31 °C Athens, GR
03/07/2026

Τελευταια Νέα
6 Χρόνια ADOLOGALA.GR Δημογραφικό: Μείωση του πληθυσμού κατά σχεδόν 500 χιλ. άτομα – Κατάρρευση των γεννήσεων Τι προβλέπει ο νέος κώδικας οδικής κυκλοφορίας ο οποίος δίνει έμφαση στην αντιμετώπιση και αποτροπή παραβάσεων – Αναλυτικά Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Αρχιεπισκοπική Θεία Λειτουργία στο Κλίβελαντ για το 48ο Κληρικολαϊκό Συνέδριο Αλλαγές στο ιδιοκτησιακό των πολυκατοικιών: Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο – Τι αλλάζει σε κοινόχρηστα, διαμερίσματα και κανονισμούς Αθήνα: Συλλήψεις από την ΔΑΟΕ φιλάθλων για οπαδική βία, ναρκωτικά, εκβιάσεις και εμπρησμούς Συνάντηση Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου με τον Πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ Ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας στη γιορτή των Αγίων Αναργύρων Ενορίας Μύρτου Ιεράπετρας Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος ευλόγησε το ανθρωπιστικό έργο του Ιδρύματος Four Homes of Mercy – Siksek στη Βηθανία Δημογραφικές εξελίξεις στην Ελλάδα στο επίκεντρο εκδήλωσης στο Καλαμάκι Πηλίου Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 27ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Κύπρου Βενεζουέλα: Οι γιατροί προειδοποιούν για νέα ανθρωπιστική και υγειονομική κρίση μετά τους φονικούς σεισμούς Γουατεμάλα: Νέες έρευνες για υποθέσεις διαφθοράς προαναγγέλλει ο γενικός εισαγγελέας

Υπερψηφίστηκε με 159 «ναι» ο προϋπολογισμός του 2025

Υπερψηφίστηκε με 159 «ναι» ο προϋπολογισμός του 2025 proypologismos 2025

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 16 / 12 / 2024 , 1:00 από news_room

Με 159 ψήφους “ναι”, έναντι 139 “όχι” (σε σύνολο 298 ψηφισάντων στα Έσοδα του Προϋπολογισμού), κυρώθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, μετά από ονομαστική ηλεκτρονική ψηφοφορία, ο κρατικός προϋπολογισμός για το οικονομικό έτος 2025 ενώ με μεγάλη πλειοψηφία υπερψηφίστηκαν οι αμυντικές δαπάνες και τα έξοδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Απουσίαζαν της ψηφοφορίας για τα Έσοδα του Προϋπολογισμού οι ανεξάρτητοι βουλευτές Αντ. Σαμαράς και Μ. Σαλμάς.

Στις 159 θετικές ψήφους προσμετρώνται οι 155 βουλευτές της ΝΔ και 4 ανεξάρτητοι βουλευτές, οι Ελ. Αυγενάκης, Χαρ. Κατσιβαρδάς, Γ. Ασπιώτης και Μ. Γαυγιωτάκης.

Οι ψήφοι ανά υπουργείο

Οι δαπάνες του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας έλαβαν 258 θετικές ψήφους έναντι 41 αρνητικών (Σ=299), ενώ τα έξοδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας έλαβαν 244 “ναι” έναντι 55 “όχι” (Σ=299). Υπέρ της ψήφισης των αμυντικών δαπανών είχαν ταχθεί η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ελληνική Λύση, η ΚΟ Νίκη, η ΚΟ Σπαρτιάτες, και οι ανεξάρτητοι βουλευτές, μεταξύ των οποίων και οι “5” που εκφράζουν το Κίνημα Δημοκρατίας.

Διευρυμένη πλειοψηφία, τη μεγαλύτερη από όλα τα υπουργεία έλαβαν τα έξοδα των εξής υπουργείων:

Υπουργείο Υγείας: 167 ναι, 132 όχι (Σ=299)

Υπουργείο Παιδείας: 166 ναι, 132 όχι (Σ=298)

Υπουργείο Εσωτερικών: 160 ναι, 139 (Σ=299)

Υπουργείο Εξωτερικών: 160 ναι, 139 όχι (Σ=299) και

Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας: 160 ναι, 139 όχι (Σ=299)

Όπως είπε ο πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας, τις πέντε αυτές ημέρες (11-15 Δεκεμβρίου 2024) «μίλησαν, εκτός από τους 9 γενικούς εισηγητές και τους 14 ειδικούς εισηγητές, 9 κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, και 179 συνάδελφοι δηλαδή σύνολο 211 βουλευτές. Όσοι, τελικώς, ζήτησαν και πήραν το λόγο. Επίσης μίλησαν 22 υπουργοί, 3 αναπληρωτές υπουργοί και 4 υφυπουργοί, δηλαδή 29 μέλη της κυβέρνησης, καθώς και οι 9 πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων».

Όπως παρατήρησε ο κ. Τασούλας οι πέντε συνεδριάσεις διήρκεσαν περίπου 68 ώρες, ενώ υπενθύμισε ότι «τα τελευταία δύο χρόνια, που είχαμε από τις μεγαλύτερες σε διάρκεια πενθήμερες συζητήσεις επί του κρατικού προϋπολογισμού, η διάρκεια των συνεδριάσεων ήταν 60 και 66 ώρες αντιστοίχως. Στη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού του 2025 δεν έγινε καμία σύντμηση χρόνου και όλοι μίλησαν με ανοχή χρόνου. Επίσης έλαβαν το λόγο οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι όσες φορές τον ζήτησαν, πολύ δε περισσότερο από το προβλεπόμενο χρόνο» είπε ο κ. Τασούλας.

Δ. Κουτσούμπας: Προϋπολογισμός πολεμικής οικονομίας, ματωμένων πλεονασμάτων και αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη σημερινή του ομιλία στη Βουλή, είπε ότι ο Προϋπολογισμός του 2025 δεν διαφέρει από τους προηγούμενους «και ως προς τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του και ως προς τον ρόλο που επιτελεί στο πλαίσιο της οικονομίας του κεφαλαίου και των δεσμεύσεων απέναντι στην ΕΕ».

