31 °C Athens, GR
23/07/2026

Τελευταια Νέα
6 Χρόνια ADOLOGALA.GR Δημογραφικό: Μείωση του πληθυσμού κατά σχεδόν 500 χιλ. άτομα – Κατάρρευση των γεννήσεων Τι προβλέπει ο νέος κώδικας οδικής κυκλοφορίας ο οποίος δίνει έμφαση στην αντιμετώπιση και αποτροπή παραβάσεων – Αναλυτικά Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Έφυγε η θρυλική Μαίρη Λίντα – Η πορεία μιας σπουδαίας καλλιτέχνιδας Προαγωγές επ’ ανδραγαθία στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις Το επίσημο ανακοινωθέν της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τον Καναδά Κοινό μέτωπο Ελλάδας και Πορτογαλίας – Μητσοτάκης: Ελλάδα και Πορτογαλία ενισχύουν τη συνεργασία σε Άμυνα και Οικονομία Έκτακτη κινητοποίηση για τον καιρό – Ποιες περιοχές είναι σε RED CODE ΗΠΑ: Ο Μαδούρο επιστρέφει στο δικαστήριο για την υπόθεση ναρκωτικών Ιαπωνία: Συναγερμός μετά από κινεζικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά στον Ειρηνικό Λεμεσός: Καταδίκη τριών εταιρειών για σοβαρές παραβάσεις ασφάλειας στην εργασία Δημόσια διαβούλευση για το νέο εθνικό σχέδιο AI της Κύπρου Εμπορία ανθρώπων και ειρήνη στο επίκεντρο συνάντησης του Αρχιεπισκόπου Νικήτα με τον Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Παιδείας στην Αμπέτειο Σχολή Καϊρου

Επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Παιδείας στην Αμπέτειο Σχολή Καίρου ypourgos paideias ellados cairo egypt news world adologala (10)

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 13 / 12 / 2024 , 0:11 από news_room

Στα πλαίσια της επισκέψεώς του στην Αίγυπτο την Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου ο Εξοχώτατος κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού με την συνοδεία του Σεβ. Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών του πρέσβεως στην Αίγυπτο κ. Νικολάου Παπαγεωργίου και υπηρεσιακών παραγόντων επισκέφθηκαν την Αμπέτειο Σχολή Καίρου. Τον υποδέχθηκαν ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Σιναίου κ. Δαμιανός και ο Διευθυντής του Σχολείου κ. Βασίλειος Μπακούρος, παρουσία του Συντονιστού Εκπαιδεύσεως κ. Γεωργίου Κοκορέλη και της Διευθύντριας του Αμπετείου Ιδρύματος κ. Ελένης Μαγκανά. Οι μαθητές αλλά και ο Υπουργός σε εορταστικό κλίμα αντάλλαξαν ευχές και ο Υπουργός εξέφρασε την χαρά και την ικανοποίηση του για την προσπάθεια διατήρησης της παρουσίας της ελληνικής παιδείας και γλώσσας στην Νειλοχώρα.

Το Αμπέτειο Ίδρυμα είναι κοινωφελές Ίδρυμα που ιδρύθηκε το 1855 από δωρεά των ελληνικής καταγωγής Σύριων ευεργετών, Αδελφών Αμπέτ (Ραφαήλ, Ανανία και Γεωργίου), το όνομα των οποίων φέρει. Τα εγκαίνια της Σχολής έγιναν το 1861. Τότε συντάχθηκε ο κανονισμός λειτουργίας και άρχισαν επισήμως τα μαθήματα και από τότε αποτελεί ένα από τα πνευματικά κέντρα των Ελλήνων της Αιγύπτου.

