26 °C Athens, GR
03/07/2026

Τελευταια Νέα
6 Χρόνια ADOLOGALA.GR Δημογραφικό: Μείωση του πληθυσμού κατά σχεδόν 500 χιλ. άτομα – Κατάρρευση των γεννήσεων Τι προβλέπει ο νέος κώδικας οδικής κυκλοφορίας ο οποίος δίνει έμφαση στην αντιμετώπιση και αποτροπή παραβάσεων – Αναλυτικά Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Αρχιεπισκοπική Θεία Λειτουργία στο Κλίβελαντ για το 48ο Κληρικολαϊκό Συνέδριο Αλλαγές στο ιδιοκτησιακό των πολυκατοικιών: Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο – Τι αλλάζει σε κοινόχρηστα, διαμερίσματα και κανονισμούς Αθήνα: Συλλήψεις από την ΔΑΟΕ φιλάθλων για οπαδική βία, ναρκωτικά, εκβιάσεις και εμπρησμούς Συνάντηση Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου με τον Πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ Ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας στη γιορτή των Αγίων Αναργύρων Ενορίας Μύρτου Ιεράπετρας Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος ευλόγησε το ανθρωπιστικό έργο του Ιδρύματος Four Homes of Mercy – Siksek στη Βηθανία Δημογραφικές εξελίξεις στην Ελλάδα στο επίκεντρο εκδήλωσης στο Καλαμάκι Πηλίου Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 27ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Κύπρου Βενεζουέλα: Οι γιατροί προειδοποιούν για νέα ανθρωπιστική και υγειονομική κρίση μετά τους φονικούς σεισμούς Γουατεμάλα: Νέες έρευνες για υποθέσεις διαφθοράς προαναγγέλλει ο γενικός εισαγγελέας

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών στις εορταστικές εκδηλώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών στις εορταστικές εκδηλώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 23 / 9 / 2024 , 17:03 από news_room

Με την πρέπουσα εκκλησιαστική τάξη, με μεγαλοπρέπεια αλλά και ενθουσιασμό, υποδέχθηκε, το εσπέρας του Σαββάτου 21ης Σεπτεμβρίου, η Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, ως και Αρχιερείς, μέλη της Δ.Ι.Σ.

Η ευλογημένη και τιμητική για την τοπική Εκκλησία επίσκεψη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου και της συνοδείας του, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για την πεντηκονταετηρίδα της Ιεράς Μητροπόλεως.

Πρώτος σταθμός του Μακαριωτάτου ήταν το νεοϊδρυθέν ΚΔΑΠ ΜΕΑ του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίου Νικολάου Δέρκων – Αρετσούς. Εκεί ο Μακαριώτατος είχε μια σύντομη συνομιλία με τον προϊστάμενο του Ιερού Ναού π. Δημήτριο Κατζιγκά και τους εργαζόμενους στο Κέντρο.

Στη συνέχεια, επισκέφτηκε τον πλήρως ανακαινισθέντα «Κρεούζιο» Οίκο Ευγηρίας, όπου τελέστηκε ο αγιασμός και τα εγκαίνια των ανακαινισμένων κτηριακών και λειτουργικών δομών του Ιδρύματος.

Ο οικείος Ποιμενάρχης κ. Ιουστίνος, στη σύντομη προσλαλιά του, καλωσόρισε με θερμούς λόγους τον Μακαριώτατο κ. Ιερώνυμο, επισημαίνοντας το σπουδαίο κοινωνικό έργο που επιτελεί ως Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, την ιδιαίτερη φροντίδα του για τις κοινωνικές δομές και την αγάπη του για τον εν ανάγκη ευρισκόμενο πάσχοντα άνθρωπο.

Παρουσίασε την ιστορία ιδρύσεως του Οίκου, μνημονεύοντας τους μακαριστους πρωτεργάτες, Μητροπολίτη Νέας Κρήνης κυρό Προκόπιο και Πρωτοπρεσβύτερο π. Αναστάσιο Μαλλιά και παρουσίασε τα έργα ανακαίνισης, τα οποία ξεπέρασαν το πόσο του ενός εκατομμυρίου ευρώ. Κάλεσε δε, τον Μακαριώτατο, να ευλογήσει τα μέλη του Δ.Σ. του Ιδρύματος, τα στελέχη, τους εργαζόμενους, ως και τους περιθαλπομένους γέροντες και γερόντισσες, ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί το σπίτι αυτό της αγάπης απρόσκοπτα και ασκάνδαλα.