Όπως εξήγησε, ο ρόλος αυτός συνίσταται στο ότι ο Προϋπολογισμός «είναι ένα ακόμα εργαλείο αναδιανομής από τους πολλούς στους λίγους. Ένας ακόμη μηχανισμός δίπλα στον βασικό, αυτόν της εκμετάλλευσης στο χώρο εργασίας, με τον οποίο το κεφάλαιο αποσπά μέσω της φορολογίας και της κατανομής των δαπανών ένα επιπλέον μερίδιο του πλούτου που έχει παράξει η εργατική τάξη της χώρας μας».

«Ταυτόχρονα, ο Προϋπολογισμός αποτελεί και εργαλείο προώθησης της αντιλαϊκής πολιτικής, των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων σε κάθε τομέα, γιατί το πόσα χρήματα κατευθύνονται σε κάθε υπουργείο κι αν αυτά είναι περισσότερα ή λιγότερα από την προηγούμενη χρονιά, είναι οπωσδήποτε ζήτημα – όμως είναι λιγότερο από τη μισή εικόνα της κατάστασης. Μεγαλύτερη σημασία έχει το για ποιούς σκοπούς κατευθύνονται αυτά τα ποσά» πρόσθεσε.

Έφερε ως ενδεικτικό, αλλά όχι μοναδικό παράδειγμα «τα εκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης που η κυβέρνηση διοχετεύει για να προωθήσει, να κατοχυρώσει και να ξεπλύνει στη συνείδηση του ελληνικού λαού το κατεξοχήν αντιλαϊκό μέτρο, δηλαδή, τα νόμιμα φακελλάκια στα απογευματινά χειρουργεία, ταΐζοντας, ταυτόχρονα, και τους ιδιώτες κλινικάρχες».

Ο Δ. Κουτσούμπας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι λέει «ασύστολα ψέματα» ισχυριζόμενη ότι «ο Προϋπολογισμός προβλέπει αυξήσεις στους μισθούς, τις συντάξεις και τις κοινωνικές δαπάνες» σημειώνοντας ότι «οι αυξήσεις στους εργαζόμενους στο δημόσιο είναι 40 λεπτά τη μέρα, οι αυξήσεις στις συντάξεις για όσους δεν έχουν προσωπική διαφορά, γιατί οι υπόλοιποι δεν θα πάρουν τίποτα, είναι κάτω από 2,5% όταν ακόμα και ο επίσημος πληθωρισμός θα ανέβει στο 2,7%».

Κατήγγειλε ότι οι δαπάνες για την Παιδεία «παραμένουν στα περσινά άθλια επίπεδα», ενώ η αύξηση των δαπανών για την Υγεία, «είναι τα χρήματα που θα πληρώσει ο λαός, προκειμένου να καλυφθεί το κενό από τη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών Υγείας».

Κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι «λέει ψέματα» όταν ισχυρίζεται πως «η αύξηση των φορολογικών εσόδων προέρχεται από την πάταξη της φοροδιαφυγής και την ανάπτυξη».

«Στην πραγματικότητα, τα έσοδα αυξάνονται λόγων των αυξημένων άδικων και αντιλαϊκών έμμεσων φόρων» σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι «από τα συνολικά 70 δισ. που είναι τα προβλεπόμενα φορολογικά έσοδα για το 2025, μόνο τα 7,9 δισ. είναι φόροι εισοδήματος Νομικών Προσώπων, ενώ τα υπόλοιπα θα τα πληρώσει ο λαός και οι εργαζόμενοι».

Όσον αφορά την πάταξη της φοροδιαφυγής, είπε ότι «οι μόνοι που την πληρώνουν είναι οι βιοπαλαιστές αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες, τους οποίους η κυβέρνηση θεωρεί “διαρθρωτικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, που θέλει να τους βγάλει εκτός αγοράς προς όφελος των πολυεθνικών».

Αναφερόμενος στις τράπεζες και τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, σημείωσε ότι «μένουν στο απυρόβλητο 3,5 δισ. ευρώ στο πρώτο 9μηνο του 2024, ενώ τα μέτρα της κυβέρνησης περιορίζονται στον περιορισμό των προμηθειών τους την ώρα που απολαμβάνουν τον αναβαλλόμενο φόρο που διατήρησε και η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, μαζί με τις τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις που πλήρωσε ο ελληνικός λαός».

Ο Δ. Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι ο Προϋπολογισμός 2025 είναι «ο πρώτος Προϋπολογισμός της επίσημα διακηρυγμένης εποχής της πολεμικής οικονομίας στην ΕΕ και ταυτόχρονα ο πρώτος της περιόδου 2025-2028 που καλύπτει το νέο Μεσοπρόθεσμο».

«Το είπε, άλλωστε, πολύ εύγλωττα και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ: Σας είπε ‘κόψτε από Υγεία, συντάξεις, κοινωνική ασφάλιση και δώστε λεφτά στην πολεμική οικονομία’ και αυτό κάνετε» πρόσθεσε.

Όσον αφορά τις στρατιωτικές δαπάνες, τόνισε ότι «στο πλαίσιο της έκθεσης Ντράγκι και της πολεμικής οικονομίας, ο ελληνικός λαός θα πληρώσει υπέρογκα ποσά, όχι για τις αμυντικές ανάγκες όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά για τις ανάγκες και τα πολεμοκάπηλα σχέδια του ΝΑΤΟ».

Είπε ότι η κυβέρνηση έχει «εξασφαλισμένη στήριξη και από τα υπόλοιπα κόμματα της ευρωατλαντικής συναίνεσης, άλλωστε, μαζί πανηγύρισαν, επί της ουσίας, για την επικράτηση των τζιχαντιστών-τρομοκρατών στη Συρία, δηλαδή χαιρέτισαν την απροκάλυπτη επέμβαση της Τουρκίας, των ΗΠΑ και του Ισραήλ σε μια ανεξάρτητη χώρα».

