με τη μεταφορά προσώπων με στόχο τη συμμετοχή στην πορνεία, κοιμόταν σε απόσταση μικρότερη του ενός μέτρου από άλλους κρατούμενους σε ένα δωμάτιο σαν κοιτώνα όσο καιρό κρατήθηκε στο MDC Μπρούκλιν. Η τουαλέτα, χωρίς πόρτα, βρισκόταν στον ίδιο χώρα.

Εξάλλου κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της κράτησης του Κομπς, οι φύλακες εμπόδισαν κάποιον που προσπάθησε να τον τραυματίσει με αυτοσχέδιο μαχαίρι, όπως δήλωσαν οι δικηγόροι του.

Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν υπάρξει κάποια σημάδια βελτίωσης των συνθηκών στο MDC Μπρούκλιν.

Το 2024 ο δικαστής του Μανχάταν Τζέσι Φέρμαν αρνήθηκε να στείλει έναν άνδρα καταδικασμένο για εγκλήματα που σχετίζονται με τα ναρκωτικά στη φυλακή αυτή, χαρακτηρίζοντας τις συνθήκες εκεί «συνεχιζόμενη τραγωδία».

Ωστόσο σε ξεχωριστή υπόθεση τον Μάιο του 2025 ο Φέρμαν δήλωσε ότι οι συνθήκες βελτιώθηκαν «κατά πολύ» από το 2024.

Στην έκθεσή του του Σεπτεμβρίου η Υπηρεσία Φυλακών επεσήμανε ότι «καταγράφεται σημαντική μείωση της βίας» στο MDC Μπρούκλιν και ότι ο αριθμός των κρατουμένων μειώθηκε από 1.600 σε περίπου 1.300.

5 Ιανουαρίου 2026 – 16:09

Ο Νικολάς Μαδούρο βρίσκεται στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν για την απαγγελία των εναντίον του κατηγοριών

Ο Νικολάς Μαδούρο μεταφέρθηκε σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης για την απαγγελία εναντίον του κατηγοριών περί ναρκωτικών, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συνέρχεται σήμερα για να συζητήσει την νομιμότητα της αμερικανικής στρατιωτικής επιχείρησης που οδήγησε στην σύλληψή του.

Ο Μαδούρο μαζί με την επίσης συλληφθείσα σύζυγό του Σίλα Φλόρες μεταφέρθηκαν με συνοδεία ένοπλων φρουρών σήμερα το πρωί τοπική ώρα από το κέντρο κράτησης στο Μπρούκλιν με ελικόπτερο στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν.

Ο Μαδούρο κατηγορείται ότι διευθύνει δίκτυο διακίνησης κοκαΐνης στο οποίο συμμετέχουν τα καρτέλ Σιναλόα και Σέτας του Μεξικού, οι κολομβιανοί αντάρτες FARC και βενεζουελάνικες ομάδες με στόχο την διοχέτευση τόνων κοκαΐνης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Μαδούρο αρνείται ανέκαθεν τις κατηγορίες και δηλώνει ότι πίσω τους κρύβονται τα ιμπεριαλιστικά σχέδια για τον έλεγχο των πετρελαϊκών πόρων της Βενεζουέλας.

20:18

Ο Μαδούρο δηλώνει στο δικαστήριο των ΗΠΑ πως είναι αθώος

Ο Νικολάς Μαδούρο δήλωσε αθώος ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Νέας Υόρκης στις κατηγορίες για ναρκο-τρομοκρατία, στην πρώτη εμφάνισή του σε αμερικανικό δικαστικό σύστημα μετά τη βίαιη μεταφορά του στις ΗΠΑ του από αμερικανικές ειδικές δυνάμεις.
Ο 63χρονος Μαδούρο αρνήθηκε και τις τέσσερις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν, μεταξύ των οποίων συνωμοσία για εισαγωγή κοκαΐνης, ναρκο-τρομοκρατία και κατοχή πολυβόλων και εκρηκτικών μηχανισμών.

Μιλώντας μέσω διερμηνέα, δήλωσε: «Είμαι αθώος. Δεν είμαι ένοχος. Είμαι ένας αξιοπρεπής άνθρωπος. Είμαι ακόμη πρόεδρος της χώρας μου», πριν τον διακόψει ο δικαστής Άλβιν Χέλερσταϊν.

Αθώα δήλωσε και η σύζυγός του, Σίλια Φλόρες. Το δικαστήριο όρισε ως επόμενη ημερομηνία εμφάνισης την 17η Μαρτίου.

Οι εισαγγελικές αρχές κατηγορούν τον Μαδούρο ότι ηγήθηκε δικτύου διακίνησης κοκαΐνης που συνεργαζόταν με το καρτέλ Σιναλόα, τους Ζέτας, τους Κολομβιανούς αντάρτες των FARC και τη συμμορία Tren de Aragua.

Ο ίδιος απορρίπτει τις κατηγορίες ως πρόσχημα για «ιμπεριαλιστικά σχέδια» γύρω από τα τεράστια πετρελαϊκά αποθέματα της Βενεζουέλας.

Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε στις 12:02 τοπική ώρα. Ο Μαδούρο, ντυμένος με πορτοκαλί και μπεζ στολή κρατουμένου, άκουγε την ανάγνωση του κατηγορητηρίου μέσω ακουστικών. Ο δικαστής ενημέρωσε το ζευγάρι για το δικαίωμά του να επικοινωνήσει με το προξενείο της Βενεζουέλας.

Εξω από το δικαστήριο συγκεντρώθηκαν υποστηρικτές και αντίπαλοι του Μαδούρο, ενώ στο Καράκας τέθηκε σε ισχύ διάταγμα που διατάσσει τη σύλληψη όσων υποστήριξαν την αμερικανική επιχείρηση.

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, Ρωσία και Κίνα καταδίκασαν τη σύλληψή του, με τον γενικό γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες να εκφράζει ανησυχία για τη νομιμότητα της επιχείρησης.

Στο εσωτερικό της Βενεζουέλας, η μεταβατική πρόεδρος Ντέλσι Ροντρίγκες έκανε στροφή από την αρχική καταγγελία περί «απαγωγής», καλώντας πλέον σε συνεργασία με την Ουάσιγκτον, ενώ ο Τραμπ διαμήνυσε ότι οι αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες «θα επιστρέψουν» στη χώρα.

Πηγή: NYT, Guardian, Kathimerini, US Department, X, ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σχετικά Άρθρα

Ιερά Παράκληση για μαθητές από τον Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ – Adologala.gr

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 12 / 6 / 2021 , 0:49 από news_room Ιερά Παράκληση εις την Υπεραγία Θεοτόκο με σκοπό την πνευματική ενίσχυση και ευλογία των μαθητών που μετέχουν στις προαγωγικές και πανελλήνιες εξετάσεις τέλεσε την Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου […]

archbishop elpidoforos webinar 11 aygoust 2020 adologala.gr arxiepiskopos amerikis

Διαδικτυακό σεμινάριο του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου με κληρικούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 15 / 8 / 2020 , 16:58 από Διαδικτυακό σεμινάριο του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ.κ.Ελπιδοφόρου με κληρικούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής ολοκληρώθηκε στις 11 Αυγούστου 2020. Το θέμα του διαδικτυακού αυτού σεμιναρίου ήταν το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα των κληρικών. Μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο στο Adologala.gr