28 °C Athens, GR
03/07/2026

Τελευταια Νέα
6 Χρόνια ADOLOGALA.GR Δημογραφικό: Μείωση του πληθυσμού κατά σχεδόν 500 χιλ. άτομα – Κατάρρευση των γεννήσεων Τι προβλέπει ο νέος κώδικας οδικής κυκλοφορίας ο οποίος δίνει έμφαση στην αντιμετώπιση και αποτροπή παραβάσεων – Αναλυτικά Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Αρχιεπισκοπική Θεία Λειτουργία στο Κλίβελαντ για το 48ο Κληρικολαϊκό Συνέδριο Αλλαγές στο ιδιοκτησιακό των πολυκατοικιών: Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο – Τι αλλάζει σε κοινόχρηστα, διαμερίσματα και κανονισμούς Αθήνα: Συλλήψεις από την ΔΑΟΕ φιλάθλων για οπαδική βία, ναρκωτικά, εκβιάσεις και εμπρησμούς Συνάντηση Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου με τον Πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ Ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας στη γιορτή των Αγίων Αναργύρων Ενορίας Μύρτου Ιεράπετρας Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος ευλόγησε το ανθρωπιστικό έργο του Ιδρύματος Four Homes of Mercy – Siksek στη Βηθανία Δημογραφικές εξελίξεις στην Ελλάδα στο επίκεντρο εκδήλωσης στο Καλαμάκι Πηλίου Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 27ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Κύπρου Βενεζουέλα: Οι γιατροί προειδοποιούν για νέα ανθρωπιστική και υγειονομική κρίση μετά τους φονικούς σεισμούς Γουατεμάλα: Νέες έρευνες για υποθέσεις διαφθοράς προαναγγέλλει ο γενικός εισαγγελέας

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Γεωργίου Πρεβελάκη με τίτλο: Στον ΟΟΣΑ-Γεωπολιτική Θεωρία & Διπλωματική Πράξη

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 7 / 10 / 2024 , 20:30 από news_room

Στον ΟΟΣΑ-Γεωπολιτική Θεωρία & Διπλωματική Πράξη

Ο Γεώργιος-Στυλιανός Πρεβελάκης, Ομότιμος Καθηγητής Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο Panthéon-Sorbonne (Paris I), παρουσίασε το νέο του βιβλίο στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης σήμερα Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024.

Το βιβλίο του αυτό διερευνά τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο Ο.Ο.Σ.Α. στη σημερινή εποχή. Όπως αναφέρει ο Παναγιώτης Πικραμμένος στον πρόλογο του βιβλίου: “Έχω την άποψη ότι ο Ο.Ο.Σ.Α. αποτελεί τον μόνο υφιστάμενο οργανισμό ο οποίος θα μπορούσε να στεγάσει μία “Δημοκρατική Κοινοπολιτεία της Δύσης”, την οποία απαιτούν οι καιροί. Η Ελλάδα διεδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην δημιουργία και στην εξέλιξη του Ο.Ο.Σ.Α. Μετέπειτα, δίνοντας προτεραιότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υποβάθμισε κάπως την παρουσία της. Στο νέο ευρωπαϊκό και διεθνές πλαίσιο το οποίο έχει ήδη περιγραφεί, θεωρώ ότι η χώρα μας έχει κάθε συμφέρον να επανεπενδύσει στον Οργανισμό αυτόν”.

Στην παρουσίαση συμμετείχαν οι:
Δημήτρης Αβραμόπουλος, πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος, Βουλευτής
Λούκα Κατσέλη, Ομότιμη Καθηγήτρια ΕΚΠΑ, πρώην Γενική Διευθύντρια Κέντρου Ανάπτυξης του Ο.Ο.Σ.Α.
Τατιάνα Σπινάρη – Πολλάλη, Δόκτωρ Ιστορίας της Τέχνης – Διευθύντρια χώρων Τέχνης
Άγγελος Συρίγος, Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Βουλευτής Α’ Αθηνών

Τη συζήτηση συντόνισε ο Αντώνης Δ. Παπαγιαννίδης, δημοσιογράφος και δικηγόρος.

Κατά τον σύντομο χαιρετισμό τους στην παρουσίαση αρχικά τον λόγο έλαβε ο βουλευτής κ. Δημήτρης Αβραοπουλος ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων: Το βιβλίο του Γιώργου δεν είναι ενδοσκόπηση του ΟΟΣΑ σαν ενας οργανισμός που έχει περάσει μύρια. Και άρχισε μετά η κοινή γνώμη να μην δίνουν την σημασία που τους πρέπει. Στην συνέχεια επεσήμανε πως: Ο Γιώργος ήταν συντελεστής που εδειξε άλλον δρόμο. Αυτή η προσέγγιση του Γιώργου δίνει άλλη δυναμική και άλλον ρόλο. Η πολυμερής διπλωματία είναι σε φθίνουσα πορεία και συνέχισε λέγοντας πως: Βλέπουμε τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών που παρά τους πολλούς διπλωμάτες δεν έχει αυτό που θα έπρεπε να έχει. Ο αιώνας μας θα χαρακτηριστεί ως αιώνας κινητικότητας. Είναι 350χιλ αυτοί που μετακινούνται διεθνώς. Θέλουν να αλλάξουν κλίμα, να φύγουν από καθεστώτα κα. Ο ΟΟΣΑ είναι το μάτι και το αυτί του κόσμου.