«Εμείς, παρά τις τεράστιες διαφορές μας με το αντιλαϊκό καπιταλιστικό καθεστώς του ‘Ασαντ, καταδικάσαμε από την πρώτη στιγμή, και την επέμβαση, και τον αναθεωρητισμό. Εσείς που μας λέτε ότι η Ελλάδα έχει εθνικό συμφέρον να εμπλακεί σε πολέμους ενάντια στον ρώσικο αναθεωρητισμό. Τώρα γιατί έχετε καταπιεί τη γλώσσα σας, τη στιγμή μάλιστα που ξεκάθαρα επωφελείται η Τουρκία και το Ισραήλ; Μάλλον προς “πρεσβεία μεριά” πρέπει να κοιτάξουμε για την απάντηση και ξέρετε καλά ποιά πρεσβεία. Αυτή που περιμένει τη νέα της ένοικο και βγαίνουν υπουργοί σας στα κανάλια και λένε ότι ‘μιλάει απευθείας με τον Τράμπ και αυτό είναι πολύ καλό για τη χώρα’. Σαν δεν ντρεπόμαστε…» υπογράμμισε.

Σε ό,τι σφορά στο νέο Μεσοπρόθεσμο, είπε ότι «προβλέπει διαιώνιση των ματωμένων πλεονασμάτων, θέτει ‘οροφές’ στην αύξηση των δαπανών και περιορισμούς στο που αυτές θα κατευθύνονται».

Ο Δ. Κουτσούμπας κατήγγειλε και τα κόμματα ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ που «παριστάνουν ότι αντιπολιτεύονται σφοδρά την κυβερνητική πολιτική, αλλά στην ουσία είναι μία βολική αντιπολίτευση, αφού σε όλες τις στρατηγικές επιλογές στηρίζουν την κυβέρνηση», υπενθυμίζοντας ότι «μόλις την περασμένη εβδομάδα το ΠΑΣΟΚ υπερψήφισε 9 από τα 15 άρθρα του νομοσχεδίου για τον κατώτατο μισθό».

Επισήμανε μεταξύ άλλων, ότι το ΠΑΣΟΚ «δίνει στήριξη στον πιο κομβικό πυλώνα της κυβερνητικής πολιτικής, καθώς κάθε τι που προτείνει (το ΠΑΣΟΚ) είναι ‘κοστολογημένο’ που σημαίνει ότι δεν θίγει στο ελάχιστο τους στόχους της καπιταλιστικής κερδοφορίας, των ματωμένων πλεονασμάτων και των ΝΑΤΟϊκών πολεμικών δαπανών».

Πρόσθεσε ότι τους ίδιους αντιλαϊκούς στόχους «συμμερίζεται και ξεπλένει στη συνείδηση του λαού και ο ΣΥΡΙΖΑ».

«Ο λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα ούτε από την ‘αντιπολίτευση του ταγκό’, ούτε από την αντιπολίτευση που αναζητά δικαίωση για τα κυβερνητικά της πεπραγμένα στα απομνημονεύμτα της Μέρκελ. Γι’ αυτό και καμία προσπάθεια συγκόλλησης των θραυσμάτων της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας δεν μπορεί να αποτελέσει πραγματική ελπίδα για τον ελληνικό λαό» πρόσθεσε.

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι η κυβέρνηση παρουσιάζει μια «ωραιοποιημένη εικόνα που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα», σημειώνοντας ότι «η καπιταλιστική ανάπτυξη παρουσιάζεται ως ο δρόμος για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, ενώ εκείνο που ισχύει είναι το αντίθετο: η υποθήκευση των λαϊκών αναγκών, το διαρκές άνοιγμα της απόστασης ανάμεσα στις δυνατότητες που υπάρχουν για να καλυφθούν αυτές – και στο βαθμο που όντως καλύπτονται, είναι η No 1 προϋπόθεση της καπιταλιστικής ανάπτυξης, δηλαδή της ανάπτυξης με σκοπό πάντα το κέρδος των λίγων».

Αναφέρθηκε ακόμα σε νέα οικονομική κρίση «που έρχεται όλο και πιο κοντά», στις αιτίες της και στις επιπτώσεις που θα έχει στην Ελλάδα.

Τονίζοντας ότι ο λαός πρέπει να συνειδητοποιήσει τα αδιέξοδα του συστήματος και να τα αξιοποιήσει στην πάλη του, «να επιδιώξει να βαθύνει τις ρωγμές που υπάρχουν σήμερα σε αυτό το διεφθαρμένο σύστημα μέχρι να γίνουν ρήγματα για την τελική ανατροπή του».

«Ο σημερινός κόσμος που βράζει και φλέγεται, εγκυμονεί και τις ευκαιρίες για να βγουν ορμητικά οι λαοί στο προσκήνιο. Μόνο έτσι μπορούμε σήμερα να εμποδίσουμε νέα αντιλαϊκά μέτρα, να κατακτήσουμε και ορισμένες ανάσες ανακούφισης.

Για να κερδίσει ο λαός, πρέπει να χάσει το κεφάλαιο σήμερα, μέρος των κερδών του, αύριο την ίδια την εξουσία του, από τον οργανωμένο και αποφασισμένο λαό», είπε. «Eίναι αυτονόητη η καταψήφιση από το ΚΚΕ του Προϋπολογισμού», όπως «αυτονόητη είναι και η δέσμευση ότι το ΚΚΕ θα βρεθεί ξανά στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να μην υλοποιηθούν οι αντιλαϊκές δεσμεύσεις που περιέχονται στον Προϋπολογισμό» πρόσθεσε ο κ. Κουτσούμπας.