Ακολούθως, τον λόγο έλαβε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος, εμφανώς ενθουσιασμένος και συγκινημένος από την ανακαίνιση των εγκαταστάσεων του Οίκου, ως και από το έργο που επιτελεί, συνεχάρη τον οικείο Μητροπολίτη και τους συνεργάτες του, για το σημαντικό έργο που επιτελούν στον τομέα της κοινωνικής μέριμνας και της φροντίδας των εμπεριστάτων αδελφών. Με πρόταση του οικείου Ποιμενάρχου κ. Ιουστίνου περικόσμησε με τον επετειακό Σταυρό των 50 ετών, τα εν ενέργεια μέλη του Δ.Σ., ως και ένα μέλος εκ των παλαιοτέρων Δ. Σ., σε ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης για την άοκνη συνεισφορά τους στο έργο του «Κρεουζίου» Οίκου Ευγηρίας.

Εν συνεχεία, ο Μακαριώτατος μετέβη στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου Αρετσούς, όπου κλήρος και λαός του επεφύλαξαν θερμή και ζέστη υποδοχή.

Ιδιαίτερη αίσθηση δημιούργησε η παρουσία των κατηχητοπαίδων, ως και της νεανικής χορωδίας και ορχήστρας της Ιεράς Μητροπόλεως, οι οποίοι, υπό την διεύθυνση του Πρωτοπρεσβυτέρου π. Θεοδώρου Τσαμπατζίδη, υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό τον Αρχιεπίσκοπο, τραγουδώντας τον επετειακό ύμνο της πεντηκονταετηρίδος, προσαρμοσμένο καταλλήλως για την υποδοχή του Μακαριωτάτου, σε ποίηση και μουσική του οικείου Ποιμενάρχου.

Κατά τον πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό, ο Μακαριώτατος συνευχήθη εντός του Ιερού Βήματος. Χοροστάτησε, κατόπιν εντολής του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος και συγχοροστάτησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Βρυούλων κ. Παντελεήμων, Μιλήτου κ. Απόστολος, Κασσανδρείας κ. Νικόδημος, Ειρηνουπόλεως Δημήτριος, Βελεστίνου κ. Δαμασκηνός, Νεαπόλεως κ. Βαρνάβας, Κίτρους κ. Γεώργιος, Γρεβενών κ. Δαβίδ, Λαγκαδά κ. Πλάτων, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος και ο οικείος Ποιμενάρχης κ. Ιουστίνος.

Προ του τέλους του Εσπερινού, τον λόγο έλαβε ο Σεβασμιώτατος κ. Ιουστίνος, καλωσορίζοντας και πάλι θερμά τον Μακαριώτατο, με λόγους καρδιακούς και συναισθηματικά φορτισμένους. Κάνοντας μια σύντομη περιδιάβαση στην ιστορία των πενήντα χρόνων της Ιεράς Μητροπόλεως, αναφέρθηκε στις κακουχίες των προσφύγων Καλαμαριωτών, οι οποίοι αγωνίστηκαν για να στήσουν τις νέες πατρίδες του με αίμα, δάκρυα και ιδρώτα, κληροδότησαν έτσι στους επιγόνους τους φιλοθεΐα, φιλοπατρία και πολιτισμό.

Με τις ίδιες δυσκολίες, αλλά και με τις ίδιες αρετές δημιούργησαν την νέα Μητρόπολή τους, η οποία, από το λίγο και το ελάχιστο που είχε ως παρακαταθήκη στην αρχή της ίδρυσής της, μετεβλήθη με το πέρασμα των χρόνων σε περιφανή και περίλαμπρη Μητρόπολη.

Μνημόνευσε οφειλετικώς και αξιοχρέως τον Μακαριστό Προκάτοχό του, Μητροπολίτη Προκόπιο, τον ακάματο εργάτη του Ευαγγελίου και της Εκκλησίας, του οποίου η θυσιαστική μέριμνα οργάνωσε και στελέχωσε την νεοσύστατη τότε Ιερά Μητρόπολη.