Η διαθήκη του Ραφαήλ Αμπέτ προίκισε το 1866 τη Σχολή με περίπου 8.500 στρέμματα, όρισε ως ισόβιο πρόεδρο της εννεαμελούς διοικούσας επιτροπής («εφορίας») του Εκπαιδευτικού, Πολιτιστικού και Φιλανθρωπικού Ιδρύματος της Αμπετείου Σχολής τον εκάστοτε Αρχιεπίσκοπο Σιναίου και Ηγούμενο της Μονής Σινά. Τον 19ο αιώνα, η Σχολή απαρτιζόταν από δύο τμήματα, το ελληνικό και το αραβικό (το τελευταίο ιδρύθηκε το 1876). Το ελληνικό τμήμα περιλάμβανε πεντατάξιο γυμνάσιο, πεντατάξια εμπορική σχολή και εξατάξιο «αστική σχολή», ενώ το αραβικό τμήμα περιλάμβανε τετρατάξιο γυμνάσιο και τετρατάξιο αστική σχολή. Το 1900, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των μαθητών, η Σχολή μεταφέρθηκε σε νέο κτήριο, στην οδό Φουάντ, και το 1955 μεταφέρθηκε στο κτήριο του Ντεμερντάς, όπου λειτούργησε επίσης Εμπορικό και Επαγγελματικό Λύκειο.

Η συνεισφορά της Αμπετείου Σχολής στη μόρφωση της ελληνικής και της συριακής παροικίας του Καΐρου υπήρξε τεράστια. Σήμερα η Αμπέτειος Σχολή αποτελείται από τρία τμήματα: Το αραβικό και το αγγλικό, που στεγάζονται στο κτήριο του Ντεμερντάς, και το ελληνικό, το οποίο από το 1995, στεγάζεται στο Σπετσεροπούλειο Μέγαρο στην Ηλιούπολη Καΐρου. Το Ελληνικό Τμήμα με Γυμνάσιο και Λύκειο διδάσκει την ελληνική γλώσσα ακολουθώντας το ελληνικό πρόγραμμα και επιπλέον διδάσκει και την αραβική, όπως καθορίζει το υπουργείο Παιδείας της Αιγύπτου. Έχει 15 Έλληνες καθηγητές για το ελληνικό πρόγραμμα. Διαθέτει βιβλιοθήκη, εργαστήριο Πληροφορικής, εργαστήριο Φυσικής-Χημείας, ιατρείο, αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων και θεατρική σκηνή. Το 1996 ιδρύθηκε στην Αθήνα ο «Σύλλογος Αμπετείου Σχολής», με σκοπό τη διατήρηση των δεσμών μεταξύ των επαναπατρισθέντων «Αμπετειανών».

Ιστορικό Αμπετείου Σχολής

Ιδρυτές της Αμπετείου Σχολής υπήρξαν οι αδελφοί Ραφαήλ, Ανανίας και Γεώργιος Αμπέτ. Ήταν Έλληνες, με καταγωγή, λέγεται, από την Χίο και οικογενειακό επώνυμο Θεοδούλου.

Ο προπάππος των τριών αδελφών μετανάστευσε στην πόλη Μπάαλμπεκ της Συρίας τότε – του Λιβάνου τώρα – και αμέσως μετά, μεταξύ του 1710 και 1720, στο Κάϊρο της Αιγύπτου, μαζί με τα δύο του παιδιά, τον Δημήτριο και τον Ιάκωβο,  οπότε και άλλαξε το επώνυμό του σε Αμπέτ  (Θεόδουλος > Αμπτ-αλλάχ>Αμπτ>Αμπέτ). Από τα δύο παιδιά, ο Ιάκωβος αποκτά τον Μιχαήλ που παντρεύεται τη Ελένη και γεννούν την Σουζάνα, τον Παύλο, τον Ραφαήλ (Κάϊρο 1780 – Κάϊρο 1866), τον Ανανία (Κάϊρο 1790 – Αλεξάνδρεια 1861) και τον Γεώργιο.

Οι αδελφοί Αμπέτ ασχολήθηκαν με το εμπόριο στην Αίγυπτο και στην Αγγλία και ίδρυσαν δική τους τράπεζα. Αμέσως μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας έγιναν Έλληνες πολίτες και δημότες Σύρου.

Οι αδελφοί Ραφαήλ, Ανανίας, και Γεώργιος Αμπέτ αποφασίζουν, μετά από προτροπή του Γεωργίου, να διαθέσουν ένα οικόπεδο στην συνοικία Γκουανία της Γκαμαλία (κοντά στο σημερινό Μούσκι) στο Κάίρο, και να κτίσουν ένα κτίριο, κατάλληλο για σχολείο αρρένων, το οποίο άρχισε να λειτουργεί το 1860, εξ’ού και η μαρμάρινη επιγραφή, που συνέταξε, κατά παράκληση του Ανανία, ο τότε καθηγητής Ελληνικών Γραμμάτων του Πανεπιστημίου Αθηνών, Φίλιππος Ιωάννου (1796 – 1880), και βρίσκεται σήμερα στην είσοδο των γραφείων της Εφορείας, στο κτίριο των Χαντάικ ελ Κούμπα.