Κυρ. Βελόπουλος: Ο προϋπολογισμός προβλέπει αυξημένα φορολογικό έσοδα, με έμμεση φορολογία, από τον ΦΠΑ που εισπράττετε μέσω αισχροκέρδειας

“Εάν δεν παράγεις, είσαι πάντα χρεωμένος. Και ρωτώ: Τι παράγουμε εμείς; Έχετε φέρει έναν Προϋπολογισμό ο οποίος δεν παράγει πλούτο, αλλά έχει ως πηγή εσόδων την αισχροκέρδεια.

Ο Προϋπολογισμός αυτός προβλέπει για την επόμενη χρονιά αυξημένα φορολογικό έσοδα, με έμμεση φορολογία, από τον ΦΠΑ που εισπράττετε μέσω της αισχροκέρδειας. Δηλαδή, ληστεύετε τον κόσμο”, τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, στην ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών: «Κύρωση του κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2025».

Ο Κυρ.Βελόπουλος εξαπέλυσε πυρά, όχι μόνο κατά της ΝΔ, αλλά και εναντίον του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας: “Το μόνο που πετύχατε, όλοι εδώ μέσα, είναι η Ελλάδα να μην ανήκει στους Έλληνες πλέον. Η πρώτη φάση του αφελληνισμού εξελίχθηκε από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ. Τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, τα τρένα, την ενέργεια, τις οπτικές ίνες του ίντερνετ, τον τουρισμό, τα δώσατε στους ξένους. Όταν οι δημόσιες υποδομές έχουν εκχωρηθεί σε ξένους, οι τουριστικές επιχειρήσεις εκχωρούνται σε ξένους, τότε ευλόγως τίθεται το ερώτημα: Ανήκει η Ελλάδα στους Έλληνες; Η απάντηση είναι πλέον, όχι. Και πρέπει να δοθεί μεγάλη μάχη για την ανάκτησή της. Πρέπει να δοθεί η μάχη για την ανάκτηση των περιουσιακών στοιχείων της χώρας, γιατί η Ελλάδα δεν έχει πλέον περιουσιακά στοιχεία. Εμείς, αυτή τη μάχη θα την δώσουμε”.

Παράλληλα, ο Κυρ.Βελόπουλος υποστήριξε ότι η “κυβέρνηση κρύβει την λεηλασία της χώρας με την βοήθεια των μέσων μαζικής ενημέρωσης”, ενώ σχετικά με το θέμα των τραπεζών, σημείωσε:

“Κατηγορούμε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι στην υπηρεσία των τραπεζών. Δήθεν διαφωνείτε με τη ΝΔ, αλλά ψήφισαν μέτρα υπέρ των τραπεζών.

Τι ψήφισε το ΠΑΣΟΚ υπέρ των τραπεζών;

– Ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με εγγύηση τους πολίτες.

– Το Ν.4050/2012 για το επαίσχυντο PSI. Δηλαδή, ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με εγγύηση ανθρώπους.

– Το Ν.4592/2019 για την λήξη της ρητής προστασίας της πρώτης κατοικίας δυνάμει του ν. Κατσέλη.

– Το Ν.4637/2019 για κατάργηση της αυτεπάγγελτης δίωξης των τραπεζικών στελεχών για απιστία”.

Αναφερόμενος αμέσως μετά σε όσα ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ υπέρ των τραπεζών, υπογράμμισε: “Τα ίδια ψήφισε. Ειδικότερα:

– Το Ν.4354/2015 για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την αγορά τους δανείων από τα funds, δηλαδή, τα κοράκια.

– Το Ν.4512/2018 για την υποχρεωτικότητα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για όλους.

– Το Ν.4592/2019 για την λήξη της ρητής προστασίας της πρώτης κατοικίας δυνάμει του νόμου Κατσέλη.

Επίσης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης ανέφερε σκωπτικά: “Ζούμε στην χώρα της ΝΔ, όπου τα πράγματα δεν συμβαίνουν, αλλά εμείς νομίζουμε ότι συμβαίνουν, όπως λένε η κυβέρνηση και τα μμε. Δεν είμαστε φτωχοί, νομίζουμε ότι είμαστε φτωχοί. Δεν καίγονται τα δάση μας, νομίζουμε ότι καίγονται τα δάση μας. Δεν έχουμε εισροή λαθρομεταναστών, νομίζουμε ότι έχουμε. Δεν είναι άσχημη η οικονομία, νομίζουμε ότι είναι άσχημη. Είναι ζάχαρη. Δεν έχουμε ακριβή ενέργεια, νομίζουμε ότι έχουμε. Δεν παραχωρούμε τίποτα στην Τουρκία, νομίζουμε ότι παραχωρούμε. Δεν έχουμε woke ατζέντα, νομίζουμε ότι έχουμε. Εμείς δεν νομίζουμε. Όσο υπάρχει η Ελληνική Λύση, κανένας Έλληνας δεν θα νομίζει”.

Όσον αφορά τα χρήματα από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, σημείωσε: “Εγιναν ντουβάρια και σκάφη αναψυχής. Πήγαν σε χρηματοδοτήσεις sites και λεωφορείων. Έγιναν είσοδος σε γνωστό μουσείο σε ανεμογεννήτριες. Είναι δυνατόν να υπάρξει ανάπτυξη έτσι; Είναι αυτό ανάπτυξη; Αυτό που κάνετε είναι ανάπτυξη για πλούσιους και αεριτζήδες και όχι για τους Έλληνες που πεινούν”.

