34 °C Athens, GR
22/06/2024

Τελευταια Νέα
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στην Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου Έκθεση ζωγραφικής για τα 85 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Μεξικού Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Ανακοινωθέν της δεύτερης τακτικής συνεδρίας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου Οικουμενική Παράκληση με τίτλο: «Θεραπεύοντας τις Πληγές της Σκλαβιάς» στον Άγιο Νικόλαο Νέας Υόρκης Εκδήλωση Μνήμης δέκα χρόνων από την εκδημία του Άρχοντος Πρωτοψάλτου Λυκούργου Αγγελόπουλου στην Ι.Μ. Θεσσαλονίκης Στον Ιερό Ναό του Αγίου Μηνά θα εορτάσει Επίσκοπος Κνωσού κ. Μεθόδιος τα ονομαστήριά του Χορευτική παράσταση με τίτλο: Κύπρος – Μισός αιώνας άσβεστης μνήμης» στην Ι.Μ. Δημητριάδος Ο Προφήτης Ελισσαίος 14 νέα μέτρα για την προστασία των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας Οι Συνοριοφύλακες στις ΗΠΑ αναφέρουν ότι οι συλλήψεις μετά την ανακοίνωση του Τζό Μπαϊντεν, μειώθηκαν κατά 25% Εκδήλωση στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής Έναρξη της Εβδομάδας Κινηματογράφου Κύπρου στο Βερολίνο

Πατριαρχείο Βουλγαρίας: Εορτασμοί των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου στη Ρώμη

Πατριαρχείο Βουλγαρίας: Εορτασμοί των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου στη Ρώμη

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 30 / 5 / 2024 , 16:22 από news_room

*Τον Μάιο του 2024, θα συμπληρωθούν 100 χρόνια από τον πρώτο επίσημο εκκλησιαστικό και κρατικό εορτασμό της εορτής των αγίων αδελφών Κυρίλλου και Μεθοδίου στη Ρώμη, που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 1924 (τότε οργανώθηκε από την Επιτροπή για τη διοργάνωση του εορτασμού της βουλγαρικής εθνικής εορτής των Αγίων Κύριλλου και Μεθόδιου στη Ρώμη, με πρωτοβουλία του καθ. Ljubomir Miletich – προέδρου του BAS και λέκτορα στο «St.

Αυτές οι επέτειοι εορτάστηκαν με τον πιο επίσημο τρόπο με δημόσιες και εκκλησιαστικές εκδηλώσεις, κατά τις ημέρες αφιερωμένες στη ζωή και το έργο των αγίων αδελφών Κυρίλλου και Μεθοδίου και των μαθητών τους, τόσο από όλους τους Βούλγαρους στη Βουλγαρία και σε όλο τον κόσμο, όσο και παραδοσιακά από τους Βούλγαρους στην Ιταλία, και ειδικότερα η Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Κοινότητα στη Ρώμη.

Ήδη για τέταρτη συνεχή χρονιά, με την ευλογία του μακαριστού Πατριάρχη Βουλγάρου Νεοφύτου και του ΡωμαιοΚαθολικού Πάπα Φραγκίσκου, καθώς και με την ευλογία και προσωπική συμμετοχή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Αντώνιου, τελείται η Θεία Λειτουργία του κεντρικού βωμού στην παλαιοχριστιανική βασιλική». San Clemente» εορτάζεται στη Ρώμη με τα λείψανα του Αγίου Κλήμεντος Πάπα της Ρώμης, του Αγίου Ιγνατίου Αντιοχείας Θεοφόρου και του βουλγαρικού ιερού Αγίου Κωνσταντίνου-Κυρίλλου του Φιλοσόφου.

Πρόκειται για ένα ιστορικά και πνευματικά εμβληματικό μέρος για τη Βουλγαρία και τον βουλγαρικό λαό, που ονομάζεται «Ιερό των Βουλγάρων στην Αιώνια Πόλη».

Σε συνέχεια της υπόθεσης Cyril-Methodiev από τον 9ο αιώνα, σύμφωνα με τις γραπτές μαρτυρίες των πηγών και της επιστημονικής έρευνας, και σύμφωνα με το εννοιολογικό έργο του καθηγητή Svet.οικονομολόγου Dr. Ivan Ivanov (το 2020) ενός Βούλγαρου ορθόδοξου επισκόπου στο το πρόσωπο του Σεβασμιωτάτου Αντώνιου, σε διακονία με κληρικούς της Δυτικής Μητρόπολης της BOC, τελούν τη Θεία Λειτουργία στον κεντρικό βωμό της αρχαίας ρωμαϊκής παπικής βασιλικής “San Clemente”. Επιπλέον, συνεχίζεται η μακραίωνη παράδοση της προσκύνησης των λειψάνων του Αγίου Κωνσταντίνου-Κυρίλλου του Φιλοσόφου και της προσευχής στον τάφο του.