Τα επίσημα εγκαίνια της Σχολής έγιναν την 31η Ιανουαρίου 1861, όπως μαρτυρεί και η πρόσκληση που έστειλε ο Ραφαήλ στον φυσικό προστάτη της Σχολής, τον Έλληνα Πρόξενο της Ελλάδας στο Κάϊρο, αρ. πρωτ. 44 / 27.01.1861.

Οι τρεις αδελφοί Αμπέτ, απέδειξαν την προσήλωσή τους σ΄αυτό το έργο με καταγεγραμμένες πράξεις, που ισχύουν μέχρι σήμερα.

Ο Γεώργιος, μετά θάνατο, κληροδοτεί στο σχολείο 3.704 λίρες, και 20.000 τάλαντα, πολύ σεβαστό ποσό την εποχή εκείνη.

Οι Ανανίας και Ραφαήλ, συνεχίζουν το έργο και ορίζουν στη διαθήκη τους, να ασκείται η διοίκηση του σχολείου από μία Εφορεία, της οποίας Πρόεδρος θα είναι ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος της Ιεράς Μονής της Αγίας Αικατερίνης, στο Σινά. Εξ΄ού και οι στενοί δεσμοί της Ιεράς Μονής με την Αμπέτειο Σχολή.

Με τον ξαφνικό θάνατο του Ανανία το 1861, το Σχολείο βρίσκεται κατά 40.000 λίρες πλουσιότερο και αργότερα ο Ραφαήλ προικίζει την Σχολή με 8.500 στρέμματα γης.

Η λειτουργία του σχολείου ξεκίνησε με 4 τάξεις του δημοτικού και δύο του ελληνικού. Αξίζει να αναφέρομε, πως πρώτος Σχολάρχης ήταν ο Αθ. Βιολέττας, Αγωνιστής του 1821 που είχε χάσει ένα μέλος του σώματός του σε μάχη. Αραβικά, δίδασκε ένας υπάλληλος του Ραφαήλ, υιοθετημένος, που έφερε το επώνυμο Αμπέτ. Ο καθηγητής των Γαλλικών λεγόταν Μπιγιάρ.
Την πρώτη χρονιά, το σύνολο των μαθητών ήταν 120,  όλοι Έλληνες, εκτός από 7-8 Κόπτες και Αρμενίους.

Η φοίτηση ήταν ελεύθερη, ανεξαρτήτως φυλής και θρησκείας του μαθητή.
Οι αδελφοί Αμπέτ είχαν ορίσει ως πρώτη γλώσσα την ελληνική, αλλά, με την πάροδο των ετών, όλο και περισσότεροι αραβόφωνες έρχονταν να φοιτήσουν στην Σχολή.
Οι διαφορές, στα παιδαγωγικά και παιδονομικά θέματα, υποχρέωσαν την Εφορεία να ιδρύσει το 1876 ιδιαίτερο τμήμα για τους Αραβόφωνες, με πρόγραμμα του Αιγυπτιακού Υπουργείου Παιδείας.

Το 1900, λόγω της αύξησης του αριθμού των μαθητών κάθε χρόνο και της αντίστοιχης αύξησης των αναγκών της Σχολής, η Εφορεία έκτισε νέο σχολικό κτίριο σε χώρο που φρόντισε να βρεί στο κέντρο του Καΐρου, στην οδό Φουάντ.

Το 1955 η Αμπέτειος Σχολή μεταφέρεται στο νέο, πολύ μεγαλύτερο ιδιόκτητο συγκρότημα  κτιρίων, που κατασκευάζεται με βάση τις σύγχρονες τότε προδιαγραφές σχολικών κτιρίων και περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, ανεξάρτητο κτίριο θεάτρου και εκδηλώσεων, υπόστεγο γυμναστικής και μεγάλους ελεύθερους χώρους, στην περιοχή του Ντεμερντάς.