Ο Κυρ.Βελόπουλος πρότεινε στη συνέχεια τα εξής:

“Μπορείτε να επαναφέρετε τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και το επίδομα αδείας. Το κόστος θα είναι 2,1 δισ. ευρώ. Πώς θα βγουν αυτά τα χρήματα; Κατ’ αρχήν, περίπου 1 δισ. στοιχίζουν οι ανεξάρτητες Αρχές, για τις οποίες το ΣτΕ ορίζει ότι πρέπει να είναι πέντε, ενώ εμείς έχουμε πάνω από τριάντα. Επίσης, 5 δισ. στοιχίζει το λαθρεμπόριο καυσίμων. Αλλά πού να πάτε στα διυλιστήρια να κάνετε έλεγχο; Ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε να το κάνει, αλλά γρήγορα το ξέχασε. ‘Αλλη μία πρότασή μας αφορά τα χρέη της ΝΔ, που χρωστάει 500 εκατ. ευρώ. Ας σώσει πρώτα τον εαυτό της και μετά σώζει την Ελλάδα. Προτείνουμε να πληρώνονται οι βουλευτές της ΝΔ με 830 ευρώ τον μήνα. Το ίδιο και οι 3.000 μετακλητοί σας. Αν το κάνετε αυτό, σε οκτώ χρόνια δεν θα χρωστάτε ούτε ένα ευρώ”.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση “κοροϊδεύει τον κόσμο”, προσθέτοντας ό,τι “απόδειξη είναι το πρόγραμμα “εξοικονομώ 2021″, όπου το 40% παραμένει ανεξόφλητο έως σήμερα. Είπατε ψέματα για το ρεύμα. Το νέο μεικτό τιμολόγιο ρεύματος θα έχει δύο ζώνες. Αντί για τις 11:00 π.μ. με 4 μ.μ. που μας λέγατε, δηλαδή, 5 ώρες το μεσημέρι, το κάνατε 3 ώρες, από 12:00 μ.μ. έως 3:00 μ.μ.. Επίσης το βράδυ, το κάνατε από τις 2:00 π.μ. έως τις 5:00 π.μ. Κοροϊδεύετε και τους αγρότες με το πετρέλαιο. Επιπλέον καταστρέψατε τους αγρότες, καταστρέψατε τους κτηνοτρόφους, καταστρέψατε τους αλιείς. Αλλά δεν σας νοιάζει γιατί αυτοί είναι πλέμπα. Όταν όμως πρόκειται για φίλους σας κάνετε εξυπηρετήσεις. Και αναφέρομαι στο 1,35 δισ. που οφείλει η ΤΕΡΝΑ για την ΕΓΝΑΤΙΑ από το 2023. Αρχικά το ποσό μεταφέρθηκε για το 2024 και τώρα μεταφέρθηκε για το 2025,. Όλα γίνονται με εγγύηση των φορολογουμένων”.

Ακολούθως, ο Κυρ.Βελόπουλος πρότεινε “να γίνουν εξορύξεις, που είναι η μόνη λύση για τη χώρα”, ενώ σημείωσε ότι “υπάρχει τεράστιο κοίτασμα χρυσού και χαλκού 720.000 τόνων στην Κεντρική Μακεδονία”.

Σχετικά με τις σχέσεις της Ελλάδας με Τουρκία, Αλβανία και Σκόπια, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων: “Ποια φιλία επέδειξαν αυτές οι χώρες; Τήρησαν ποτέ τους όρους των συμφωνιών; Τήρησαν τα Σκόπια τους όρους της Συμφωνίας των Πρεσπών; Τήρησε η Αλβανία τη συμφωνία για την Β.Ήπειρο; Όχι. Χρειάστηκαν πέντε χρόνια για να καταλάβει ο πρωθυπουργός ότι η Τουρκία δεν είναι φίλη. Και μόλις χθες μας είπε: ‘Δεν βλέπω προοπτική ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα με την Τουρκία’. Δεν του έχει πει κανείς ότι αυτά είναι μονομερή δικαιώματα; Μόνη διαφορά μας με την Τουρκία είναι η νησιωτική υφαλοκρηπίδα. Όλοι εδώ μέσα είσαστε στο κόλπο της συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο”.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης επισήμανε ακόμη ότι “η Ελλάδα χρειάζεται έξυπνα όπλα. Εμείς προτείνουμε τη δημιουργία έξυπνων και φθηνών όπλων και λύσεων από ελληνικά μυαλά για τον ελληνικό στρατό. Υπάρχουν ελληνικά αμυντικά προγράμματα που τα χρησιμοποιούν οι ξένοι στρατοί και δεν τα χρησιμοποιεί ο ελληνικός”.

Τέλος, ο Κυρ.Βελόπουλος τόνισε, μεταξύ άλλων: “Εμείς διεκδικούμε το αυτονόητο, το αύριο για την πατρίδα μας, το αύριο για τα παιδιά μας. Διεκδικούμε τη ζωή μας”.

Αλ. Χαρίτσης: Ο προϋπολογισμός του 2025 είναι μνημονιακής λογικής, χωρίς να έχουμε μνημόνιο

Για ένα «συστηματικό, οργανωμένο και επιθετικό πλιάτσικο» της κυβέρνησης στις ζωές των πολιτών έκανε λόγο ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2025, ενώ συνέδεσε τις κυβερνητικές πολιτικές με αυτές της Μάργκαρετ Θάτσερ στην Βρετανία της δεκαετίας του ‘80.

«Ο προϋπολογισμός του 2025 – όπως και οι προηγούμενοι αυτής της κυβέρνησης- δεν είναι προϋπολογισμός ανάπτυξης. Είναι προϋπολογισμός μνημονιακής λογικής, χωρίς να έχουμε μνημόνιο. Αυτό εννοεί η κυβέρνηση μιλώντας για “σταθερότητα”», δήλωσε ο Αλ. Χαρίτσης και καταλόγισε στην κυβέρνηση ένα ακόμα «success story» χωρίς αντίκρισμα, παραπέμποντας μεταξύ άλλων στο χθεσινό μπλακ άουτ στο Μετρό Θεσσαλονίκης και τις «σοβαρότατες ανησυχίες» που εγείρονται για την ασφάλεια των επιβατών.