Τα γεγονότα είχαν τόσο εκκλησιαστικό και κοινωνικό όσο και πολιτικό και διπλωματικό χαρακτήρα. Παραδοσιακά τους παρευρίσκεται κυβερνητική και εκκλησιαστική αντιπροσωπεία στη Ρώμη, η οποία για μια από τις πιο βουλγαρικές γιορτές, την 24η Μαΐου, προσκυνεί τη ζωή και το έργο των αγίων αδελφών Κυρίλλου και Μεθοδίου. Πρόκειται για σημαντικές γιορτές για τη Βουλγαρία, που μαρτυρούν και επιβεβαιώνουν άμεσα τη βουλγαρική εθνικότητα, ταυτότητα, εκκλησιασμό, παιδεία, γραφή, πολιτισμό, διπλωματία και πολιτική. Μετά από αρκετές χρονικές διακοπές από το 1924, οργανώνονται επίσημα οι εορτασμοί για τους Αγίους Αδελφούς των Βουλγάρων στη Ρώμη και δεν έχουν διακοπεί μέχρι σήμερα.

Στις εκδηλώσεις αυτές συμμετέχουν ιερείς από την Ορθόδοξη Εκκλησία, από την Καθολική Εκκλησία, από το Τάγμα της Μάλτας και από το Τάγμα του Αγίου Λαζάρου της Ιερουσαλήμ, πρυτάνεις και καθηγητές από διάφορα πανεπιστήμια και εκπρόσωποι διαφόρων ιδρυμάτων, διπλωμάτες, μέλη του κοινού, εκπρόσωποι της βουλγαρικής εκκλησίας, του πολιτισμού και της κοινωνίας, πολιτικοί και συνοδοί που σχετίζονται με την ιστορία της Βουλγαρίας, τη Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία, τη βουλγαρική εκπαίδευση, την επιστήμη και τον πολιτισμό.

Το εορταστικό πρόγραμμα περιελάμβανε:

22 Μαΐου στις 5:00 μ.μ.: Έκθεση «Aton in Drawings and Photographs» (Ποντιφικό Πανεπιστήμιο Λατερανού, Πρυτανεία). Η έκθεση, υπό την αιγίδα του Βούλγαρου Προέδρου κ. Rumen Radev και παρουσία του, μαζί με τον Πρύτανη του Ποντιφικού Πανεπιστημίου του Λατερανού στη Ρώμη Αρχιεπίσκοπο. Καθ. Alfonso Amarante, Αναπλ. ο πρύτανης της PLU Μονς. Καθ. R. Ferry, H.V.Pr. Μητροπολίτης Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης Αντώνιος στην BOC-BP. Οι συγγραφείς της Έκθεσης – Andrey Yanev και μέλος.cor-. Ο καθηγητής Miroslav Dachev και ο κ. Ivan Zlatinov – συνδιοργανωτής της έκθεσης, συντονιστής ήταν ο καθηγητής Dr. Isvesh.ik. Ιβάν Ιβάνοφ.

Στις 23 Μαΐου στις 9:30 τελέστηκε η Θεία Λειτουργία, προσκύνηση των λειψάνων και παράκληση στον τάφο του Αγίου Κωνσταντίνου-Κυρίλλου του Φιλοσόφου. από τις 3:00 μ.μ., η αντιπροσωπεία του κράτους και της εκκλησίας επισκέφθηκε την αρχαία Βασιλική «Santa Maria Maggiore», αφιερωμένη στη Μητέρα του Θεού, επισκέφθηκε την ιερή φάτνη του Βρέφους, που έφερε από τα Ιεροσόλυμα στη Ρώμη ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόδωρος τον 6ο. αιώνα, επισκέφθηκε την αρχαία θαυματουργή εικόνα της Θεοτόκου Salus Populi Romani, την οποία σύμφωνα με την παράδοση φιλοτέχνησε προσωπικά ο Άγιος Απόστολος και Ευαγγελιστής Λουκάς και μεταφέρθηκε στη Ρώμη από τον Άγιο Γρηγόριο τον Μέγα στα τέλη του 4ου αιώνα. , τιμάται στο παρεκκλήσι Chesi της Βασιλικής, όπου επί των Αγίων Αδελφών φυλάσσονταν τα σλαβικά βιβλία μετά τον αγιασμό τους και όπου εδώ και 4 χρόνια οι Ορθόδοξοι Βούλγαροι από τη Ρώμη τελούν τη Θεία Λειτουργία για την εορτή της «Συμβουλής. η Παναγία» και η ανάμνηση της αναμνηστικής πλακέτας από τον ευγνώμονα βουλγαρικό λαό για το έργο των αγίων αδελφών Κυρίλλου και Μεθοδίου και των μαθητών τους (στο Βαπτιστήριο της βασιλικής).

24 Μαΐου στις 11:00 π.μ.: Ευχαριστήρια δέηση στο Παρεκκλήσιο των Αγίων Αδελφών Κυρίλλου και Μεθοδίου και Αγίου Βενέδικτου του Νουρσία στην Κρύπτη των Παπών στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό. Επικεφαλής των υπηρεσιών ήταν ο H.V.Pr. Μητροπολίτης Αντώνιος σε συνεργασία με τον Αναπλ. Δρ. Avenir Georgiev., stavr.ic. Julian Angelov, και candle.ik. Καθ. Δρ. Ιβάν Ιβάνοφ.

Στους εορτασμούς συμμετείχαν ενεργά οι έφοροι της Ορθόδοξης Εκκλησίας των Εβδομήκοντα της Ρώμης, από την Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Αμβροσίου του Μιλάνου του Μιλάνου και τις αποστολές μας σε Anzio, Nettuno, Colleferro, Pescara, Νάπολη και Σικελία.

Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν πολλοί επίσημοι καλεσμένοι και πιστοί που προσήλθαν ειδικά για να σεβαστούν τη γιορτή των Βουλγάρων στη Ρώμη. Εκ μέρους της Ορθόδοξης Εκκλησίας των «Αγίων Εβδομήκοντα» στη Ρώμη, δόθηκε δώρο στον Βούλγαρο πρόεδρο – αντίγραφο εικόνας του Αγίου Γεωργίου του Νικηφόρου από τη σχολή αγιογραφίας Turnovo του 18ου αιώνα και ένα ειδικά διαμορφωμένο πάνελ που αντιπροσωπεύει ένα ανοιχτό βιβλίο έγινε για τον Πάπα Φραγκίσκο όλα τα γράμματα του βουλγαρικού αλφαβήτου είναι συνυφασμένα, καλυμμένα με χρυσό υφαντό σταυρό. Ο καλλιτέχνης Nikolay Delyanov είναι ο συγγραφέας του πάνελ, ο οποίος είναι επίσης διαχειριστής της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Ρώμη. Με αφορμή τα 5 χρόνια από την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στη Βουλγαρία, το δώρο θα παραδοθεί προσωπικά από τους εντολοδόχους της εκκλησιαστικής μας κοινότητας στη Ρώμη σε ακροατήριο στις 29 Μαΐου. Στους εορτασμούς συμμετείχε η εκκλησιαστική χορωδία «Αγία», με επικεφαλής τον ψάλτη Νικόλα Αντόνοφ και τη λαϊκή χορωδία «Λευκό Ρόδο» από την Ορθόδοξη αποστολή μας στην Πεσκάρα, την Προεδρία της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, της Μητρόπολης Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης, του Ποντιακού Λατερανού Πανεπιστήμιο, το Υπουργείο Πολιτισμού της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, η Πρεσβεία της Βουλγαρίας στην Αγία Έδρα και στο Κυρίαρχο Τάγμα της Μάλτας, το Βουλγαρικό Πολιτιστικό Ινστιτούτο στη Ρώμη, την Αγία Αντβεντιστική Εκκλησία της Εβδόμης Ημέρας στη Ρώμη και το Κέντρο Πολιτισμού και Σημειωτικές Σπουδές στη Βουλγαρία.

*Ανεπίσημη μετάφραση από την Βουλγαρική

Σχετικά Άρθρα

Φιλόθεος: Μεγάλη ευθύνη για μένα η εκλογή μου στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης

Φιλόθεος: Μεγάλη ευθύνη για μένα η εκλογή μου στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 25 / 10 / 2023 , 1:34 από news_room «Μεγάλη η ευθύνη μου », λέει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην πρώτη του συνέντευξη μετά την χειροτονία του, ο νέος μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος. Αναφέρει ακόμα ότι οι τρεις νέοι μητροπολίτες, Φιλόθεος, Παραμυθίας κ. Σεραπίων και Φλωρίνης κ. Ειρηναίος θα μεταβούν από κοινού αμέσως μετά […]

Ονομαστήρια Μητροπολίτη Ανέων Μακαρίου στη Νέα Ιωνία

Νέας Ιωνίας Γαβριήλ: «Κάθε ζωή μετράει…»

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 16 / 6 / 2023 , 11:00 από news_room Φωτογραφία άρθρου: Βαγγέλης Καρπαθάκης Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν την βαθύτατη οδύνη και την απέραντη θλίψη όλων μας για τον αδόκητο χαμό συνανθρώπων μας, προσφύγων και μεταναστών, στο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου. Ευχόμαστε και προσευχόμαστε ο Πανάγαθος Θεός να αναπαύσει τις ψυχές των […]