Η δευτερη θητεία του Γιώργου ήταν πολύ οφέλιμη. Πήγε εκεί γιατί όλη αυτή η θεώρηση για τον κόσμο είναι δική του δουλειά.

Στο βιβλίο του δεν αποδελτιώνεται η διαρκής σχέση του Γεωργίου με τον ΟΟΣΑ η αξία που έχει το βιβλίο ξεπερνάει τον χαρακτήρα μιας απλής καταγραφής, Δεν είναι απομνημονεύματα δηλαδή. Αλλά αναλύει προβλήματα της Ευρώπης.

Οι διεθνείς οργανισμοί δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα φαινόμενα εθνικισμού.

Καταλύτης το προσφυγικό.

Αρχίσει να αποδυναμώνει η σύσφιξη μεταξύ των χωρών με την συνθήκη σέγκεν. Είναι μία περίοδο που κλείνει ένας κύκλος. Έτσι είναι η ιστορία.

Δεν είναι μόνο αυτά που ζούμε. Δεν είναι μόνο η Μέση Ανατολή και η Ουκρανία. Όταν λιώνουν οι πάγοι έχουν αρχίσει και προσεγγίζει η Αμερική τη Ρωσία. Είναι και η Αφρική. Με αυτά θέλησε ο κ. Αβραμόπουλος να φέρει μία Γεωπολιτική προσέγγιση από την περιοχή μας, την ευρώπη και τον κόσμο.

Τον λόγο κατόπιν έλαβε η  Λούκα Κατσέλη.

Η κ Κατσέλη μεταξύ άλλων είπε πως: Σύμφωνα με την θεώρηση οι ΗΠΑ δημιούργησαν το ΝΑΤΟ ως το δέος ενάντια του Κουμουνιστικού μπλογκ για την άρνηση επέκτασης της κουνουνιστικής πολιτικής.

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.

Δεν είναι τυχαίο ότι το 61 δημιουργήθηκε και το κέντρο ανάπτυξης του ΟΟΣΑ. Την ίδια περίοδο η μεταφορά της τεχνογνωσίας απο το εξωτερικό στη χώρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον ΟΟΣΑ έγιναν δεκτά, διδακτορικά καθεστώτα όπως η Ισπανία η Ελλάδα κα.

Στον λόγο του ο συγγραφέας του βιβλίου δήλωσε: Σε όλη αυτή τη πορεία ήταν πολλοί αυτοί που βοήθησαν. Η πρώτη κατηγορία είναι η πολιτικοί, γιατί τίποτα δεν μπορούμε να κάνουμε χωρίς τους πολιτικούς αφού αυτοί έχουν την εξουσία. Όπως ο Δ. Αβραμόπουλος, με ανέσυρε απο την αφάνεια. Τον ευχαριστώ για την φιλία του και την αναγνώριση του σημείωσε ο κ. Γεώργιος- Στυλιανός Πρεβελάκης και συνέχισε: Στην προσπάθεια μου με στήριξε ο Τάκης Πικραμμένος. Το κέντρο του ΟΟΣΑ για τους πληθυσμούς δεν θα είχε πραγματοποιηθεί αν δεν ήταν ο Τάκης Πικραμμένος. Αποκλείεται να είχα καταφέρει αν δεν υπήρχε η βοήθεια του Τάκη. Αυτά είναι δείγματα, πως πολλές φορές οι πολιτικοί, βγαίνουν απο την εικόνα της συμβατότητας και από τον κανόνα. Φυσικά ευχαριστώ και την σύζηγο μου. Ευχαριστώ τους συνεργάτες μου, πολλά νέα παιδιά που πολύ γρήγορα βγήκαν απο την αδράνεια την δημοσιουπαλληλική.

Για το βιβλίο και την εκδήλωση ευχαριστώ τις εκδόσεις Κέρκυρα.  Και έκλεισε λέγοντας το πως: Δεν θα σχολιάσω τις παρατηρήσεις των συνομιλητών μας που βρίσκονται εδώ.

Στην παρουσίαση κρατήθηκε 1 λεπτού σιγή εις μνήμη των Θυμάτων της 7ης Οκτωβρίου.

Σχετικά Άρθρα

Με 158 ψήφους υπερ κυρώθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων ο κρατικός προϋπολογισμός του 2021 adologala.gr

Ψηφίσθηκε ο προϋπολογισμός του 2021 με 158 ψήφους

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 16 / 12 / 2020 , 5:04 από news_room Με 158 ψήφους «υπέρ», κυρώθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, ο κρατικός προϋπολογισμός του οικονομικού έτους 2021. Με ευρύτατη πλειοψηφία 189 βουλευτών ψηφίσθηκαν οι δαπάνες του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας (16 βουλευτές τις καταψήφισαν και 95 ψήφισαν «παρών») όπως και οι δαπάνες της […]

Υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Δημοκρατίας της Λιθουανίας 

Επίσημη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στη Λιθουανία

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 21 / 3 / 2023 , 16:55 από news_room Επίσημη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στη Λιθουανία – Υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Δημοκρατίας της Λιθουανίας  Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος πραγματοποιεί από σήμερα, Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2023, τριήμερη επίσημη επίσκεψη στη Δημοκρατία της Λιθουανίας, κατόπιν προσκλήσεως της Πρωθυπουργού […]