«Ούτε success story υπάρχει, λοιπόν, ούτε κανείς χαίρεται πέρα από τους κυβερνητικούς βουλευτές και τους λίγους και ισχυρούς που όντως ευτυχούν με την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε, αναφερόμενος σε «αλχημείες» της κυβέρνησης στην οικονομική της πολιτική. Για το δημόσιο χρέος, που « η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τη μείωσή του, αναφερόμενη στο ποσοστό του Δημόσιου Χρέους ως προς το ΑΕΠ», είπε πως εξαιτίας του πληθωρισμού και της πολύ μικρής πραγματικής αύξησης του ΑΕΠ έχει παραμείνει υψηλό και έχει μεταβληθεί ελάχιστα την τελευταία 5ετία. Για το κοινωνικό κράτος, αναφέρθηκε στη μείωση των «πραγματικών» δαπανών για το ΕΣΥ, την Παιδεία και την Κοινωνική Πρόνοια σε ποσοστό του ΑΕΠ, «την ώρα που το δημόσιο σύστημα υγείας καταρρέει», ενώ για τους φόρους τόνισε πως η κυβέρνηση μιλά για μείωση των φόρων, την ώρα που «η Ελλάδα φορολογικά ευνοεί πιο πολύ από όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ το εισόδημα από κεφάλαιο σε σχέση με το εισόδημα από εργασία» και «αντλεί από την έμμεση φορολογία πολύ περισσότερα έσοδα, σε σχέση με τους φόρους εισοδήματος». Για τους μισθούς αντέκρουσε το αφήγημα της κυβέρνησης περί αυξήσεων στον κατώτατο μισθό και στο δημόσιο και σχολίασε πως κατάφερε να «ενσωματώσει Οδηγία της ΕΕ χωρίς να την ενσωματώνει». Όσον αφορά την «πολυπόθητη», όπως είπε, ανάπτυξη, επισήμανε ότι η κυβέρνηση «πέρασε κάτω από τον πήχη των στόχων τόσο του 2023 όσο και του 2024» όσον αφορά τις νέες επενδύσεις, ότι αυξήθηκε το εμπορικό έλλειμμα, ενώ τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης πήγαν σε «ελάχιστους» που πολλαπλασίασαν τα κέρδη τους, όπως οι εταιρίες ενέργειας, οι εισηγμένες επιχειρήσεις στο χρηματιστήριο και οι τράπεζες, αφήνοντας την «ιστορική ευκαιρία» να πάει «χαμένη».

«Αυτό που έκανε είναι η νεκρανάσταση ενός αποτυχημένου και καταδικασμένου σε νέα αποτυχία αναπτυξιακού μοντέλου. Γυρίσαμε στο 2008: Τουρισμός, Κατασκευές, Real Estate, τράπεζες και ιδιωτική ασφαλιστική αγορά. Αυτή είναι η ελληνική οικονομία», τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης και αναφέρθηκε στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη, όπου όταν ρωτήθηκε από επενδυτές σε ποιους τομείς να επενδύσουν, αυτός απάντησε «στην Υγεία και στην Παιδεία». «Ο ορισμός του πλιάτσικου», είπε και κάλεσε τον πρωθυπουργό να τον διαψεύσει αν δεν είναι αλήθεια.

«Η ψευδεπίγραφη και προβληματική αυτή ανάπτυξη, στηρίζεται μόνο σε ένα πράγμα: στη συρρίκνωση των μισθών και στη διεύρυνση του περιθωρίου κέρδους για συγκεκριμένες επιχειρήσεις και συγκεκριμένους κλάδους», δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, σημειώνοντας πως «αυτή είναι και η πεμπτουσία του σημερινού προϋπολογισμού» και καταλογίζοντας στην κυβέρνηση πολιτικές «φτωχοποίησης της ελληνικής κοινωνίας», όχι από «αστοχία» αλλά ως «μια στρατηγική επιβίωσης των ελληνικών οικονομικών ελίτ». «Για αυτό και η καθήλωση των πραγματικών μισθών την περίοδο 2019-2024 δεν είναι συμπωματική, δεν είναι συγκυριακή. Είναι δομικό στοιχείο της πολιτικής είναι στρατηγική επιλογή», εξήγησε, τονίζοντας πως για τη Νέα Αριστερά «υπάρχει άλλος δρόμος», που περνάει μεταξύ άλλων από την «ενίσχυση της εργασίας, της Παιδείας και της Υγείας», την «αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την διεύρυνση της παραγωγικής βάσης», «την πάταξη της διαφθοράς και την ενίσχυση του κράτους δικαίου», «την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα». «Αυτές είναι οι κατευθύνσεις του εναλλακτικού σχεδίου που η Νέα Αριστερά βάζει απέναντι στις καταστροφικές πολιτικές του κ. Μητσοτάκη και των υπουργών του», υπογράμμισε, κάνοντας λόγο για ένα «σχέδιο που απαιτεί συγκρούσεις με θέματα ταμπού», όπως η φορολογία: «Αυτό σημαίνει ότι για να ζήσουν καλύτερα οι πολλοί, πρέπει κάποιοι να πληρώσουν. Γι’ αυτό λέμε: φορολογήστε τους πλούσιους για να ενισχυθούν οι πιο αδύναμοι».

Κατηγόρησε, δε, την κυβέρνηση για «νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες», όπως «η καραμέλα των trickle down economics», δηλαδή ότι «η μείωση των φόρων στα κέρδη και στον πλούτο, φέρνει επενδύσεις και να υπάρξει ανάπτυξη». «Ένα πράγμα έχετε υπηρετήσει πιστά και έχετε καταφέρει: Την αύξηση των ανισοτήτων στη χώρα μας», δήλωσε ο Αλ. Χαρίτσης.

Όσον αφορά το θέμα των προμηθειών των τραπεζών, σχολίασε τις προαναγγελθείσες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού ως «φιέστα και επικοινωνιακό σόου ακόμα και στον κρατικό προϋπολογισμό» και τόνισε πως η «ληστεία» έχει ήδη συντελεστεί «με κυβερνητική στήριξη», καθώς «το 1.5 δισεκατομμύριο ευρώ που ήταν τα καθαρά έσοδα των τραπεζών μόνο από τις προμήθειες και μόνο για τους πρώτους 9 μήνες του 2024, δε θα γυρίσει στις τσέπες των πολιτών». «Ντράπηκε και η ντροπή», σχολίασε.

