Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 24 / 1 / 2026 , 12:02 από news_room
Το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας ερευνά κορυφαίο στρατηγό της, στο πλαίσιο τελευταίας στρατιωτικής εκκαθάρισης
ΠΕΚΙΝΟ — Ο ανώτατος στρατηγός του κινεζικού στρατού Γιουξιά ερευνάται για ύποπτες σοβαρές παραβιάσεις της πειθαρχίας και του νόμου, όπως ανακοίνωσε το Σάββατο το Υπουργείο Άμυνας.
Ο Ζανγκ Γιουξιά, ο ανώτερος από τους δύο αντιπροέδρους της ισχυρής Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής, είναι η τελευταία προσωπικότητα που εμπλέκεται σε μια μακροχρόνια εκκαθάριση στρατιωτικών αξιωματούχων.
Οι αναλυτές πιστεύουν ότι οι εκκαθαρίσεις έχουν σχεδιαστεί τόσο για τη μεταρρύθμιση του στρατού όσο και για να διασφαλίσουν την πίστη στον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος προεδρεύει επίσης της στρατιωτικής επιτροπής. Αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης εκστρατείας κατά της διαφθοράς που έχει τιμωρήσει περισσότερους από 200.000 αξιωματούχους από τότε που ο Σι ανέλαβε την εξουσία το 2012.
Ένα άλλο μέλος της επιτροπής, ο Λιού Ζενλί, έχει επίσης τεθεί υπό έρευνα από το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας. Ο Λιού είναι ο αρχηγός του Κοινού Επιτελείου της επιτροπής. Η επιτροπή είναι το κορυφαίο στρατιωτικό όργανο στην Κίνα.
Η δήλωση δεν παρείχε λεπτομέρειες σχετικά με την φερόμενη αδικοπραγία.
Ο Ζανγκ, 75 ετών, κατατάχθηκε στον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό το 1968 και είναι στρατηγός των χερσαίων δυνάμεών του.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα απέλυσε τον άλλο αντιπρόεδρο της επιτροπής, τον Χε Γουεϊντόνγκ, τον περασμένο Οκτώβριο και τον αντικατέστησε με το μέλος της επιτροπής Ζανγκ Σενγκμίν.
Το 2024, το κόμμα απέλυσε δύο πρώην υπουργούς Άμυνας λόγω κατηγοριών για διαφθορά.
Η κυβέρνηση Τραμπ δημοσίευσε την Παρασκευή μια νέα Εθνική Στρατηγική Άμυνας, αναγνωρίζοντας την Κίνα ως στρατιωτική δύναμη που, όπως είπε, πρέπει να αποτραπεί από το να κυριαρχήσει επί των ΗΠΑ ή των συμμάχων τους.
«Αυτό δεν απαιτεί αλλαγή καθεστώτος ή κάποια άλλη υπαρξιακή πάλη», ανέφερε η στρατηγική. «Αντίθετα, είναι δυνατή μια αξιοπρεπής ειρήνη, με όρους ευνοϊκούς για τους Αμερικανούς, αλλά που η Κίνα μπορεί να αποδεχτεί και να ζήσει υπό αυτούς».