Απευθυνόμενος προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο, επεσήμανε πως η παρουσία του αποτελεί κομβικό σημείο αναφοράς για την ιστορία της Ιεράς Μητροπόλεως, ύψιστη τιμή αλλά και πηγή δύναμης και έμπνευσης για την συνέχιση του εκκλησιαστικού έργου. Παρακάλεσε δε τον Μακαριώτατο να ευλογεί τον κλήρο και τον λαό της τοπικής Εκκλησίας και κατέληξε λέγοντας ότι «από σήμερα ένα κομμάτι της καρδιάς σας, Μακαριώτατε, ανήκει στην Καλαμαριά, αλλά και η Καλαμαριά θα αποτελεί πλέον αναπόσπαστο τμήμα της δίκης Σας καρδιάς».

Σε ένδειξη ευγνωμοσύνης αλλά και υϊκής αφοσιώσεως και αγάπης, ο Σεβασμιώτατος, προσέφερε στον Μακαριώτατο την Ανωτάτη Τιμή της τοπικής Εκκλησίας, τον Μεγαλόσταυρο Πρώτης Τάξεως του Αγίου Ευγενίου του Τραπεζουντίου, μετ’ αστέρος της Παναγίας Φανερωμένης, και μια ποιμαντορική ράβδο.

Στην αντιφώνησή του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος, εμπνεόμενος από την ιστορία της προσφυγικής Καλαμαριάς, αναφέρθηκε στη δυσκολία της συνύπαρξης των προσφύγων με τους εντοπίους, μια δυσκολία που χαρακτήρισε ιδιαίτερα και τους προγόνους Καλαμαριώτες και τους κατοίκους του Θερμαϊκού, όταν κλήθηκαν να επαναδημιουργήσουν τις εστίες τους.

Όμως με το πέρασμα του χρόνου, οι αντιθέσεις αμβλύνθηκαν και η ενότητα πρυτάνευσε.

Επισήμανε, επίσης, την αρχοντιά, την ευγένεια και το καλοκάγαθο του χαρακτήρος των προσφύγων, που δημιούργησαν έναν ιδιαίτερο θαυμαστό πολιτισμό, με τον οποίο μπολιάστηκε η νέα Ελλάδα, που ανέτειλε μετά τον μεσοπόλεμο.

Ευλόγησε δε ολοκάρδια τον επίσκοπο, τον ιερό κλήρο, τους άρχοντες και τον πιστό λαό της Μητροπόλεως, ευχαριστώντας τους για τη θερμή υποδοχή.

Προ της απολύσεως, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος, κατόπιν προτάσεως του οικείου Ποιμενάρχου, τίμησε τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Ιωάννη Μαλουρή, συνταξιούχο εφημέριο του Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης Νέας Μηχανιώνας, με την Ανωτάτη Τιμή της Εκκλησίας της Ελλάδος, τον Σταυρό του Αγίου Αποστόλου Παύλου, σε ένδειξη τιμής και αναγνώρισης για το πολυετές και πολυσχιδές πνευματικό έργο του.

Πηγή: Ι.Μ. Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς

Σχετικά Άρθρα

Οι πυρκαγιές μαίνονται κοντά στην πρωτεύουσα της Κολομβίας καθώς οι θερμοκρασίες εκτινάσσονται στα ύψη (Εικόνες)

Οι πυρκαγιές μαίνονται κοντά στην πρωτεύουσα της Κολομβίας καθώς οι θερμοκρασίες εκτινάσσονται στα ύψη (Εικόνες)

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 28 / 1 / 2024 , 5:34 από news_room Οι δασικές πυρκαγιές έχουν καταστρέψει περισσότερα από 17.000 εκτάρια, με τις φλόγες να καίνε χιλιόμετρα από τις κατοικημένες περιοχές της Μπογκοτά. Οι δασικές πυρκαγιές έχουν καταστρέψει περισσότερα από 17.000 εκτάρια (42.008) στην Κολομβία από τον Νοέμβριο, δήλωσαν οι αρχές, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει τον […]

Ρασοευχή Ευμένιου Σαριδάκη από τον Μητροπολίτη Μόρφου

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 24 / 9 / 2021 , 20:13 από news_room Ἡ Ἀκολουθία τῆς Ρασοευχῆς τοῦ κ. Γεώργιου Ἰνιάτη τὸν ὁποῖο ὁ Πανιερώτατος Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος μετονόμασε σὲ Εὐμένιο μοναχὸ πρὸς τιμὴ τοῦ ἁγίου Γέροντος Εὐμενίου Σαριδάκη, τελέσθηκε στὴν Ἱερὰ Μονὴ Ἁγίου Νικολάου παρὰ τὴν Ὀροῦντα στὶς 23 Σεπτεμβρίου, 2021. Ὁ νέος μοναχὸς Εὐμένιος […]