Συνεχίζοντας, ο Αλ. Χαρίτσης αναφέρθηκε στα θέματα εξωτερικής πολιτικής κάνοντας τη σύνδεση με τις υπό ψήφιση αμυντικές δαπάνες. Όπως είπε, «η εξωτερική πολιτική αυτής της κυβέρνησης έχει αποτύχει παταγωδώς», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υπηρετεί το δόγμα του «προκεχωρημένου φυλακίου των ΗΠΑ στην περιοχή», το οποίο «μας βάζει σε κινδύνους» και τόνισε πως «η χώρα μας οφείλει να επιστρέψει στην πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που υπερασπίζεται την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη συνεργασία».

Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, αυτό που χρειάζεται, είπε, «είναι μια σοβαρή στρατηγική διαλόγου και επίλυσης στη βάση του διεθνούς δικαίου, με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης», ενώ καταλόγισε και πάλι στην κυβέρνηση «επικοινωνιακά παιχνίδια» με το βλέμμα στραμμένο στα εσωκομματικά της, που «δεν δείχνουν μόνο στάση ανευθυνότητας αλλά είναι και επικίνδυνα». Εκτός όμως από την κυβέρνηση, είπε πως αυτή η «απαράδεκτη πλειοδοσία φτηνού πατριωτισμού», αφορά και μέρος της αντιπολίτευσης. Απορρίπτοντας ξεκάθαρα τους «στρατιωτικούς υπερ- εξοπλισμούς», ως μια «αμαρτωλή ιστορία» και «πατριδοκαπηλία της Δεξιάς» , άσκησε δριμεία κριτική σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ που θα ψηφίσουν τις αμυντικές δαπάνες και δήλωσε πως η Νέα Αριστερά « θα χαλάσει το ευχάριστο κλίμα συναίνεσης της κυβέρνησης Μητσοτάκη με το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ». «Το ΠΑΣΟΚ που υπερψηφίζει ασμένως. Και ο ΣΥΡΙΖΑ που τελικά ο νέος Πρόεδρος ακολουθεί την καταστροφική γραμμή του προηγούμενου Προέδρου», είπε, διαμηνύοντας στους βουλευτές που «κάθονται στα έδρανα που κάθεται ιστορικά η Αριστερά και η κεντροαριστερά» πως έχουν «ευθύνη» να «συγκρουστούν με τη Δεξιά και την άκρα δεξιά που επενδύουν στη λογική του πολέμου και στην κούρσα των εξοπλισμών». «Η συναινετική αντιπολίτευση ενισχύει την αλαζονεία Μητσοτάκη», υπογράμμισε, σημειώνοντας πως «ο τόπος χρειάζεται μαχητική προγραμματική αντιπολίτευση». «Εμείς λευκή επιταγή δε δίνουμε. Δεν συναινούμε στον εθνικισμό, στον πόλεμο και στους υπερεξοπλισμούς», πρόσθεσε.

Κλείνοντας, ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, αναφέρθηκε και πάλι στην θατσερική Μεγάλη Βρετάνια, μιλώντας για την ίδια «ασφυξία» που τελικά επέφεραν αυτές οι πολιτικές στην κοινωνία και την οικονομία. «Εμείς εδώ αγνοούμε όλες τις ενδείξεις του κινδύνου και μπαίνουμε όλο και πιο βαθιά στο τούνελ. Της επισφαλούς ανάπτυξης, του πληθωρισμού της απληστίας, της έκρηξης των ανισοτήτων, της κλιματικής κρίσης. Ζούμε σε μια αναπτυξιακή, περιβαλλοντική και κοινωνική ασφυξία. Η χώρα χρειάζεται να ανασάνει. Οι εργαζόμενοι να πάρουν ανάσα. Οι πολίτες να αναπνεύσουν ελεύθερα», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε πως «αυτό μπορεί να γίνει με έναν και μόνο τρόπο: την ανατροπή της κυβέρνησης της Δεξιάς και της πολιτικής της», καλώντας και πάλι στη δημιουργία «ενός σύγχρονου Λαϊκού Μετώπου της Αριστεράς», μιας «κοινωνικής και πολιτικής συμμαχίας» που «θα αντιπαρατεθεί στρατηγικά με την πολιτική της Δεξιάς».

Δ. Νατσιός: Έχετε δημιουργήσει μια κοινωνία του ενός τρίτου που μπορεί και μία των δύο τρίτων που δεν μπορεί

Η Νίκη θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό και θα υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ανέφερε κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια ο πρόεδρος της Νίκης, Δημήτρης Νατσιός.

Ο κ. Νατσιός ξεκίνησε την ομιλία του ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική.

«Η εύκολη λύση είναι να απαριθμήσω αριθμούς για την αύξηση της φορολογίας το προσεχές έτος και στοιχεία για τις θλιβερές πρωτιές της κυβέρνησής σας με βάση τα δεδομένα του ΟΑΣΑ της Eutostat και του ΔΝΤ.

Τις πρωτιές σας στους χειρότερους μισθούς , τις πρωτιές σας στο ποσοστό ανεργίας μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, τις πρωτιές σας στους έμμεσους φόρους , τις πρωτιές σας στη φτώχεια», είπε ο κ. Νατσιός και πρόσθεσε πως προτιμά να μιλήσει «για τα συναισθήματα της οικονομίας».

«Η πολιτική σας χαρακτηρίζεται από δύο συναισθήματα», είπε. «Την αποξένωση από το λαό την παγερή αδιαφορία για τα προβλήματά του και την πρόθυμη δουλικότητα απέναντι στις τράπεζες.