Το 1965 η Αμπέτειος Σχολή παύει να είναι αποκλειστικά αρρένων, λόγω της διακοπής λειτουργίας της Αχιλλοπουλείου Σχολής της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου.

Από το 1995, λόγω ραγδαίας μείωσης του αριθμού των μαθητών, η Σχολή λειτουργεί στο κτίριο του Σπετσεροπουλείου, στην περιοχή της Ηλιούπολης.

Ο Σύλλογός μας προσπαθεί με τη απέραντη αγάπη των αποφοίτων αυτής της Σχολής, να κρατήσει το πνεύμα και τις ηθικές αξίες που διδάχτηκαν σ΄αυτήν.
Ένας σημαντικός συνδετικός κρίκος είναι ο ΚΑΔΜΟΣ , το μαθητικό περιοδικό, που ξεκίνησε το 1946 και αναβίωσε στις μέρες μας.

Οι Αμπέτ, εκτός από την ομώνυμη Σχολή, ιδρύσαν και τον Αμπέτειο Οίκο Τυφλών, που εδρεύει στην Καλλιθέα της Αθήνας, και ευεργέτησαν την Ερμούπολη της Σύρου με μεγάλες δωρεές.

Ο τάφος των Αμπέτ, βρίσκεται στο Πατριαρχικό νεκροταφείο του Αγίου Γεωργίου στο Κάϊρο. Στην είσοδο του τάφου υπήρχαν τα αγάλματα του Ραφαήλ και του Ανανία, που σήμερα κοσμούν την είσοδο των γραφείων της Εφορείας στην Γάμρα.

Στο όραμα και την μεγαλοψυχία αυτών των τριών αδελφών, πολλές γενεές Αιγυπτιωτών Ελλήνων οφείλουν, εκτός από την ακαδημαϊκή μόρφωσή τους, και τα πιστεύω τους και το ήθος τους.

Ας είναι οι αδελφοί Αμπέτ παράδειγμα προς μίμηση στην σημερινή εποχή.

Επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Παιδείας στην Αμπέτειο Σχολή Καίρου ypourgos paideias ellados cairo egypt news world adologala (10) Επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Παιδείας στην Αμπέτειο Σχολή Καίρου ypourgos paideias ellados cairo egypt news world adologala (10) Επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Παιδείας στην Αμπέτειο Σχολή Καίρου ypourgos paideias ellados cairo egypt news world adologala (10) Επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Παιδείας στην Αμπέτειο Σχολή Καίρου ypourgos paideias ellados cairo egypt news world adologala (10)

Επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Παιδείας στην Αμπέτειο Σχολή Καίρου ypourgos paideias ellados cairo egypt news world adologala (10)

Επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Παιδείας στην Αμπέτειο Σχολή Καίρου ypourgos paideias ellados cairo egypt news world adologala (10) Επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Παιδείας στην Αμπέτειο Σχολή Καίρου ypourgos paideias ellados cairo egypt news world adologala (10) Επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Παιδείας στην Αμπέτειο Σχολή Καίρου ypourgos paideias ellados cairo egypt news world adologala (10)

Σχετικά Άρθρα

Έξι «ορόσημα» του 2022

Εκλογές υψηλού κινδύνου για τον Τζο Μπάιντεν στις Ηνωμένες Πολιτείες, ένα πρωτοφανές Μουντιάλ ποδοσφαίρου και προσδοκώμενη αναγέννηση των μεγάλων φεστιβάλ: ιδού μερικά από τα μεγάλα γεγονότα που αναμένονται το 2022. – Ολυμπιακοί Αγώνες υπό παρακολούθηση στο Πεκίνο – Η παγκόσμια ελίτ των χειμερινών σπορ έχει ραντεβού στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου από τις 4 ως […]

ΥΠΕΣ: Και να προκηρυχθούν εκλογές, στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα το καταλάβουν

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 11 / 3 / 2021 , 20:57 από news_room Σε απάντηση της δήλωσης του τομεάρχη Εσωτερικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Ζαχαριάδη το γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εσωτερικών επισημαίνει τα εξής: Επειδή ο κ. Ζαχαριάδης εξακολουθεί και σήμερα να παριστάνει ότι δεν καταλαβαίνει – και γράφουμε «παριστάνει» γιατί θα ήταν όντως ανησυχητικό να […]