29 °C Athens, GR
23/07/2026

Τελευταια Νέα
6 Χρόνια ADOLOGALA.GR Δημογραφικό: Μείωση του πληθυσμού κατά σχεδόν 500 χιλ. άτομα – Κατάρρευση των γεννήσεων Τι προβλέπει ο νέος κώδικας οδικής κυκλοφορίας ο οποίος δίνει έμφαση στην αντιμετώπιση και αποτροπή παραβάσεων – Αναλυτικά Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Παρουσία του Μητροπολίτη Καλλινίκου η πανήγυρη της Αγίας Μαρίνας στη Κόρωνο Νάξου Η Ελλάδα γιορτάζει την Πανσέληνο με μουσική, θέατρο και ανοιχτά μνημεία Κύπρος: Η TechIsland Wildfire Initiative φέρνει νέα εργαλεία κατά των πυρκαγιών Μεταξύ πολέμου και επιβίωσης: Οι Υεμενίτες φοβούνται νέα ανθρωπιστική καταστροφή Ποδόσφαιρο Γυναικών: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το WAFCON 2026 Έφυγε η θρυλική Μαίρη Λίντα – Η πορεία μιας σπουδαίας καλλιτέχνιδας Προαγωγές επ’ ανδραγαθία στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις Το επίσημο ανακοινωθέν της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τον Καναδά Κοινό μέτωπο Ελλάδας και Πορτογαλίας – Μητσοτάκης: Ελλάδα και Πορτογαλία ενισχύουν τη συνεργασία σε Άμυνα και Οικονομία Έκτακτη κινητοποίηση για τον καιρό – Ποιες περιοχές είναι σε RED CODE

Τουλάχιστον 7 νεκροί και 710 τραυματίες από τον φονικό σεισμό στην Ταϊβάν

Ταϊβάν Ταϊβάν

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 3 / 4 / 2024 , 11:00 από news_room

Ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό των 7,2 βαθμών που έπληξε το πρωί την Ταϊβάν ανήλθε σε 7, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Άλλοι 711 άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό τον οποίο έδωσε στη δημοσιότητα το πυροσβεστικό σώμα, εξαιτίας του πολύ ισχυρού σεισμού, μεγέθους μεγαλύτερου των 7 βαθμών, που έπληξε το πρωί την Ταϊβάν, προκαλώντας την κατάρρευση τουλάχιστον δυο κτιρίων στην κομητεία Χουάλιεν και πυροδοτώντας την έκδοση έκτακτων προειδοποιητικών δελτίων για τσουνάμι τόσο στη νήσο όσο και σε γειτονικές χώρες, ιδίως στη νότια Ιαπωνία και στις Φιλιππίνες.

Οι σοβαρότερες υλικές ζημιές έχουν καταγραφεί στην πόλη Χουάλιεν, λιμάνι 100.000 κατοίκων, πρωτεύουσα της ομώνυμης αραιοκατοικημένης κομητείας, όπου κατέρρευσαν δυο κτίρια «πιθανόν» παγιδεύοντας ενοίκους τους, σύμφωνα με την πυροσβεστική της Ταϊβάν.

Ο σεισμός προκάλεσε διακοπές της ηλεκτροδότησης σε τομείς της πρωτεύουσας Ταϊπέι όταν σημειώθηκε, στις 07:58 (τοπική ώρα· 02:58 ώρα Ελλάδας) σε βάθος 15,5 χλμ., σε θαλάσσια περιοχή κοντά στις ανατολικές ακτές της Ταϊβάν, σύμφωνα με τη μετεωρολογική και σεισμολογική υπηρεσία της νήσου.

Σύμφωνα με την Taipower, εταιρεία ηλεκτρικού ρεύματος, τουλάχιστον 87.000 νοικοκυριά δεν έχουν ρεύμα.

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική και σεισμολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας, μικρά κύματα τσουνάμι, όχι μεγαλύτερα από μερικές δεκάδες εκατοστά, παρατηρήθηκαν στον νότιο νομό Οκινάουα. Οι αρχές υποβάθμισαν τον κίνδυνο για τσουνάμι 3 και πλέον μέτρων και ήραν τη διαταγή εκκένωσης παράκτιων περιοχών.

Η ιαπωνική μετεωρολογική και σεισμολογική υπηρεσία (JMA) εκτίμησε ότι ο σεισμός ήταν 7,7 βαθμών, η αντίστοιχη υπηρεσία της Ταϊβάν (CWA) ότι ήταν 7,2 βαθμών, ενώ το αμερικανικό ινστιτούτο γεωλογικών ερευνών (USGS) πως η ισχύς του ήταν 7,4 βαθμοί.

Η σεισμολογική υπηρεσία των Φιλιππίνων επίσης εξέδωσε επίσης έκτακτο προειδοποιητικό δελτίο για τσουνάμι, καλώντας κατοίκους παραθαλάσσιων περιοχών να σπεύσουν σε τοποθεσίες με μεγαλύτερο υψόμετρο.

Ο σεισμός έγινε αισθητός ως τη Σαγκάη της Κίνας, καθώς και -πολύ περισσότερο- σε περιοχές της νότιας Κίνας. Το Πεκίνο, εκφράζοντας την ανησυχία του, προσφέρθηκε να στείλει βοήθεια στην Ταϊπέι.

Δεκάδες μετασεισμοί έγιναν αισθητοί στην Ταϊπέι -τουλάχιστον 25-, οι πέντε περίπου 5 βαθμών, την πρώτη ώρα μετά τον κύριο σεισμό.

Πρόκειται για την ισχυρότερη σεισμική δόνηση στη νήσο «εδώ και εικοσιπέντε χρόνια», κατά την εκτίμηση του διευθυντή του Σεισμολογικού Κέντρου της Ταϊπέι, του Γου Τσιεν-φου. «Ο σεισμός έγινε κοντά στην ακτή και σε μικρό εστιακό βάθος. Έγινε αισθητός σ’ όλη την Ταϊβάν και σε γειτονικές περιοχές (…) Είναι ο ισχυρότερος εδώ και 25 χρόνια, από τον σεισμό του 1999», είπε ο κ. Γου σε δημοσιογράφους, αναφερόμενος στην καταστροφή του Σεπτεμβρίου εκείνης της χρονιάς, όταν σεισμός ισχύος 7,6 βαθμών στοίχισε τη ζωή σε κάπου 2.400 ανθρώπους και κατέστρεψε ή προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε κάπου 50.000 κτίρια.

ΦΩΤΟ : twitter (X)

Σχετικά Άρθρα

Νίκος Χριστοδουλίδης, Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Διαπιστευτήρια, Πρέσβεις, Πορτογαλία, Κουβέιτ, Κίνα, Λίβανος, Προεδρικό Μέγαρο, Διπλωματία

Ανέλαβαν καθήκοντα νέοι πρέσβεις τεσσάρων χωρών στη Κυπριακή Δημοκρατία

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 7 / 7 / 2026 , 15:41 από news_room Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέλαβε τα διαπιστευτήρια τεσσάρων νέων πρέσβεων στο Προεδρικό Μέγαρο Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, δέχθηκε την Τρίτη 7 Ιουλίου 2026 τα διαπιστευτήρια τεσσάρων νέων πρέσβεων, κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο. Η τελετή σηματοδοτεί […]

Ανασυγκρότηση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 1 / 3 / 2023 , 15:44 από news_room Γενομένης τῆς τακτικῆς ἀνασυγκροτήσεως τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου, ταύτην θά ἀποτελέσουν, διά τό ἑξάμηνον 01.03.2023 – 31.08.2023, ὑπό τήν προεδρίαν τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, οἱ Σεβ. Ἱεράρχαι: Γέρων Δέρκων κ. Ἀπόστολος Βρυούλων κ. Παντελεήμων Σάρδεων κ. Εὐάγγελος Ρόδου κ. Κύριλλος Γουΐννιπεγκ κ. Ἱλαρίων […]