«Με τους λίγους είστε με τους οποίους μαζί τρώτε, μαζί τα συμφωνείτε κάθε βράδυ μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.Όταν έχετε δημιουργήσει μια κοινωνία του ενός τρίτου που μπορεί και μια δεύτερη κοινωνία των δύο τρίτων που δεν μπορεί, τολμάτε και ειρωνεύεστε τους Έλληνες;», διερωτήθηκε και πρόσθεσε:

«Το Ελληνικό κράτος είναι σήμερα για τον Έλληνα πολίτη , μια τεράστια τρικλοποδιά.Εκεί που προσπαθεί να σηκώσει κεφάλι του δίνει μια, του παίρνει το σπίτι , του κόβει το δάνειο, του καταργεί το επίδομα και τον ρίχνει ξανά κάτω .Η Ελλάδα τρώει όσα παιδιά της απέμειναν και δεν μετανάστευσαν.

Υποκρίνεστε ότι ρίχνετε τις τιμές στα σούπερ μάρκετ σε μερικά προϊόντα, υποκρίνεται ότι νοιάζεστε για τους ευάλωτους με τα καλάθια των Χριστουγέννων που δεν έχουν ούτε κουραμπιέδες και μελομακάρονα, αλλά στην ουσία τους κάνετε πλάτες.

Υποκρίνεστε ότι μειώνετε τις προμήθειες στις τράπεζες αφού τις αφήσατε βεβαίως εδώ και πέντε χρόνια να λεηλατούν αχόρταγα το υστέρημα των Ελλήνων .

Που να τολμήσετε να τις φορολογήσετε. Τρέμετε μην σας κάνουν πλειστηριασμό για τα χρέη σας προς αυτές παρά το γεγονός ότι αμνηστεύσατε τα στελέχη τους που σας δάνεισαν».

Ολοκληρώνοντας ο πρόεδρος της Νίκης, αναφέρθηκε στις αμυντικές δαπάνες και ζήτησε να δοθεί βαρύτητα στην ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας για την οποία είπε πως «είτε έχει ξεπουληθεί είτε υπολειτουργεί».

«Η σημερινή κατάσταση κάθε άλλο παρά αισιόδοξη είναι», συνέχισε ο κ. Νατσιός. «Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν επιλέγει την αγορά εγχώριου αμυντικού υλικού. Όπως αναφέρουν έγκυροι επιστήμονες με γνώμονα τη γεωγραφική διαμόρφωση της χώρας, θα πρέπει να επενδύσουμε πάνω από όλα, στο θεμελιώδες οπλικό σύστημα, στην στρατιωτική επιστήμη και την εγχώρια στρατιωτική σκέψη. Για παράδειγμα έχει αποδειχτεί επί του πεδίου ότι πολύ φθηνά αυτοσχέδια καμικάζι drones μπορούν να κάνουν την ίδια δουλειά με πολύ ακριβά πυρομαχικά κατασκευασμένα από μεγάλες ξένες εταιρείες. Η ΝΔ είναι κυβέρνηση από το 2019. Στο διάστημα αυτό υλοποιήθηκε κάτι για την ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και την απεξάρτησή μας από τις αγορές του εξωτερικού; Την ίδια ώρα γειτονικές μας χώρες έχουν αξιοποιήσει στο έπακρο εγχώρια μέσα ενισχύοντας οικονομικά και πολιτικά την αμυντική τους βιομηχανία», είπε ο πρόεδρος της Νίκης και πρόσθεσε.

«Η συνεχής αγορά οπλικών συστημάτων από το εξωτερικό αυξάνει την εξάρτηση της χώρας, γεγονός που δημιουργεί στρατηγικούς κινδύνους σε περιόδους κρίσης. Ιδιαίτερη μέριμνα θα πρέπει να ληφθεί και στη συνολική αναδιοργάνωση των ενόπλων δυνάμεων, με βάση τις σύγχρονες απειλές».

Ο κ. Νατσιός επεσήμανε επίσης την ανάγκη της επίλυσης των προβλημάτων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και κατέληξε.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις υπάρχουν για να προασπίζονται το υπερπολύτιμο αγαθό της ελευθερίας της Πατρίδας και επιβάλλεται να ισχύσει αρμονία κατανομής πόρων, μεταξύ εξοπλισμών και αμοιβών του στρατιωτικού προσωπικού. Παρά τις σημαντικές αδυναμίες τις καθυστερήσεις, τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και δημοσιονομικές πιέσεις, η Νίκη θα υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με αποκλειστικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας μας».

Σχετικά Άρθρα

neos-episkopos-andidon-isidoros-katsos-oikoumeniko-patriarxeio

Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε νέο Επίσκοπο Ανδίδων – Ποιος είναι ο Ισίδωρος Κάτσος

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 24 / 6 / 2026 , 19:01 από news_room Νέος Επίσκοπος εξελέγη από το Οικουμενικό Πατριαρχείο – Παμψηφής η εκλογή του Ισιδώρου Κάτσου Φωτογραφία άρθρου: Βαγγέλης Καρπαθάκης Η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου ολοκλήρωσε τις τακτικές εργασίες της για τον μήνα Ιούνιο, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στις 23 και 24 Ιουνίου 2026 […]

Στη Σάμο τελέστηκε η νεκρώσιμος ακολουθία του πρώην Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίου

Στη Σάμο τελέστηκε η νεκρώσιμος ακολουθία του πρώην Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίου

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 12 / 1 / 2023 , 15:33 από news_room Τήν μεσημβρίαν τῆς Τετάρτης, 29ης Δεκεμβρίου 2022 / 11ης Ἰανουαρίου 2023, ἔλαβε χώραν ἡ Νεκρώσιμος Ἀκολουθία τοῦ μακαριστοῦ πρῴην Πατριάρχου Ἱεροσολύμων κυροῦ Εἰρηναίου, εἰς τήν Ἱεράν Μονήν Τιμίου Σταυροῦ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Σάμου καί Ἰκαρίας, τῇ φιλαδέλφῳ φροντίδι καί ἐπιστασίᾳ τοῦ προεξάρχοντος Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου […]